Fastighetsaktier som investering (guide) – Bästa och största fastighetsbolagen på börsen januari 2025
Fastighetsbolag är bolag som äger eller förvaltar tillgångar i form av fastigheter av olika slag. Att ha några fastighetsaktier i sin portfölj kan vara ett bra sätt att få riskspridning i olika typer av branscher, så kallad diversifiering.
- Fastighetsbolag erbjuder stabil inkomst och långsiktighet genom säkrade hyresintäkter från långvariga kontrakt, vilket gör dem till en pålitlig del av en diversifierad investeringsportfölj.
- Fastighetsaktier är attraktiva i olika ekonomiska klimat, speciellt eftersom de tenderar att vara kontracykliska och mindre påverkade av lågkonjunkturer tack vare den kontinuerliga efterfrågan.
- Investering i fastighetsaktier erbjuder skydd visst mot inflation och möjligheten att köpa till substansrabatt, vilket kan ge högre värde till en lägre kostnad.
Nedan går vi igenom vad ett fastighetsbolag är, vad som kan vad som kan vara viktigt att tänka på när man analyserar fastighetsaktier samt listar de största och bästa fastighetsaktierna. Förhoppningsvis kan du finna inspiration att läsa mer om svenska fastighetsbolag och kanske till och med addera några till din portfölj?
Topplista – 10 bästa fastighetsbolagen Sverige januari 2025
Innan vi går vidare inleder med att lista de tio bästa svenska fastighetsaktierna sett till deras kursförändring i procent under de senaste 12 månaderna samt ger en kort beskrivning av respektive bolag.
- Slottsviken 84 %
Slottsviken Fastighetsaktiebolag är verksamt inom fastighetsbranschen. Idag förvärvar, förvaltar och utvecklar bolaget olika fastighetsbestånd, främst lokaliserade i västra Sverige. Största delen av fastighetsbeståndet består av bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. Störst andel används bland aktörer inom verkstad och industri. Bolaget grundades ursprungligen under 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. - Titania 75 %
Titania är en aktör inom fastighetsbranschen. Bolagets affärsidé är att arbeta med projektutveckling, produktion och förvaltning av fastigheter. Bolaget utvecklar nya bostadsområden och är aktiva genom hela värdekedjan, från framtagande av nya detaljplaner till byggnation och förvaltning av fastigheterna. Bolaget har ett geografiskt fokus på Stockholmsregionen. Titania grundades år 2005 och har sitt huvudkontor i Stockholm. - Emilshus 47 %
Emilshus är verksamt inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över fastighetsbestånd. Fastigheterna består huvudsakligen av kommersiella fastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling. Utöver huvudverksamheten erbjuds support och tekniskt underhåll. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom Småland. - Studentbostäder 46 %
Studentbostäder i Norden är verksamt inom fastighetsbranschen. Bolaget är en uthyrare och förvaltare av studentbostäder. Huvudsaklig fokus ligger inom utveckling av studentboenden i egen förvaltning och marknaden återfinns runtom den nordiska hemmamarknaden. Bolaget etablerades ursprungligen under 2009 och gick tidigare under namnet Prime Living. Huvudkontoret ligger i Uppsala. - Neobo 45 %
Neobo är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget verkar som en fastighetsbolag som förvaltar och förädlar diverse bostadsfastigheter belägna i tillväxtkommuner och större städer. Bostäderna används huvudsakligen som hyresrätter och samhällsfastigheter. Störst verksamhet återfinns inom Sverige. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm. - Preservium 37 %
Preservium Property är ett fastighetsbolag. Bolaget äger och förvaltar arkivfastigheter i Sverige. Hyresgästerna utgörs av statliga och regionala myndigheter. Bolagets affärsstrategi är att långsiktigt förvalta, utveckla och förädla sin fastighetsportfölj för att erbjuda lokaler som uppfyller hyresgästernas behov. Bolaget har sitt säte i Stockholm. - Cibus 33 %
Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla fastigheter och distributionsnät som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Samarbete utförs med större livsmedelskedjor runtom Norden. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm. - Logistea 32 %
Logistea är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av lokaler för lager, logistik och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Stockholm. - Nivika 60 %
Nivika är ett småländskt fastighetsbolag med syfte att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter. Verksamheten bedrivs i ett flertal områden i Sverige, såsom Jönköping, Värnamo, Växjö och Västkusten, där det finns tillväxtmöjligheter och stabila hyresmarknader. Bolagets diversifierade fastighetsportfölj utgörs främst av kommersiella fastigheter, bestående i huvudsak av industri-, lager-, kontor- och samhällsfastigheter. - Trianon 30 %
Trianon är verksamt inom fastighetsbranschen. Bolaget är idag specialiserat inom förvaltning och vidareutveckling av diverse fastighetsbestånd. Störst andel av beståndet består av bostads-, handels-, kontors- och samhällsfastigheter runtom den nordiska marknaden. Visionen är att vara en aktör som äger, förvaltar och utvecklar både bostadshus samt större kommersiella fastigheter. Bolaget kom till under 2016 och huvudkontoret ligger i Malmö.
