Bästa bolåneräntan mars 2024 | Jämför bolån med lägst ränta (lista)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

19 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa bolåneräntan 2024 mars – Jämför bolån (rörliga och bundna) för att hitta lägsta räntan för dig

Sidans innehåll

Ska du ta ett nytt bolån? Eller vill du spara pengar genom att flytta ditt nuvarande bolån? Här kan du jämföra aktuella bolåneräntor hos flera olika banker för att hitta den bästa bolåneräntan just nu. Jämför räntor och läs mer om amortering, lånelöfte, rörlig ränta, bunden ränta och hur du ansöker om bolån.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Introduktion: Så hittar du bästa bolåneräntan för din situation

Att hitta bolån med låg ränta är aktuellt för många svenskar, särskilt efter att styrräntan började höjas under 2022. Men bolåneräntan skiljer sig åt hos olika banker och det gäller därför att jämföra aktuella bolåneräntor för att hitta de bästa erbjudanden när du ska låna pengar eller vill flytta ditt befintliga lån till en annan bank. Tabellen här ovanför låter dig smidigt jämföra de olika bankernas räntor för bolån.

Kanske funderar du över om det är bäst med rörlig eller bunden ränta? Eller hur mycket du kommer betala i ränta för din nya bostad? Är det värt att amortera extra och vad betyder begrepp som listräntor, snitträntor och kalkylränta och hur gör man för att få lånelöfte och ansöka om bolån?

I den här guiden förklarar vi detta och mer därtill för att ge dig förutsättningar att hitta bästa bolåneräntan idag för just din situation. Längst ner i guiden hittar du svar på vanliga frågor om boräntor.

Hur mycket kan jag låna?

Först och främst är det viktigt att veta hur stort bolån som du kan ta. Hur mycket pengar banken tillåter dig att låna beror på flera olika saker, men framförallt är det bostadens värde och din förmåga att betala tillbaka lånet som spelar in.

Kontantinsats baserat på bostadens värde


Kontantinsats är den del av bostadspriset som du själv behöver finansiera, utanför lånet. Det går i de flesta fall att låna upp till 85 procent av bostadens värde hos banken. Resterande 15 procent behöver du därmed ordna med själv. Kontantinsatsen är ett vanligt sparmål för många, då det är grunden till att kunna köpa en bostad och få bolån beviljat.

Vill du till exempel köpa en lägenhet som kostar 1,8 miljoner kronor behöver du ha: 0,15 x 1,8 miljoner kronor = 270 000 kr till kontantinsatsen.

Kalkylränta och din återbetalningsförmåga: KALP

Hur mycket pengar som du får låna beror också på hur banken bedömer din återbetalningsförmåga. Det görs alltid en kreditprövning när du ansöker, vilket innebär att banken tittar på din betalningsförmåga, din livssituation i stort och din historik med eventuella skulder och krediter för att ta fram en kalkyl. Banken tittar bland annat på:

  • Ditt jobb och din anställning.
  • Din nuvarande boendeform.
  • Fasta utgifter för hushållet.
  • Skulder i dagsläget.
  • Tidigare betalningar.

Allt detta blir till en helhetsbild för långivaren, som kan avgöra ifall du har tillräckligt bra förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Denna kalkyl som banken gör kallas för KALP, Kvar att leva på-kalkyl. I kalkylen ingår alltså hushållets inkomster, levnadskostnader och nuvarande skulder, men även kostnader för det nya lånet.

I KALP-kalkylen tar långivaren höjd för högre ränta än dagsläget, för att säkerställa att du klarar av att betala av lånet även om räntorna stiger. Denna högre ränta kallas för kalkylränta. Bankerna bestämmer själva hur hög kalkylräntan ska vara. Genom att räkna på en högre ränta får man också en buffert för ifall inkomsten skulle minska eller levnadskostnaderna visa sig bli högre än beräknat.

Ifall banken bedömer att din KALP är tillräckligt bra så blir du beviljad bolån. Om svaret skulle bli nej eller om du vet på förhand att det blir svårt att få lån, till exempel om du saknar en fast anställning, så kan det hjälpa att ha en medlåntagare. Förutsatt att den personen har en godtagbar KALP för lånet kan man få ja till att låna tillsammans.

