Spara till barn eller barnbarn 2024 – Guide: Allt du behöver veta om bästa sättet att spara till barn
Att spara till barn eller barnbarn är ett utmärkt sätt att skapa ekonomisk trygghet för framtiden och ge dem en bra start i livet. Många föräldrar och mor- eller farföräldrar funderar över vilket som är det bästa sättet att spara till barnen. Är det till exempel bäst att spara i barnets namn eller i sitt eget namn? Och hur mycket bör man faktiskt spara per månad till barnets eller barnbarnets framtid?
I den här omfattande guiden går vi igenom alla dessa frågor och många fler. Vi kommer också att utforska olika sparformer, diskutera framtida skatteändringar och ge dig tips på hur du bäst kommer igång med ditt barnsparande. Läs vidare för att lära dig mer om barnsparande!
- Det lönar sig att börja spara tidigt och regelbundet, där även små belopp varje månad kan växa betydligt över tid tack vare ränta-på-ränta-effekten.
- Val av spar- och kontoform har olika för- och nackdelar. Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) är två alternativ, medan sparkonto är ett tredje.
- Man bör också fundera över för- och nackdelar med sparande i förälders eller i barnets namn – vi går igenom vad du bör tänka på.
Varför är det en bra idé att spara till sina barn eller barnbarn?
Genom att spara till ditt barn eller barnbarn ger du barnet en ekonomisk fördel som kan göra stor skillnad i framtiden. Det här sparandet kan till exempel användas för att hjälpa barnet att köpa sin första bostad eller vara en bra buffert att ha när barnet fyller 18 år.
Många föräldrar undrar hur mycket de ska spara och vilka sparformer som är bäst för att skapa bästa möjliga avkastning utan att ta alltför stora risker. Även om avkastningen inte är garanterad är det viktigt att förstå hur du bäst kan planera ditt barnsparande för att barnet ska få tillgång till så mycket pengar som möjligt senare i livet.
Du kan spara pengar till barn på flera olika sätt
Det finns flera olika sätt att spara pengar till ditt barn. De vanligaste sparformerna är aktie- eller fondsparande inom ramarna för investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF), alternativt ett vanligt sparkonto med ränta. Härnäst diskuterar vi för- och nackdelarna med de olika sparformerna. Genom att lära dig mer om dem kan du enklare komma igång och välja den bästa lösningen för just ditt barns framtid.
Aktie- eller fondsparande till barn
Ett aktie- eller fondsparande för barn är ett av de mest populära sätten att spara långsiktigt. När du investerar i fonder sprider du riskerna över många olika tillgångar. Det gör att värdet på ditt sparande inte påverkas lika kraftigt av upp- och nedgångar på marknaden som om du investerar i enskilda aktier. Du kan fondspara till barn eller investera i aktier på både ISK och KF (mer om dessa nedan).
Om du väljer det här alternativet är det viktigt att tänka på risken. En bra tumregel är att möjligheten till avkastning är större ju högre risk du är villig att ta. Men samtidigt ökar även risken för att värdet minska när man tar mer risk. Därför kan det vara bra att sätta ihop en fondportfölj bestående av flera fonder med olika risknivåer och investeringsfokus så att du får en bra balans mellan avkastning och risk.
Tips: Ett smidigt sätt att starta ett passivt barnsparande i fonder är att välja en fondrobot. I vår stora jämförelse kikar vi närmare på de fem mest populära och vilka vi föredrar. Om du istället föredrar att välja fonder på egen hand har vi flera stora guider, bland annat Fonder för nybörjare, Billiga indexfonder och Globalfonder.
Investeringssparkonto (ISK)
ISK är en mycket populär sparform när det kommer till långsiktigt sparande i fonder och/eller aktier. Det är lätt att använda den här sparformen, och du kan spara i både fonder och aktier på ett investeringssparkonto.
Som förälder kan du välja att spara antingen i ditt eget namn eller i barnets namn. Sparar du i ditt eget namn får du full kontroll över när barnet ska få tillgång till pengarna. Står barnet som ägare får han eller hon tillgång till kapitalet vid 18 års ålder.
