Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

15 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa banken 2023 september – Listor: Vilken är bästa banken för bolån, sparande och företagande?

  Sidans innehåll

Vilken är den bästa banken att vara kund hos 2023? Här får du veta vilka banker som har högst kundnöjdhet enligt Svenskt Kvalitetsindexs bankrapporter för 2022-2023, både generellt och inom kategorier som bolån, privatlån, sparande och företagsbank.

Att hitta den bästa banken är en utmaning för många. Det finns så många olika banker där ute  – hur ska man kunna begränsa urvalet och välja rätt bank? Svaret på frågan beror bland annat på om du har bolån, vill spara och investera, ta privatlån eller driver företag.

Varje person har förstås olika behov när det gäller banktjänster, så den bank som passar bäst för en person kanske inte fungerar för en annan. Som tur är finns det stor hjälp att få av mätningarna från Svenskt Kvalitetsindex. Här får nämligen kunderna själva tycka till om bankerna i Sverige och sätta betyg på hur nöjda de är med sin bank!

Vad utmärker en bra bank?

Vilken bank som är bäst för dig varierar alltså beroende på din livssituation och dina personliga preferenser. Generellt sett så finns det dock några viktiga punkter som de flesta kunder har glädje av, förr eller senare:

Låga avgifter

Vissa banker tar betalt för paket med till exempel ett basutbud av tjänster, som bankkort och internetbank. I andra fall kan du behöva betala för varje enskild tjänst, som utlandsbetalningar. Det är värt att försöka förhandla om priset på paket eller tjänster ifall du har bolån, fonder eller pensionssparande hos banken.

Bra service

Många banker idag sköter all support på telefon och internet. Upplevelsen av service varierar mellan olika banker, så om du värdesätter bra kundsupport är det värt att ha detta i åtanke när du väljer bank och titta på omdömen om just servicenivån.

Användarvänliga onlinetjänster

Det ska vara smidigt att använda bankens app och hemsida för allt från sparande till att hålla koll på bolån.

Konkurrenskraftiga räntor på bolån och andra lån

För dig som har bolån eller ska skaffa ett lån för ett framtida bostadsköp så är det viktigt att se vad banken har för ränta.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Sparkonton med bra ränta

Vill du spara pengar och få ränta på dem bör det finnas sparkonto med konkurrenskraftig ränta hos banken.

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta. Därmed kan du smidigt jämföra och hitta bästa sparräntan. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

Fonder och andra investeringsalternativ

För dig som är intresserad av sparande och investeringar i fonder kan utbudet av dessa investeringsalternativ vara avgörande när du ska hitta den bästa banken.

Börskollen rekommenderar
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Courtagefri handel upp till 50 000 kr
Gratis att öppna konto
KOM IGÅNG! Börskollen använder själva
Också bra val för aktier & fonder
Shareville - social plattform
Courtagefri handel upp till 80 000 kr
Gratis att öppna konto
Tips:  Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör!

Pålitlighet

Självklart är det även viktigt att kunna lita på att internetbanken fungerar när du behöver den och känna förtroende för banken.

Alla dessa faktorer måste vägas noggrant för att man ska kunna avgöra vilken bank som verkligen uppfyller just dina behov. Kanske vill du ha så låg bolåneränta som möjligt, eller saknar du bolån och behöver istället bra erbjudanden om sparande? Värdesätter du personlig service på en mindre bank eller är du nöjd med att vara kund hos en större bank?

Anledningar till att byta bank

Att byta bank kan ge flera fördelar, särskilt ifall du är missnöjd med din nuvarande. Om du till exempel har ett bolån och din nuvarande bank inte går med att sänka räntan, och du får ett bättre erbjudande från en annan bank, sparar du pengar på att byta bank tack vare lägre räntekostnad.

Det kan också vara så att en annan bank erbjuder bättre sparränta eller har fonder som intresserar dig. En annan orsak, som blivit allt vanligare, är att tekniken inte uppfyller alla dina önskemål. Kanske har din nuvarande bank ofta problem med app och/eller hemsida, eller att du saknar vissa digitala tjänster som mobilbetalning och liknande. Längre ner i guiden kan du läsa mer om hur du gör för att byta bank.

Hur fungerar undersökningen om bästa banken av SKI?