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Vad betalar jag för lånet? Effektiv ränta vs nominell ränta

Bankerna visar oftast nominell ränta när du jämför räntorna. Utöver kostnaden för den nominella räntan kan det tillkomma andra kostnader för bolånet, som uppläggningsavgifter. Därför kan det ibland vara intressant att be om att få den effektiva räntan. Då inkluderas alla avgifter.

Det du betalar för lånet varje månad är räntan plus amorteringen. Amortering innebär att du betalar av lite av lånet löpande. Därmed är amorteringskostnaden mer av ett sparande/en investering i din egen ekonomi eftersom den gör att lånet minskar, jämfört med räntan som är en kostnad/avgift som du betalar till banken för dina lånade pengar. Läs mer om hur amortering och avdrag på ränta fungerar längre ner i guiden.

Välja rörlig eller bunden bolåneränta?


Den stora frågan för många som jämför bolåneräntor är om man ska välja rörlig eller bunden ränta för att få bästa erbjudandet. Men tänk på att du inte nödvändigtvis behöver välja – det går att dela upp lånet så att du till exempel har halva med rörlig och andra halvan med fast/bunden ränta. Här nedan förklarar vi skillnaderna samt fördelar och nackdelar.

1. Rörlig ränta – osäkert men historiskt sett billigast

Historiskt sett har rörlig ränta varit billigast på lång sikt. Då har man en ränta som ändras var tredje månad. Du har därmed en viss ränta under 3 månader, men denna kan röra sig upp eller ner och vara förändrad för nästkommande 3 mån.

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta bolån

Fördelar Nackdelar
Har under lång tid varit det billigaste alternativet över tid. Månadskostnad som kan variera kraftigt.
Gör att du kan vänta med att binda tills räntorna gått ner och du får lägsta bolåneräntan. Dyrt om räntorna börjar stiga kraftigt, som vi såg under 2022.
Ingen inlåsning, vilket innebär att du enkelt kan byta bank eller betala av lånet i förskott, när du vill. Svårt att planera ekonomin eftersom månadskostnaderna är olika.


2. Bunden ränta – tryggt att veta kostnaden på förhand

Bunden ränta, eller fast ränta som den också kallas, innebär att du har en bestämd räntesats under en viss tid, allt från 1 år till 10 år. Ska man vara petig är lån med rörlig ränta också bundet, fast under en väldigt kort tid (alltså 3 mån i taget). Men när man talar om fast ränta är det minst 1 år bindning som gäller. Bindningstid på bunden ränta kan vara till exempel:

  • 1 år
  • 2 år
  • 3 år
  • 5 år
  • 10 år

Dela upp bolånet med olika bindningstider

Ett alternativ som många väljer är att dela upp bolånet i flera delar. Det gör att du kan ha olika bindningstider på olika delar av lånet, vilket minskar risken för dig ifall räntan stiger eftersom alla dina bundna lån inte löper ut samtidigt. Du undviker alltså att behöva binda om alla lån i ett läge då räntan kanske är ovanligt hög.

Fördelar och nackdelar med att binda räntan

Fördelar Nackdelar
Trygghet att veta månadskostnaden på förhand. Har varit generellt sett dyrare historiskt sett.
Dela upp lånet på olika bindningstider för att undvika att samtliga förfaller samtidigt. Onödigt dyrt om bolåneräntor börjar sjunka till lägre nivåer än vad du har bundit till.
Fördelaktigt när räntor stiger att ha fortsatt låg, bestämd ränta. Banken kräver så kallad ränteskillnadsersättning ifall du behöver lösa lånet i förtid. Du blir också mer “inlåst” hos din bank, vilket försvårar flytt/förhandling med annan bank för bättre villkor.

Vilken bank har bästa bolåneräntan mars?

När du vet skillnaden mellan olika typer av räntor är det dags att börja titta på bra banker. Men vilken av alla banker erbjuder lägst bolåneränta och den bästa boräntan för ditt lån? En stor fördel med digitaliseringen är att du idag enkelt kan jämföra aktuella bolåneräntor för att hitta de bästa bolåneräntorna. Oavsett om du ska köpa ny lägenhet, villa eller hus, eller flytta ett befintligt bolån till en ny bank så går det att titta på räntor hos en rad olika banker.


Jämför bolåneräntor i listan längre upp/ner i guiden för att se aktuella boräntor och vilken bank som erbjuder den lägsta räntan just nu. Där kan du klicka dig vidare till den bank som du är intresserad av bolån hos, och läsa mer om varje bolåneränta.