Listan senast uppdaterad: 2025-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.
Tips – Följ nyhetsflödet för alla fastighetsbolag smidigt i vår app
Introduktion: Vad är ett fastighetsbolag / en fastighetsaktie?
Fastighetsbolag (eller fastighetsaktier) är bolag som investerar i fastigheter på olika sätt. Det kan handla om att äga, utveckla och förvalta fastigheter av olika slag. Det finns fastighetsbolag som exempelvis primärt fokuserar på bostäder, vissa fokuserar mest på kommersiella lokaler som kontor eller butiker, medan andra har valt att inrikta sig på industri- eller logistiklokaler. Det är inte heller ovanligt att ha flera olika inriktningar inom ett och samma fastighetsbolag.
Att ha fastighetsaktier som en del av sin aktieportfölj är vanligt. Fastighetsbolag är nämligen i allmänhet relativt stabila, bland annat tack vare regelbundna inkomster från sina hyresgäster. Därmed är aktier i börsnoterade fastighetsbolag mindre riskfyllda än många andra branscher – särskilt i de större, väletablerade bolagen.
Sverige – störst i Norden på noterade fastighetsaktier
Sverige sticker ut som ett väldigt starkt land när det gäller börsnoterade fastighetsbolag. För att investera i de bästa fastighetsaktierna behöver man därför inte leta länge. Många finns på Stockholmsbörsen och utgör en betydande del av innehavet hos aktieägarna.
Fördelar med fastighetsaktier
Vilka fördelar ser folk med att äga fastighetsaktier? Här är 5 vanliga anledningar till att välja att köpa aktier i fastighetsbolag:
1. Stabila bolag
Fastighetsbolag är relativt stabila tack vare jämna intäkter från hyror. De säkrade inkomsterna sträcker sig ofta långt fram i tiden tack vare hyreskontrakt. Hyreskontrakten gör därmed att bolagen kan säkra sina inkomster på lång sikt och inte riskerar till exempel perioder med dålig efterfrågan eller lågsäsong.
2. Utbredd bostadsbrist
Det råder hög efterfrågan på bostäder i Sverige. Bostadsbrist är och har under flera år varit ett problem i många kommuner i Sverige. Inte minst i storstäderna och i många studentstäder. Därför har fastighetsbolag en stark position på marknaden och efterfrågan ser inte ut att mattas av på länge.
3. Kontracykliskt – Tenderar även att gå starkt i lågkonjunktur
Under oroliga tider och i lågkonjunktur brukar börsen spegla detta tydligt. Aktier faller i värde när många väljer att sälja sina tillgångar innan kursen sjunker ännu mer. Fastighetsaktier, å andra sidan, brukar historiskt sett vara mindre känsliga. Även i lågkonjunktur får fastighetsbolagen generellt sett stabila intäkter från sina hyresgäster, i synnerhet när det handlar om bostäder. En sådan aktie kallas även kontracyklisk; värdet sjunker inte (eller i varje fall lika mycket) i lågkonjunktur. Tänk dock på att olika typer av fastighetsaktier kan bli mer eller mindre drabbade i oroliga tider – till exempel kan efterfrågan på kommersiella lokaler minska. Kraftigt stigande räntor är också en faktor som påverkar fastighetssektorn.