I den senaste undersökningen, som presenterades i september 2023, deltog över 22 000 privatpersoner och företag, som får svara på frågor om vad de tycker om sin bank. Svaren samlas in de under augusti 2023. Kundnöjdheten mäts på en skala från 0 till 100 för att få fram vilka de bästa bankerna är enligt SKI. Baserat på mätningarna får man fram listor över följande:

 1. Bästa banken – privatkunder (2023)
 2. Bästa banken – företagskunder (2023)
 3. Bästa banken för bolån (2022)
 4. Bästa banken för privatlån (2022)
 5. Bästa banken för sparande i värdepapper (2022)
SKI Bank 2023 visar att svenska bankkunder ger branschen ett godkänt betyg, trots inflation, stigande räntor och ekonomisk oro. Företagskunderna har till och med blivit mer nöjda och når nivåer som inte setts på flera år. Privatkundernas nöjdhet minskar något, men ingen aktör får betyg under 60 som är gränsen för godkänt. Trygghet, stabilitet och pålitlighet efterfrågas i tider av osäkerhet. Här har bankerna över lag lyckats leva upp till kundernas behov, krav och förväntningar."

Här nedan kommer du att få ta del av dessa listor och få en inblick i vilka de bästa bankerna är just nu, enligt SKI mätningarna! Under varje lista tittar vi närmare på vilka kriterier som är viktigast för olika typer av kunder.

1. Bästa banken för privatpersoner

Sparbankerna placerar sig som det bästa valet när det gäller kategorin bästa banken för privatpersoner. Detta är en kategori där kunderna får ge betyg på hur nöjda de är med banken i allmänhet, utan fokus på specifika saker som till exempel bolån eller sparande.


Det genomsnittliga betyget i den här undersökningen blev 65,6. Därmed hamnade SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank under genomsnittet. Bättre gick det för Ica Banken samt Skandia och Länsförsäkringar Bank som alla får över 70 i betyg. Handelsbanken och Övriga banker placerar sig strax därefter på 67,7 och 66,9 i betyg.

Bank Betyg
Länsförsäkringar Bank 73,6
Skandia 71,2
Skandia 73
ICA Banken 70,9
Handelsbanken 67,7
Övriga banker 66,9
Danske Bank 65,0
SEB 64,5
Swedbank 63,9
Nordea 62,8

Tabellen uppdaterad: 2023-09-18.

Digitala funktioner viktigt – men kan inte helt ersätta den personliga kontakten

Den största och mest ihållande trenden bland Sveriges bankkunder är digitala "gör-det själv"-lösningar och där får branschen fortsatt positiv feedback på sina digitala tjänster. Det har blivit möjligt tack vare internetbank och olika digitala tjänster, som betalning med mobilen eller att öppna ett sparkonto med ränta och överföra pengar till det på direkten. Men även den personliga kontakten är viktig.

Vi har under de senaste åren ställt frågan om digitala tjänster fullt ut kan ersätta personlig kontakt eller fysiska möten och här svarar mer än 60% nej eller är tveksamma. Det gäller även frågan om kunder kan tänka sig digitala möten i stället för fysiska. Vi vill fortsatt ha fysiska möten för mer komplexa ärenden. I enklare ärenden, vilket ur kundens perspektiv kan handla om transaktioner, betalningar, signaturer eller uppdateringar av dokumentation, så förväntar man sig däremot en helt digital upplevelse."

Samtidigt minskar skillnaden i branschen mellan de olika aktörerna på marknaden. Att ingen bank hamnar under 60 är värt att notera, då detta är gränsen för godkänt enligt SKI.

Lägst är kundnöjdheten åldersmässigt i mellangruppen, medan de yngre och de äldre kunderna är mer nöjda, enligt Svenskt Kvalitetsindex. En upprepning från tidigare år är också att nyare kunder generellt är mer nöjda än de som har varit kunder länge.

Kanske bör då du som äldre (och mindre nöjd) kund istället se dig om för en ny bank? Nedan tipsar vi om de bästa sparkontoräntorna som du kan hitta idag!

Tips: Jämför sparkonton med ränta i vår stora guide om bästa sparräntan.