Tänk också på att andra faktorer, inte bara räntor, kan spela in i ditt beslut om vilken av bankerna som passar dig bäst. Du bör välja den bank som erbjuder bäst villkor för just ditt bolån och dina önskemål – alla faktorer sammanvägt. Ifall en bank ger avslag finns det fortfarande chans att en annan bank accepterar din ansökan om bolån. Det är också en bra idé att läsa recensioner och titta på kundnöjdhet för olika banker.

Läs även: Så hittar du bästa sparräntan – läs vår stora guide och jämförelse med aktuella sparräntor just nu.

Undersökning: Vilken är bästa banken för bolån?

Svenskt Kvalitetsindex gör varje år en stor genomgång för att ta reda på vilka banker som har högst kundnöjdhet, både generellt och inom kategorier som bolån, privatlån, sparande och företagsbank. Hur ser det då ut med bästa banken för bolån?

Branschen i genomsnitt fick 65,5 i betyg. Därmed hamnar storbankerna Nordea, Danske Bank, SEB och Swedbank under genomsnittet. Bäst betyg har åter SBAB, med 73,8. På andra plats hittar vi Länsförsäkringar Bank och tätt därefter, på tredjeplatsen Skandia.

Bank Betyg
SBAB 73,8
Länsförsäkringar Bank 73,1
Skandia 71,2
Övriga banker 71,0
Handelsbanken 65,7
ICA Banken 65,5
SEV 64,7
Nordea 62,4
Danske Bank 61,2
Swedbank 57,5

Läs mer: Läs mer i vår stora guide Bästa banken – där kan du även se vilka banker som rankar högst inom andra områden som exempelvis privatekonomi, investeringar eller företagande.

Förhandla med banken om bolån

Konkurrensen mellan banker är hård och deras räntor är därmed ofta liknande. Även små skillnader kan dock får tämligen stor effekt över tid ifall man har betydande bolån hos banken Men det är alltid en bra idé att jämföra räntorna, villkoren, erbjudanden och tjänster, då alla dessa punkter kan skilja sig åt betydligt mellan bankerna. I vissa fall går det också att förhandla med bankerna. Om du till exempel flyttar dina sparpengar till samma bank där du har bolån kan bolåneräntan bli lägre eller innebära att du ges andra rabatter och förmåner.

En färsk undersökning från Demoskop, med svar från bankkunder som har lyckats, visar tydligt vad som är den mest effektiva metoden för att sänka sin boränta (öka sin bolånerabatt). Att beställa ut ditt amorteringsunderlag från din bank visar sig vara det mest effektiva sättet att förhandla ner sin boränta.

Signalen ger en indikation om att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre lägre ränta i syfte att behålla dig som kund.

Fler tips från Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om hur du kan förhandla bolån med banken.

I förhandling med banken kan det ibland vara möjligt att få amorteringsfritt bolån. Du slipper då att amortera. Amorteringskravet innebär dock att du enligt lag måste amortera ifall ditt lån uppgår till hälften, eller mer, av bostadens värde. Dessutom måste lånet vara mindre än 4,5 gånger din (eller er gemensamma) årsinkomst före skatt för att kravet på amortering inte ska gälla. Beroende på variablerna ovan (belåningsgrad samt inkomst) amorterar man i normala fall mellan 0-3 % av totalt lånebelopp per år.

Men, det finns så kallade särskilda skäl som gör att banken erbjuder amorteringsfrihet under en viss tidsperiod. Till exempel om du:

  • Plötsligt får mycket försämrad ekonomi.
  • Bygger ett nytt hus och finansierar det med ett byggnadskreditiv. Du behöver inte amortera på byggnadskreditivet medan du bygger huset och kan sedan få amorteringsfritt i upp till 2 år om din belåningsgrad är max 85 procent och 5 år med belåningsgrad under 70 procent.
  • Köper en nyproduktion, antingen lägenhet eller hus.

Vill vill dock understryka att amortering inte ska betraktas som något negativt, utan kan ses som en form av “påtvingat” sparande som innebär att du minskar din skuld/ditt lån över tid.

Rabatt på bolåneräntan med grönt bolån

Visste du att energismarta boenden kan ge lägre bolåneräntor? Vissa banker, däribland Avanza och SBAB, erbjuder ett grönt bolån för dig som har en bostad som uppfyller kraven för de bästa energiklasserna. Med ett sådant bolån får du rabatt på till exempel 0,10 procentenheter på din bolåneränta.

