Bästa utdelningsaktier december 2024 | Hög eller stabil direktavkastning?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

27 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Utdelningsaktier

Utdelningsaktier som investering (stor guide) – Bästa utdelningsaktierna december 2024 med stabilast och högst utdelning / direktavkastning

Sidans innehåll

Vill du bygga din egen utdelningsportfölj? I så fall har du kommit till rätt sida. Nedan förklarar vi mer om begrepp som aktieutdelning, direktavkastning och månadsutdelare. Vi resonerar kring om man bör satsa på utdelningsbolagen med högst eller den mesta stabila direktavkastningen samt listar inspiration till bra svenska och amerikanska utdelningsaktier december 2024.

  • Välj utdelningsaktier baserat på stabilitet och historik av konsekvent, eller ökande, utdelning för en mer säker investering.
  • Fokusera på aktier med rimlig uthållig direktavkastning och undersök både svenska och amerikanska marknader för att bredda urvalet av potentiella utdelningsaktier.
  • Lär dig grunderna kring aktieutdelning och direktavkastning för att bättre kunna välja mellan utdelningsbolag med olika avkastningsnivåer och riskprofiler.

Längst ner finns du också ett nyhetsflöde med aktuella nyheter som rör utdelningar!

Inspiration – Bra utdelningsaktier till din utdelningsportfölj

Vilka utdelningsaktier är bäst att satsa på? Vilka ger högst utdelning och vilka har bäst historik? Nedan presenterar vi några olika listor med utdelningsaktier som du kan kika närmare på och läsa mer om.

Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd, utdelning från år till år. Om man även kan tänka sig några amerikanska innehav finns betydligt fler bra utdelningsaktier att välja på.

Lista – 20 bästa svenska utdelningsaktierna med mest stabil utdelningshistorik december 2024

Vi börjar med det bästa först, och nedan listar vi svenska utdelningsaktier som har uppvisat en mycket god utdelningshistorik, antingen genom att ha höjt sin utdelning under långa perioder, alternativt har lyckats bibehålla en stabil utdelning helt utan eller med endast ett fåtal sänkningar under långa perioder som börsnoterade aktier.

Dessa bolag utgör med andra ord oftast inte de bolag som har den högsta direktavkastningen, utan här handlar det snarare om de mest bäst track record i termer av att lyckas bibehålla eller höja sin utdelning frekvent över långa tidsperioder och varierande konjunkturer/marknadsklimat.

Vi listar också aktuell ordinarie direktavkastning (dvs. vi har exkluderat eventuell extrautdelning) samt i parentes även det historiska 5-årssnittet. Fokus ligger på den ordinarie stamaktien, och inte D-aktier eller preferensaktier.

Aktierna är listade i alfabetisk ordning!

  1. AAK (livsmedel) 1,3 % (1,4 %)
  2. ABB (verkstad/industri) 1,7 % (2,4 %)
  3. AFRY (teknikkonsult) 3,7 % (2,9 %)
  4. Alfa Laval (verkstad/industri) 1,6 % (1,9 %)
  5. Assa Abloy (verkstad/industri) 1,7 % (1,7 %)
  6. AstraZeneca (läkemedel) 2,0 % (2,3 %)
  7. Atlas Copco (verkstad/industri) 1,8 % (1,9 %)
  8. Axfood (livsmedel) 3,6 % (3,3 %)
  9. Bahnhof (bredband) 3,8 % (3,3 %)
  10. Beijer Alma (industri) 2,3 % (2,0 %)
  11. Beijer Ref (teknikinriktad handelskoncern) 0,8 % (0,8 %)
  12. BTS (utbildningskonsult) 2,1 % (1,5 %)
  13. Hexagon (verkstad/industri) 1,6 % (1,1 %)
  14. JM (bygg) 1,7 % (3,5 %)
  15. Lagercrantz (teknikkoncern) 1,0 % (1,2 %)
  16. Nibe (industri) 1,4 % (0,8 %)
  17. Sagax (fastighet) 1,3 % (1,1 %)
  18. Sweco (teknikkonsult) 1,9 % (2,0 %)
  19. Wihlborgs (fastighet) 2,9 % (3,3 %)
  20. Vitec (IT/programvara) 0,6 % (0,5 %)

Listan senast uppdaterad: 2024-11-27. Källa/inspiration: Börsdata/Hernhag.

Som du också kan se är direktavkastningen på denna lista generellt sett klart lägre än de andra listorna som du finner längre ner med bolagen med högst direktavkastning. “Kvalité kostar” som man brukar säga, vilket innebär att aktiemarknaden har tagit fasta på kvalitén i de utdelningsaktier med lång historik av stabil aktieutdelning och handlat upp aktiepriset (vilket alltså indirekt ger en lägre, men oftast mer uthållig, direktavkastning).

Trots att marknaden har stigit kraftigt sedan slutet av 2023 handlas fortfarande många kvalitativa utdelningsaktier till direktavkastningsnivåer omkring eller tom. högre än sina 5-årssnitt. Glöm dock inte att det generellt sett är bakåtblickande data och att det som spelar roll framåt är huruvida bolagen kan behålla eller höja sin utdelning.

Vi har bland annat valt att ta bort fastighetsbolaget Castellum från listan då de efter 24 år av utdelningshöjningar på raken har valt att pausa kommande utdelning för att istället fokusera på bolagets finansieringsnivåer. Även andra bolag som Atrium Ljungberg och Intrum har fått lämna listan.

Intrum kan utgöra ett gott exempel på att en direktavkastning på nivåer på 10-15 % inte är realistiska över tid – en så kallad "utdelningsfälla" där direktavkastningen ser aptitlig ut baserat på en historisk utdelningsnivå kombinerat med en fallande aktiekurs (ger högre direktavkastning) men snarare signalerar att något inte står rätt till! Läs mer om detta längre ner i guiden.

Glöm inte att spana in våra andra topplistor längre ner i denna guide – dessa för dig som söker högre direktavkastning, men då också är beredd att ta något högre risk (ofta i termer av historik/grad av förutsägbarhet)! Även vår guide om Preferensaktier kan vara värd att spana in.

Introduktion: Vad är utdelningsaktier?