4. Följer inflationen
Priset på fastigheter och månadshyror brukar följa inflationen ganska väl. Det innebär att den som väljer att investera i fastighetsaktier får ett visst skydd mot stigande inflation (något som dock måste ställas emot de räntehöjningar som oftast uppstår till följd av stigande inflation).
5. Handla med substansrabatt
Fastighetsaktier samt aktier i investmentbolag kan emellanåt handlas med en så kallad substansrabatt. När du handlar en aktie till substansrabatt får du, enkelt beskrivet, köpa aktier till en lägre kostnad än substansvärdet – alltså summan av bolagets tillgångar. Du kan läsa mer om substansvärde och substansrabatt lite längre fram.
Risker med fastighetsaktier
Som alltid är det viktigt att komma ihåg att aktier inte ger någon garanti för framtida avkastning. Även om börsens större fastighetsbolag är relativt stabila så är aktiemarknaden ständigt i förändring, och dina aktier kan både öka och minska i värde.
Precis som med alla aktier kan också fastighetsaktier bli påverkade av det som händer i omvärlden. Många av fastighetsbolagen har till exempel stora lån, vilket kan ge en positiv hävstångseffekt för dig som investerar men också innebär att branschen är känslig för räntehöjningar.
Det är inte säkert att du kommer att tjäna pengar på kort sikt, men tittar man på historisk avkastning har dock börsen och många av de mest ägda fastighetsaktierna ökat i värde. Genom att välja bra fastighetsaktier och samtidigt investera dina pengar i flera olika marknader – inte bara fastighetsmarknaden – så ökar dina chanser att tjäna pengar på lång sikt.
Olika typer av fastighetsbolag på börsen
Fastighetsaktier är ett brett område med flera olika segment. Här får du läsa mer om några av de vanligaste typerna av fastighetsbolag på börsen och se exempel på företag som tillhör de olika kategorierna. Vissa företag inriktar sig mot flera olika fastighetstyper och därför förekommer vissa fastighetsaktier i fler än en kategori.
Kommersiella fastigheter
Kommersiella fastigheter är ett brett begrepp. Det innefattar nämligen alla slags fastigheter där det pågår vinstdrivande verksamheter, såsom butiker, restauranger och kontor till företag.
Vanligast är kommersiella fastigheter inom handel, till exempel livsmedelsaffärer, köpcenter, klädbutiker och olika varuhus. Även teatrar och biografer ingår i kategorin, liksom olika serviceyrken som frisör eller massageverksamhet. Det finns flera svenska fastighetsaktier i bolag som förvaltar kommersiella fastigheter. Till exempel:
- Atrium Ljungberg
- Kungsleden
- Castellum
- Wallenstam
- Hufvudstaden
Bostäder
Bostadsbolag tillhör den kategori som i allmänhet är minst känslig för inflation. Däremot påverkar höjda räntor bostadsmarknaden. Det finns även flera bolag som äger bostäder utöver kommersiella fastigheter. Bostadsbolagen äger, förvaltar och utvecklar hyresbostäder som driver in regelbunden inkomst i verksamheten. Vissa har endast fokus på Sverige medan andra även har bostäder i Europa och Nordamerika.
Äger du själv en bostadsrätt, ett hus eller en villa? Då har du faktiskt redan en del av dina pengar investerade mot just bostadsbranschen – vilket är värt att komma ihåg när du bygger upp din aktieportfölj och vill skapa balans i den! Här följer några svenska populära fastighetsaktier med inriktning på bostäder:
- Magnolia Bostad
- Akelius
- Samhällsbyggnadsbolaget (SBB)
- Wallenstam
- K-Fastigheter
- Neobo
Industri
Industrier kräver stora fastigheter, som oftast är särskilt anpassade till produktion. Industrifastigheter är en del av kommersiella fastigheter, men man separerar dem ofta i en egen underkategori eftersom de skiljer sig en del. Bland annat är de känsligare för lågkonjunkturer jämfört med andra typer av kommersiella fastigheter. Under lågkonjunktur eller andra oroliga tider drar industrier ofta ner på produktionen.
