Spara i fonder (nybörjare) | Bästa fonderna för nybörjare januari 2025
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

26 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Spara

Spara i fonder (stor guide) – Så börjar du köpa / investera i fonder som nybörjare januari 2025

Sidans innehåll

Har du sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på dina pengar genom att börja spara i fonder? Kanske vill du sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonder till din framtida pension eller starta ett barnspar till din nyfödde – men hur kommer man igång och vad bör man tänka på 2025?

  • Fondsparande erbjuder en trygg och stabil sparform under ledning av professionella fondförvaltare som sköter alla köp och försäljningar för att maximera fondens prestation.
  • Sparande i fonder ger god riskspridning då varje fond innehåller flera olika värdepapper, vilket minskar risken jämfört med att investera i enstaka aktier.
  • Fondsparande är tidseffektivt och lämpligt för regelbundet månadssparande, med låga eller inga transaktionsavgifter, vilket gör det till en idealisk sparform för både nya och rutinerade sparare.

Nedan guidar vi dig som är nybörjare till hur du kommer igång med fondsparande. Du får läsa om olika typer av fonder, vad som kan vara viktigt att tänka på och användbara begrepp att känna till. Vi listar dessutom de bästa fonderna samt ger tips på bra nybörjarfonder som kan utgöra en bra grund i din fondportfölj! Häng med!

Kom igång: 5 bra anledningar till att börja spara i fonder januari

Läser du den här guiden är du förmodligen redan intresserad av att börja med fondsparande. Men kanske känner du dig fortfarande tveksam över om det är värt att lära dig mer? I så fall börjar vi med att lista några bra anledningar till varför du kan tjäna på att komma igång med fonder. Ju tidigare du börjar, desto bättre. Då ger du ditt kapital chansen att växa med tiden.


Här är 5 fördelar för dig som ska spara i fonder:

1. Trygghet och stabilitet. Fonder får anses vara en relativt trygg sparform tack vare att fonderna har en professionell fondförvaltare (undantag passivt förvaltade fonder som t.ex indexfonder). Förvaltaren ansvarar för att bevaka utvecklingen och för att köpa och sälja olika värdepapper som ska gynna fonden så mycket som möjligt. En stor andel fonder har en kurva med stabil trend uppåt, om man tittar på utvecklingen under flera år.

2. Bra riskspridning. Varje fond består av flera olika aktier. Blandningen gör att du får god spridning i portföljen vilket ger en låg risk. Enligt lag ska en värdepappersfond sprida risken i minst 16 olika värdepapper, men faktiskt antal är oftast betydligt fler.

3. Tidseffektivt. Fondsparande går snabbt och kräver inte så mycket egen research. Istället är det förvaltaren eller teamet av förvaltare som sköter köp, sälj och analyser av börsen och olika bolag.

4. Smart månadssparande. Vill du spara pengar varje månad passar fonder bra. Fonder har oftast ingen köpavgift vilket gör att du kontinuerligt kan sätta in även mindre summor, utan att betala en tillhörande transaktionsavgift (courtage) som äter upp en för stor del.

5. Automatiskt sparande. För dig som vill spara enklare finns olika sätt att automatisera fondsparandet. Till exempel via automatiskt månadssparande, där pengarna överförs varje månad utan att du behöver agera. Med hjälp av fondguider och även fondrobotar kan du också få hjälp att välja en bra blandning av fonder, utan att manuellt behöva välja dem. Möjligheten finns förstås också att själv fatta beslut om vilka fonder som du vill investera i.

Tips för att börja investera i fonder som nybörjare

Vilka är de bästa fonderna för nybörjare? Och hur gör man för att köpa fonder? När du ska köpa dina första fonder kan marknaden verka som en djungel. Men att börja spara i fonder är egentligen inte så krångligt!

Det första steget till sparande på börsen kan ofta kännas svårt, men i praktiken är det väldigt smidigt. När du väl är igång är det bara att fortsätta. Att skapa ett konto hos Avanza eller Nordnet, de största nätmäklarna i Sverige, är både snabbt och enkelt.

Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Just fonder är ett populärt val för nybörjare, men också för mer erfarna sparare tack vare fördelarna som det ger. Lär dig mer om fonder genom att läsa vidare i guiden. Du får tips på olika fonder att investera i och i slutet hittar du svar på många vanliga frågor för nybörjare till fonder.

Topplista: 5 bästa fonderna sett till kursutveckling senaste 1, 3 och 5 åren

Vi startar denna guide med att kika på de senaste årens "vinnarfonder". “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld.

Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de fonder som belönas av marknaden då det oftast rör sig duktiga fondförvaltare eller fonder som rider på starka strukturella trender. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förlorare.

Nedan listar vi de 5 bästa vinnarfonderna som har haft högst avkastning under de senaste 1, 3 respektive 5 åren av nätmäklaren Avanzas totala fondutbud. Dessa kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning – och längre ner har vi sammanställt fler listor med olika urval av fonder att fokusera på för dig som nybörjare. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om fonderna!