Fördelen med ISK är att du betalar en schablonskatt, vilket innebär att du inte betalar skatt på vinsterna utan istället en årlig avgift som baseras på kontots totalvärde. Det här kan vara fördelaktigt när du sparar till barn eller barnbarn, eftersom du får tryggheten i att pengarna kan öka och minska i värde över tid utan att du behöver betala skatt så fort du gör en affär.
En annan fördel med ISK är att schablonintäkterna kan kvittas mot avdragsgilla kostnader, såsom ränta på bolån. Det är en kostnad som föräldrar oftast har men barn saknar, och som du som förälder därför kan nyttja om ISK-kontot är uppsatt i sitt eget namn.
Om du är ny till aktie- och fondhandel erbjuder Avanza och Nordnet riktigt grymma “kom igång-erbjudanden”. Hos Avanza kan du handla avgiftsfritt (både aktier och fonder) upp till 50 000 kr och Nordnet har motsvarande erbjudande.
Varför inte nyttja båda dessa erbjudanden och handla gratis upp till 100 000 kr?!
Klicka här om du vill läsa mer och öppna ett ISK hos Avanza.
Klicka här om du vill läsa mer och öppna ett ISK hos Nordnet.
Kapitalförsäkring (KF)
En kapitalförsäkring (KF) fungerar på ett liknande sätt som ISK vad gäller möjligheten att spara i fonder och aktier. Men skillnaden är att du som förälder kan sätta barnet som förmånstagare i en KF. Det innebär att pengarna betalas ut när du bestämmer det. Det här kan vara en fördel om du vill få mer kontroll över när barnet får tillgång till pengarna, jämfört med att spara på ett investeringssparkonto i barnets namn. Då kan du exempelvis undvika att behöva överlämna en stor summa pengar till barnet på 18-årsdagen. Med en kapitalförsäkring kan du också dela upp summan i flera utbetalningar över tid.
När du sparar till barn i en KF är det viktigt att tänka på att en kapitalförsäkring ofta har en fast utbetalningsplan. Därför är det viktigt att planera för hur och när pengarna ska användas. Det kan vara särskilt viktigt när du sparar till barnbarn, eftersom du då kan försäkra dig om att pengarna faktiskt används för exempelvis ett bostadsköp eller något annat viktigt ändamål.
Klicka här om du vill läsa mer och öppna en KF hos Avanza.
Klicka här om du vill läsa mer och öppna en KF hos Nordnet.
Kommande skattesänkningar för ISK och KF
I september 2024 annonserade regeringen att de under åren 2025-2026 ska introducera skattesänkningar för kontoformerna ISK och KF, vilket kan påverka hur mycket du väljer att spara till ditt barn. Förslaget innebär ett skattefritt så kallat fribelopp för sparande inom ISK och KF med start upp till 150 000 kr för 2025 och därefter upp till 300 000 kr för 2026 och framåt.
Baserat på den information som idag finns tillgänglig väntas detta skattebefriade fribelopp gälla per person, vilket innebär att det kan bli mer förmånligt att dela upp sparandet på fler personer inom familjen för att få ner den totala skatten. Denna möjliga “skatteplanering” adderar ett extra lager till diskussionen om huruvida man bör spara i sitt eget namn eller i barnets namn, vilket vi kommer att avhandla mer ingående längre ner.
Tips: Här kan du fördjupa dig mer kring skillnader och likheter mellan de olika kontoformerna ISK, KF samt vanligt aktie- och fondkonto och hur beskattningen beräknas.
Sparkonto för barnspar
Ett vanligt sparkonto med ränta är också ett vanligt sätt att spara pengar till sina barn. Fördelen med ett sådant här konto är att det ger dig ett tryggt och säkert alternativ där du inte behöver riskera att förlora kapitalet. Du vet med säkerhet att du får tillbaka de pengar som du har satt in, men avkastningen är ofta låg. Sparkonton är därför bättre lämpade för kortsiktiga sparmål eller när du vill vara helt säker på att kapitalet inte minskar i värde.