2. Bästa banken om du är företagskund

Här följer listan över bästa banken för företag, enligt SKI. Återigen placerar sig Sparbankerna i topp, med 72,3 poäng för att följas av Handelsbanken som också ligger strax ovanför 70-strecket, med 70,1 poäng. Det genomsnittliga betyget på bankerna från företagskunder har ökat från 2022 och blev 67,9. Det innebär därmed att alla andra medverkande banker hamnar under snittet där Nordea, Danske Bank och Swedbank hamnar längst ner på listan.

Bank Betyg
Sparbankerna 72,3
Handelsbanken 70,1
SEB 67,5
Övriga banker 67,3
Länsförsäkringar Bank 66,9
Swedbank 66,8
Danske Bank 66,6
Nordea 66,1

Tabellen uppdaterad: 2023-09-18.

Företagare värderar kundservice och kontaktupplevelse

Enligt rapporten är service och kontaktupplevelse fortsatt viktiga variabler och en stort anledning till en fortsatt god kundnöjdhet bedöms vara en hög aktivitetsnivå.

När det gäller aktivitetsnivå så kan man fundera på vad som är hönan och ägget. Det verkar dock som att kunderna är mer aktiva samtidigt som bankerna också förstått att i dessa tider så behöver man höja interaktionsnivån. Det här syns särskilt tydligt bland företagskunderna. Här upplever man bankerna som mer initiativtagande och att banken återkopplar i större utsträckning efter en kontakt."

Det visar sig särskilt tydligt i kontakten med sin bank vid rådgivning, något som är viktigt för många företagare där kunder med en personig kontaktperson är mer nöjda. Företagskunder har oftare mer komplicerade ärenden som kräver rådgivning eller hantering, vilket sätter press på kundsupporten som bankerna erbjuder.

Bland företagskunderna ser man också att mindre kunder ger sina banker generellt sett lägre betyg än motsvarande för större kunder – en skillnad som har ökat sedan fjolåret. Även här är passiva kunder generellt mindre nöjda än de aktiva kunderna med lån och sparande.

Bonus: Finansbarometern listar åter Handelsbanken som etta

Enligt en annan oberoende undersökning "Finansbarometern" är Handelsbanken ”Årets affärsbank” och ”Sveriges småföretagarbank” för andra året i rad.

Finansbarometern undersöker hur företag ser på sin relation med bankerna. Närmare 1 300 företag har deltagit i årets mätning. Kunderna har fått betygsätta sina banker dels utifrån hur nöjd man är totalt sett, dels utifrån pris, digitala tjänster, rådgivning, utbud och servicenivå. Årets undersökning genomfördes i maj-juni 2023.

Bankens förmåga att hantera den digitala omställningen och samtidigt behålla den personliga relationen till företagskunderna lyfts fram som en anledning till Handelsbankens höga betyg.

3. Bästa banken för bolån

Hur ser det ut med bästa bank för bolån? Branschen i genomsnitt fick 67,5 i betyg. Därmed hamnar storbankerna Nordea, Danske Bank, SEB och Swedbank under genomsnittet. Bäst betyg har SBAB, med 76,4. På andra plats hittar vi Länsförsäkringar Bank och tätt därefter, på tredjeplatsen, “övriga banker”. Även Skandia lyckas precis komma över 70-strecket i de senaste mätningarna av Svenskt Kvalitetsindex.

Bank Betyg
SBAB 76,4
Länsförsäkringar Bank 73,3
Övriga banker 73,2
Skandia 70,1
Handelsbanken 69,2
ICA Banken 68,2
Nordea 65,7
Danske Bank 64,7
SEB 64,6
Swedbank 59,0

Tabellen uppdaterad: 2022-12-05.

Bolåneräntorna är avgörande för många bostadsägare

För hushåll som äger en bostad brukar bolån vara en stor del av ekonomin. Vad som är den bästa banken för bolån kan därför avgöras av framförallt vilken ränta som erbjuds. Genom att välja den bank som har lägsta räntan sparar man in på månadskostnaden. Det kan löna sig att förhandla om din ränta, bland annat kan ett sparande i banken göra att du banken erbjuder dig lägre ränta.

Om du har alla dina tjänster hos samma bank blir du så kallad helkund och brukar ha större chans till förmånliga erbjudanden. Men kolla först på kundnöjdhet innan du bestämmer dig för att flytta hela ditt innehav till en viss bank, och att banken har allt som du behöver.