Bästa fonderna senaste året

  1. MS INVF Global Insight A 80 %
  2. MS INVF US Growth A USD 76 %
  3. DNB Disruptive Opportunities A (SEK) 74 %
  4. Lancelot Sverige A 58 %
  5. MS INVF US Advantage A 56 %

Bästa fonderna senaste 3 åren

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC 266 %
  2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 237 %
  3. BGF World Energy A2 96 %
  4. Jupiter India Select L USD A Inc 95 %
  5. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 88 %

Bästa fonderna senaste 5 åren

  1. Swedbank Robur Technology A 230 %
  2. HSBC GIF Turkey Equity AC 210 %
  3. JPM US Technology A (acc) USD 185 %
  4. CT (Lux) Global Tech AU USD 184 %
  5. JPM US Growth A (acc) USD 177 %

Tips: se även får stora guide över de Bästa fonderna för mer inspiration!

Listan senast uppdaterad: 2024-11-29. Källa/inspiration: Avanza.

Tips: Börja fondspara med Opti fondrobot

Opti är en fondrobot som har vuxit i popularitet på goda grunder. Den erbjuder ett enkelt och automatiserat sätt att spara och investera ditt kapital. Med hjälp av avancerade algoritmer och finansiella modeller strävar Opti efter att erbjuda en optimal investeringsstrategi som passar just dina behov och din riskprofil.

Via oss på Börskollen får du dessutom ett rabatterat erbjudande med 50 % rabatt på fondavgiften.

Läs även: Vi kikar närmare och jämför fem populära fondrobotar.

Introduktion: Vad är en fond och hur fungerar fonder som investering?

Vad är fonder? Vilka fonder ska man köpa? Innan du börjar att investera är det bra att ha koll på hur det fungerar! Kort sagt är fonder en form av färdig portfölj, som består av en samling av olika värdepapper. Dessa kan bestå av till exempel aktier, obligationer, eller andra värdepapper och fonder. När du investerar i en fond så sprider du därmed ut dina risker. Du som investerar i en fond blir också ägare i fonden, tillsammans med alla andra som investerat i den.

Varje (aktiv) fond har en eller flera fondförvaltare som förvaltar fonden i fråga. Deras uppgift är att fonden ska ha så bra utveckling som möjligt givet den inriktning och riskmandat som fonden har. Det gör att du som fondinnehavare inte själv behöver tänka på att sälja eller köpa värdepapper, utan kan investera i en fond och sedan låta förvaltaren göra jobbet. Du betalar en förvaltningsavgift för just detta, i form av en viss procentandel av dina investerade pengar i fonden.

Kostnaden för förvaltningen varierar mellan olika fonder. Något som också varierar är risknivån, då det finns fonder med allt från låg risk till hög risk. Det finns ett stort utbud av fonder med olika grader av risk och inom flera olika fondkategorier. Här nedan berättar vi om hur sparandet går till i varje sådan typ av fond. Att känna till vad olika fonder innebär är en bra grund att utgå från när du ska välja fonder!

Vilka olika typer av fonder finns det?

Det finns flera olika fonder på marknaden som kan bestå av bland annat aktier, obligationer och andra värdepapper – här tittar vi på några av de vanligaste!

Aktiefonder

Aktiefonder är en av de mest populära typerna av fonderna. Detta eftersom de på lång sikt tenderar att ha högst avkastning. En aktiefond innebär dock högre risk än till exempel räntefonder, eftersom kurserna kan öka och minska i värde mer dramatiskt på aktiemarknaden. Genom att spara i aktiefonder så investerar du indirekt dina pengar i aktier i olika bolag.

Aktiefonder består alltid av minst 16 olika aktier vilket ger dig en god riskspridning och kan rikta in sig på bland annat en geografiskt region eller land, ett specifikt tema eller en särskild bransch. Även om det aldrig finns någon garanti för framtida avkastning så är aktiefonder historiskt sett särskilt bra för långsiktigt sparande. Som nämnt förut ger de jämfört med andra fondtyper hög avkastning, om man tittar på historisk avkastning, men innebär en risk som också är större.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Aktiefonder.

Räntefonder

Jämför man med aktiefonder så har räntefonder en betydligt lägre risk. För dig som hellre vill ha en trygg fond med låg avkastning och låg risk är detta ett bra val. Räntefonder placerar i så kallade räntebärande värdepapper – skuldsedlar som statsskuldväxlar och obligationer.

Det finns två typer av räntefonder: korta och långa. Långa kallas även för obligationsfonder. De ger en bättre utveckling än korta om ränta sjunker, men gör samtidigt att du förlorar mer om räntan stiger jämfört med en kort räntefond. En kort räntefond har lägre risk för dålig utveckling vid en eventuell ränteuppgång än vad en lång har. Däremot så tar fondavgiften en betydande del av kursstigningen av fonden vid låg ränta.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Räntefonder.

Blandfonder

Som namnet antyder är blandfonder en mix av olika värdepapper, oftast aktier och räntebärande värdepapper. Det här ger en balanserad risknivå, ungefär mittemellan en aktiefond och en räntefond. Om andelen aktier är större så är chansen till god utveckling under lång tid också större, men risknivån blir samtidigt högre. Tvärtom så innebär en större andel räntebärande papper generellt sett en lägre risk och lägre potentiell avkastning på lång sikt.