Det är även möjligt att öppna ett sparkonto för barn, som alltså är ett konto i barnets namn. Det här innebär att barnet får pengarna när han eller hon fyller 18 år. Det är ett enkelt sätt att spara till ditt barn, men räntan är ofta låg. Det betyder att pengarna inte kommer att växa i samma takt som de historiskt har gjort om du hade valt att istället investera i fonder eller aktier inom ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.
Bästa sparräntan just nu
Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.
Tips: Läs gärna vår stora guide om sparkonton där du kan fördjupa dig och se aktuella jämförelser över bästa sparräntan just nu.
Inflationen riskerar att äta upp avkastningen på sparkonto
Som vi redan har nämnt är avkastningen på ett sparkonto till barn vanligtvis låg, vilket är en nackdel med tanke på inflationen. Inflationen urholkar nämligen pengarnas värde över tid, och om avkastningen på sparkontot är lägre än inflationen innebär det att den reella avkastningen blir negativ. Det här betyder att köpkraften minskar även om pengarna växer nominellt över tid (i kronor och ören).
För att illustrera hur inflationen riskerar att äta upp avkastningen på ett sparkonto till barn kan vi göra ett räkneexempel med följande förutsättningar:
- Startkapital: 10 000 kr sätts in direkt vid barnets födsel (år 0).
- Månadssparande: 500 kr sätts in varje månad under hela perioden, från år 0 till 18 års ålder.
- Årlig ränta på sparkontot: 1 % per år.
- Årlig inflation: 2 % per år.
- Sparhorisont: Sparandet sträcker sig från år 0 till barnets 18-årsdag.
I tabellen nedan kan du se utvecklingen på sparkontot över tid:
År | Nominellt saldo (ej justerat för inflation) |
Reellt saldo (justerat för inflation) |
Skillnad i reell avkastning |
---|---|---|---|
0 | 16 160kr | 15 843kr | 317kr |
1 | 22 382kr | 21 629kr | 753kr |
2 | 28 665kr | 27 358kr | 1 307kr |
3 | 35 012kr | 33 031kr | 1 981kr |
4 | 41 422kr | 38 648kr | 2 774kr |
5 | 47 896kr | 44 211kr | 3 685kr |
6 | 54 435kr | 49 718kr | 4 717kr |
7 | 61 040kr | 55 172kr | 5 868kr |
8 | 67 710kr | 60 572kr | 7 138kr |
9 | 74 447kr | 65 920kr | 8 527kr |
10 | 81 252kr | 71 215kr | 10 037kr |
11 | 88 124kr | 76 458kr | 11 666kr |
12 | 95 065kr | 81 649kr | 13 416kr |
13 | 102 076kr | 86 790 kr | 15 286 kr |
14 | 109 157kr | 91 880 kr | 17 277 kr |
15 | 116 308kr | 96 921kr | 19 387kr |
16 | 123 532kr | 101 912kr | 21 620kr |
17 | 130 827kr | 106 854kr | 23 973kr |
18 | 138 195kr | 111 747kr | 26 448kr |
Sammanfattningsvis visar tabellen hur ett sparkonto med 1 % ränta påverkas av en årlig inflation på 2 % över 18 år. Den nominella balansen ökar varje år, vilket betyder att beloppet på kontot växer i kronor och ören. Men justerat för inflationen blir avkastningen negativ på sikt i det här ränteexemplet. Det innebär att pengarna blir mindre värde (minskad köpkraft) över tid. Det här visar på en möjlig nackdel med att spara till barn på ett sparkonto när avkastningen är lägre än inflationen.
Det är dock värt att notera att en ränta på 1 % under 18 års tid med en inflation på 2 % inte är särskilt sannolikt. Historiskt sett har räntorna på sparkonton ofta följt inflationen. Det betyder att om inflationen är 2 % kan räntan på sparkontot förväntas vara högre än 1 %. Därmed skulle den reella avkastningen oftast bli positiv, eftersom räntan tenderar att överstiga inflationen på längre sikt. Men den reella avkastningen kan ändå bli förhållandevis låg.