Vad är bra bolåneränta mars 2024?

År 2023 har läget på bostadsmarknaden förändrats jämfört med tidigare år. Även den bästa bolåneräntan ligger idag på betydligt högre nivå än innan. Om man haft tur och hunnit binda sina räntor innan räntorna började att höjas kan det hända att man har en låg bolåneränta i flera år framöver. Men för de flesta innebär en bra bolåneränta efter den senaste höjningen från Riksbanken i juni 2023 en ränta på omkring 4,5%.


Listräntorna för rörlig ränta låg i slutet av februari 2024 på omkring 4,87% till 5,99%. För lån med fast ränta och bindningstid i till exempel 1 år eller 2 år hamnar man hos de flesta banker nu betydligt lägre än så (ner mot 4%) då majoriteten av alla banker valt att sänka sina (bundna) räntor sedan Riksbankens paus i slutet av november. Mer aktuellt kan vara att kika på snitträntorna (dvs. de faktiska räntorna som bankernas kunder får på sina lån, i genomsnitt, efter dragen rabatt), som då publiceras med en månads släp. Här hittar vi rörliga räntor i spannet 4,7-4,9% och 2-åring något lägre mellan 3,8-4,2%.

Men aktuella räntor bolån förändras ständigt och beroende på läget i konjunkturen och på bostadsmarknaden kan räntan röra sig både uppåt och neråt under året.

Bästa bolåneräntor just nu hittar du i tabellen tidigare i guiden. Där ser du bankernas olika listräntor, dels rörlig och dels bunden ränta. Från listan kommer du vidare till bankerna där du kan läsa mer om varje erbjudande och ansöka om lånelöfte/bolån.

Varför steg räntorna 2022?

Innan 2022 var bolåneräntorna låga under många år. Men under 2023 ökade inflationen markant då priserna på el, bränsle och mat snabbt blev dyrare. Även bolåneräntan blev dyrare, eftersom Riksbanken började höja styrräntan i syfte att dämpa inflationen.

Styrräntan är den ränta som avgör till vilka räntor som bankerna själva kan placera och låna pengar i Riksbanken. Den används som ett verktyg för att reglera ekonomin i samhället. Anledningen till att Riksbanken höjde styrräntan var för att bromsa in ekonomin och därmed kunna lindra den höga inflationen. Man försöker helt enkelt reglera konjunkturen i samhället och hålla inflationen på en stabil nivå. Styrräntan hade länge varit låg, ja till och med lägre än noll, för att folk skulle vilja konsumera och investera mer, men i och med höjningen förändrades läget.

​​

Förklaring: Vad innebär listräntor och snitträntor?

Man brukar prata om listräntor respektive snitträntor. Låt oss reda ut begreppen.

Listränta

Listräntor är de räntor som vanligtvis dyker upp när du ska jämföra lån hos olika banker. Bankernas listränta är den “officiella” icke-förhandlade räntan som bankerna visar upp för allmänheten. Det går att förhandla sig till bättre räntor än denna listränta, men listränta är ett bra mått för att jämföra bankernas aktuella boräntor.

Snittränta

Snittränta bolån är å andra sidan den faktiskt genomsnittliga räntan som bankens kunder har fått under en viss period. Snitträntor brukar skilja sig från och vara lägre än listräntor då de inkluderar eventuella ränterabatter och alltså påverkas av olika kunders faktiska villkor hos banken under perioden. Historiska snitträntor brukar gå att se på de olika bankernas respektive hemsidor.

Ränterabatt på bolånet

Ränterabatt gör att du får ett ännu bättre erbjudande än listräntan. Du kan få rabatt på räntan om du:

  • Begära ut amorteringsunderlag. En färsk undersökning från Demoskop, med svar från bankkunder som har lyckats, visar tydligt att den mest effektiva metoden för att sänka sin boränta/öka sin bolånerabatt är genom att beställa ut sitt amorteringsunderlag från sin bank. Signalen ger en indikation om att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre lägre ränta i syfte att behålla dig som kund.
  • Är ny kund, men var försiktig med ett sådant erbjudande eftersom det oftast bara gäller i 1 år. Ta reda på vad räntekostnaden blir efter att detta erbjudande gått ut.
  • Har en låg belåningsgrad. Ju mindre av bostadens värde som du lånar, desto mindre risk för banken. Därför kan banken erbjuda bättre ränta för en låg belåningsgrad.
  • Sparar mycket pengar hos banken. Vissa banker ger rabatt om du har en viss summa pengar hos dem eller flyttar lönekonto, pensionssparande eller försäkringar till banken.
  • Bor i en klimatsmart bostad. Med ett sådant bolån får du rabatt på till exempel 0,10 procentenheter på din bolåneränta

Prognos: Hur kommer bolåneräntorna att utvecklas framåt / under 2024?