Om aktiemarknaden skulle falla kraftigt blir det mindre kännbart med en blandfond, men pengarna ökar inte heller lika mycket vid en kraftig kursuppgång. Vill du en lägre risk så kan du välja en blandfond med högre andel räntebärande värdepapper – och vice versa.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Blandfonder.

Indexfonder

Indexfonder har som mål att följa ett bestämt jämförelseindex så nära som möjligt. Till skillnad från ovanstående fonder så är detta en passivt förvaltad fond, det vill säga att fonden med mening försöker hålla sig till sitt jämförelseindex. Detta skiljer sig från aktiv förvaltning där fondförvaltare köper, säljer eller behåller baserat på detaljerade analyser.

Fördelen med indexfonder är att de ofta har en låg avgift tack vare den förenklade förvaltningen som kräver färre resurser. Tack vare de låga avgifterna är indexfonder ett starkt alternativ bland fondtyperna och populära bland många sparare. Genom att välja fonder med exponering mot olika marknader, som Sverige, tillväxtmarknader, Europa och globalt, får man bra spridning på innehaven.

Läs mer: Fördjupa dig mer om passiva fonder i vår stora guide om Indexfonder.

Hedgefonder / alternativa fonder

Hedgefonder är en generell beskrivning av flera olika specialfonder. Det engelska ordet hedge står i det här fallet för “skydd” och innebär att fonden alltid har som mål att ge positiv avkastning, även när börsen går dåligt. I praktiken är det dock inte alltid möjligt att uppnå. Hur en hedgefond utvecklas beror mycket på förvaltarens kunskaper och arbete. De skiljer sig också åt när det gäller både nisch och strategi. Gemensamt för alla hedgefonder är dock att de ofta har en hög minsta insättningssumma samt i vissa fall mer begränsade öppettider för handel.

Branschfonder

Branschfonder är ett samlingsnamn för fonder som inriktar sig på företag verksamma i en viss sektor, till exempel teknik, läkemedel, grön energi eller fastigheter. Dessa fonder kan ibland även fokusera på ett visst geografiskt område, som Europa eller Asien. En branschfond har betydligt högre risknivå än till exempel en global indexfond, eftersom den har en smalare inriktning.

Aktivt vs. passivt förvaltade fonder

Det går att dela upp fonder i aktiv respektive passiv förvaltning. Beroende på hur du vill spara går det att till exempel ha en blandning av både aktiva och passiva fonder i din portfölj.

En aktiv förvaltad fond:

  • Förvaltas av en eller flera förvaltare
  • Dessa förvaltare köper, säljer eller behåller värdepapper utefter analyser
  • Har generellt sett en högre avgift
  • Strävar efter att ha en bättre utveckling än en jämförelsemarknad
  • Räntefonder, aktiefonder och hedgefonder ingår här


En passivt förvaltad fond:

  • Oftast även kallad indexfond
  • Följer utvecklingen på en bestämd marknad
  • Har generellt sett en lägre avgift
  • Har som målsättning att prestera som det index den följer – varken bättre eller sämre

Andra typer av derivat

När det gäller indexfonder finns dessa både som vanliga fonder och som börshandlade fonder, även kallade ETF-fonder. ETF står för Exchange Traded Funds. ETF:er kan i sin tur följa utvecklingen på till exempel ett index, en valuta eller en råvara. Till skillnad från vanliga fonder så är ETF:er noterade på börsen och går att handla med flera gånger om dagen. Traditionella fonder handlas bara en gång per dag och ofta mer sällan än så.

Tips: Läs mer om ETF:er i vår guide om Börshandlade fonder.

Vad innebär det att vara fondandelsägare?

När du lägger en köporder på en fond kommer du att bli andelsägare i den. Att vara fondandelsägare betyder att du är delägare i fonden, tillsammans med alla andra som har investerat i den. För en aktiefond innebär detta att du indirekt är delägare i alla företag som fonden äger aktier i.

Andelsägare får också indirekt ta del av eventuell utdelning. Som du kanske vet så får aktieägare pengarna från utdelningen direkt in på kontot, och många väljer då att återinvestera denna avkastning. Med fonder går utdelningen istället direkt tillbaka in i fonden, vilket ökar fondförmögenheten. Fördelen med detta gentemot aktier är att du slipper fatta beslut om hur du ska göra med utdelningen, eftersom återinvesteringar sker automatiskt och tillför värde i fonden.

Hur tjänar man pengar på fonder?

Tiden är ofta din bästa vän när det gäller att tjäna pengar på fonder. Många fonder är en relativt stabil form av investering och tenderar att ha en positiv utveckling över lång tid. Det innebär att ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Vill du ta en högre risk för att få chans till högre avkastning så passar exempelvis rena aktiefonder. Om du vill spara i fonder med lägre risk men då också lägre potentiell avkastning passar bland annat räntefonder bättre.