Om vi ser till de senaste årens verkliga utveckling så kunde man före räntehöjningscykeln 2022-2023 knappt få någon ränta alls på ett sparkonto, medan inflationen generellt sett höll sig också under Riksbankens 2 %-mål. Sedan exploderade inflationen efter pandemin, vilket då gröpte ur flera års realavkastning. Därefter inleddes en aggressiv räntehöjningcykel som tog sparkontoräntorna över 4 % (och i vissa fall upp emot 5 %) medan inflationen istället aggressivt föll nedåt och i skrivande stund (oktober 2024) ligger en bit under sparkontoräntorna (som dock nu gradvis också sänks i takt med Riksbankens sänkningar). Perioden 2020-2024 får dock anses vara en ovanligt stökig fas, och över tid tenderar sparkontoräntorna att ungefär följa inflationen som en effekt av kopplingen mellan inflationen och styrräntan.
För ett barnsparande med lång tidshorisont kan det därför vara klokt att överväga andra sparformer med högre potential för positiv realavkastning. I den andra vågskålen ligger som alltid den något högre risken med ett sparande i aktier eller fonder, men över historiskt, över längre tidsperioder har börsen alltid stigit och i snitt givit en avkastning omkring 7-10 % beroende på exakt tidsperiod.
Sparandet räknas som en gåva och är befriat från gåvoskatt
Sparandet till barnet räknas som en gåva. Det innebär att det inte blir någon gåvoskatt, oavsett vilken av sparformerna som nämns ovan du väljer. När pengarna överförs från dig som förälder till ditt barn uppstår alltså ingen beskattning på själva överföringen. Skatt betalas endast på avkastningen från sparandet, och beskattningen varierar ju beroende på vilken sparform som har valts.
Viktiga frågan: Ska jag spara i barnets namn eller i mitt eget namn?
En av de vanligaste frågorna som ploppar upp i huvudet när man funderar på att spara till barn är om man ska spara i barnets namn eller i sitt eget namn. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, och vilket du bör välja beror ofta på hur stor kontroll du vill ha över pengarna och när du har tänkt att barnet ska få tillgång till dem.
Fördelarna med att spara i barnets namn
De främsta fördelarna med det här alternativet är:
- Att barnsparandet åtskiljs från föräldrarnas ekonomi. I det här fallet är sparandet juridiskt sett barnets egendom. Det kan vara bra om du vill hålla barnsparandet åtskilt från din egen ekonomi.
- Potentiell skatteoptimering efter regeringens förslag. Som vi beskrev ovan har regeringen beslutat att skatten för sparande inom ISK/KF ska subventioneras med start 2025, där 150 000 kr per person blir helt skattebefriat för att under 2026 och framåt öka till hela 300 000 kr per person och år. Om ni som föräldrar redan har egna sparande inom ISK/KF upp till gränsvärdet, blir det så klart mer förmånligt att lägga barnets sparande i dennes namn, snarare än i förälderns. Detta då hela beloppet kommer att bli befriat från skatt.
Nackdelarna med att spara i barnets namn
Och några av de potentiella nackdelarna:
- Den automatiska överlämningen. Sparar man i barnets namn tillfaller pengarna barnet automatiskt när han eller hon fyller 18 år. Då är barnet myndigt och får kontroll över sina tillgångar och alla banktjänster, oavsett hur redo du tycker att ditt barn må vara för att hantera sparkapitalet. Att barnet automatiskt får tillgång till sparkapitalet vid 18-årsdagen behöver så klart inte vara ett problem, med det finns en risk att pengarna inte kommer att användas till det som du har tänkt.
- Begränsande och inflytande från kommunens överförmyndare. Den så kallade överförmyndarkontrollen träder i kraft när barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp, motsvarande 458 400 kr år 2024. Kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd får då inflytande över pengarna, något som regleras i föräldrabalken. Bland annat måste överförmyndaren godkänna vissa typer av investeringar och faktum är att direktsparande i aktier faktiskt kräver godkännande från kommunens överförmyndare då risken anses för hög (läs mer om detta här).
I praktiken skiljer sig dock verkligen från lagstiftningen, som experter beskriver som “föråldrad och tandlös” och i behov av modernisering. Kommunen saknar helt kontrollorgan och det är med andra ord osannolikt att någon uppföljning faktiskt görs, utan det är mest vanligt i samband med större arv, gåvor eller försäkringsutbetalningar till barn under 18 år.