Utöver detta är industrierna ofta specialiserade på ett visst område och kan drabbas hårt vid brist på nödvändiga råvaror eller vid höga elpriser. Exempel på svenska bolag som bland annat inriktar sig på industrifastigheter:
- Castellum
- Kungsleden
- Wihlborgs Fastigheter
Logistik
Det finns ett växande behov av fastigheter till lager och logistik, inte minst till följd av att e-handel fortsätter att växa. E-handelsbolagen behöver lokaler för sina lager av produkter, men också många andra företag vill hyra fastigheter att utnyttja för logistik. Logistikanläggningar är extra eftertraktade på strategiska platser, där trafik lätt kan passera och plocka upp eller lämna av gods. Logistikfastighetsmarknaden har blivit het de senaste åren och är ett populärt val i många aktieportföljer. Störst på svenska börsen är Catena med nära 2 miljoner kvadratmeter logistikfastigheter!
- Catena
- Sagax
- Klövern
- Corem
Som sagt – flera av dessa fastighetsbolag har inriktning mot såväl bostäder som kommersiella, lager och industri. Du kan läsa mer om Sveriges största fastighetsbolag sett till börsvärde längre ner i denna guide.
Vad bör man tänka på när man analyserar fastighetsbolag?
Att analysera fastighetsbolag skiljer sig lite från hur man värderar andra typer av bolag, där fokus oftast ligger på omsättning, vinst, vinstmarginal och värderingstal som P/E och P/S. Nedan berättar vi varför samt ger en kort introduktion.
Substansvärde i fastighetsbolag
Fastighetsbolag har, till skillnad från exempelvis industribolag, mycket stora tillgångar i förhållande till vinsten. Därför är det inte lika relevant att titta på värderingsmultiplar som exempelvis P/E- eller P/S-tal. Ett vanligt nyckeltal när man analyserar fastighetsbolag är det så kallade substansvärdet (på engelska Net Asset Value, NAV) vilket motsvarar värdet på ett fastighetsbolagets tillgångar minus skulderna. Man kan alltså förenklat säga att substansvärdet är ett teoretiskt värde på de tillgångar som aktieägarna skulle få dela på ifall ett företag skulle avvecklas.
Varför är substansvärde intressant?
Det kan vara intressant att följa substansvärdet i de fastighetsbolag som du analyserar/investerar i. Om substansvärdet understiger priset du betalar för aktien handlas fastighetsbolaget till en så kallad substanspremie. Om aktien kostar mindre talar vi istället om en substansrabatt (något som du kanske känner igen ifall du handlar med investmentbolag).
Förenklat kan man givetvis säga att det är bättre att investera i en fastighetsaktie till en rabatt än en premie, då det begränsar din risk i investeringen vid en eventuell konkurs. Många gånger finns det dock en orsak till en hög rabatt. Till exempel att marknaden:
- Har tappat tilltro till företaget och dess förmåga att växa
- Anser att företaget har för hög belåning
- Ser en vikande konjunktur eller fastighetsmarknad framför sig
På samma vis behöver en fastighetsaktie inte alls vara sämre bara för att den handlas med substanspremie. Det kan finnas anledningar till varför aktiepriset är högt, som exempelvis höga förväntningar om expansion, uppköp eller vinsttillväxt som kan rättfärdiga den högre prislappen.
På ett övergripande plan skiljer sig egentligen analysen av fastighetsbolag inte speciellt mycket åt från den för andra bolag. Målsättningen är oftast densamma, att finna stabila, växande bolag med god lönsamhet. Sedan gäller det att försöka investera i dessa fastighetsaktier under perioder när investerarkollektivet kortsiktigt har tappat intresse, och aktierna därmed kan köpas till ett bra pris.