Alla fonder kan både öka och minska i värde dock, så det är inte säkert att du får en positiv utveckling – i synnerhet inte under en kort tidsperiod. Men ser man till historisk avkastning kommer du sannolikt att tjäna pengar med tiden på dina fonder, särskilt om du har en bra spridning med olika fonder och olika typ av inriktning. Genom att månadsspara i fonder ökar du ytterligare chansen till att få en bra utveckling, eftersom du då köper till olika kurser i ur och skur. Risken med att investera stora summor och sällan är nämligen att du köper vid fel tillfälle, till exempel precis innan en större börstopp. Detta undviker du genom att regelbundet månadsspara i fonder!

Vad får en fond att stiga eller falla i kurs?

Precis som aktier kan fonder stiga eller falla i värde. Beroende på typ av fond så är det olika faktorer som påverkar kursen. En aktiefond påverkas framförallt av läget på börsen; om det går bra för företagen vars aktier fonden förvaltar så kommer kursen att stiga. En kort räntefond är betydligt mer immun mot läget på aktiemarknaden, men ger å andra sidan lägre avkastning. Långa räntefonder påverkas särskilt negativt av höjd marknadsränta, men också av inflationen och valutakursen.

Hur många fonder ska man ha i portföljen?


Det är alltid en bra idé att sprida ut sina risker genom ett brett antal innehav. Exakt hur många fonder det betyder att du bör äga går inte att säga. Men eftersom en fond ger dig innehav i flera olika värdepapper så har du automatiskt bättre riskspridning jämfört med om du köper en enstaka aktie. Du kan skydda dig från att ditt sparande ska minska i värde genom att välja fonder, och andra värdepapper, inom flera olika kategorier.

Som exempel kan det innebära att du äger en till två fonder inom varje “kategori”. Många väljer att köpa indexfonder som inriktar sig på varierande marknader, till exempel Sverige, Europa, USA, globalt och tillväxtmarknader. Portföljen kan kombineras med räntefonder, aktiefonder inom flera olika inriktningar samt blandfonder. Ett större antal fonder är positivt, men ännu viktigare är kanske spridningen på dessa. Du kan äga 10 olika fonder men ändå ha en dålig riskspridning och sämre chans till bra avkastning – om alla dessa fonder är alltför lika varandra!

Vad innebär det att månadsspara i fonder och varför kan det vara bra?

Att månadsspara innebär att du varje månad sätter undan pengar till att investera i ditt fondsparande. Du behöver inte nödvändigtvis lägga tid på det, eftersom det idag går att ställa in automatiskt sparande hos banker och nätmäklare. Då väljer du en summa pengar som varje månad, till exempel på lönedagen, ska dras från ditt vanliga konto och sättas in på ditt valda konto för fonder.

Fördelarna med att månadsspara är flera. Möjligheten till automatiskt sparande är ett stort plus, då du slipper fundera över hur priserna rör sig samt inte riskerar att glömma bort att spara eller bli frestad att spendera pengarna på annat. En annan fördel är att risken sprids när du sparar varje månad, eftersom du köper till olika kurser.

Vilka för- och nackdelar finns att spara i fonder istället för aktier?

Huruvida du föredrar att investera i aktier eller fonder beror på din personlighet och dina ekonomiska mål. Det är vanligt att kombinera både aktieägande och fondsparande. Du kan anpassa andelen aktier/fonder efter hur hög risk du vill ta och hur din sparhorisont ser ut. Här tittar vi på de viktigaste skillnaderna mellan fonder och aktier, och reder ut vilka fördelar samt nackdelar som de olika investeringssätten har.

Fördelar med fonder jämfört med aktier:

  • Enklare och mer tidsbesparande
  • Ofta inte lika hög risk som aktier
  • Större riskspridning då varje fond placerar i flera värdepapper
  • Bra för månadssparande, även med mindre summor
  • Förvaltaren sköter alla beslut om köp/sälj åt dig
  • Lättare att få tillgång till viss typer av marknader, t.ex tillväxtmarknader

Nackdelar med fonder jämfört med aktier:

  • Har generellt högre avgifter
  • Löpande förvaltningsavgift och ibland tillhörande köp- och säljavgift
  • Ingen utdelning direkt på kontot (men återinvesteras i fonden)
  • Lägre historisk avkastning än aktiesparande
  • Beroende av en kunnig fondförvaltare som mycket väl kan sluta eller byta fond
  • Går inte att påverka förvaltarens beslut att köpa eller sälja

Hur gör man om man vill börja spara i fonder 2025?

För att börja spara i aktier behöver du ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Ofta är avgifterna högre och den tekniska upplevelsen sämre hos de traditionella storbankerna jämfört med nätmäklarna Avanza och Nordnet, som är de största nätbankerna i Sverige. Vi rekommenderar därför någon av dessa två tjänster.

Du öppnar ett konto enkelt via BankID på Avanza eller Nordnet, förutsatt att du fyllt 18 år. Det mest populära valet av konto är ett ISK (Investeringssparkonto) eller KF (Kapitalförsäkring). I vår guide om olika kontoformer kan du läsa mer om likheter och skillnader.

Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och ha möjlighet att handla helt avgiftsfritt (courtage samt få tillbaka fondavgifterna)!

