Jämför husbilsförsäkring 2025 | Hitta billigaste husbilsförsäkringen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Husbilsförsäkring (guide): Jämför och hitta bästa husbilsförsäkring 2025

Husbilsförsäkring

9 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Visa innehåll ▼

Intresset för husbilslivet växer och därmed ökar även behovet av en bra husbilsförsäkring. Det kan vara svårt att välja rätt försäkring på grund av det stora utbudet av alternativ och de många finstilta villkoren. Här förklarar vi hur du jämför husbilsförsäkringar på ett enkelt och smidigt sätt.

  • Att försäkra din husbil är viktigt för att skydda din investering och säkerställa din trygghet på vägarna; vår guide hjälper dig att förstå hur du väljer rätt försäkring baserat på dina behov.
  • Guiden täcker allt från hur man jämför husbilsförsäkringar, skillnaderna mellan trafik-, halv- och helförsäkring, samt ger detaljerad information om vad du bör tänka på när du väljer försäkring.
  • Vi erbjuder även ett praktiskt verktyg för jämförelse av försäkringar, vilket gör det enklare för dig att hitta och välja en försäkring som passar dina behov, samt svarar på vanliga frågor om försäkringen.

Letar du efter en bra husbilsförsäkring? Med hjälp av Compricers smidiga tjänst kan du här jämföra försäkringar och hitta en billig och bra försäkring till din husbil. Jämför själv och teckna direkt online – alltid helt kostnadsfritt att jämföra.

Vi vill ge dig den information och kunskap du behöver för att kunna jämföra och välja den bästa husbilsförsäkringen utifrån ditt behov. Därför går vi i denna guide igenom olika typer av försäkringar och berättar hur du kan resonera. Målet är att du snabbt och smidigt ska kunna sålla agnarna från vetet och göra ditt val.

I guiden belyser vi:

  • Varför du bör försäkra husbilen.
  • Hur du jämför och hittar den bästa husbilsförsäkringen.
  • Skillnaderna mellan trafik-, halv- och helförsäkring.
  • Hur du jämför husbilsförsäkringar utifrån ditt behov.
  • Vad du bör känna till om dessa försäkringar.
  • Hur du kan få ersättning för skador vid en olycka.
  • Vanliga frågor som många funderar på.

Dessutom bäddar vi in ett verktyg som gör det enkelt att jämföra husbilsförsäkringar. Så börja läsa vår guide nu och välj sedan en försäkring redan idag!

Därför bör du försäkra din husbil

Du kan vilja försäkra din husbil av flera anledningar. Det handlar främst om att trygga din ekonomi och att se till ditt välbefinnande när du är ute på vägarna. En husbilsförsäkring skyddar dig mot många olika risker och oförutsedda händelser, däribland trafikolyckor, stöld och skadegörelse. Om du väljer att inte försäkra husbilen kan du tvingas bekosta stora utgifter ur egen ficka i händelse av en olycka eller dylikt.

Kostnaden för att försäkra en husbil varierar utifrån bland annat fordonets ålder och skick samt hur du använder den. Men du bör inte fokusera enbart på att hitta en billig husbilsförsäkring utan en sådan som faktiskt ger dig det skydd du behöver. Nedan berättar vi hur du enkelt kan jämföra husbilsförsäkringar med hjälp av verktyget på denna sida.

Jämför och hitta den bästa husbilsförsäkringen

Jämför husbilsförsäkringar så här:

  1. Skriv in ditt personnummer. Ange ditt registreringsnummer i vårt jämförelseverktyg här på sidan.
  2. Mata in den information som efterfrågas. Knappa in ditt personnummer, välj trafik-, halv- eller helförsäkring. Välj huruvida du kommer att hyra ut din husbil och om den är värd mer än 1,5 miljoner kr. Ange ditt mobiltelefonnummer.
  3. Klicka på den blå knappen. Du är nu redo att börja jämföra husbilsförsäkringar!

Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring

När du ska teckna en husbilsförsäkring behöver du förstå vilka olika typer av försäkringar som finns tillgängliga. Alla de olika varianterna varierar vad gäller skydd och pris. Det är viktigt att du väljer en som passar dig utifrån dina behov och din risktolerans.

De olika typer av husbilsförsäkringar du kan välja mellan är:

  • Trafikförsäkring. Detta är den mest grundläggande varianten och du behöver enligt lag ha minst en sådan. Den täcker de skador som du orsakar på andra personer och deras egendom. Däremot täcker den inte stöld eller skador på din egen husbil.
  • Halvförsäkring. Denna försäkring ger ett utökat skydd jämfört med trafikförsäkringen. Den täcker vanligtvis brand, stöld, glasrutor samt vissa andra typer av skador.
  • Helförsäkring. Detta alternativ ger dig det mest omfattande skyddet. Om din risktolerans är låg kan detta vara det bästa valet. Den täcker allt som ingår i halvförsäkringen och mer därtill. Till exempel kan du få ersättning för skador på din egen husbil vid en olycka, även om du bedöms vara vållande till olyckan.