Det är dock värt att känna till att alla pengar som finns på ett konto i barnets namn således juridiskt tillhör barnet, och du som förälder kan inte göra uttag hur som helst. Principen är att föräldern får bestämma hur barnets tillgångar ska användas om barnet är under 18 år, men pengarna får endast gå till sådant som anses gagna barnet.
Fördelarna med att spara i eget namn
De största fördelarna med det här alternativet är:
- Att du har mer kontroll över förvaltningen och utbetalningen. När du sparar i eget namn kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas och givetvis även vad du själv anser är en lämplig risknivå (läs stycket om överförmyndarkontroll ovan). Du avgör också när, och faktiskt även om, barnet ska få tillgång till pengarna. Det här kan vara en bra lösning om du inte vill att barnet ska få tillgång till en stor summa direkt när han eller hon fyller 18 år. Här har du istället möjlighet att styra hur och när pengarna ska användas och när de ska tilldelas.
- Andra skattemässiga fördelar. Du kan göra avdrag för exempelvis ränta på bolån, vilket barnet troligen inte har möjlighet att göra.
Nackdelarna med att spara i eget namn
Givetvis finns det även potentiella nackdelar att beakta:
- En risk att andra kan göra anspråk på pengarna. Om du väljer att spara till ditt barn i ett ISK, i ditt eget namn, ingår detta i både bodelning och dödsbo. Det innebär att om något händer i framtiden, som skulle leda till en bodelning eller att sparandet tillfaller dödsboet, så finns det en risk att någon annan gör anspråk på pengarna som var tänkta till ditt barn.
Ovan gäller dock endast för ISK, då Kapitalförsäkring (KF) å andra sidan erbjuder möjlighet att göra barnet till förmånstagare, vilket säkerställer att pengarna kommer barnet till godo oavsett vad som händer.
Individuellt sparande eller gemensamt för alla barn?
En annan fråga som kan dyka upp om man har flera barn är om man ska ha separata barnspar för varje barn eller ett gemensamt sparande för alla barnen. Även här finns det både fördelar och nackdelar med de båda alternativen.
Det är även värt att känna till att kontoformen kapitalförsäkring ger möjligheten att välja flera förmånstagare, alltså barn, i en och samma kapitalförsäkring. Fördelen är att det då är enkelt att se till att barnen får lika mycket (eller olika mycket om man nu önskar det) när det är dags att ta ut pengarna.
Fördelarna med ett separat sparande för varje barn
Det som talar för den här lösningen är:
- Att det är rättvist och transparent. Varje barn får sitt eget sparande, och det kan vara enklare att hålla det rättvist och transparent.
- Att sparhorisonterna skiljer sig åt. Om barnen är i olika åldrar kan deras behov av pengarna skilja sig åt. Med separata konton blir det lättare att spara med rätt sparhorisont för varje barn.
Fördelarna med ett gemensamt sparande för alla barn
Fördelarna med den här lösningen är:
- Att den är enklare att hantera. Det är enklare att sköta ett gemensamt sparande än flera olika, särskilt om du har många barn.
- Att den är mer flexibel. Med ett gemensamt sparande för alla barn kan du också fördela pengarna procentuellt mellan olika barn beroende på deras behov. Det här är en funktion som vissa kapitalförsäkringar har stöd för.
Så kan du komma igång och spara till barnbarn eller barn
Att börja spara till barn eller barnbarn är ett viktigt steg mot att ge dem en trygg ekonomisk framtid. För att komma igång behöver du:
- Välja rätt sparform. Fundera på om ISK, KF eller ett sparkonto är den bästa lösningen utifrån dina behov och mål med sparandet samt även om det ska ske i förälderns eller barnets namn.
- Månadsspara. Bestäm ett belopp som du vill spara varje månad, exempelvis hela eller delar av barnbidraget. Även små summor kan göra stor skillnad över tid.
- Sätt upp ett automatiskt sparande. Genom att se till att sparandet sker automatiskt varje månad kan du enkelt bygga upp ett sparkapital över tid.
- Håll koll och anpassa. Se över ditt sparande regelbundet och gör justeringar om det behövs. Till exempel kan du vilja göra anpassningar om barnets behov förändras eller om det svänger på marknaden.