Kommer räntorna att bli ännu högre under 2024 och när kan den uppåtgående trenden för bolåneräntorna i så fall att vända? Det är omöjligt att veta exakt vad som kommer hända, men genom att titta på historiska siffror, Riksbankens prognos för styrräntan samt vad de olika bankerna tror så går det i varje fall att få en ungefärlig bild. Det bör dock understrykas att det är just en prognos och därmed något som hela tiden ändras baserat på inkommande datapunkter i form av utveckling för inflation, ekonomisk data som BNP och arbetslöshet samt även hur andra länders centralbanker väljer att agera.

Bolåneräntor prognos 2024 mars

Efter Riksbanken paus i slutet av november är de flesta bedömare inne på att räntetoppen har nåtts för denna gång. Om vi kikar globalt har en del internationella centralbanker också valt att pausa (Fed, ECB, BOE m.fl.). Hur det spelar ut sig kommer dock till stor del att vara avhängt hur kommande (makro)data kommer in, såsom inflation, BNP, arbetslöshet etc.

Baserat på de prognoser som finns idag (slutet av februari 2024) lutar det år att räntetoppen är nådd och att vi under 2024 kommer att få se sänkningar från Riksbanken. Faktum är att flera banker redan har sänkt sina bolåneräntor, inte minst för längre löptider (2-5 år) men i vissa fall även den rörliga räntan. Det är dock viktigt att bevaka inkommande data och en starkare ekonomi och ihållande inflation kan ge fog för att dessa prognoser måste justeras upp/fram.

Oavsett vad prognoserna säger så är det en bra idé att ta höjd för fortsatt höga räntor, så att du har råd att betala ditt lån även om kostnaderna för det skulle öka. På så sätt minskar du risken för att hamna i en ekonomiskt svår situation. Se till att det finns en buffert som du kan använda vid behov och spara gärna lite av din inkomst varje månad – även ett litet månadssparande gör skillnad i längden.

Amortera av bolån eller spara/investera sina pengar?

Är det värt att amortera extra på bolånet när man kan? Eller tjänar man mer på att investera sina pengar i annat? I regel är det alltid bra att amortera, det vill säga betala tillbaka lånet, eftersom din skuld då minskar och därmed också räntekostnaden. När räntorna är låga är det dock ibland bättre att investera sina pengar i till exempel fonder, snarare än att amortera extra på lån.

Fördelen med att amortera extra är att du får ökad trygghet, tack vare att skulderna minskar, dina räntekostnader minskar och du påverkas mindre av eventuellt höjda räntor. Nackdelen är att de extra pengarna som du lägger på amortering skulle kunna ge mer tillbaka om du investerar dem, även om det inte är någon garanti. Historiskt sett har börsen gett cirka 7% i avkastning per år, i jämförelse med ett bolån som kostat betydligt mindre i ränta. Men när bolåneräntorna nu har ökat så kan det vara tryggare att lägga de extra pengarna på en kombination av både investeringar och amortering.

Regler för amortering: Amorteringskravet

När du tar ett bolån kommer du att behöva amortera enligt amorteringskravet, som infördes 1 juni 2016 och ytterligare skärptes 1 mars 2018.

  • 50% eller mindre belåningsgrad behöver du inte amortera. Men överstiger ditt lån 4,5 gånger din (eller er gemensamma) bruttoinkomst måste du amortera 1% per år.
  • 50-70% belåning betyder 1% amortering per år. Om lånet är större än 4,5 gånger bruttoinkomsten är amorteringstakten istället 2% per år.
  • 70-85% belåningsgrad betyder slutligen 2% amortering per år och 3% ifall lånet är större än 4,5 gånger bruttoinkomsten.

Det finns undantag från amorteringskravet hos vissa banker. Till exempel om du tar ett lån för att köpa en nyproducerad bostad eller får ekonomiska problem.

Exempel: Så mycket kostar bolånet i ränta och amortering

Hur mycket kostar bolånet i praktiken? Låt oss ta ett exempel.