Jämför husbilsförsäkringar utifrån ditt unika behov

När du jämför husbilsförsäkringar är det viktigt att göra detta utifrån ditt unika behov. Därför rekommenderar vi att du går tillväga på följande sätt:

  • Förstå ditt behov. Innan du börjar jämföra husbilsförsäkringar bör du fundera över vad just du behöver. Hur ofta använder du din husbil? Vilka är de största riskerna som du vill skydda dig mot? Hur mycket är du villig att betala i självrisk vid en olycka? Genom att ha svaren på dessa frågor klara för dig kan du enklare välja rätt försäkring.
  • Jämför vad försäkringarna täcker. Det är viktigt att inte bara titta på kostnad utan även på vad försäkringen täcker. Se till att du förstår skillnaderna mellan en trafikförsäkring, en halvförsäkring och en helförsäkring. Jämför sedan i detalj vad de olika försäkringarna erbjuder. Fokusera främst på vilka typer av skador som täcks och under vilka omständigheter du kan få ersättning.
  • Kontrollera självrisken. Självrisken kallas det belopp som du själv måste betala i händelse av en skada innan försäkringen börjar gälla. Hur högt detta belopp är varierar mellan olika försäkringsbolag och typer av försäkringar. En lägre självrisk ger ofta en högre premie och vice versa. Hitta en balans som du känner dig bekväm med.
  • Titta på priserna. Priset ska inte vara den enda faktorn som du tar hänsyn till, men det är såklart en viktig aspekt. Jämför husbilsförsäkringar och kostnad från flera olika försäkringsbolag utifrån din önskade skyddsnivå. Men tänk på att den billigaste försäkringen inte behöver vara det bästa valet, såvida den inte ger dig det skydd du behöver.
  • Läs kundrecensioner. Läs gärna recensioner och omdömen från kunder för att lära dig mer om de olika försäkringsbolagen. Du kan då få värdefulla insikter i hur dessa hanterar försäkringsärenden och vilken service de ger sina kunder. Ett företag med bra recensioner från nöjda kunder är ofta ett bra val.

Viktigt att känna till om husbilsförsäkringar

Nedan berättar vi vad mer du bör känna till om husbilsförsäkringar.

Din husbilsförsäkring kanske inte gäller även för resor i andra länder

Planerar du att resa med din husbil i andra länder än Sverige? Då är det viktigt att du först kontrollerar att din försäkring skyddar dig även utomlands. Det är nämligen inte alla försäkringar som täcker skador eller olyckor som inträffar utanför landets gränser.

Därför bör du ta en titt på:

  • Den geografiska täckningen. Se till att de länder du planerar att besöka med husbilen omfattas av din försäkring.
  • Grönt kort. I vissa länder krävs ett grönt kort som visar att du har en giltig trafikförsäkring.
  • Tilläggsförsäkringar. Fundera på om du behöver teckna några tilläggsförsäkringar för specifika risker som kan vara vanligare i de länder du besöker.

Husbilens marknadsvärde och nyvärde påverkar försäkringspriset

Priset på din husbilsförsäkring kan baseras på antingen husbilens marknadsvärde eller dess nyvärde. Dessa är de skillnader som du bör känna till:

  • Vissa försäkringar baseras på husbilens marknadsvärde. Dessa täcker kostnaden för att ersätta din husbil med en liknande modell på dagens marknad. Eftersom marknadsvärdet minskar över tid kan en sådan här försäkring ge dig en lägre premie. Å andra sidan kan du även få en lägre ersättning om husbilen stjäls eller inte är värd att reparera.
  • Andra försäkringar baseras på husbilens nyvärde. Dessa täcker kostnaden för att köpa en ny, likvärdig husbil om detta skulle krävas. Du får därmed högre ersättning vid skada eller förlust. Men samtidigt blir också försäkringspremien vanligtvis högre.

Tänk på hur försäkringen påverkas om du hyr ut husbilen

Om du väljer att hyra ut din husbil kan detta påverka din försäkring och premie. Försäkringsbolaget kan anse att en uthyrning ökar risken för skador och slitage. Därmed kan premien för din försäkring bli högre.

Du kan dessutom behöva teckna en tilläggsförsäkring eller en specifik typ av försäkring som täcker uthyrning av husbilen. Detta då en standardförsäkring sällan täcker kommersiell användning av fordonet eller uthyrning till tredje part.

Vid en eventuell uthyrning är det viktigt att klargöra ansvarsfrågan. Detta gäller särskilt ansvaret för skador som orsakats under hyrestiden. Se till att din försäkring täcker ansvar och skador som kan uppstå när husbilen används av andra.

Innan du hyr ut din husbil bör du därför rådgöra med ditt försäkringsbolag. Genom att göra detta kan du säkerställa att du har tillräckligt skydd. Dessutom kan du få information om hur din försäkring påverkas av uthyrningen.

Så får du ersättning för skador vid en olycka

Det känns aldrig roligt att vara med om en olycka. Men om du har en bra husbilsförsäkring kan du få ersättning för de skador som uppstår. För att processen ska vara så smidig och effektiv som möjligt behöver du dock veta hur du går tillväga. Därför förklarar vi nedan hur du gör, steg för steg.