Läs även: Bästa investmentbolagen på börsen.
Guide: Så kan du köpa fastighetsaktier hos Avanza eller Nordnet
Vill du investera i fastighetsaktier? Det är enkelt att komma igång. Nedan kan du läsa steg för steg hur du gör för att köpa aktier i bolag på fastighetsmarknaden. Ju mer långsiktigt du sparar, desto större chans har du att tjäna pengar på dina investeringar tack vare utdelning och potentiell kursuppgång över tid. Kom ihåg att avkastning är ingen garanti, så investera bara pengar som du har råd att vara utan, gärna i flera år framöver om du sparar långsiktigt i aktier.
- Skapa ett konto hos Avanza eller Nordnet med hjälp av BankID och öppna ett konto. Vi rekommenderar ISK om du mestadels tänkt köpa svenska aktier.
- Överför pengar från din vanliga bank till kontot.
- Sök efter den fastighetsaktie som du vill investera i och klicka in dig på den.
- Köp aktier i bolaget för valfri summa. Köp gärna aktier i flera olika bolag (och inte bara fastighetsbolag utan även andra för att få bättre diversifiering i ditt sparande).
- Låt pengarna växa! Månadsspara är en bra idé. Alla eller en stor del av pengarna du får från utdelning bör dessutom gå till att återinvestera om du vill nyttja ränta-på-ränta-effekten maximalt.
Samtliga av de nedan listade fastighetsaktierna går att handla både hos Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa båda två.
Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och har möjlighet att handla helt courtagefritt!
Buffertsparande med lägre risk? Jämför sparkonton med högst ränta
Om du i tillägg till aktier söker avkastning till lägre risk erbjuder sparkonton numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guide Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.
Du kan jämföra traditionella sparkonton i tabellen från Compricer nedan, som uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta från flera olika aktörer på marknaden. Här kan du se den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.
Topp 10-lista – Sveriges största fastighetsbolag januari 2025
Här listar vi de tio största fastighetsaktierna på börsen i Sverige sett till deras senaste börsvärde.
- Balder 90 miljarder SEK
- Sagax 80 miljarder SEK
- Castellum 59 miljarder SEK
- Pandox 37 miljarder SEK
- Wihlborgs 32 miljarder SEK
- Wallenstam 32 miljarder SEK
- Catena 28 miljarder SEK
- Fabege 27 miljarder SEK
- Atrium Ljungberg 26 miljarder SEK
- Hufvudstaden 26 miljarder SEK
Listan senast uppdaterad: 2025-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza
Läs även: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan.
Fördjupning: Lär dig mer om 8 bra svenska fastighetsaktier på börsen
Av alla de svenska börsnoterade fastighetsaktierna listade ovan har vi här valt ut nio av de lite större och mer välkända, som vi tycker kan utgöra en bra grund till fördjupning. Några av dessa är de mest ägda fastighetsaktierna. Vi har också listat antal aktieägare om respektive bolag har hos nätmäklaren Avanza. Kanske platsar någon av dessa fastighetsaktier i din portfölj?
Castellum aktie
Castellum är en av Sveriges största fastighetsutvecklare och börsnoterade fastighetsbolag sett till börsvärde. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal svenska städer, samt i Köpenhamn och i Helsingfors. Castellum har som mål att växa sitt förvaltningsresultat med minst 10 procent om året.
Många kommer nog också att tänka på stabila aktieutdelningar när man hör Castellum. Det är med rätta, eftersom bolaget har en lång historik av höjd utdelning (även om bolaget efter 24 år på raken med utdelningshöjningar per 2023 har valt att pausa kommande utdelning för att fokusera på att istället stärka bolagets finanser).
Läs mer om Castellum aktie och se aktuell aktiekurs.
Balder aktie
Balder är ett av våra största svenska fastighetsbolag sett till börsvärde. Balders resa började 2005 som en lokal aktör i Göteborg, Malmö och Stockholm till att idag vara en verksam på den nordiska marknaden. Balder äger, förvaltar och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell i en rad länder: Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Norge. Deras mål är att skapa attraktiva och trygga områden för människor att bo i och där nya affärer utvecklas. Balder är en av Sveriges ledande hotellfastighetsägare.
