Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

12 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
AI-aktier

AI-aktier som investering (guide) – Bästa AI-aktierna på börsen juni 2023

  Sidans innehåll

OpenAIs ChatGPT har gjort att artificiell intelligens (AI) åter snabbt har blivit ett hett ämne, även på börsen. Här får du veta allt du behöver om att investera i AI-aktier men också om de största företag som använder AI, vilka AI-aktier som är bäst samt risker och möjligheter med tekniken.

Vad är AI-aktier?

AI-aktier är ett samlingsbegrepp för aktier i bolag som verkar inom AI. AI står för artificiell intelligens och har minst sagt tagit världen med storm under 2023. Vissa ställer sig mer positiva än andra till förändringarna. Å ena sidan öppnar AI upp för oändligt många möjligheter, men å andra sidan finns det, som alltid (?), vissa risker med tekniken.

De flesta är dock överens om att artificiell intelligens har potential till att göra många bra saker och intresset för att investera är glödhett. År 2012 låg investeringarna i AI på drygt 20 miljarder dollar. År 2021 låg siffran på nära 220 miljarder dollar, visar statistik från OECD (The Organization for Economic Cooperation and Development). Investeringarna i AI hade alltså vuxit sig 20 gånger större.

Året därpå, 2022, märktes det tuffa ekonomiska läget av och AI-investeringarna landade på 120 miljarder dollar. Det är dock fortfarande en väldigt hög siffra som bekräftar allmänhetens tro på artificiell intelligens. Och resultaten är verkliga. En rapport från svenska myndigheten Tillväxtanalys visar att de bolag som använde AI år 2019 hade 7% högre produktivitet efterföljande år, jämfört med bolag som inte använder AI.

Investera i företag som använder artificiell intelligens


På börsen finns det idag ett flertal bolag som utvecklar eller använder AI i sin verksamhet, både svenska och internationella företag. Du kan därför investera i AI-aktierna på samma sätt som vanliga aktier, exempelvis via nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Flera av de största företagen på Nasdaq-börsen är tech-bolag som satsar hårt på AI, däribland Google (Alphabet), Microsoft, Nvidia och AMD.

Längre ner i guiden förklarar vi mer konkret hur du gör för att köpa din första AI-aktie!

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Machine Learning (ML) skapar AI

AI skapas genom Machine Learning, ML (maskininlärning på svenska). Det betyder att systemet matas med data i gigantiska mängder. Genom att analysera all denna data kan systemet till slut börja dra egna slutsatser om ny data, baserat på all information som den lärt sig. Därmed kan till exempel ChatGPT komma med snabba svar när du ställer frågor – svar som är baserade på enorma mängder data.

Hur problematiskt är AI?

Konspirationer om att AI skulle ta över världen förkastas idag av de flesta som trams, men däremot finns det vissa reella problem när det gäller till exempel studenter som använder AI för att skriva uppsatser. Denna debatt blev het efter lanseringen av ChatGPT i slutet av 2022, då den högt utvecklade, skrivande AI:n blev tillgänglig för den breda allmänheten.

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Stora möjligheter för framtiden


Samtidigt innebär möjligheterna med AI fördelar i samhället. Mängder av information kan analyseras på ett ögonblick, kostnader minskar och tid frigörs till viktiga uppgifter. Även mänskliga fel blir färre, även om robotarna också kan fela.

Att investera i AI-bolag innebär därmed att du är med på resan i utvecklingen av artificiell intelligens. Det är ett område som många följer med spänning och som har stor potential för framtiden, men som samtidigt är osäkert på grund av hur ny tekniken fortfarande är. AI kommer troligen att bli ett allt vanligare inslag i många redan börsnoterade bolag, samtidigt som antalet start-ups inom AI kan tänkas öka.

Topplista – Bästa AI-aktierna senaste 1, 3 och 5 åren

Innan vi går in på djupet kring vad det innebär att investera i AI aktier på börsen listar vi de aktier som har presterat bäst avkastningsmässigt under de senaste 1, 3  respektive 5 åren. Vi har gjort ett manuellt urval av kandidater – men givetvis finns det många fler bolag att addera till listan!