Att investera i utdelningsaktier är ett av de mest populära sätten att tjäna pengar på aktier. För att komma igång med utdelningsaktier och dra fördel av dem så gäller det dock att först få inblick i hur de fungerar. Då kan du också fatta smartare beslut för att bygga upp en aktieportfölj som passar dina sparmål. Låt oss därför först svara på frågan om vad utdelningsaktier faktiskt är och varför de är populära.

När du köper aktier på börsen så köper du andelar i ett bolag. Det gör också att du blir berättigad till aktieutdelning. Av alla bolagen på börsen är det nämligen vissa som delar ut pengar till sina aktieägare. Aktier i ett bolag som delar med sig av sin vinst genom sådana utdelningar kallas ofta för just utdelningsaktier. Det är upp till varje företag om de vill göra en aktieutdelning eller inte, men det är särskilt vanligt i större, mer mogna bolag som löpande genererar överskott (vinst).

Varför är utdelningsaktier populära?

En av de största fördelarna med att äga utdelningsaktier är att de kan generera passiv inkomst flera år i rad, bara av att man äger aktierna. Vissa personer har som mål att kunna leva på utdelningar, vilket förstås kräver en stabil portfölj av stabila aktier med utdelning. Genom ränta-på-ränta-effekten kan man dessutom tjäna extra bra på utdelningen, förutsatt att man använder sin utdelning till att köpa aktier och därmed få större del av vinsten vid nästa utdelning.

Läs mer: Om du är helt ny till aktiesparande rekommenderar vi vår stora guide Aktier för nybörjare.

Hur fungerar aktieutdelning?

Innan vi tar oss vidare i denna guide är det klokt att ta ett steg tillbaka och lära oss mer om utdelningsbolag och direktavkastning. Som aktieägare är du delägare i ett bolag och har rätt till bolagets nuvarande och framtida vinster. En utdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till sina aktieägare, alltså ett sätt att överföra värde från bolaget till de aktörer som har stöttat bolaget med kapital (i egenskap av att vara aktieägare).

Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av tidigare vinster. Ett bolag kan även ge extrautdelning till aktieägarna vilket ibland sker om bolaget exempelvis har sålt av en verksamhet eller en annan tillgång och på så vis fått in mer pengar än de behöver för att fortsätta driva bolaget. Genom att investera i utdelningsaktier får du automatiskt ta del av vinsten.

När får man aktieutdelning?

Om du har investerat i utdelningsaktier återstår förstås frågan - när får jag ta del av utdelningen? I Sverige är det vanligast att utdelningen sker i samband med att företagen håller sina årsstämmor. Därför kommer de flesta utdelningar på Stockholmsbörsen på våren, där april/maj utgör högsäsongen. Efter bolagets bokslut sammanställer man och upprättar en så kallad årsredovisning. Baserat på denna ska styrelsen lägga fram ett förslag om hur vinsten ska användas, bland annat till utdelning. Därefter fattar årsstämman ett beslut om förslaget.

Antal utdelningar per år


För svenska bolag brukar det oftast vara en utdelning per år, medan det i till exempel USA är vanligt att utdelningen kommer kvartalsvis eller en gång per månad. Det finns dock undantag, och vissa svenska företag har utdelning på sina aktier under vintern snarare än våren, eller flera gånger om året. Aktier som ger utdelning kvartalsvis eller utdelning varje månad kan vara extra attraktiva för personer som förlitar sig mycket på sin passiva inkomst från aktieägande av utdelningsbolag.

Ett exempel på ett svenskt företag som ger flera utdelningar per år är fastighetsbolaget Cibus – år 2020 fick Sverige sin första månadsutdelare på Stockholmsbörsen. Cibus investerar i fastigheter för livsmedelskedjor och dagligvaruhandel i Norden. Deras portfölj består av en rad fastigheter som särskilt riktar sig mot livsmedelshandlare och ett av målen är 5 procent höjd utdelning årligen.

Krav för att få aktieutdelning

För att ha rätt till utdelning behöver du som aktieägare vara införd i aktieboken på avstämningsdagen. Avstämningsdagen är vanligtvis andra bankdagen efter årsstämman. Följande dagar är bra att känna till i samband med ett bolags utdelning:

Sink-dag: Detta är sista dagen då du kan köpa aktien och ha rätt till den kommande utdelningen. Du behöver behålla aktierna på ditt konto över natten till nästkommande dag för att ha rätt till utdelningen. Ofta är sink-dagen samma datum som bolagsstämman, där man beslutar om utdelning.

X-dag: Om du köper aktien på denna dag har du ingen rätt till utdelning. Du kan däremot sälja aktien på x-dagen och fortfarande ha rätt till utdelningen.

Avstämningsdag: Den dag då du behöver vara registrerad som aktieägare för att ha rätt till utdelning. Den infaller två bankdagar efter sink-dagen för europeiska, amerikanska och kanadensiska aktier.

Det går att sälja en aktie på x-dagen och ändå ha rätt till utdelning eftersom vi i Sverige tillämpar två likviddagar för försäljning av en aktieaffär. Det betyder att pengar och aktie byter ägare två dagar efter försäljningsdagen. Om du är ägare i nedanstående exempel och säljer på tisdagen står du alltså som ägare fram till torsdagen. Därmed står du som ägare på avstämningsdagen och har rätt till utdelning. För att vara säker på att du få utdelningen, se till att vara registrerad ägare på avstämningsdagen.

Utdelningsdag: Den dag då utdelningen bokas in på kontot.

Exempel: Sista dagen att köpa aktie för att få utdelning

Vill du vara säker på att ta del av den närmaste utdelningen är det alltså viktigt att hålla koll på datumen ovan. Låt oss ta ett exempel där du vill köpa utdelningsaktier i ett svenskt företag och sinkdagen är en torsdag, den 31 mars, samma dag som bolagets årsstämma. För att få ta del av den kommande utdelningen behöver du se till att investera i aktier innan Stockholmsbörsen stänger den dagen. Självklart går det också bra att köpa aktier efter x-dagen, allt som händer är att du får vänta lite längre på din aktieutdelning.

Skulle du vilja sälja av ett antal aktier i bolaget, men ändå ta del av utdelningen som kommer, så är 31 mars sista datum även för detta. Om du planerar att sälja en viss andel av dina utdelningsaktier, till exempel för att de har gått med vinst och du vill säkra den vinsten eller sprida ut pengarna i andra aktier, så kan det vara smart att vänta till efter utdelningen.