Steg 1: Sätt säkerheten först

Prioritera alltid säkerheten direkt efter en olycka. Kontrollera att alla inblandade är oskadda. Vid behov kan du ringa nödnumret 112 för att tillkalla ambulans eller annan räddningspersonal. Sätt alltså säkerheten först och se till såväl ditt eget som andras välbefinnande.

Steg 2: Dokumentera olyckan

När situationen är under kontroll bör du dokumentera olyckan så noggrant som möjligt. Ta bilder på skadorna på din husbil och eventuella andra fordon eller annans egendom som är involverade. Om det finns vittnen till olyckan bör du be om deras kontaktuppgifter. Dokumentationen och vittnenas uppgifter är värdefulla bevis som du senare lämnar över till ditt försäkringsbolag.

Steg 3: Kontakta ditt försäkringsbolag

Ju snabbare du kontaktar ditt försäkringsbolag desto bättre. Informera dem om olyckan och ge en klar bild av vad som har hänt. Var beredd att dela med dig av den dokumentation som du har samlat in, inklusive bilder och kontaktuppgifter till eventuella vittnen. Ditt försäkringsbolag kommer sedan att ge dig instruktioner om nästa steg i processen och hur du gör en skadeanmälan.

Steg 4: Gör en skadeanmälan

Fyll i en skadeanmälan enligt de anvisningar som ditt försäkringsbolag ger. Det är viktigt att göra detta för att försäkringen ska träda i kraft och processen för att få ersättning påbörjas. Var noggrann i din informationsgivning och inkludera all information som är relevant för att påskynda processen.

Steg 5: Besiktning och utredning

När din anmälan har inkommit till försäkringsbolaget kommer de troligtvis att skicka en besiktningsman för att utvärdera skadorna på din husbil. Alternativt kontaktar försäkringsbolaget den bilverkstad där du har lämnat in husbilen. Oavsett vilket avgör en expertbedömning vilken typ av ersättning du är berättigad till, utifrån ditt försäkringsskydd och villkoren för försäkringen.

Steg 6: Reparation och ersättning

Beroende på utfallet av besiktningen kommer försäkringsbolaget att inleda antingen en reparationsprocess eller en process för att ersätta din husbil. Vid en reparation ska du använda en auktoriserad verkstad för att uppfylla försäkringsbolagets krav. Om skadan är omfattande och din husbil är försäkrad för dess nyvärde eller marknadsvärde kan du istället bli ersatt för fordonets värde.

Viktigt att tänka på

När det kommer till att få ersättning för skadorna vid en olycka är det viktigt att tänka på:

  • Självrisken. Storleken på din självrisk påverkar den ersättning du får från ditt försäkringsbolag. En högre självrisk kan leda till att din ersättning minskar. Därför är det viktigt att vara medveten om detta redan när du tecknar din försäkring.
  • Bonus/malus. Om ditt försäkringsbolag har ett bonus/malus-system kan din försäkringspremie påverkas till följd av olyckan. Även villkoren kring detta är viktigt att känna till på förhand.

Frågor och svar om husbilsförsäkring

Vilka försäkringsbolag försäkrar husbilar?

Flera svenska försäkringsbolag har husbilsförsäkringar. Några exempel på sådana bolag är If, Folksam och Trygg-Hansa. Det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta det som passar bäst utifrån ditt specifika behov.

Vad täcker en husbilsförsäkring?

En husbilsförsäkring täcker vanligtvis skador på husbilen, stöld, rättsskydd och assistans. Försäkringsskyddet varierar dock beroende på om du tecknar en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Får man bo i en husbil som är avställd?

Ja, du kan använda din husbil som permanent boende. Om du har tecknat en avställningsförsäkring gäller även denna när husbilen är avställd. Så är fallet även om du bor eller vistas i den under tiden som den är avställd.

Vilken försäkring är bäst för en husbil?

Det finns ingen enskild försäkring som är den bästa husbilsförsäkringen för alla. Du bör istället välja det alternativ som passar dig bäst utifrån dina individuella behov. Jämför därför gärna kostnad, villkor och skydd hos olika försäkringsbolag.

Vad kostar det att försäkra en husbil?

I genomsnitt kostar en husbilsförsäkring mellan 3 500 och 7 000 kronor. Men kostnaden för att försäkra en husbil varierar utifrån många olika faktorer. Husbilens värde och ålder samt hur du använder den och hur hög självrisk du väljer spelar roll.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Du har läst

Husbilsförsäkring (guide): Jämför och hitta bästa husbilsförsäkring 2025

Vill du få koll på de senaste nyheterna krig ekonomi och börsen? Ladda då ner Börskollens populära kostnadsfria app för att läsa mer om investeringar, ekonomi och bevaka börsnoterade bolag.

Börskollens app
4 636+ betyg på App Store och Google Play

App med nyheter & aktiebevakning

Gör som över 250 000 andra och ladda ner Börskollen-appen idag – helt gratis