Därutöver listar vi aktuellt börsvärde för att du ska få en känsla för bolagets storlek samt landet där aktien går att handla (och ibland, om annan, härkomst).Du kan klicka dig vidare och läsa mer om AI-aktierna hos Avanza.

Att aktierna är "vinnare" under dessa tidsperioder är förvisso ingen garanti för framtida avkastning, men en generell tumregel kan vara att snegla mer på vinnarlistorna än motsvarande förlorarlistor – detta då vinnare oftast gör mycket rätt och antagligen har goda chanser att fortsätta prestera!

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

AI-aktier – Bästa senaste 1 året

 1. Nvidia 129 % (USA, 965 miljarder USD)
 2. C3.ai 83 % (USA, 3,5 miljarder USD)
 3. Palantir 72 % (USA, 28 miljarder USD)
 4. AMD 37 % (USA, 205 miljarder USD)
 5. Salesforce 35 % (USA, 214 miljarder USD)

AI-aktier – Bästa senaste 3 åren

 1. Nvidia 332 % (USA, 965 miljarder USD)
 2. Tesla 255 % (USA, 608 miljarder USD)
 3. AMD 130 % (USA, 205 miljarder USD)
 4. Apple 120 % (USA, 2 801 miljarder USD)
 5. Microsoft 81 % (USA, 2 482 miljarder USD)

AI-aktier – Bästa senaste 5 åren

 1. Tesla 939 % (USA, 608 miljarder USD)
 2. AMD 838 % (USA, 205 miljarder USD)
 3. Nvidia 524 % (USA, 965 miljarder USD)
 4. Apple 272 % (USA, 2 801 miljarder USD)
 5. Microsoft 238 % (USA, 2 482 miljarder USD)

Listan senast uppdaterad: 2023-05-29. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

AI-aktier/AI-bolag som investering: Sverige och globalt

Att artificiell intelligens blivit stort i världen innebär också att tekniken fått mer uppmärksamhet på aktiemarknaden. Allt fler vill köpa aktier i företag som arbetar med AI-tjänster, då tekniken har potential att förändra hela marknader och skapa stigande aktier. Däremot finns det just nu relativt få företag verksamma inom området vilket innebär att det kanske tar tid innan du ser resultat i dina investeringar.

Tech-bolag gör stora satsningar


Allt fler företag satsar på den maskininlärda intelligensen för att ge sina kunder en bättre upplevelse och fler möjligheter, men också för att bli mer effektiva och spara pengar. Medier uppmärksammar AI dagligen och bidrar till att rampljuset fortsätter att riktas mot techbolag som arbetar med just artificiell intelligens, AI.

Det är ingen hemlighet att techjättarna gör stora satsningar på AI, där både gamla företag som Google och nya raketer som OpenAI flitigt arbetar med att utveckla och finslipa metoderna. Länge har det dock varit svårt att hitta renodlade AI-bolag att köpa aktier i, men det är på väg att snabbt förändras. Som du bland annat ser i listan i den här guiden finns det gott om företag som gått starkt de senaste 5 åren.

Vad händer i branschen?

AI räknas idag som en stor bransch och ännu större ska den bli. Över hela världen pågår det arbete för att utveckla olika tjänster som ersätter människor eller hjälper till, bland annat:

 • Självkörande bilar och lastbilar för automatiserad transport – som bland andra Volvo arbetat med.
 • Navigering av fartyg till sjöss – svenska ABB vill automatisera styrningen av större fartyg för att minska kostnaderna.
 • Motverka produktionsstopp inom industrin.
 • Automatiserad kundsupport på hemsidor och i appar.
 • Bättre diagnostik inom sjukvården.

De närmaste åren kommer det troligen att hända mycket mer på marknaden för artificiell intelligens, som ännu befinner sig i ett relativt tidigt skede. Med en stor utvecklingspotential kommer även chans till bra avkastning för den som investerar tidigt.