Risken finns å andra sidan att aktiekursen då kan ha sjunkit jämfört med när du först planerade att sälja. Aktier är helt enkelt ingen garanti för framtida avkastning. För att minimera risker gäller det att vara påläst och sprida ut dina risker i många aktier på börsen.

Tips – Följ nyhetsflödet för alla utdelningsbolag smidigt i vår app

Vad innebär / är direktavkastning?

Förhållandet mellan storleken på utdelningen och bolagets aktuella aktiekurs anger vilken så kallad direktavkastning en aktie för närvarande ger. Det visar med andra ord hur stor procentuell del av din investering du får tillbaka i form av utdelning varje år.

Utdelning / aktiekurs = direktavkastning

Direktavkastning anges i procent och kan till viss del liknas vid den sparränta du får på ett bankkonto. Till skillnad från ett sparkonto är inte pengarna som du investerar i aktier lika trygga. Det beror på att aktiekursen svänger upp och ner från dag till dag. Beräkningen av direktavkastning sker genom att aktiens utdelning delas med aktiekursen.

Läs mer: Här läser du mer om begreppet direktavkastning.

Vad är en månadsutdelare?

Månadsutdelare är aktier med utdelning varje månad. Det betyder att pengar delas ut till aktieägarna 12 gånger om året. För den som vill ha sina utdelningar jämnt fördelade över året kan dessa aktier verka väldigt attraktiva, jämfört med aktier som endast ger utdelning en gång om året. Värt att komma ihåg är dock att en tät utdelning inte nödvändigtvis behöver betyda att företaget är en bättre investering än något annat.

Utländska utdelningsaktier, särskilt från USA och Kanada, är vanligt förekommande bland månadsutdelare. I USA är månadsutdelning, eller åtminstone kvartalsutdelning, regel snarare än undantag, inte minst inom fastighetsbranschen. Detta tack vare REIT, Real Estate Investment Trust, som gör att de nordamerikanska fastighetsbolagen får en skattemässig fördel när de betalar minst 90% av vinsten till sina aktieägare.

Trenden kan vara på väg åt samma håll i Sverige, även om det än så länge finns ett väldigt blygsamt antal svenska aktier med utdelning 4 gånger per år eller mer.

Månadsutdelare Sverige


År 2020 fick Sverige sin första månadsutdelare på Stockholmsbörsen, företaget Cibus som investerar i fastigheter för livsmedelskedjor och dagligvaruhandel i Norden. Deras portfölj består av en rad fastigheter som särskilt riktar sig mot livsmedelshandlare och ett av målen är 5 procent höjd utdelning årligen.

Om man även kan tänka sig att investera i preferensaktier så erbjuder även Tingsvalvet Pref månadsvis utdelning.

Svenska kvartalsutdelare – hela listan

Om månadsutdelning inte är ett krav, utan man kan tänka sig att erhålla sin utdelning kvartalsvis finns det fler svenska aktier att välja på. Nedan listar vi dessa, men har inte valt att lista D- eller eller preferensaktier, utan endast stamaktier.

Autoliv
Autoliv är ett teknikbolag verksamma inom bilsäkerhet. Bolaget utvecklar och tillverkar säkerhetssystem för större biltillverkare runtom samtliga globala regioner. Exempel på produkter som bolaget utvecklar inkluderar radarsystem, bromssystem, bilbälten, systemintegration och airbags. Bolaget kom till 1997 vid en sammanslagning utav svenska Autoliv och amerikanska Morton. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Bilia
Bilia är en helhetsleverantör för allt som rör bilägande, med verksamhet inom service och försäljning av personbilar, transportbilar och lastbilar. Bolaget erbjuder bilägare service och reparationer, drivmedel, biltvätt, hyrbilar, däck och fälg, fälgrenovering, biltillbehör, bilvård, lackering, glasbyten och bildemontering med mera. Bilia har anläggningar främst inom Norden, men även inom den europeiska marknaden, samt en auktionssajt i Sverige.

Creades
Creades är ett investmentbolag. Bolaget är specialiserade mot små- och medelstora bolag verksamma bland flertal sektorer. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad mot utveckling av innehaven genom såväl strategiskt som operativt-, strukturellt- och finansiellt arbete. En stor del av det aktiva ägandet utförs i samarbete med företagsledningar, styrelser och övriga intressenter. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Eastnine
Eastnine är ett svenskt fastighetsbolag. Bolaget investerar i och förvaltar kontorsfastigheter i centrala lägen i Baltikum och Polen. Hyresgästerna utgörs huvudsakligen av internationella bolag. Bolagets målsättning är att hela fastighetsbeståndet ska vara hållbarhetscertifierat. Bolagets intäkter består av hyresintäkter från fastighetsverksamheten. Eastnine har sitt huvudkontor i Stockholm.

Fabege
Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, förädling och vidareutveckling av projekt, huvudsakligen av nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, och har sitt huvudkontor i Solna.

Kallebäck Property
Kallebäck Property Invest är ett investmentbolag med inriktning mot fastighetsmarknaden. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar fastigheten Kallebäck 17:2 i Göteborg. Fastigheten är för närvarande leasad till Saab AB tills 2031. Fastighetsförvaltare är förlagt till Hestia Group som sköter den dagliga driften utav fastigheten. Kallebäck Property Invest har sitt huvudkontor i Västerås.

Lundin Mining
Lundin Mining är verksamma inom gruvsektorn. Bolaget är specialiserade inom exploatering, prospektering samt distribution av ädelmetaller och övriga råvaror. Störst andel av råvarorna består av koppar, nickel, bly och zink, som vidare utvinns runtom den europeiska marknaden, samt via diverse utbyggnadsprojekt i Afrika. Bolaget innehar även andelar i internationella gruv- och prospekteringsprojekt. Huvudkontoret ligger i Vancouver.

Lundin Gold
Lundin Gold är verksamt inom gruvindustrin. Bolaget är specialiserade mot prospektering och vidare utvinning av ädelmetaller och mineraler. Störst andel av råvarorna består av guldförnödenheter, där verksamhet innehas inom den sydamerikanska marknaden. Kunderna består av återförsäljare på global nivå. Bolaget ingår i Lundin koncernen och har sitt huvudkontor i Vancouver.