Hur mycket bör man spara till barn?
Hur mycket man bör spara till ett barn beror på flera olika faktorer. Till exempel spelar den din ekonomiska situation, dina sparmål och när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna roll. Några viktiga aspekter att tänka på är:
- Målet med sparandet. Först och främst är det viktigt att sätta fingret på vad sparandet är till för. Är målet att hjälpa till med en kontantinsats till en bostad eller att skapa en ekonomisk buffert för framtiden? Målet påverkar hur mycket du bör spara till barnet och med vilken sparhorisont.
- Sparhorisonten och ränta-på-ränta-effekten. Ju tidigare du börjar spara, desto mer kan pengarna växa till sig över tid tack vare ränta-på-ränta-effekten. Om du börjar spara när barnet är väldigt ungt och sparandet pågår i 18 år eller längre kan även mindre insättningar varje månad ge en stor slutsumma (se tabellen nedan).
- Din ekonomiska situation och livsstil. Det är viktigt att spara på en nivå som passar din egen ekonomi. För vissa familjer kan det vara lätt att avsätta 500-1 000 kr i månaden. Andra kanske har möjlighet att spara lite mindre, eller mer. Så öka gärna sparandet om ekonomin tillåter, till exempel om du får en bonus eller löneförhöjning.
- Var flexibel och anpassningsbar. Eftersom du sparar på lång sikt är det viktigt att ha en flexibel plan. Det kan vara klokt att utvärdera sparandet regelbundet och justera beloppet om din ekonomi förändras eller om andra möjligheter till sparande uppstår. I vissa fall kan sparandet behöva pausas så att du kan hantera andra utgifter, och det är helt okej – det viktigaste är att du har en plan och anpassar barnsparandet efter din egen ekonomi.
Räkneexempel som illustrerar ränta-på-ränta-effektens magi
Tabellen nedan visar hur stort barnsparandet växer sig tack vare ränta-på-ränta-effekten, från år 0 till 18 års ålder med olika nivåer av månadssparande (100 kr, 300 kr, 500 kr och 1 000 kr). Vi har räknat med en årlig ränta/avkastning på 5 % (vilket får anses defensivt om vi beaktar att den historiska avkastningen för svenska börsen under längre tidsperioder har legat omkring 7-10 % årligen). Som du ser blir den slutliga summan vid 18 års ålder större ju mer du månadssparar.
År | Sparar 100 kr/mån | Sparar 300 kr/mån | Sparar 500 kr/mån | Sparar 1 000 kr/mån |
---|---|---|---|---|
0 | 1,260 kr | 3,780 kr | 6,300 kr | 12,600 kr |
1 | 2,583 kr | 7,749 kr | 12,915 kr | 25,830 kr |
2 | 3,972 kr | 11,916 kr | 19,861 kr | 39,722 kr |
3 | 5,431 kr | 16,292 kr | 27,154 kr | 54,308 kr |
4 | 6,962 kr | 20,887 kr | 34,811 kr | 69,623 kr |
5 | 8,570 kr | 25,711 kr | 42,852 kr | 85,704 kr |
6 | 10,259 kr | 30,777 kr | 51,295 kr | 102,589 kr |
7 | 12,032 kr | 36,096 kr | 60,159 kr | 120,319 kr |
8 | 13,893 kr | 41,680 kr | 69,467 kr | 138,935 kr |
9 | 15,848 kr | 47,544 kr | 79,241 kr | 158,481 kr |
10 | 17,901 kr | 53,702 kr | 89,503 kr | 179,006 kr |
11 | 20,056 kr | 60,167 kr | 100,278 kr | 200,556 kr |
12 | 22,318 kr | 66,955 kr | 111,592 kr | 223,184 kr |
13 | 24,694 kr | 74,083 kr | 123,471 kr | 246,943 kr |
14 | 27,189 kr | 81,567 kr | 135,945 kr | 271,890 kr |
15 | 29,808 kr | 89,425 kr | 149,042 kr | 298,084 kr |
16 | 32,559 kr | 97,677 kr | 162,794 kr | 325,589 kr |
17 | 35,447 kr | 106,340 kr | 177,234 kr | 354,468 kr |
18 | 38,479 kr | 115,437 kr | 192,396 kr | 384,791 kr |
Tips: Använd vår smidiga ränta-på-ränta-kalkaylator för att laborera med dina egna förutsättningar och sparmål – och se vad som krävs för att du exempelvis ska kunna nå 1 miljon kronor tills barnet fyller 18 år.