Men att förutspå framtiden är förstås omöjligt, och eftersom AI ännu bara är barnet så är risken också att det kommer bakslag. Som med alla investeringar är det inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerar. Det finns dock saker du kan göra för att öka dina chanser till en bra upplevelse på börsen när du köper aktier inom AI!

AI-aktier: Möjligheter och risker

Härnäst tittar vi närmare på dels möjligheter, dels risker, för att komma fram till hur du bör tänka när du ska ta del av den spännande marknaden för artificiell intelligens.

Möjligheterna med artificiell intelligens


Trots att AI har lång väg kvar att gå, så har det redan revolutionerat samhället. Det blir enklare att få tillgång till information och istället för manuellt arbete kan man lägga mer tid på att göra andra saker. Verksamheter kan både spara pengar och generera mer vinster om de använder AI effektivt.

Bland annat kan man få snabbare, bättre analyser, svar på frågor ögonblickligen istället för att vänta i en telefonkö och fatta välgrundade beslut baserade på analys av enorma mängder information som AI:n med lätthet sållar bland. Aktieägare har chans att ta del av vinsten från företag som effektiviserar sin verksamhet med AI och därmed ökar sina intäkter.

Läser du den här guiden är du förmodligen, tillsammans med många andra, intresserad av att ta del av företagens utveckling genom att handla med värdepapper inom artificiell intelligens. Och det finns flera bra saker som AI innebär för olika företag – här listar vi några av de största fördelarna:

 • Kundtjänst: Användningen av chatbot i kundsupport har blivit allt vanligare för att ge kunderna snabba svar på frågor. Det gör att personalbehovet minskar, att du kan få svar alla dygnets timmar etc.
 • Beslutsfattning: Tack vare analysförmågan av stora mängder data kan AI:n hjälpa till med beslutsfattning. Baserat på dessa analyser kan systemet ta fram förslag på kommande trender, gissa framtida scenarier och upptäcka möjligheter på marknaden.
 • Personliga rekommendationer: Genom AI-analyser får man bättre rekommendationer, relevanta för olika kunder och deras behov. Erbjudanden kan skräddarsys enligt informationen som systemet bearbetat, bland annat vad en kund tidigare handlat, tidpunkter, veckodagar och andra mönster som maskininlärningen upptäcker betydligt enklare och snabbare än en människa kan.
 • Generera rapporter: Rapporter skapade av AI kan innehålla betydligt mer information, och genereras snabbare. Människor behöver inte längre mata in data manuellt och bearbeta denna utan maskinen sköter hela processen.
 • Hitta fel och avvikelser: Tekniken kan snabbt skanna stora mängder data för att identifiera felaktigheter, allt från stavfel till felsortering i databaser. Den kan dessutom upptäcka avvikande, ovanliga händelser, så att företaget snabbare kan rätta till saker om det behövs.
 • Kommunikation: AI gör det lättare att övervinna språkbarriärer. Människor kan bland annat be mjukvaran att översätta en text till ett visst språk och som tidigare nämnt är chattbotar redan ett frekvent inslag på många hemsidor.

Viktigt att poängtera är alltså att inte bara AI-utvecklande verksamheter har stor potential att växa, utan även övriga bolag som drar nytta av systemet! De organisationer som är först med att lyckas implementera AI på bästa sätt kan öka sina marginaler och springa ifrån sina konkurrenter. Marknaden kan dock komma att balanseras ut igen, i takt med att allt fler använder AI och att användningen av dessa tjänster blir regel snarare än undantag.

Riskerna

Fördelarna är alltså många, men vilka är de största riskerna med AI och att investera i branschen? Risken att förlora pengar är omöjlig att undvika när du sysslar med värdepapper, oavsett om det gäller fonder eller aktieköp. Du behöver se till att ha bra spridning i din sparportfölj, så att du inte bara investerar i en enskild aktie, utan flera aktier och/eller fonder, också i varierande branscher.