Du ska köpa en bostadsrätt vars slutpris hamnar på 2 miljoner kronor. Det innebär först och främst att du behöver ha 15 % eller 300 000 kr till kontantinsatsen eftersom 0,15 x 2 000 000 kr = 300 000 kr.

Du bestämmer dig för att dela upp lånet på olika bindningstider för att alla delar inte ska löpa ut samtidigt. Den genomsnittliga räntan på dina lån blir 3,5%. För enkelhetens skull räknar vi på kostnaden före ränteavdrag, eftersom det blir din faktiska månadskostnad som du betalar. Ränteavdraget som du sedan får tillbaka blir då dessutom lite av en bonus när din deklaration väl ska skickas in.

Lånebelopp: 1 700 000 kr
Ränta: 3,5%
Räntekostnad: 4 958 kr/månad (59 500 kr/år)
Amortering: 2 833 kr/månad (34 000 kr/år, motsvarande 2 % då vi har förutsatt att lånet inte är större än 4,5x din/er bruttoårsinkomst)

Du betalar totalt 7 791 kr i ränta och amortering varje månad. Utöver lånekostnaden tillkommer månadsavgiften för din bostadsrätt och andra utgifter som till exempel elräkning och abonnemang.

Ränteavdrag på ditt bolån

Räntekostnaderna för ditt bolån är avdragsgilla på din skatt. Du får alltså tillbaka en del av räntan på ditt bolån tack vare detta. Ränteavdraget finns med på din deklaration och betalningen sker automatiskt varje år, efter att deklarationen är inskickad. Du kan varje år dra av:

  • 30% på belopp under 100 000 kr.
  • 21% på belopp över 100 000 kr.

Jämförelse: Så hittar du bästa bolåneräntan

Du har förmodligen hört det förut: Det går att spara tusenlappar genom att få en lägre ränta på ditt bolån. Så hur hittar jag den bästa bolåneräntan?

  1. Först och främst, använd tabellen i början av den här guiden för att jämföra bolåneränta hos olika banker och hitta det erbjudande som bäst matchar dina önskemål.
  2. Utöver listan med bankernas listränta finns det vissa saker som du kan göra själv för att få lägsta möjliga ränta. Bankerna fokuserar till exempel på bostadens värde, så ifall du ägt en bostad i flera år kan det vara fördelaktigt att låta en mäklare värdera om bostaden. Om din bostad har ökat i värde kan du nämligen få bättre ränta och villkor.
  3. Håll koll på listränta och snittränta, både andra bankers och din egen banks. Då har du en bra grund om du ska förhandla om din bolåneränta. Kom även ihåg att skriva ner eventuella tidsbegränsade ränterabatter som du fått. Då kan du i god tid förhandla om ditt bolån igen innan din ränterabatt löpt ut.

Belåningsgrad: Varför kontantinsats spelar roll för räntan

Utöver jämförelsen av räntor, värdering av bostaden och ränterabatt finns det ytterligare en sak som är avgörande för vilken individuell ränta du banken erbjuder dig – nämligen din belåningsgrad. Ju lägre belåningsgrad du har, desto lägre ränta erbjuder banken i regel. Kontantinsatsen spelar därför roll för räntan. Om du kan investera mer i din kontantinsats än de 15% som krävs vid ett bostadsköp så har du också bättre chanser till en lägre ränta.

Att överhuvudtaget ha råd med kontantinsatsen är dock svårt för många på dagens bostadsmarknad. Spara så tidigt som möjligt, gärna i fonder om bostadsköpet ligger flera år framåt i tiden, eller på sparkonto om du planerar att köpa snart. Ifall du har möjlighet att gå ihop med en annan person och lägga mer i kontantinsats tillsammans kan detta bidra till lägre bolåneränta.

När du betalat av en bra bit av ditt bostadslån kan det också vara läge för en ny förhandling, då din belåningsgrad har minskat vilket banken ser som positivt. Lägre skuld = lägre risk.