Link Prop
Link Prop Investment är ett svenskt fastighetsbolag. Bolagets fokus är inom ägande, förvaltning och uthyrning av fastigheten Linköping Idédebatten 3 i Mjärdevi Science Park i Linköping. Hyresgästerna återfinns bland aktörer inom IT- och tillverkningsindustrin. Fastighetsförvaltningen sköts via bolaget Wilfast. Link Prop Investment har idag sitt huvudkontor i Göteborg.

Logistri
Logistri är ett svenskt fastighetsbolag som investerar i kommersiella fastigheter, främst inom lätt industri, lager och logistik. Fastigheterna ligger i Stockholm och Göteborg samt i södra och mellersta Sverige. Bolaget är en långsiktig partner till företag genom att erbjuda verksamhetsanpassade och hållbara lokaler i nära anslutning till strategisk infrastruktur som större vägar, järnväg och hamnar.

Telia
Telia Company är verksamt inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Vitec Software
Vitec Software Group är ett nordiskt programvarubolag inom Vertical Market Software. Bolaget utvecklar och levererar standardprogram för olika nischer. Bland kunderna finns apotek, fastighetsmäklare, bygg- och fastighetsbolag, energibolag, banker och försäkringsbolag. Affärsmodellen bygger på repetitiva intäkter och tillväxt sker främst genom förvärv. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag och den huvudsakliga marknaden finns i Norden. Huvudkontoret ligger i Umeå.

Solnaberg Property
Solnaberg Property äger, hyr ut och förvaltar fastigheter. Nuvarande fastighet består av Solna Bladet 3, som består av en äganderätt med tillhörande kontorsbyggnader. Fastighetsförvaltningen sköts av Wilfast och en stor del av projekten utförs i samarbete med Wilfast. Verksamheten är koncentrerad till den nordiska hemmamarknaden. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Utöver dessa finns också några bolag som tidigare har haft kvartalsvis utdelning, men som under de senaste åren har valt att ställa in eller pausa denna. Däribland det populära utdelningsbolaget Castellum.

Populära månadsutdelare USA och Kanada

Här följer några exempel på utdelningsaktier USA och Kanada med månadsutdelning. Listan är endast ett urval av alla månadsutdelare som finns i Nordamerika.

EPR Properties
EPR Properties är en fastighetsfond (Real Estate Investment Trust, REIT, som vi nämnde ovan) som specialiserar sig på förvärv och utveckling av fastigheter som hyrs ut till underhållningsrelaterade företag. Bolagets portfölj omfattar bland annat teatrar, skidresorts, nöjesparker och skolor. Bolaget grundades 1997 och har sitt huvudkontor beläget i Kansas City, Missouri.

Boston Pizza
Boston Pizza Royalties Income Fund är en restaurangkedja som bygger på principerna om franchisetagare. Verksamhet innehas runtom hela den kanadensiska marknaden med restauranger som serverar traditionell snabbmat såsom pizza, pasta, hamburgare med mera. Kunderna består av privata aktörer. Bolaget grundades år 1964 och har sitt huvudkontor i Richmond.

STAG Industrial Inc
STAG Industrial är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Som REIT slipper man federal skatt under förutsättning att minst 90% av resultatet delas ut till aktieägarna. Bolaget investerar i och förvaltar industriella fastigheter med en hyresgäst i hela USA. STAG Industrial grundades år 2010 och har sitt huvudkontor beläget i Boston, Massachusetts.

Realty Income
Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag (REIT). Bolaget fokuserar på att äga, förvalta och underhålla en portfölj av fastigheter som består av större fastighetsbestånd. Bolaget äger fastigheter runtom i hela Nordamerika och utöver huvudverksamheten erbjuds diverse finansiella tjänster. Realty Income grundades under 1969 och har huvudkontor i San Diego.

Jämför sparkonton: Högre (och säkrare) avkastning på sparkonto än direktavkastningen hos många fina utdelningsbolag

Om du i tillägg till utdelningsaktier söker säker avkastning till klart lägre risk erbjuder sparkonton numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guide Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Nedan kan du jämföra traditionella sparkonton i tabellen från Compricer, som uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta från flera olika aktörer på marknaden. Här ser du såväl den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Ska man satsa på utdelningsaktier med stabil eller högst direktavkastning?

Nu när du har bekantat dig med begrepp som aktieutdelning och direktavkastning återstår den svåra frågan: Ska man satsa på utdelningsaktier som har högst direktavkastning eller bolag som över tid har uppvisat den mesta stabila direktavkastningen?

För att kunna besvara frågan tar vi ett steg tillbaka och funderar mer på innebörden av begreppet direktavkastning.

Bara hög direktavkastning är en riskfylld strategi

Direktavkastningen utgörs av aktuell/förväntad aktieutdelning delat med aktiekursen. Hög direktavkastning är därför oftare en effekt av fallande aktiepris än av stigande utdelning. Om utdelningen är konstant, men priset på aktien går ner, kommer direktavkastningen således att öka. Därför är inte hög direktavkastning alltid något positivt, utan kan snarare innebära en större risk.

Att bara välja aktier baserat på om de har hög direktavkastning är en osäker strategi eftersom utdelningen snabbt kan förändras. Särskilt om bolaget inte har bra lönsamhet i grunden. Vill du ha en hög utdelning på lång sikt är det viktigt att titta på andra parametrar i företaget, inte bara direktavkastningen och hur stor utdelning du får procentuellt per aktie. Hög direktavkastning i kombination med bra utdelningstillväxt kan däremot vara ett bra tecken.

När bör man oroa sig?

Nästa fråga att då ställa sig är; varför har priset på aktien gått ner och hur kommer dessa händelser att påverka bolagets möjligheter att skapa vinster? Om prisnedgången bara är en effekt av en generellt orolig marknad och inte rör bolaget specifikt kanske det är av mindre intresse.

Om aktiekursen däremot har gått ner på grund av dåliga nyheter som på sikt kan påverka bolagets förmåga att generera vinster (och alltså indirekt möjliga framtida utdelningar till sina aktieägare) kan det vara värt att fundera en extra gång.

Orsaken till den höga direktavkastningen är med andra ord av stor vikt. Många gånger är hög direktavkastning snarare en följd av en sjunkande aktiekurs än av höjd utdelning. Om aktiepriset faller för att bolaget har problem kommer utdelningen förmodligen att sänkas eller helt dras in. Detta innebär alltså en lägre framtida direktavkastning.

