Veckans analyser: Nya förvärv, stora beställningar och ledningsförändringar
Den senaste veckan har varit händelserik för flera börsnoterade bolag. Vi ser allt från nya förvärv och megaorder till ledningsförändringar och kapitalanskaffningar. Här är en sammanfattning av de viktigaste händelserna.
- Cibus förvärvar fem livsmedelsbutiker i Danmark för 14,5 miljoner euro.
- Powercell får en stor order från en skeppsbyggare värd 165 miljoner kronor.
- Truecaller minskar sitt aktieöverskott genom försäljning från två stora aktieägare.
Cibus expanderar i Danmark
Cibus har nyligen förvärvat fem livsmedelsbutiker i Danmark för ett underliggande fastighetsvärde av 107,7 miljoner DKK (cirka 14,5 miljoner euro). Förvärvet, som finansieras genom ett banklån med en belåningsgrad på cirka 50%, är EPS-förstärkande och ökar fastighetsvärdet med 0,8%. Affären, som är en sale-and-leaseback-transaktion med livsmedelskedjan Dagrofa ApS, förväntas slutföras den 1 oktober. Dagrofa är nu Cibus största hyresgäst i Danmark och står för cirka 5% av koncernens nettohyresintäkter efter transaktionen. Läs mer.
Powercell säkrar stor order
Powercell har fått en betydande order från en skeppsbyggare, värd cirka 165 miljoner kronor, med leveranser planerade till 2025. Ordern stärker Powercells orderstock och validerar företagets erbjudande. Denna nyhet mottogs positivt av marknaden och förstärker förtroendet för företagets framtida tillväxt. Läs mer.
Ledningsförändringar och kapitalanskaffningar
Alzinova har utsett Tord Labuda som ny VD. Denna förändring signalerar en ny riktning för bolaget och marknaden inväntar nu framtida strategiska beslut från den nya ledningen. Läs mer.
Crunchfish har beslutat om en företrädesemission av aktier och teckningsoptioner, vilket förväntas dra in upp till 57 miljoner kronor före emissionskostnader. Med dessa medel planerar företaget att täcka sina driftkostnader för ytterligare 12 månader och stärka sin position inom offline-betalningar. Läs mer.
Aktieöverskott minskar för Truecaller
Truecaller har minskat sitt aktieöverskott genom försäljning från två av sina största aktieägare, Kleiner Perkins och Peak XV. Den totala 'overhang' har minskat med 22%, och dessa två aktörer äger nu sammanlagt 15,3% av de utestående aktierna. Denna minskning kan potentiellt minska trycket på aktiekursen och skapa en mer stabil investeringsmiljö. Läs mer.