När det gäller just AI kan vi se några specifika risker:

 • Nya verktyg felbedöms och kanske övervärderas, eller blir helt enkelt inte någon succé. Det gör att en aktie som du eventuellt investerat i kan sjunka, om det går dåligt för bolagets lansering.
 • Kunskapen i området är fortfarande ganska låg och inga långsiktiga trender går att se på grund av AI:s korta historik. Framtiden är därför också osäker.
 • Systemen riskerar att inte fungera som de ska, bland annat kan teknikstrul uppstå, buggar och förseningar – eller juridiska hinder och regleringar!

Sammanfattningsvis finns det både möjligheter och risker – dels med AI i stort sett, dels med investeringar i AI. Dessa bolag har potential att gå bra, så att du som investerare med rätt timing också kan få bra avkastning genom bolagets aktie. Samtidigt är risken att en aktie kommer sjunka om allt inte går enligt plan för bolaget.

Läs på om olika bolag på börsen innan du investerar, se till att ha diversifiering i portföljen och investera aldrig mer än vad du har råd att förlora.

Fördjupning: Några av världens ledande företag inom AI

Många ställer sig frågan; vilka är bästa AI aktier? Vilka företag kommer att bli de största? Här listar vi några av de största aktörerna i världen när det gäller just artificiell intelligens – såväl onoterade som börsnoterade!

OpenAI och ChatGPT

Intresset för AI exploderade globalt i samband med lanseringen av ChatGPT i slutet av 2022, en chatbot-teknologi tränad för att ge avancerade svar till användarna. Det amerikanska forskningsbolaget OpenAI står bakom ChatGPT, baserat i San Francisco. I nuläget går det inte att köpa aktier direkt i bolaget, eftersom det inte är listat på börsen. Teslas grundare Elon Musk var en av personerna som var med och grundade bolaget.

Microsoft

Vill du ha med OpenAI i din aktieportfölj så är Microsoft-aktien förmodligen det närmaste du kommer. Microsoft har nämligen investerat tungt och äger en stor del av bolaget. Dessutom investerar teknikjätten själva i att integrera AI-lösningar i sina produkter. Microsoft har bland annat utvecklat Cortana, en digital assistent som fungerar på liknande sätt som den kanske mer kända Siri från Apple.

Cortana hjälper till med att skapa och redigera listor, hantera ens personliga kalender, gå med i möten, hitta information på nätet, sätta påminnelser och alarm, och mycket mer. Microsoft är en av de absolut största på börsen och kommer troligen också att vara ledande inom AI. De var snabba med att sammankoppla ChatGPT med sin sökmotor Bing.

Läs mer om Microsoft och se aktuell aktiekurs.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Nvidia


Nvidia är specialiserade inom visuell datorteknik och erbjuder ett flertal produkter som berör grafikkort, grafikbehandlingsenheter (GPU) och artificiell intelligens (AI). Produkterna är viktiga delar av den infrastruktur (hård och mjukvara) som behövs för att skapa kraftfulla superdatorer med kapacitet till avancerad maskininlärning/artificiell intelligens.

Läs mer om Nvidia och se aktuell aktiekurs.

Apple

Precis som Microsoft, så använder Apple AI för att förbättra sina olika produkter och tjänster. Miljoner människor i världen använder Siri, Face ID och andra av Apples AI-lösningar varje dag, och det amerikanska storbolaget fortsätter att aktivt leta efter nya metoder att använda AI på.

Läs mer om Apple och se aktuell aktiekurs.

Alphabet/Google

Google, som ägs av Alphabet, är kända för flera AI-funktioner som de man hittar i Google Maps och Google Assistant. Det mesta pekar på att Google kommer tillhöra de ledande bolagen inom användningen av AI för sina kunder.

Läs mer om Alphabet och se aktuell aktiekurs.

C3.ai

C3.ai är ett teknikföretag som utvecklar AI-programvara och säljer den vidare till olika företag. Bolaget blev noterat i slutet av 2020 och växte snabbt som följd, men aktiekursen föll hårt under 2021. Det återstår att se hur stora C3.ai kan bli, men bolaget har visat att de kan ligga i framkant när det gäller utvecklingen av olika AI-tjänster.

Läs mer om C3.ai och se aktuell aktiekurs.