Summering – vilken spar- och kontoform bör man då välja?
Som du säkert förstår finns det inget rätt svar för alla, utan det beror på vilka faktorer som du värderar högst och hur era personliga förutsättningar och mål ser ut. Innan regeringens föreslagna skattesänkningar för ISK/KF som träder i kraft med start 2025, skulle vår generella rekommendation vara;
- att fokusera på sparande i fonder (på egen hand eller via en automatiserad fondrobot/spartjänst)
- att sätta upp sparandet i eget namn, företrädesvis en kapitalförsäkring (KF) där du enkelt kan välja förmånstagare, alt. ett ISK (då sannolikheten trots allt får anses vara låg att föräldern avlider före att barnet kommer upp i myndig ålder).
Det ger full kontroll över såväl sparandet i sig, men inte minst när sparande ska lämnas över till barnet. Med flera barn kan det också underlätta förvaltningen att placera allt sparande i en och samma pott och sedan justera den procentuella fördelningen via reglering av flera förmånstagare, men det är mer av en smaksak.
De skattebefriade fribeloppen adderar dock ett komplicerande lager, då det trots allt går att spara tusenlappar per år genom att fördela ut familjens samlade sparande över flera personer och konton för att på så vis minska den totala skatten (här kan du ta del av räkneexempel på potentiell skattebesparing för ISK för 2025).
Vidare är heller inte alla detaljer kring besluten ännu kända och vad händer vid ett potentiellt kommande regeringsskifte vid nästa val? Här får man nog se till familjens specifika förutsättningar, storlek på eventuellt skattebefriat sparande och väga det mot andra faktorer för att landa i om ISK eller KF i barnets namn trots allt kan motiveras.
Vanliga frågor och svar om att spara till barn
Vilken sparform är bäst när man ska spara till barn: ISK eller kapitalförsäkring?
Både ISK och kapitalförsäkring är bra val. ISK ger en låg schablonskatt och hög flexibilitet, medan en kapitalförsäkring låter dig styra utbetalningen och sätta barnet som förmånstagare. Vilket av dem du bör välja beror på om du vill ha kontroll över utbetalningen.
Vad är rimligt att spara till barn?
Det är vanligt att spara delar av eller hela barnbidraget, kanske 500-1 000 kr per månad. Börja med ett belopp som passar din ekonomi och öka på när möjligheten finns. Även små summor växer sig stora över tid med ränta-på-ränta-effekten. Därför ger ett regelbundet sparande barnet en bra ekonomisk start.
Hur beskattas ISK för barnsparande?
Ett ISK för barnsparande beskattas på samma sätt som om du sparar till dig själv. En schablonskatt tas ut varje år baserat på kontots värde. Skatten brukar vara förhållandevis låg, så ISK är ofta ett skatteeffektivt sätt att spara långsiktigt till barn.
Varför välja en kapitalförsäkring till barn?
En kapitalförsäkring ger dig som förälder mer kontroll över när pengarna ska betalas ut. Du kan sätta barnet som förmånstagare och bestämma hur mycket som ska betalas ut och när. Det är perfekt om du inte vill ge barnet tillgång till en stor summa pengar på 18-årsdagen.
Hur sparar jag bäst till mina barnbarn?
Spara långsiktigt i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Att månadsspara i fonder med låga avgifter är ofta en bra idé. Välj risknivå utifrån sparhorisonten och tänk på att högre risk vanligtvis ger bättre avkastning över tid.
Är det bäst att spara till barn i eget namn eller barnets namn?
Att spara i ditt eget namn ger dig mer kontroll över när barnet får pengarna och hur de används. Om du sparar i barnets namn innebär det att barnet får full tillgång till pengarna vid 18 års ålder. Välj det alternativ som passar bäst utifrån dina sparmål och barnets framtid.