Du sätter sedan in pengar på kontot och använder dessa till att köpa valfria fonder. Köp inte för mer än vad du har råd att förlora! Även om fonder är en relativt trygg investering finns ingen garanti för framtida avkastning. Som nybörjare är det en bra idé att köpa flera fonder med olika typ av inriktning för att få en så stor riskspridning (diversifiering) som möjligt – gärna i vitt skilda branscher och regioner.

Vi ger tips på bra fonder för nybörjare i listorna längre ner i denna guide. Du hittar också en komplett kom igång-guide för att börja köpa fonder, steg för steg.

Hur köper och säljer man fonder i praktiken?

För att börja handla med fonder letar du upp den fond som du vill investera pengar i hos din nätmäklare. Det gör du enklast genom att söka på fondnamnet.

  • När du hittat rätt fond klickar du på “Köp”.
  • Välj vilket konto pengarna ska tas från, till exempel ditt ISK.
  • Fyll i summa som du vill köpa för och dubbelkolla beloppet.
  • Skicka iväg din fondorder.
  • Det kan dröja några dagar innan din order är klar och pengarna blir investerade i fonden. Du kan se förväntat datum när du är inloggad på din profil.

För att sälja en fond letar du upp fonden i listan över dina innehav och klickar helt enkelt på “Sälj”. Du kan välja att sälja hela din ägarandel eller bara en del av den.

Fondavgifter: Vad kostar det att köpa en fond?

Avgifterna för fonder varierar beroende på fond. Den dras automatiskt varje dag, före beräkningen av fondens kurs, så du behöver alltså inte tänka på att lägga undan några pengar. Du kan se den totala fondavgiften i procent per år vid informationen för varje fond. Avgiften som dras per dag är alltså 1/365 av denna. Hos till exempel Avanza kan du enkelt se den totala fondavgiften, vilket gör att du inte behöver räkna på olika kostnader och avgifter utan allt är inkluderat. Avgifterna består av transaktionskostnader, löpande årlig avgift samt övriga avgifter som vissa fonder tar ut.

Indexfonder har låg avgift

Aktivt förvaltade fonder har ofta högre avgifter, medan passivt förvaltade fonder (indexfonder) har en lägre avgift. Detta eftersom indexfonden följer ett index, för att till en så låg kostnad som möjligt ge exponering mot marknader där en aktivt förvaltad fond har svårt att konkurrera mot index. De aktivt förvaltade fonderna kräver mer resurser för fondbolagen att hantera, med köp, sälj och analyser. Därför är avgiften också högre än för indexfonder.

Avanza Zero – helt utan avgifter

Ett exempel på en populär indexfond är Avanza Zero. Den sticker ut genom att vara helt utan avgifter och är idag den mest populära fonden hos Avanzas kunder. Indexfonden följer Stockholmsbörsen 30 mest handlade aktier. När du investerar i Avanza Zero följer du utvecklingen på de företagen, både i medgång och motgång.

Tips: Läs också vår stora guide om gratisfonden Avanza Zero.

Länsförsäkringar Global Indexnära

En annan populär fond är Länsförsäkring Global Index. Den har en total avgift på 0,21% och en medelhög risknivå. Den här passivt förvaltade fonden har innehav i bland annat USA, Japan och Storbritannien, samt en liten andel i Sverige. Branscherna varierar, till exempel teknik, sjukvård, finans och industri. Detta ger en bra spridning till andelsägarna.

Hur avgift påverkar avkastning över tid

Med tiden kan avgiften påverka avkastningen betydligt. En fond med ovanligt hög total avgift kommer med åren att bli kostsam för dig (om inte fondens överavkastning kompenserar för detta). Även om både avkastning och avgift spelar roll så kan en hög avgift lätt minska den avkastning som du annars skulle fått, med en lägre avgift.

Exempel: Om du sparar 2 000 kr i månaden i 10 år till en avkastning på 8% och med en avgift på 0,2% så kommer du nå upp till 347 667 kr. Om vi istället tänker oss samma scenario, men där avgiften istället är 1,2% (alltså 1%-enhet högre) så blir din årliga avkastning istället 7%. Efter 10 år blir slutvärdet då istället 331 595 kr, alltså 16 072 kr lägre (vilket motsvarar nästan 5% lägre totalsumma än i fallet med den lägre avgiften). Med tiden kan avgiften alltså ha betydande påverkan på hur din avkastning blir.

Sparkonton med högsta räntan – Säker avkastning till låg risk

Som komplement till ett fondsparande kan det även vara klokt med ett (buffert)sparande som erbjuder viss avkastning – men till mycket låg risk. Vanliga sparkonton erbjuder numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guider Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Klicka dig gärna vidare och läs mer!

Vilka är bästa fonderna att köpa för nybörjare? 7 ytterligare listor för inspiration

Vilka fonder ska jag köpa som nybörjare? Det finns inget rätt eller fel svar på den frågan, men det är bra att kolla på vissa punkter när du fattar beslut om vilka fonder du vill satsa på.