Amazon

Amazon använder AI för att bland annat ge bättre rekommendationer till kunderna och öka produktiviteten i företaget. Företaget fokuserar mycket på just artificiell intelligens och bör förväntas vara en av de största aktörerna inom segmentet även i framtiden.

Läs mer om Amazon och se aktuell aktiekurs.

Tesla

De flesta är bekanta med Tesla och deras utveckling av självkörande bilar. Företaget arbetar, med stolthet, för att skapa en ny generation av fordon som använder AI. Men Teslas satsning på maskininlärning innefattar mer än bara självkörande bilar – satsningar görs även på den människoliknande roboten Tesla Bot, smarta chip och mjukvara för kodning med AI.

Läs mer om Tesla och se aktuell aktiekurs.

Guide: Så kan du köpa AI-aktier hos Avanza eller Nordnet

Vill du investera i AI-aktier? Det är enkelt att komma igång. Nedan kan du läsa steg för steg hur du gör för att köpa aktier i bolag på inom AI/ML. Ju mer långsiktigt du sparar, desto större chans har du att tjäna pengar på dina investeringar tack vare utdelning och potentiell kursuppgång över tid.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Kom ihåg att avkastning är ingen garanti, så investera bara pengar som du har råd att vara utan, gärna i flera år framöver om du sparar långsiktigt i aktier.

 1. Skapa ett konto hos Avanza eller Nordnet med hjälp av BankID och öppna ett konto. Vi rekommenderar ISK om du tänkt köpa mest svenska aktier.
 2. Överför pengar från din vanliga bank till kontot.
 3. Sök efter den fastighetsaktie som du vill investera i och klicka in dig på den.
 4. Köp aktier i bolaget för valfri summa.
 5. Låt pengarna växa! Månadsspara är en bra idé. Alla eller en stor del av pengarna du får från utdelning bör dessutom gå till att återinvestera om du vill nyttja ränta-på-ränta-effekten maximalt.

Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och möjlighet att handla helt courtagefritt upp till 130 000 kr!

FAQ - Vanliga frågor och svar om aktier inom artificiell intelligens

Är det en bra idé att investera i AI på börsen?

Det beror på hur stor risk du vill ta och hur din portfölj ser ut i stort. AI-teknologi är en förhållandevis ny sektor som har potential till hög avkastning, men även innebär höga risker. Om du väljer att köpa aktier i AI-branschen är det viktigt att först undersöka bolagets utveckling, ledarskap, finansiell historia och förväntade resultat. Du kan hämta inspiration i listan över de bolag som gett bäst avkastning, i den här guiden.

Hur ser framtiden ut för AI?

Just nu ser den lovande ut, då utvecklingen går snabbt och lösningarna kan hjälpa både företag och privatpersoner på många sätt. Mycket pekar på att AI kommer få en allt större roll i flera delar av samhället.

Vilka företag på börsen arbetar med att utveckla AI?

Det finns många företag som jobbar med tjänster inom AI. Några av de ledande på marknaden globalt är C3.ai, Alphabet (som bland annat äger Google), Tesla och Nvidia.

Hur investerar jag bäst i AI?

Microsoft äger en stor andel av OpenAI, så att köpa aktier i Microsoft är ett alternativ för att få exponering mot området. Även Google, genom Alphabet på börsen, satsar stort på AI. Topplistorna i den här guiden listar de företag i branschen som gett bäst avkastning, på 1 år, 3 år respektive 5 år. Hämta gärna inspiration där om vilka aktier du kan välja!

Vilka svenska AI-aktier ska jag välja?

Ännu är det ganska få svenska, renodlade AI-företag på börsen, men Artificial Solutions International är ett exempel. Det går även att investera via riskkapitalbolag,

Kan man köpa aktier i OpenAI, utvecklaren av ChatGPT?

Nej, OpenAI är i nuläget inte ett börsnoterat företag. Däremot kan du indirekt investera i OpenAI och deras textrobot ChatGPT genom att köpa aktier i Microsoft. Microsoft har nämligen investerat i OpenAI.

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.