SBAB tar alltså förstaplatsen när det gäller att hitta den bästa banken för bolån, enligt Svenskt Kvalitetsindex. SBAB specialiserar sig på just bolån, vilket har lönat sig om man tittar på kundnöjdhet i denna kategori.

Jämför räntor och hitta bästa banken för bolån

Vill du jämföra bolån hos olika banker enkelt? Här hittar du vår stora guide till bästa bolåneräntan med nyttig information oavsett om du ska ansöka om ett nytt bolån eller vill flytta ditt nuvarande. Guiden ger dig även tips på hur du kan tänka kring rörlig och fast ränta, hur amortering fungerar, vad som är bra att tänka på innan du bestämmer dig för ett erbjudande samt de bästa knepen för att lyckas med sin förhandling om ränterabatt!

4. Bästa banken för privatlån

Genomsnittliga betyget blev 67,8 i mätningarna om bästa banken för privatlån. På första plats hittar vi Ikano Bank, med 72,5 i betyg. Sedan följer Lån & Spar Bank samt Handelsbanken.

Bank Betyg
Ikano Bank 72,5
Lån & Spar Bank 71,2
Handelsbanken 70,8
Nordea 69,3
ICA Banken 68,4
Övriga banker 66,5
Swedbank 66,1
SEB 64,1

Tabellen uppdaterad: 2022-12-05.

Räntan och villkoren viktigast vid privatlån

Det blir tydligt i den här kategorin för privatlån att räntan och lånevillkoren spelar störst roll för kundnöjdhet. Ikano Bank inriktar sig på att erbjuda privatlån med “bra ränta och schyssta villkor” enligt banken själva samt kreditkort med delbetalning. Räntan för privatlån är betydligt högre än för bolån och därför blir det extra avgörande för kundnöjdhet att hitta den långivare som erbjuder lägst ränta.

Även tvåan Lån & Spar Bank riktar sig särskilt till folk som vill låna pengar till privatlån snabbt och smidigt online. Utöver låg ränta på privatlån så kan aspekter som löptid på lånet, möjlighet att lösa lånet i förtid och lägsta/högsta lånebelopp vara viktiga när kundnöjdheten mäts.

I listan nedan kan du jämföra privatlån och låna upp till 600 000 kronor med låg ränta. Klicka dig vidare för att läsa mer – Compricer jämför upp till 40 olika långivare. Bara en UC och självklart kostnadsfritt – ansök idag!

5. Bästa banken för sparande i värdepapper

Det ser lite annorlunda på topplistan över bästa banken för sparande i värdepapper. Branschen i genomsnitt fick betyget 70,1 och det är Avanza som toppar listan. “Övriga banker” kommer på andra plats följt av Skandia, Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken och Nordnet som alla fått högre betyg än genomsnittet.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bank Betyg
Avanza 76,3
Övriga banker 75,2
Skandia 74,7
Länsförsäkringar Bank 73,1
Handelsbanken 72,4
Nordnet 71,6
Nordea 67,3
Danske Bank 67,3
SEB 65,2
Swedbank 64,5

Tabellen uppdaterad: 2022-12-05.

Utbud, avgifter och användarvänlighet avgör var vi sparar

Vilken som är den bästa banken för dina investeringar beror på vilka typer av värdepapper som du är intresserad av. För många som sparar är utbudet av fonder och aktier viktigt, något som speglar sig i att nätmäklaren Avanza är högst på den här topplistan. Avanza har ett stort utbud av fonder, aktier och sparkonton med ränta för att passa alla personer. Dessutom upplevs appen och hemsidan generellt som användarvänliga och nätmäklaren har konkurrenskraftiga avgifter, med bland annat Sveriges första gratisfond med en förvaltningsavgift på 0 kr.

Rekommenderas: Kika gärna in våra matiga nybörjarguider Börja köpa aktier och Fonder för nybörjare.


Även Skandia har ett ganska stort utbud av fonder, men enbart sina egna fonder. De erbjuder dessutom handel med aktier på Nasdaq Stockholms samtliga aktielistor, First North, Spotlight Stockmarket, NGM Equity och NGM Nordic SME, samt teckningsoptioner och andra värdepapper. Länsförsäkringar Bank erbjuder precis som Skandia ett brett utbud av sina egna fonder, men också många andra fonder, med varierande risknivå och inriktningar.