Stabila bolag med höjd utdelning


Vårt tips är alltså att vara generellt vaksam och extra ifrågasättande för de bolag som har en utstickande hög direktavkastning. Det kan vara en bra idé att snarare rikta fokus mot bolag som ligger lite lägre men som uppvisar en stabil historik och har höjt utdelningen många år i rad (och extra pluspoäng till de bolag som har hanterat ekonomiskt tuffare perioder på ett bra vis). Med ett flertal sådana stabila utdelningsaktier i din portfölj ökar du chansen att kunna sova gott om nätterna även på lång sikt.

Slutsats: I längden brukar det vara mest lönsamt att investera i aktier i bolag med stabil utdelningshistorik och som gärna höjt utdelningen med tiden. Att jaga utdelningsaktier med den allra högsta direktavkastning, utan att titta på viktiga faktorer som lönsamhet, innebär ofta en högre risk.

Vilka är de bästa utdelningsaktierna i världen? Begrepp att känna till: “Utdelningsaristokrat” och “Utdelningskung”

Vilka är de bästa utdelningsaktierna i världen? Svaret varierar såklart beroende på vem du frågar, men det finns några ärofyllda titlar som bolag kan uppnå om de har höjt utdelningen på sina aktier under många år i rad. Att titta på utdelningshistoriken är ett bra sätt att se vilka bolag som går stabilt, även i oroliga tider. Bolag som lyckas hålla hög utdelning eller till och med höjt sin utdelning under många år i rad är eftertraktade innehav i mångas aktieportföljer.

Termerna som man ofta stöter på i dessa sammanhang är “utdelningsaristokrater” och “utdelningskungar”. På engelska heter titlarna Dividend Aristocrats eller Dividend Champions och Dividend Kings.

  • Dividend Aristocrats (utdelningsaristokrater) är bolag med utdelningsaktier som haft höjd aktieutdelning i minst 25 år och ingår i S&P500-indexet.
  • Dividend Champions är företag som inte ingår i indexet, men som haft höjd utdelning i minst 25 år.
  • Dividend Kings, utdelningskungarna, är bolag som haft höjd utdelning på sina aktier under minst 50 år i rad.

I USA är det populärt att spara i denna typ av aktier, inte minst som del av pensionssparandet, och fenomenet blir också allt vanligare i Sverige.

Aktier med bäst utdelningshistorik


Det finns väldigt få utdelningsaktier i Sverige som matchar den extremt långa och stabila utdelningshistoriken som vi kan hitta i flera bolag på andra sidan Atlanten. Däremot finns det en hel del svenska aktier som är på god väg, med höjda utdelningar över tid. Nedan listar vi såväl svenska som amerikanska utdelningsbolag med god utdelningshistorik, samt ett tyskt utdelningsbolag.

Dessa kan utgöra en bra grund om du ska bygga din egen utdelningsportfölj med stabila utdelningsaktier. Fler bra amerikanska utdelningsaktier samt svenska aktier med hög direktavkastning hittar du i listorna lite längre ner.

Lista: Några av världens bästa utdelningsaktier

American States Water (USA)
Bolaget levererar i huvudsak vatten och i begränsad omfattning även elektricitet till privatkunder och industriella storförbrukare. Bolaget innehar just nu ledartröjan bland amerikanska bolag som har höjt utdelningen flest år på raken, 69 år!

Dover (USA)
Tätt efter American states Water hittar vi Dover, en global tillverkningskoncern som verkar som underleverantör och tillverkar utrustning, komponenter samt diverse specialsystem, som har höjt utdelningen i hela 68 år på raken.

Walmart (USA)
Varuhusjätten Walmart är en av de mest kända utdelningsaristokraterna på den amerikanska börsen. Ända sedan 1974 har de konsekvent höjt utdelningen till sina aktieägare. Walmart har fler än 10 000 varuhus och säljer allt från livsmedel till kläder och heminredning.

Target (USA)
Target är en annan välkänd livsmedelskedja i USA, med anor sedan 1902 och huvudkontor i Minneapolis. Bolaget har haft en stabil ökning av sin utdelning under hela 2000-talet.

Genuine Parts (USA)
Företaget har inte sänkt utdelningen någon gång på 67 år. Utdelningarna sker kvartalsvis, fyra gånger per år.

Bayer (Tyskland)
Bayer är ett life science-företag, mest kända för sina läkemedel. Bayer har som policy att ge ut 30-40% av kärnvinsten per aktie (core EPS). Företaget har därför under lång tid kunnat höja sin utdelning, även om de under 2020 sänkt utdelningen för första gången på 10 år.

Assa Abloy (Sverige)
Med sin dominanta plats på den globala marknaden för lås- och dörrlösningar så har Assa Abloy kunnat hålla en stabil utdelningshistorik. Vill man investera i utdelningsaktier som är så trygga som möjligt är Assa Abloy därför ett bra val som en del i portföljen. Direktavkastningen är något lägre än andra alternativ.

Wallenstam (Sverige)
Fastighetsbolaget Wallenstam har sitt huvudkontor i Göteborg. Bolaget har lyckats hålla utdelningen på sina aktier stabil i nära 25 år i rad. Baksidan är en relativt låg direktavkastning jämfört med konkurrenterna. Utdelningstillväxten har dock varit stark vilket gör bolaget till en stabil pusselbit i aktieportföljen.

Vitec Software (Sverige)
Vitec är ett nordiskt programvarubolag inom Vertical Market Software med huvudkontor i Umeå.  Mjukvarubolaget är nu uppe i 22 år i följd av högre utdelning per aktie, vilket är bäst i klassen bland de svenska bolagen. Vitec höjer dessutom utdelningen med i genomsnitt 20 procent om året mätt från 2018, vilket är riktigt bra.

Sagax (Sverige)
Kommersiella fastighetsbolaget Sagax, med huvudkontor i Stockholm, tillhör också skaran av bolag som alltid har höjt sin utdelning, i detta fall i 14 år i följ. Inom denna kategori av bolag är man dessutom bäst i klassen då man höjd utdelning per aktie med 25 procent om året.