Läs mer om Balder aktie och se aktuell aktiekurs.
Sagax aktie
Sagax är ett fastighetsbolag med affärsidén att investera i kommersiella fastigheter, främst inom områdena lager och lätt industri. Bolaget är verksamt och äger fastigheter både i Sverige och ute i Europa, i länder som Finland, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.
Läs mer om Sagax aktie och se aktuell aktiekurs.
Catena aktie
Fastighetsbolaget Catena utvecklar logistikfastigheter, där man fokuserat på strategiskt placerade anläggningar vid viktiga knutpunkter och vid Skandinaviens storstadsregioner. Dessa ska vara anpassade för både dagens som framtidens varuflöden. Catena fokuserar på flexibla lagerpunkter med fastigheter i form av terminaler för omedelbar omlastning, logistiklager för förvaring, distributionslager, olika typer av omnilager samt fastigheter för citylogistik.
Läs mer om Catena aktie och se aktuell aktiekurs.
Fabege aktie
Fabege inriktar sig på stadsdelsutveckling i Stockholm med omnejd. Målet är att utveckla attraktiva stadsdelar, och företaget vill därmed jobba med att förbättra helheten. Det här vill Fabege uppnå genom att äga en stor andel fastigheter inom avgränsade områden, så att såväl boende som arbetande och besökare trivs i miljön. Fabege äger bland annat fastigheter i Arenastaden, Solna Business Park och Hammarby Sjöstad.
Läs mer om Fabege aktie och se aktuell aktiekurs.
Nyfosa aktie
Nyfosa är verksamma på fastighetsmarknaden i Sverige, Finland och Norge. I Sverige äger de fastigheter i cirka 80 kommuner, och har kontor i flera städer. Nyfosa har som affärsmodell att vara aktiva på transaktionsmarknaden för att hitta lönsamma förvärv, inom såväl logistik och lager som handel och industri.
Läs mer om Nyfosa aktie och se aktuell aktiekurs.
NP3 aktie
NP3 Fastigheter bygger och förvaltar fastigheter för kommersiella ändamål. Bolaget grundades 2007 och hyr ut fastigheter inom industri, kontor, handel, logistik och andra kategorier där industri står för majoriteten av hyresvärdet. Största fokus är på handel- och logistikfastigheter för B2B och lågprishandel, då det finns ett växande behov av logistikfastigheter för e-handel. Affärsidén går ut på att förvärva fastigheter som lockar stabila hyresgäster med hjälp av högavkastande kommersiella lokaler, framförallt i norra Sverige.
Läs mer om NP3 aktie och se aktuell aktiekurs.
Wallenstam aktie
Wallenstam har en historia som sträcker sig tillbaka till 1940-talet, då byggmästare Lennart Wallenstam grundade företaget. Redan 1984 blev bolaget börsnoterat. Idag bygger, utvecklar och förvaltar Wallenstam fastigheter i främst Göteborg och Stockholm, och är ett av de största privata bostadsbolagen i Sverige. Kunderna består både av hushåll och företag, med hyresintäkter jämnt fördelade mellan bostäder och kommersiella lokaler.
Läs mer om Wallenstam aktie och se aktuell aktiekurs.
Bonus – Lär dig mer om populära amerikanska fastighetsaktier
Om vi blickar utanför Sverige är USA ett annat land med stor andel starka fastighetsaktier. För dig som vill ta dig an övriga börsen, inte bara Sverige, är just Nordamerika ett populärt alternativ. Här kan du köpa aktier i bolag som är så kallade REIT – börsnoterade fastighetsfonder.
Skillnader mellan svenska och amerikanska börsen
Det finns vissa skillnader mellan svenska och amerikanska börsen. Utdelningar är en av dessa skillnader. I Sverige ger de flesta bolag utdelning en gång per år, medan det är vanligt med kvartalsvis utdelning i USA eller till och med månadsutdelning. Under 2020 blev fastighetsbolaget Cibus först ut på svenska börsen med att bli månadsutdelare. 2022 följde SBB i samma spår. Huruvida svenska aktier kommer att efterlikna amerikanska allt mer, med fler bolag som blir månadsutdelare, återstår att se.