6. Bonus: Bästa banken för hållbarhet

För andra året publiceras SKI:s Hållbarhetsindex för bankbranschen 2023. Detta index fångar kunders upplevelser av bankernas hållbarhetsarbete, dvs om konsumenter, företag och organisationer anser att bankbranschen tar samhällsansvar socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

På privatsidan toppas listan av Länsförsäkringar som där är den enda banken över 70 poäng (71,8) och efterföljda av Sparbankerna. Längst ner hittar vi storbankerna Nordea, SEB och Swedbank.

Bank Betyg (förändring)
Länsförsäkringar Bank 71,8 (+0,5)
Sparbankerna 69,4 (-3,6)
ICA Banken 64,4 (+9,6)
Skandia 62,2 (+0,5)
Övriga 62,0 (+0,5)
Danske Bank 59,5 (-1,1)
Handelsbanken 59,3 (-3,8)
Branschen 59,3 (-2,7)
Swedbank 55,8 (-2,2)
SEB 54,0 (-5,5)
Nordea 53,8 (-4,4)

Tabellen uppdaterad: 2023-09-21.

På företagssidan blev istället vinnaren Sparbankerna som även där är den enda banken som ligger över 70 poäng  (70,1) och därefter Handelsbanken på andra plats. Längst ner på listan finner vi Länsförsäkringar, Nordea och Övriga banker.

Bank Betyg (förändring)
Sparbankerna 70,1 (-3,8)
Handelsbanken 64,9 (-1,9)
Branschen 64,6 (+1,0)
Swedbank 64,5 (+3,1)
SEB 63,0 (-0,5)
Länsförsäkringar Bank 61,6 (-0,7)
Nordea 61,5 (-2,2)
Övriga 60,2

Tabellen uppdaterad: 2023-09-21.

Bankerna når inte ut till kunderna

Årets hållbarhetsmätning visar en marginell förbättring av branschbetyget hos företagskunder samt en minskning i betyg för privatkunder jämfört med föregående år. Mätningen visar också att kommunikationen om branschens olika hållbarhetsinitiativ inte når ut till kunderna i tillräcklig omfattning – endast 9% av privatkunderna och 28% av företagskunderna säger sig ha god kännedom om sin banks hållbarhetsarbete.

Slutsats: Vilken bank är bäst i Sverige?

Enligt SKI är Sparbankerna det bästa valet för både privatpersoner och företag. Men eftersom Sparbankerna representeras av flera banker runt om i Sverige så kan upplevelsen variera beroende på vilket kontor du är kund hos. Gemensamt för alla Sparbankerna är dock att de har ett nära samarbete med Swedbank, vilket innebär att du har tillgång till alla Swedbanks funktioner som att låna pengar, sparande och lönekonto.

Att vara kund hos flera banker

Det kan löna sig att ha fler än en bank. Förlitar man sig på bästa bank enligt betygen från Svenskt Kvalitetsindex kan du dela upp dina ekonomiska behov mellan flera banker enligt följande:

 • Bolån: SBAB
 • Sparande i fonder och aktier: Avanza
 • Lönekonto och buffert: Sparbankerna
 • Eventuellt privatlån: Ikano Bank

Nackdelen är att det kan upplevas som rörigt att ha sina tjänster och innehav utspridda hos olika aktörer, men ekonomiskt kan du trots allt tjäna på det.

Vissa banker ger ränterabatt eller andra förmåner om du är helkund hos dem, vilket kan tala emot att ha flera banker. Det gäller att jämföra aspekter som månadskostnad, avgifter och sparränta hos den enskilda banken jämfört med vad du får hos flera olika banker, för att veta vilket du tjänar mest på. Större utbud av värdepapper och bättre ränta på lån är vanliga anledningar till att man vill vara kund hos flera banker.

Hitta den bästa banken för dig

I slutändan är valet av bank väldigt personligt. Din ekonomiska situation, hur högt du värdesätter personlig hjälp och rådgivning, om du har privatlån, bolån och sparande – allt detta kan spela in i valet. Föredrar du att ha allt samlat på samma ställe kanske det är värt att betala lite mer i avgift för ditt bankkort.

Bankerna som rankar bäst bland kunderna

Här följer en överblick av de banker som rankar högst i listorna.