Diversifiering, tidshorisont och avgifter

Dessa tre punkter är viktiga att ha i tankarna när du väljer fonder. Diversifiering innebär att du sprider ut dina innehav i flera olika värdepapper, till exempel genom att köpa såväl räntefonder och indexfonder som aktiefonder. Tidshorisonten är en annan aspekt – hur länge planerar du att spara innan du behöver använda pengarna till något? Kommer du att behöva pengarna snart för exempelvis pensionen, så kan det vara bra att välja fonder som inte har så hög risk. Slutligen är avgifterna en faktor att titta närmare på. Fonder med höga avgifter kan bli olönsamma för dig, men kan ibland vara värt det om utvecklingen är bättre än en fond med lägre avgift.

Värt att komma ihåg är att alla fonder kan öka och minska i värde oavsett, och det finns olika sätt att nå framgång i sitt sparande. Det finns därmed inga rätt eller fel när det gäller sparande! Med god riskspridning, långsiktighet och regelbundet sparande har du bra förutsättningar till att få avkastning.

Här nedan får du en lista med inspiration till fonder som kan ge dig en grund till din fondportfölj där vi har sorterat efter de som har presterat bäst rent avkastningsmässigt under det senaste 3 åren. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om avgifter, fondbetyg, hållbarhetsbetyg och risknivå – samt läs mer om fondens inriktning och vilka bolag som de just nu äger!

Bästa aktiefonderna – 3 år

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC 266 %
  2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 237 %
  3. BGF World Energy A2 96 %

Bästa blandfonderna – 3 år

  1. Invesco Sustainable Allc A Acc USD Hdg 48 %
  2. Tellus Midas 40 %
  3. SPP Generation 80-tal 34 %

Bästa räntefonderna – 3 år

  1. MS INVF Emerging Mkts Dbt Opps A 44 %
  2. Amundi Fds Cash USD A2 USD C 35 %
  3. Fidelity Glb Shrt Dur Inc A-Acc-USD 33 %

Bästa indexfonderna – 3 år

  1. Länsförsäkringar USA Index 66 %
  2. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc 64 %
  3. DNB USA Indeks S 59 %

Bästa globalfonderna – 3 år

  1. FAST - Global Fund A-PF-ACC-USD 67 %
  2. Spiltan Globalfond Investmentbolag 65 %
  3. Invesco Global Equity Income A USD Acc 62 %

Bästa småbolagsfonderna – 3 år

  1. Carnegie US Small & Micro Cap 58 %
  2. Simplicity Småbolag Global 48 %
  3. Swedbank Robur Small Cap USA A 45 %

Bästa gröna fonderna – 3 år

  1. Storebrand Smart Cities A2 33 %
  2. Robeco Circular Economy D EUR Cap 28 %
  3. Swedbank Robur Climate Imp A 22 %

Bästa råvarufonderna – 3 år

  1. BGF World Energy A2 96 %
  2. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 89 %
  3. Franklin Natural Resources A(acc)USD 73 %

Bonus: 7 aktiefonderna med lägst avgift
För dig som istället vill fokusera på låga avgifter summerar vi slutligen de sju aktiefonderna hos Avanza som har lägst avgift.

  1. Avanza Zero 0,00 %
  2. Avanza Global 0,09 %
  3. Avanza Sverige 0,18 %
  4. Avanza USA 0,19 %
  5. Alfred Berg Nordic Index R (SEK) 0,19 %
  6. Storebrand Indeks - Norge A 0,20 %
  7. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21 %

Listan senast uppdaterad: 2024-11-29. Källa/inspiration: Avanza.

Så lång tid tar det att bli miljonär med fondsparande – Introduktion till ränta-på-ränta-effekten

När du vill tjäna pengar på ditt sparande är ränta-på-ränta ett viktigt begrepp att förstå. Dina investeringar kan nämligen öka mycket i värde över tid med hjälp av ränta-på-ränta effekten. Genom att investera pengar regelbundet och låta dina fonder växa så kan du få maximal avkastning.

Så, vad är egentligen ränta-på-ränta och varför vill du använda den? Ränta-på-ränta är en snöbollseffekt som gör att du får mer pengar genom att låta dem växa med tiden. Genom att spara regelbundet i fonder (och andra värdepapper) kan du på lång sikt tjäna bra med pengar på ränta-på-ränta-effekten. Är ditt mål att nå en miljon i sparande är det bästa rådet att tänka långsiktigt och förstå hur pengarna växer exponentiellt med tiden.

Exempel: Du har investerat 20 000 kronor i fonder. Efter ett år har värdet ökat med 5 procent, då har du 21 000 kr. Skulle kursökningen fortsätta att vara i genomsnitt 5 procent per år så kommer dina pengar att växa med allt mer, eftersom ditt innehav hela tiden ökar. Även mindre belopp kan med tiden bli stora på det här sättet.

Räkna ut ränta-på-ränta enkelt för dig som sparar i fonder som nybörjare

Fungerar ränta-på-ränta i praktiken? Ja, vi visar hur i exemplen nedan. Om du bara fortsätter att investera regelbundet i fonder så kan du med tiden nå dina ekonomiska mål.

Exempel 1: Du börjar att månadsspara 2 000 kr per månad. Fonderna som du investerar i får en genomsnittlig avkastning på 7 procent per år. Det innebär att du efter 25 år har över 1,5 miljoner kronor! Du har totalt satt undan 600 000 kronor, som därmed har mer än fördubblats. Ränta-på-ränta ligger bakom resterande 900 000 kronor som du fått “på köpet”.