Läs även: Vår stora guide om utdelningsaktier som investering.
Vad innebär REIT?
En annan skillnad mellan svenska och amerikanska börsen är REIT som står för Real Estate Investment Trust. REIT är ett fastighetsbolag som slipper betala bolagsskatt om de följer vissa krav enligt lagstiftningen. Till exempel måste de dela ut minst 90 procent av sin vinst till aktieägarna. Fördelen med dessa börsnoterade fastighetsfonder är att de gett bra historisk avkastning, kan ge löpande intäkter till sina aktieägare i form av utdelningar och är relativt stabila.
Lista: Populära fastighetsaktier i USA
Följande fastighetsaktier är några av de största på USA-börsen och går att handla hos Avanza.
Listan senast uppdaterad: 2025-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.
Lista A-Ö – Alla svenska fastighetsbolag på börsen 2025
Här listar vi alla börsnoterade fastighetsbolag i Sverige i bokstavsordning. Genom att klicka på länkarna för respektive bolag kommer du till vår bolagssida där vi samlar nyheter, bloggar och mycket mer om bolaget.
- Acrinova
- ALM Equity
- Amhult 2
- Annehem Fastigheter
- Aquaticus Real Estate
- Arlandastad
- Aros Bostadsutveckling
- Atrium Ljungberg
- Backaheden
- Bonava
- Balder
- Bonäsudden
- Brinova
- Castellum
- Catena
- Cibus Nordic
- Corem
- Diös
- Eastnine
- Fabege
- Fastator
- Fastpartner
- Emilshus
- Fleming Properties
- Fortinova
- Genova Property
- Heba
- Hufvudstaden
- John Mattson
- K2A
- Kallebäck Property
- K-Fast Holding
- KlaraBo
- Krona Public Real Estate
- Kungsleden
- Link Prop
- Logistea
- Logistri
- MoFast
- Mälaråsen
- Nischer
- Nivika
- NP3
- Nyfosa
- Oscar Properties
- Pandox
- Platzer Fastigheter
- Preservia Hyresfastigheter
- Preservium Property
- Quartiers Properties
- Randviken Fastigheter
- Real Holding
- Sagax
- Samhällsbyggnadsbolag (SBB)
- Slottsviken
- Solnaberg
- Swedish Logistic Propert (SLP)
- Stendörren
- Stenhus Fastigheter
- Studentbostäder
- Svenska Nyttobostäder
- Sydsvenska Hem
- Tectona Capital
- Tessin Nordic
- Tingsvalvet
- Titania
- Torslanda Property
- Train Alliance
- Trianon
- Wallenstam
- Wihlborgs
- Västsvensk Logistik
Listan senast uppdaterad: 2023-06-27. Källa/inspiration: Börsdata.
Fler frågor och svar om fastighetsaktier som investering
Är fastighetsaktier en bra investering?
Att investera i fastighetsaktier är absolut en bra idé, som en del i av en diversifierad aktieportfölj. Fastighetsaktierna är i allmänhet stabila, tack vare jämna intäkter från hyresgäster och starkare motstånd mot lågkonjunkturer än många andra branscher.
Vilka fastighetsaktier ska jag köpa?
Det finns flera köpvärda fastighetsaktier på börsen. Vilken som är den bästa fastighetsaktien är omöjligt att säga, men det är en bra idé att investera i flera olika fastighetsaktier för att minska riskerna. Du kan använda listorna i den här guiden för att få inspiration till vilka fastighetsaktier du kan investera i, till exempel mest ägda svenska fastighetsaktier och fastighetsbolag i USA.
Vilka är de bästa fastighetsaktierna?
Du hittar listor med inspiration till de bästa fastighetsaktierna längre upp i den här guiden, utifrån fastighetsbolagens börsvärde och antal aktieägare.