Så ansöker du om bolån / så byter du bank om du hittar ett bättre bolån

  1. Räkna på hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta per månad. Bankerna har smidiga kalkyler som du kan använda. Du fyller i hur stor insats du kan lägga, hushållets månadsinkomst och andra relevanta uppgifter för banken till exempel om du har barn som bor hemma eller annat boende som ska behållas.
  2. Skaffa lånelöfte när du vet hur mycket du kan och behöver låna. Här fyller du i uppgifter om bostaden som du vill köpa: driftskostnad per månad, förväntat slutpris och din kontantinsats. Du fyller även i dina inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.
  3. Ansök om bolån. När du vunnit en budgivning är det dags att ansöka om bolån. Ansökan påminner om ansökningen för lånelöfte, men skillnaden är att lånelöftet inte är bindande.
  4. När bolånet beviljats hjälper mäklaren och banken dig att överföra pengarna vid tillträdet. Du betalar först en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Resterande kontantinsats samt pengarna i lånet överförs på dagen för tillträdet.
  5. Räntan och amorteringen dras automatiskt varje månad från det konto du angivit. Allt du behöver göra att hålla koll på att det finns tillräckligt med pengar på kontot.

Bra saker att tänka på när du väljer bank för bolån

Här följer en lista med bra saker att tänka på när du väljer bank för att låna pengar till bostaden eller för att flytta det befintliga bolånet.

  1. Jämför bankernas bolåneränta och villkor. Om du är beredd på att binda lånet, titta på bolåneräntor för till exempel 1 år, 2 år och 5 år.
  2. Kundnöjdheten. Utöver bästa bolåneräntorna är det även bra att se vad andra tycker om banken, innan du väljer den.
  3. Eventuell ränterabatt om du samlar din ekonomi hos en och samma bank. Det är inte säkert att det blir det bästa ekonomiskt, men ibland kan du tjäna på att förhandla med banken när du samlar ditt sparande och dina lån på ett ställe. Banken kan ge dig ränterabatt på bolånet som gör att bolåneräntan blir bättre än listräntan.
  4. Personlig kontakt. Ifall du värdesätter en personlig kontakt med banken vill du förmodligen ha en mindre, lokal bank där du har en person att vända dig till med frågor.

Vanliga frågor och svar om bolåneräntor

Hur mycket pengar kan jag låna?

Du kan högst låna 85% av bostadspriset (en högre belåningsgrad än så kräver så kallat blancolån, vilket tenderar att ske till en betydligt högre ränta). Hur stort lånebelopp som du kan få beror bland annat på din inkomst, dina skulder och om du har en medlåntagare.

Hur mycket krävs i kontantinsats?

15% av bostadens pris.

Vilket bolån är bäst 2024?

Det är individuellt och beror till exempel på om du vill ha rörlig eller fast räntesats, om du samlar din ekonomi hos banken och hur mycket du lånar. Jämför bästa listränta i vår tabell högre upp i guiden. Där ser du vilka banker som har den lägsta bolåneräntan just nu.

Ska jag välja rörlig ränta eller binda räntan?

Rörlig ränta har historiskt sett varit mer fördelaktigt över längre tidsperioder, men beaktat de stora förändringarna som skett från och med 2022 är det nu mer individuellt. Att binda räntan kan å andra sidan kännas tryggt och vara förmånligt om räntorna förväntas stiga. En del väljer att dela upp lånet i dels rörlig och dels bundna räntor.

Vad innebär ränteavdrag?

Ränteavdrag innebär att delar av den räntekostnad som du har för ditt bolån dras av på skatten. Du får med andra ord tillbaka en del av räntan som du betalar, vilket automatiskt regleras på din årsdeklaration.

Kan jag få bolån utan fast anställning?

Ja, det blir allt vanligare att bankerna godkänner andra typer av inkomster, men du behöver kunna visa upp en realistisk budget som styrker din återbetalningsförmåga.

Vad är amorteringskrav?

Amorteringskrav betyder att du måste betala tillbaka en del av ditt lån varje månad. Du amorterar 2% av lånet årligen om du lånar mer än 70% av värdet på bostaden, och 1% ifall lånet är 50-70%. Ifall bolånet är större än 4,5x hushållets bruttoinkomst så amorterar man ytterligare 1%.

Kan jag få ränterabatt?

Ränterabatt går många gånger att förhandla om att få om du exempelvis även kan tänka dig att flytta/behålla andra engagemang hos banken som pensionssparar, försäkringar eller annan form av sparande. Tänk på att rabatten ofta är tidsbegränsad och håll koll på när den löper ut för att kunna förhandla i tid.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 29 februari 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Du har läst

Bästa bolåneräntan 2024 mars – Jämför bolån (rörliga och bundna) för att hitta lägsta räntan för dig

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

Vi som anvsvarar för tjänsten:

Kristoffer Matsson

Daniel Åstrand

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.