Castellum (Sverige)
Många anser att Castellum är en av Sveriges bästa utdelningsaktier. År 2022 hade de 24 år i rad med höjd utdelning, trots finanskrisen 2008 och pandemin som började 2020. Bolaget har dock valt att pausa kommande utdelning och fokusera på att stärka bolagets finanser.

Läs även: Bästa investmentbolagen på börsen.

Guide: Så kan du köpa utdelningsaktier hos Avanza eller Nordnet

Samtliga av de ovan/nedan listade utdelningsaktierna går att handla hos både Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa båda två.

1. Skaffa ett konto hos Avanza eller Nordnet. Investeringssparkonto, ISK, är det mest populära valet av konto. Om du planerar att fylla din aktieportfölj med en stor andel utländska bolag är kapitalförsäkring, KF, ett bättre val för dessa. För över pengarna som du vill investera till detta konto från din vanliga bank.

2. Leta upp de utdelningsaktier som du vill köpa genom att söka på bolagsnamn. Välj antal aktier som du vill köpa alternativt summan som du vill köpa aktier för, så räknas det automatiskt ut hur många aktier du får.

3. Genomför köpen och fortsätt gärna att månadsspara samt fortsätt diversifiera din aktieportfölj med flera olika utdelningsaktier för att få bästa resultat på lång sikt!

4. Återinvestera dina utdelningar genom att spara pengarna på nytt i aktier eller fonder. Då går du inte miste om den kraftfulla ränta-på-ränta effekten.

Tips: Om du inte själv vill välja utdelningsaktier att köpa kan du istället investera i ETF-fonden XACT Norden Högutdelare som placerar i en korg av nordiska bolag med sund direktavkastning. Här läser du mer om vad en ETF-fond är.

Köp XACT Norden Högutdelare via Avanza

Lista – 20 utdelningsaktier Sverige december 2024 med högst direktavkastning / utdelning

Nedan listar vi de aktier som har den högsta direktavkastningen just nu. Vi har begränsat oss till listorna Large, Mid och Small Cap samt i parentes även angivit det historiska 5-årssnittet för ge en tillhörande bild av hur direktavkastningens stabilitet har sett ut under åren. Om skillnaden mellan aktuell och det historiska 5-årssnittet är väldigt stort kan det vara värt att lägga mer tid på att undersöka hur pass hållbar man tror att den nya högre utdelningsnivån faktiskt är.


Vi har valt att utgå från ordinarie utdelning/direktavkastning (dvs. exkluderat eventuell extra utdelning) samt endast utgått från stamaktien och inte D- eller preferensaktier som oftast har högre direktavkastning. Vi har också försökt att rensa bort de bolag som har valt att ställa in eller pausa sin utdelning.

Läs även: Preferensaktier som investering (guide) – Börsens bästa preffar.

  1. mySafety 13,9 % (8,2 %)
  2. Dedicare 11,0 % (6,6 %)
  3. SSAB 10,1 % (7,9 %)
  4. Nordea 8,6 % (8,1 %)
  5. Lammhults 8,6 % (5,5 %)
  6. TietoEVRY 8,6 % (6,1 %)
  7. Profoto 8,5 % (5,3 %)
  8. NAXS 8,3 % (6,5 %)
  9. Arion Banki 8,2 % (6,7 %)
  10. G5 8,1 % (4,3 %)
  11. Nordic Paper 8,0 % (7,8 %)
  12. Havsfrun 7,8 % (5,7 %)
  13. Coor 7,3 % (4,6 %)
  14. Swedbank 7,2 % (5,4 %)
  15. Telia 6,3 % (6,5 %)
  16. Eniro 6,3 % (3,4 %)
  17. Öresund 6,3 % (5,5 %)
  18. Tele2 6,1 % (6,4 %)
  19. Doro 6,1 % (2,9 %)
  20. Cibus 6,0 % (6,5 %)

Listan senast uppdaterad: 2024-11-27. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

För den som är intresserad av att börja bygga sin utdelningsportfölj finns fortsatt goda möjligheter då många aktier fortsatt har handlas ner rejält – men glöm inte att det inte finns några garantier för att bolaget kan fortsätta att bibehålla denna utdelningstakt i framtiden.

Som vi tidigare har förklarat i guiden bör du med andra ord inte bara stirra dig blind på hur hög direktavkastningen är utan också fundera på hur sannolikt det är att bolaget i fråga kommer att kunna betala ut denna utdelning framledes. Ett varningstecken kan vara om nuvarande utdelning avviker allt för mycket från 5-årssnittet – då kan det vara klokt att undersöka närmare varför så är fallet och om det mer ska ses som någon form av tillfällig eller extra utdelning som sannolikt inte kan bibehållas över tid.

Bonus – 10 utdelningsaktierna med högst genomsnittlig historisk direktavkastning / utdelning december 2024

I tillägg till ovan listor kan man också kika på det historiska snittet (här 5-årssnittet) för att få en bättre känsla för vad ett bolag har lyckats leverera för direktavkastning under en längre period, såväl i toppar som dalar. Det kan också möjligtvis ses som vad som skulle kunna vara mer av en långsiktigt hållbar nivå, men givetvis får man även beakta att den senaste 5-årsperioden inte har innehållit exempelvis en allvarlig långdragen finansiell kris.

Även här har vi begränsat oss till listorna Large, Mid och Small Cap samt i parentes även angivit nuvarande direktavkastning.

Vi har även rensat bort de bolag som i nuläget har slopat sin utdelning eller av annan orsak inte känns representativt.

  1. Nordea 8,1 % (8,6 %)
  2. SSAB 7,9 % (10,1 %)
  3. Nordic Paper 7,8 % (8,0 %)
  4. Arion Banki 6,7 % (8,2 %)
  5. Dedicare 6,6 % (11,0 %)
  6. Cibus 6,5 % (6,0 %)
  7. NAXS 6,5 % (8,3 %)
  8. Telia 6,5 % (6,3 %)
  9. Arctic Paper 6,5 % (6,0 %)
  10. Tele2 6,4 % (6,1 %)

Listan senast uppdaterad: 2024-11-27. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Tips: Automatisera ditt aktiesparande med smidiga tjänster

Opti är en fondrobot som har vuxit i popularitet på goda grunder. Den erbjuder ett enkelt och automatiserat sätt att spara och investera ditt kapital. Med hjälp av avancerade algoritmer och finansiella modeller strävar Opti efter att erbjuda en optimal investeringsstrategi som passar just dina behov och din riskprofil.