Sparbankerna

Att Sparbankerna har höga betyg i undersökningarna av Svenskt Kvalitetsindex kan bland annat bero på att de lyckats bygga upp en stark relation till sina kunder. Det kan vara enklare och snabbare att nå en person via telefon på ett lokalt bankkontor, än att sitta en lång telefonkö och prata med nya personer hela tiden. Genom personlig service och stark lokal närvaro men samtidigt ett brett utbud av tjänster lyckas Sparbankerna att få bäst betyg som bank, både av privatpersoner och företag.

Avanza

Avanza har ett riktigt stort utbud av sparkonton, fonder och aktier, allt samlat i en app och på en hemsida där kunderna enkelt kan kontrollera sina innehav, föra över pengar, köpa och sälja. Den enda listan som Avanza finns med i nuläget är Sparande i värdepapper, där nätmäklaren kammar hem förstaplatsen.

Det går dessutom att ta bolån hos Avanza, men banken saknas från bolån-listan och räknas troligen in i kategorin “Övriga banker på den listan. Avanza är en klar favorit när det gäller att spara i värdepapper som fonder och aktier, visar mätningarna av Svenskt Kvalitetsindex.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

SBAB

Precis som Avanza så återfinns SBAB endast på en lista – bolån – och toppar den listan. SBAB har med sin inriktning på just bolån lyckats att få många nöjda kunder genom den konkurrenskraftiga räntan.

Länsförsäkringar Bank

Även om Länsförsäkringar Bank inte toppar någon av listorna så får banken genomgående starka betyg för såväl bästa bank för privatpersoner som bolån och sparande. Det är en komplett bank som passar bra för dig som vill samla till exempel försäkringar, bankkonto, bolån och fondsparande på ett och samma ställe. Länsförsäkringar har dessutom lokala kontor i länen vilket många ser som en fördel.

Skandia

I likhet med Länsförsäkringar Bank så rankar Skandia högt i listorna över bästa banker för privatpersoner, bolån och sparande. Allt överskott i banken går till kunderna och inga externa aktieägare tar  del av vinsten. Skandia erbjuder bland annat gratis bankkort hela första året.

Handelsbanken

Svenskt Kvalitetsindex konstaterar att Handelsbanken år 2022 fortsatt är den storbank som har bästa betyg överlag. Handelsbanken har även högst betyg av storbankerna i kategorin Bästa banken för privatlån.

Övriga banker

Kategorin “Övriga banker” hamnar högt upp samtliga listor förutom inom privatlån. Eftersom flera banker räknas in i denna kategorin är det svårt att få en klar bild av betygen. Exempel på övriga banker är Marginalen Bank och Bank Norwegian.

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Dags att byta bank? Så gör du

Det är relativt enkelt att byta bank eller att skaffa en till bank. Gör en lista över vilka saker du vill flytta från din nuvarande bank och meddela nya banken, till exempel:

 • Bolån och privatlån (lösa eller flytta med)
 • Konton
 • Autogiron
 • Stående överföringar
 • Sparande

Du kan även behöva kontoutdrag från den gamla banken. Tänk på att ge dina nya kontouppgifter till arbetsgivare, Försäkringskassan och liknande. Kontrollera alla dina abonnemang så att du har rätt kortuppgifter och att autogiron följer med. Om du har bundna lån kostar det att lösa dessa i förtid.

Vanliga frågor och svar om bästa banken 2023

Vilken bank är bäst?

Överlag har Sparbankerna bäst betyg, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Men beroende på hur din situation ser ut kan svaret variera. Kolla i listorna längre upp i guiden för att se betygen i kundnöjdhet i de olika kategorierna.

Vilken är den bästa banken i Sverige för bolån?

Enligt Svenskt Kvalitetsindex är det SBAB som har mest nöjda bolånekunder. Läs gärna mer i guiden Bästa bolåneräntan där du enkelt kan jämföra olika bankers bolåneränta.

Vilken är den bästa banken för privatlån?

Nöjdast kunder inom privatlån har Ikano Bank, Lån & Spar Bank och Handelsbanken, sett till betyget av Svenskt Kvalitetsindex 2022.


Källmaterial

Du har läst

Bästa banken 2023 september – Listor: Vilken är bästa banken för bolån, sparande och företagande?

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.