Exempel 2: Du har sparat 100 000 kr i en fondportfölj med olika fondtyper. Du sätter upp ett automatiskt sparande på 1 500 kr per månad. Avkastningen är även här i genomsnitt 7 procent per år. Efter mindre än 20 år är du då miljonär och har endast behövt spara cirka hälften av den summan! Ränta-på-ränta gör att du får halva miljonen med tiden, bara genom att spara konsekvent och långsiktigt.

Tips: Nyfiken på när just du kan nå ditt sparmål? Testa gärna Börskollens kalkylator för ränta-på-ränta här. Där kan du själv laborera med startkapital, månadssparande, avkastning och tid för att se hur ditt sparande skulle kunna utveckla sig baserat på olika förutsättningar!

Bonusvideo: Alexander på nätmäklaren Nordnet berättar mer.

3 enkla tips till dig som vill börja bygga din egen fondportfölj

Känner du dig redo att börja spara i fonder? Här ger vi några snabba tips. Fortsätt läs för att få fler användbara tips längre ner på sidan.

1) Sprid risken med flera olika typer av fonder
Riskspridning, även kallat diversifiering, är viktigt oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. Satsa gärna på olika typer av fonder, till exempel aktiefonder, räntefonder och indexfonder. Se till att dessa riktar sig mot olika marknader och branscher. Lägg alltså inte alla ägg i en korg, utan sprid ut dina innehav i olika kategorier.

2) Jämför avgifter
För att få så hög avkastning som möjligt är det inte bara kursens utveckling som spelar roll. Vill du spara effektivt är det viktigt att jämföra fondavgifter. Du kan hitta fonder med väldigt god utveckling men som är dyra att äga. På samma sätt kan du också hitta fonder som är helt gratis, men då ofta med lägre historisk avkastning.

3) Månadsspara och tänk långsiktigt
Sätt upp ett automatiskt månadssparande om du ska spara under en längre tid. Just att tänka långsiktigt är ofta en fördel på börsen. Pengarna som du sätter undan i en fond ska du helst kunna avvara i ett antal år för att ränta-på-ränta effekten ska ge så bra resultat som möjligt.

Vilken fondmäklare ska man välja?

I nuläget erbjuder alla svenska storbanker fondsparande i olika omfattning, men vi på Börskollen rekommenderar att öppna ett konto hos någon av de populära nätmäklarna Avanza eller Nordnet, för att bästa komma igång med sparande i fonder som nybörjare. De har utvecklat användarvänliga plattformar som gör det enkelt att investera i fonder och få koll på ditt sparande.

Spara i fonder som nybörjare hos Avanza eller Nordnet?

Avanza och Nordnet är specialiserade på aktie- och fondhandel och erbjuder smidiga digitala plattformar för handel med värdepapper av olika slag. Jämfört med de vanliga bankerna ligger dessa två aktörer i framkant. Det är gratis att registrera sig som kund och du loggar in med BankID precis som på din internetbank. Sedan kan föra över pengar till ditt konto och välja mellan ett stort antal fonder.

Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF)?

Det är smidigt att öppna ett konto för fonder hos Avanza eller Nordnet. Det du behöver göra är att bestämma vilket typ av konto som du vill använda. Det finns främst två vanliga typer av konton för handel med fonder:

  • Investeringssparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring (KF)

För både ISK och KF slipper du tänka på att deklarera dina köp och sälj av fonder. Du betalar en löpande låg skattesats på dina investerade pengar. Skattesatserna för ISK och KF är ganska lika och bör därför inte vara det som avgör vilken typ du väljer.

Fördelar med ISK respektive KF för fonder

När det gäller Kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som blir ägare. Fonderna på ett Investeringssparkonto ägs istället av innehavaren. ISK är det vanligaste kontot att öppna när det gäller fonder för nybörjare.

KF ger möjligheten att spara till ett barn, som då blir förmånstagare och får ta över investeringarna när du väljer det. Dessutom kan Kapitalförsäkring ägas av ett företag, vilket ett Investeringssparkonto inte kan.

Guide steg-för-steg: Så kommer du igång och bygger din fondportfölj som nybörjare i 6 enkla steg

När du nu vet grunderna till fonder är det dags att börja spara! Följ vår steg-för-steg guide till hur du sparar i fonder, följt av användbara tips

1. Välj nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet eftersom de har moderna och bra plattformar för fondsparande. De erbjuder ett stort utbud av fonder. Du registrerar dig enkelt via personnummer och BankID.

2. Öppna ett konto. Många väljer kontotypen ISK, investeringssparkonto. I vissa fall kan du tjäna på att välja KF (Kapitalförsäkring), till exempel om du planerar att spara till ett barn som vid 18 års ålder ska ta över innehavet.

3. Överför pengar. Gör en överföring från din bank till nätmäklaren. För att slippa det här momentet i framtiden kan du med fördel ställa in ett månadssparande som sköter sig själv.

4. Sätt gärna upp sparmål. Räkna på hur mycket du kan spara per månad och sätt upp mål för ditt sparande. Vill du nå 100 000 om ett visst antal år? Mer långsiktiga mål som att spara till pensionen är också användbara, redan från ung ålder.