(Reklamlänk till Opti.)

Läs även: Vi kikar närmare och jämför fem populära fondrobotar.

Lista – 15 populära bra amerikanska utdelningsaktier december 2024

Här listar vi ett antal bra populära amerikanska utdelningsaktier (Dividend Aristocrats, Champions eller Kings) som kan ses som inspiration till fortsatt fördjupning för dig som även vill addera några utländska aktier till din utdelningsportfölj.

  1. AT&T Inc.
    AT&T är ett amerikanskt telekombolag. Bolaget tillhandahåller diverse produkter och tjänster som berör trådlös datakommunikation, molnbaserade lösningar, IP-baserad och satellit-tv, säkerhetstjänster, utrustning samt övriga nätverkstjänster. Verksamheten styrs via etablerade dotterbolag på global nivå. Bolaget har sitt huvudkontor i Dallas, USA.
  2. Chevron Corp.
    Chevron Corporation är ett amerikanskt energibolag. Bolaget är idag huvudsakligen inriktade mot Offshore samt Onshore verksamhet, där störst fokus återfinns inom prospektering och vidare raffinering av råolja och övriga naturresurser. Störst verksamhet återfinns inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1879 som Pacific Coast Oil Company, och har huvudkontor i San Ramon, Kalifornien.
  3. Abbvie Inc.
    Abbvie är ett globalt läkemedelsbolag inriktade mot behandling av svårbehandlade sjukdomar. Bolaget fokuserar på innovationsstrategi med visionen att upptäcka och behandla sjukdomarna mer effektivare, samt att med tiden ta fram och utveckla resistenta läkemedel. Fokusområden ligger främst inom behandling av inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar. Abbvie ingick tidigare i Abbott Laboratories men blev en spin-off under 2013. Bolagets huvudkontor ligger i Chicago.
  4. Coca-Cola Co.
    Coca-Cola Company är ett multinationellt dryckesbolag. Bolaget är idag producent och återförsäljare av läsk, vatten, juice te och kaffe. De mest populära varumärken inkluderar Coca-Cola, Minute Maid, Powerade och Dasani, som idag återfinns inom samtliga globala regioner. Bolaget grundades ursprungligen 1886 och har sitt huvudkontor i Atlanta, Georgia.
  5. PepsiCo Inc.
    PepsiCo är en global producent av drycker och snacks. Utbudet består av läsk, mineralvatten, juicer och chips. Produkterna vidaresäljs under varierande varumärken, där produktportföljen förutom Pepsi Cola även innefattar Frito-Lay, Gatorade och Tropicana. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades ursprungligen 1898 och har sitt huvudkontor i New York.
  6. Realty Income Corp.
    Realty Income är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT). Bolaget fokuserar på att äga, förvalta och underhålla en portfölj av fastigheter som består av större fastighetsbestånd. Bolaget äger fastigheter runtom i hela Nordamerika och utöver huvudverksamheten erbjuds diverse finansiella tjänster. Realty Income grundades under 1969 och har sitt huvudkontor i San Diego.
  7. 3M Co.
    3M är ett amerikanskt globalt konglomerat verksamma inom ett flertal olika marknader. Företagets produktportfölj är bred och inkluderar exempelvis tillbehör till hälsovården som stetoskop och elektroder. För industrin produceras tejp, slipband och tryckluftsdrivna pistoler, och för privatkunder finns produkter som block, saxar och skyddsglasögon. Huvudkontoret är beläget i St. Paul, USA.


  • Johnson & Johnson
    Johnson & Johnson är ett globalt holdingbolag. Inom koncernen bedrivs forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel och hälsovårdsprodukter. Idag består utbudet av ett flertal konsumentprodukter som består av hud- och hårvård, samt produkter för vård och omsorg. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika, Asien och Europa. Bolaget grundades ursprungligen 1886 och har sitt huvudkontor i New Brunswick, New Jersey.
  • Procter & Gamble Co.
    Procter & Gamble, mer kända som P & G, är en multinationell dagligvarukoncern. Bolaget erbjuder alltifrån tvättmedel, tandkräm, barnartiklar, toapapper, samt hud- och hårvårdsprodukter. Produkterna säljs under varierande varumärken via fysiska butiker och återförsäljare och inkluderar de mer kända som Pampers, Ariel, Always och Bounty. P & G grundades ursprungligen 1837 och har sitt huvudkontor i Cincinnati, Ohio.
  • Clorox Co.
    The Clorox Company är ett globalt tillverkningsbolag. Bolaget är idag inriktade mot tillverkning och distribution av diverse livsmedel och medicinska produkter. Exempel inom produktportföljen innefattar blekmedel, städningsartiklar, inredning samt köksprodukter. Produkterna säljs via återförsäljare, distributörer samt via bolagets E-handelsplattform. Bolaget grundades 1913 och har huvudkontor i Oakland, Kalifornien.
  • McDonald's Corp.
    McDonalds är en global livsmedelskoncern. Bolaget är huvudsakligen verksamma inom snabbmat och innehar ett brett utbud av hamburgare och tillbehör, glass, shakes och frukostprodukter. Verksamheten drivs via franchise på global nivå, där försäljning sker via egna fysiska butiker runtom världen. Inom koncernen återfinns även barnsjukhuset Ronald McDonald. McDonalds grundades ursprungligen 1955 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA.
  • Colgate-Palmolive Co.
    Colgate-Palmolive är ett konsumentbolag. Bolaget tillverkar och distribuerar ett brett utbud av konsumentprodukter, där de mest kända inkluderar tandkräm, schampo, tvättmedel, samt övriga rengöringsprodukter. Verksamhet innehas på global nivå inom samtliga stora regioner och de mest kända varumärkena inkluderar Colgate, Palmolive och Softsoap. Bolaget grundades 1806 och har sitt huvudkontor i New York, New York.
  • Emerson Electric
    Emerson Electric Company är ett globalt teknikbolag. Bolaget innehar störst kompetens inom utveckling av elektroniska - samt automatiska system. Produktutbudet är brett och inkluderar kontroll- och mätningssystem, avfallshantering, samt övriga digitala lösningar och används idag bland industriella och kommersiella aktörer. Bolaget grundades ursprungligen 1890 och har sitt huvudkontor i Ferguson, Missouri.
  • Walmart Inc.
    Walmart är en amerikansk detaljhandelskedja. Bolaget erbjuder ett brett utbud av livsmedel och detaljhandelsprodukter via egna fysiska butiker, samt via E-handeln. Exempel inkluderar råvaror, heminredning, tillbehör, samt kläder och accessoarer, där en stor del av produkterna även säljs under egna varierade varumärken. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika. Bolaget grundades 1962 och har huvudkontor i Bentonville, Arkansas.
  • Caterpillar Inc.
    Caterpillar är en fordonstillverkare. Bolaget är idag inriktade mot att tillverka bygg- och gruvutrustning, diesel- och naturgasmotorer, turbiner och övriga maskiner för den industriella sektorn. Produkterna säljs främst genom varumärkena Caterpillar och CAT. Utöver erbjuds även finansiella lösningar, samt försäkring. Bolaget grundades 1925 och har sitt huvudkontor i Deerfield, Illinois.
  • Listan senast uppdaterad: 2024-11-27. Källa/inspiration: Dividend.com/Avanza.

