Skatteåterbäring 2024 | Alla datum & tips för deklarationen - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

7 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Skatteåterbäring

Skatteåterbäring 2024 – När kommer skatteåterbäringen 2024? Alla viktiga datum

Sidans innehåll

Skatteåterbäring är ett ämne som berör nästan alla skattebetalare i vårt land. Det är den process där du får tillbaka en del av inkomstskatten om du har betalat in för mycket skatt under det gångna året. Det är alltså en återbetalning från Skatteverket som kan ge ett välkommet tillskott i kassan.

Men när kommer skatteåterbäringen för 2024? Och vilka är de viktigaste datumen att hålla koll på? I den här artikeln besvarar vi dessa frågor och fler därtill!

Skatteåterbäring: Datum att hålla koll på

Det finns vissa viktiga datum kopplade till skatteåterbäringen som du bör hålla koll på:

  • 3 mars 2024: Om du vill ta emot din deklaration elektroniskt måste du se till att skaffa digital brevlåda senast detta datum.
  • 4-8 mars 2024: Deklarationerna skickas ut till dem som har en digital brevlåda (15 april för fysisk pappersdeklaration)
  • 3 april 2024: Sista dagen att deklarera digitalt om du önskar få din skatteåterbäring i april och inte ska göra några ändringar.
  • 2 maj 2024: Sista datum då deklarationen ska vara tillhanda hos Skatteverket, oavsett leveranssätt.
  • 12 september 2024: Om du har kvarskatt att betala in måste det göras senast detta datum.

Datumen kan variera något från år till år, men bortsett från det är förfarandet är väldigt likartat!

När får man skatteåterbäring 2024?

Skatteverket skickar vanligtvis ut deklarationer till skattebetalarna i början av mars. För att få din skatteåterbäring så tidigt som möjligt bör du godkänna din deklaration digitalt senast den 30 mars 2024.

Dessa är de datum som generellt gäller för återbäringen:

  • 9-12 april 2024: Om allt är i sin ordning och du godkänner deklarationen i tid kan du förvänta dig att få din skatteåterbäring redan i april.
  • 4-7 juni 2024: Har du valt att godkänna din deklaration digitalt men senare än den 30 mars, eller skickat in din deklaration med posten? Då betalas din deklaration troligtvis ut i juni.
  • 6-9 augusti 2024: Har du fått anstånd med din deklaration eller deklarerat med hjälp av en redovisningsbyrå senast den 15 juni? Då kan du räkna med att få din återbäring i augusti.
  • 3-6 december 2024: Är du inte skatteregistrerad i Sverige? Eller har du inte fått besked om slutskatt tidigare under året? Då kan du tvingas vänta tills december på att få tillbaka dina pengar.

Datumen kan variera något från år till år, men bortsett från det är förfarandet är väldigt likartat!

När får jag skatteåterbäring om jag gör ändringar?


Om du ska göra några ändringar eller tillägg i din deklaration kan detta påverka när du får din skatteåterbäring. Skatteverket kommer då behöva tid för att granska de ändringar du har gjort. Därmed försenas utbetalningen av din skatteåterbäring.

Generellt sett bör du förvänta dig att återbäringen av skatten försenas till juni eller senare. Om du dessutom gör ändringar efter 2 maj kan utbetalningen försenas ytterligare.

För att undvika förseningar är det viktigt att du är noggrann när du först fyller i din deklaration och godkänner den. På så vis minimerar du risken för att behöva göra ändringar efteråt.

Därför får du tillbaka pengar på skatten

Skatteåterbäring kallas den process där Skatteverket återbetalar överskottet av inbetalda skatter till dig som skattebetalare. I grund och botten handlar det om att du under det gångna året har betalat in mer skatt än vad du egentligen borde ha gjort. Därmed har du rätt att få tillbaka en viss summa pengar. Återbäringen av skatten är alltså en justering som görs för att säkerställa att du bara betalar den mängd skatt som du faktiskt är skyldig att betala enligt lag.

Så går processen till

Detta är en förenklad översikt av hur processen för skatteåterbäring vanligtvis går till:

  1. Förskottsskatt. Under året har du betalat förskottsskatt som dras direkt från din lön eller andra inkomster. Denna summa bestäms genom en preliminär bedömning av hur mycket skatt du ska betala. Därför är det inte säkert att den exakt motsvarar den faktiska skatt som du är skyldig att betala.
  2. Deklaration. I början av det efterföljande året skickar Skatteverket ut en deklaration. Den ger dig en översikt över dina inkomster, avdrag och betalda skatter. Du erbjuds också möjligheten att göra ändringar eller tillägg. Du får också en preliminär uppskattning om hur mycket skatteåterbäring du kan förvänta dig att få.
  3. Ändringar. Du kan ibland ha ytterligare inkomster som inte är beskattade i förskott eller avdrag som inte har beaktats. Då ska dessa belopp läggas till respektive dras ifrån i din deklaration.
  4. Godkännande. Du kan granska och godkänna din deklaration antingen digitalt eller via post. Efter att du har gjort detta gör Skatteverket en slutgiltig beräkning av din skatt.
  5. Slutskattebesked. När Skatteverket har gjort sin slutgiltiga beräkning skickar de ett slutskattebesked till dig. I detta besked framgår det hur mycket pengar du kommer att få tillbaka eller hur mycket restskatt du ska betala.
  6. Utbetalning. Slutligen görs en utbetalning av det återstående beloppet. Om du har restskatt att betala gör du istället en inbetalning till ditt skattekonto.