5. Sprid ut ditt innehav i olika fonder. Diversifiera din portfölj genom att köpa andelar i flera olika fondtyper. Klicka helt enkelt på “Köp”-knappen för den fond du vill investera i och välj summa.

6. Ha tålamod och fortsätt spara! Få inte panik när siffrorna visar rött, för historiskt sett har fonder gått upp med åren. Låt pengarna växa med tiden och glöm inte att månadssparande är ett kraftfullt verktyg när du ska spara långsiktigt.

Fler bra tips till dig som är nybörjare till fonder

För dig som vill spara i fonder finns slutligen några smarta tips att tänka på.

  • Satsa på flera olika typer av fonder.
  • Till att börja med kan det vara tryggt att investera i fonder med låg risk och låg avgift.
  • Ska du däremot spara mer långsiktigt lönar det sig ofta att ha fonder med högre risk, men var beredd på att låta pengarna ligga kvar i många år.
  • Månadsspara för att sprida ut dina köp över en lång tid – du köper i både upp- och nedgång. Nyttja nätmäklarens funktion för automatiskt månadssparande!
  • Lägg upp en strategi för ditt sparande som du följer.
  • Tänk att pengarna ska få växa i fred i minst 5 år för bättre chans till god avkastning, och för att inte få panik och sälja när kursen går nedåt.
  • När du byggt upp en portfölj och sparat ett tag kan du titta på vilka av dina fonder som gett bäst resultat till mest förmånliga avgift och fortsätta att köpa mer i dessa.
  • Nätet är fyllt av bra tips genom ekonomipoddar, aktieböcker samt vår populära aktieapp och nyhetsbrev.

Fler frågor och svar om att börja spara i fonder nybörjare

Vad är fördelarna med att spara i fonder?

Fördelarna är att fonder går snabbt och enkelt att spara i, ger en bra riskspridning då varje fond består av flera olika värdepapper, är relativt trygga att investera i, samt passar utmärkt för månadssparande.

Hur säkert är fondsparande?

Fonder innebär lägre risk än enskilda aktier, men det finns ingen garanti för framtida avkastning. Vill du spara så säkert som möjligt är det bra att välja fonder med låg risknivå och låg avgift.

När ska man sälja fonder?

Du kan sälja av hela eller delar av dina fonder när det är dags för exempelvis ett bostadsköp, eller när du vill investera dina pengar i andra typer av innehav. Ju längre tid du låter pengarna växa, desto större kommer din avkastning troligen bli.

Hur lång tid tar det att köpa fonder?

När du lagt en order kan det ta ett antal dagar innan allt är klart. Du kan följa dina pågående ordrar via ditt konto på Avanza eller Nordnet.

Hur mycket pengar ska man köpa fonder för?

Det finns inga rätt eller fel när det gäller fondinvesteringar, utan du behöver avgöra hur mycket pengar du vill spara varje månad. Tänk på att fördela pengarna som du sparar mellan flera olika typer av fonder.

Kan jag förlora pengar på fonder?

Ja, fonder kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får positiv utveckling eller får tillbaka ditt sparade kapital när du säljer fonderna. Tittar man på utvecklingen historiskt har du dock goda chanser till att gå med vinst när du sparar i flera olika fonder och har ett regelbundet månadssparande.

Vilka fonder är bäst att köpa för nybörjare?

Du hittar inspiration till fonder i listorna högre upp i den här guiden.

Hur kommer jag igång med fondsparande?

Öppna ett konto, förslagsvis ISK, hos Avanza eller Nordnet. Överför sedan pengar från din bank till kontot och sök sedan upp de fonder som du vill köpa.

Behöver jag deklarera eller skatta på fonder?

Om du öppnar ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) behöver du inte tänka på deklaration. ISK är det vanligaste kontot för nybörjare och är enkelt att hantera då skatten automatiskt dras baserad på den summa pengar du har investerat på kontot (schablonskatt).

Hur sparar jag bäst 10 000 kr i fonder?

Månadsspara gärna en viss summa varje månad för att inte riskera investera alla dina sparpengar när kursen är hög. Sprid gärna ut pengarna som du vill spara i olika kategorier av fonder.

Hur säljer man fonder?

Du kan när som helst välja att sälja dina andelar i en fond, antingen allt eller en viss summa. Logga in hos din nätmäklare, leta upp fonden bland dina innehav och klicka på “Sälj”.

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta är det som händer när du får avkastning på dina investerade pengar i fonder. Pengarna växer exponentiellt, vilket betyder att ditt innehav växer allt snabbare ju större det blir.

Vad är en fondavgift?

Fondavgiften är en viss procentsats som du betalar för att äga en fond. Den dras automatiskt varje dag, och anges i informationen om fonden i form av procent per år. Vissa fonder är helt gratis och därmed inte har någon fondavgift, medan andra fonder kostar uppemot 2% i avgift. På lång sikt kan avgiften påverka din vinst betydligt. Generellt sett har indexfonder lägre avgift, men också något lägre potential för tillväxt eftersom de är begränsade till det index som de följer.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 21 december 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.