    Skillnader mellan aktieutdelning USA och Sverige

    Det är bra att känna till att det finns en del skillnader mellan amerikanska och svenska utdelningsaktier. Som tidigare nämnt ger de amerikanska aktierna oftast utdelning 4 gånger per år och ibland månadsvis, vilket många gånger kan vara uppskattat. Även skatt skiljer sig åt, då du på utländska aktier behöver betala en viss procent i skatt på utdelningen. Aktier från USA har 15% i källskatt.

    Välja KF eller ISK för utländska utdelningsaktier?

    Om du planerar att investera i amerikanska utdelningsaktier bör du i de flesta fall använda kontoformen KF istället för ISK som är vanligast och enklast för svenska aktier. Detta eftersom en KF (kapitalförsäkring) blir mer förmånlig än ISK för just utländska aktier. Tänk också på att valutakurserna påverkar hur hög utdelning som du får i praktiken. Om svenska kronan till exempel blir starkare efter ditt aktieköp så kommer du få mindre avkastning, och tvärtom.

    Läs även: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan.

    Exempel – Investor utdelning och direktavkastning

    I syfte att lära sig mer om utdelning tar vi ett exempel i form av det populära investmentbolaget Investor. Inledningsvis kan det vara bra att ta reda på vad bolaget har för utdelningspolicy, alltså hur stor andel av sina löpande vinster som de har för avsikt att dela ut till dig som aktieägare. Denna information finnas vanligtvis på bolagets hemsida;

    “Investors utdelningspolicy innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från Noterade Bolag vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning.”

    Här kan vi också få reda på Investors aktieutdelning för 2020/2021;

    “Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna om 14,00 (9,00) kronor per aktie för räkenskapsåret 2020. Utdelningen föreslås betalas ut i två utbetalningar, 10,00 kronor med avstämningsdag den 7 maj 2021 och 4,00 kronor (eller 1,00 kronor per aktie efter genomförande av den aktiesplit 4:1 som styrelsen föreslagit inför årsstämman) med avstämningsdag den 8 november 2021.”

    Om du själv vill räkna ut direktavkastningen för aktien Investor (B) tar du reda på aktiekursen som i skrivande stund är 730 kr (2021-05-10). Som vi har lärt oss ovan dividerar man utdelningen per aktie med aktiekursen och får då aktuell direktavkastning (14 / 730 = ca 1,9 %).

    Ett annat sätt är att använda sig av en analystjänst som exempelvis Börsdata och där söka fram aktien Investor (B), samt kika direkt på nyckeltalet Direktavkastning.

    Fler frågor och svar om utdelningsaktier som investering

    Vilka aktier ger utdelning?

    Det är företagen själva som bestämmer om de ska ge utdelning eller inte, men generellt så ger många större, stabila vinstdrivande bolag utdelning. Du hittar listor på både svenska och utländska utdelningsaktier längre upp i den här guiden.

    Är aktier med hög utdelning bra eller dåligt?

    Aktier med hög utdelning är attraktiva för många aktiesparare, men det gäller att inte stirra sig blind på endast detta. Aktiens utdelningstillväxt är viktig eftersom bolag som under många år hållit en jämn hög utdelning, och gärna kunnat höja den, har större chans att fortsätta i den riktningen. Därmed ger stabil utdelningshistorik större trygghet än aktier som just nu har hög utdelning. Om du endast väljer aktier med hög direktavkastning finns risken att utdelningen plötsligt sänks från ett år till ett annat, om bolaget inte klarar att vara lönsamt längre.

    När får man utdelning på aktier och hur ofta?

    I Sverige brukar du få utdelning på våren, vanligtvis april eller maj. Vissa svenska bolag ger dock utdelning andra tider på året, eller i sällsynta fall flera gånger om året som kvartalsvis eller månadsvis. I USA är det vanligast att man får utdelning en gång per kvartal eller månadsutdelning.

    Vilken aktie har bäst utdelning?

    Åsikterna om bäst utdelningsaktier varierar förstås beroende på vem du frågar. Högst direktavkastning behöver inte alltid betyda att aktien är “bäst” ur utdelningssynpunkt, eftersom utdelningen kan sjunka. Titta på listorna längre upp i guiden för att få exempel på de mest populära utdelningsaktier, stabila utdelningsbolag samt aktierna med högst direktavkastning.

    Är KF eller ISK bäst för utdelningsaktier?

    Investeringssparkonto, ISK, är att rekommendera om du investerar i svenska utdelningsbolag. Det är den vanligaste och ofta mest förmånliga kontotypen skattemässigt för aktier i Sverige. Om du däremot kommer att få mycket utdelning från utländska aktier är en KF, kapitalförsäkring, att föredra. För källskatten på utdelningar från utländska aktier (till exempel 15% i USA) blir nämligen KF mer förmånligt än ISK. Båda de stora nätmäklarna Avanza och Nordnet ser till att du får tillbaka det mesta eller allt som dragits i källskatt om du väljer en KF.

    Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 27 november 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
    Kristoffer   Medarbetare Börskollen
    Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
    Du har läst

    Utdelningsaktier som investering (stor guide) – Bästa utdelningsaktierna december 2024 med stabilast och högst utdelning / direktavkastning

    Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

    Testa appen