Faktorer som påverkar hur mycket du får tillbaka

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur mycket pengar du kan förvänta dig att få tillbaka. Två viktiga sådana är dina totala inkomster och eventuella avdrag du kan göra. Din totala årsinkomst påverkar i hög grad hur mycket skatt du är skyldig att betala. Om du är berättigad till skatteavdrag för till exempel hemarbete eller resor till och från arbetet kan dessa öka din återbäring.

Om du har inkomster från flera olika källor eller länder kan detta göra ditt fall än mer komplicerat. Därför kan det vara klokt att vid behov rådgöra med en skatteexpert.

Så kan du få din skatteåterbäring: Utbetalning sker till ditt bankkonto

Standardmetoden för utbetalning av skatteåterbäring är direkt till ditt bankkonto. Pengarna sätts in på bankkontot om du har anmält kontonumret hos Skatteverket. Om du inte har gjort detta stannar pengarna istället kvar på ditt skattekonto tillsvidare.

Du får inte ränta på skatteåterbäringen utan beloppet återbetalas till dig utan någon extra ränta. Om du däremot har kvarskatt att betala tillkommer en låg kostnadsränta på den del av beloppet som överstiger fribeloppet.

Tips för att få återbäringen av skatten så tidigt som möjligt

Vill du få din skatteåterbäring så tidigt som möjligt? Tänk då på att:

  • Skaffa digital brevlåda. Om du inte redan har en digital brevlåda är sista dagen att skaffa en sådan senast den 3 mars. Genom att göra detta kan du påskynda processen.
  • Deklarera digitalt. Använd e-legitimation och logga in i e-tjänsten inkomstdeklaration 1 på Skatteverkets webbplats eller i myndighetens app.
  • Godkänn din deklaration. Det går snabbast om du godkänner din deklaration digitalt senast den 30 mars. Oavsett hur du deklarerar ska dock din deklaration vara Skatteverket tillhanda senast den 2 maj.
  • Kontrollera uppgifterna om ditt bankkonto. Se till att de uppgifter om ditt bankkonto som Skatteverket har är korrekta för snabbast möjliga utbetalning.

Spartips: Varför inte placera din skatteåterbäring på ett sparkonto med hög ränta?

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta. Därmed kan du smidigt jämföra och hitta bästa sparräntan. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

Tips och tricks för att maximera din skatteåterbäring

Ovan har vi gått igenom när och hur du får din skatteåterbäring, vilket naturligtvis är viktig och relevant information. Men visste du att det finns flera olika sätt att maximera det belopp du kan få tillbaka på skatten? Nedan delar vi med oss av våra bästa tips till dig som vill få tillbaka så mycket pengar som möjligt på skatten.

Räkna ut din skatteåterbäring

För att kunna planera din ekonomi på bästa sätt bör du ha en uppfattning om hur mycket pengar du kommer att få tillbaka. Det finns flera olika webbplatser som kan hjälpa dig att räkna ut din preliminära skatteåterbäring. Ett exempel på en sådan är Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt.

Gör ändringar eller tillägg i deklarationen

Om du upptäcker fel eller vill göra tillägg i deklarationen kan du göra detta digitalt senast den 2 maj. Det kan handla om ändringar av inkomster, avdrag eller andra poster som påverkar hur mycket du kan få tillbaka på skatten.

Anstånd och specialfall

I vissa fall kan du ha en speciell skattesituation, exempelvis om du har haft anstånd med att betala in skatt under föregående år. Var medveten om att detta kan påverka när du får din skatteåterbäring och hur mycket du får tillbaka.

Överväg att skattejämka redan på förhand

Jämkning innebär att du justerar din preliminära skatt så att den bättre matchar din verkliga inkomst minus eventuella avdrag. Det handlar med andra ord om att finjustera den summa pengar som dras från din lön varje månad. Syftet med detta är att säkerställa att du betalar rätt skatt – inte för mycket och inte för lite. Genom att jämka slipper du att vänta på årsdeklarationen och kan istället slippa att betala in för mycket skatt under året.

Tips: Läs vår stora guide om Skattejämkning och hur du som exempelvis bolånetagare, ungdom eller pensionär kan förbättra din ekonomi genom jämkning!

Vanliga frågor om skatteåterbäringen

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring kallas den process där Skatteverket betalar tillbaka det överskott av skatten som en privatperson eller ett företag har betalat in. Återbäringen sker årsvis och gäller för den skatt som betalats under det föregående beskattningsåret.

När får man skatteåterbäring 2024?

Du kan ha fått din skatteåterbäring redan den 9-12 april. Detta förutsatt att du har deklarerat digitalt och godkänt din deklaration senast den 30 mars. Om du deklarerar senare eller via post skedde utbetalningen senare, med start 4-7 juni.

Hur räknar man ut sin skatteåterbäring?

Du kan räkna ut skatteåterbäringen genom att jämföra det totala belopp du har betalat i skatt under året med det du egentligen skulle ha betalat enligt din årsdeklaration. Om du har betalat för mycket får du tillbaka mellanskillnaden som återbäring.

Behöver jag göra något för att få min skatteåterbäring?

Ja, du måste skicka in din deklaration till Skatteverket. Om du deklarerar digitalt kan du förvänta dig att få din skatteåterbäring snabbare. Väntar du med att deklarera eller gör ändringar kan du tvingas vänta längre på återbäringen.

Hur vet jag om jag kommer att få skatteåterbäring?

Kolla din deklaration för att se om du kommer att få någon skatteåterbäring. Detta kan du antingen göra digitalt via Skatteverkets webbplats eller app, eller på den pappersdeklaration du fått hemskickad. Där står det om du har ett överskott av skatt.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 29 december 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.