USA börsen idag – Så går amerikanska börsen idag
Den amerikanska börsen är världens största och mest inflytelserika marknadsplats för handel med aktier och andra finansiella instrument. På USA-börsen handlas aktierna i några av världens största företag, och marknadens rörelser påverkar ekonomin globalt. De två främsta börserna i USA är New York-börsen (NYSE) och Nasdaq, och på dem handlas tusentals aktier. På den här sidan kan du hålla koll på USA-börsen idag och se hur det går för olika sektorer och företag.
Viktiga index som tar tempen på USA-börsen idag
Det finns flera index som följer den amerikanska börsen och tar tempen på USA-börsen idag. Dessa index omfattar olika typer av företag, från de stora teknikjättarna till betydligt mindre bolag. Indexen är viktiga eftersom de hjälper oss att förstå hur marknaden presterar.
S&P 500
S&P 500 är ett kapitalviktat index som representerar de 500 största företagen på de amerikanska börserna. Det här indexet är ett av de mest använda måtten på hur bra den amerikanska ekonomin överlag går. Eftersom det omfattar stora, välkända företag inom olika sektorer används S&P ofta som en indikator för hela marknadens prestanda. Indexet domineras av följande tre sektorer:
- Teknik (Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Meta Platforms, Tesla, Amazon m.fl.)
- Finans (JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs m.fl.)
- Hälso- och sjukvård (UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Pfizer, AbbVie, Merck & Co., Eli Lilly and Company m.fl.)
Att S&P är kapitalviktat betyder att de olika företagens påverkan skiljer sig åt beroende på hur stora de är. Ett företag med ett högre marknadsvärde påverkar indexet i högre grad än ett mindre bolag. Det innebär att företag som Apple och Microsoft har en högre marknadsvikt och att deras upp- och nedgångar påverkar indexet mer än mindre företags kursrörelser.
Nasdaq 100
Nasdaq 100 är ett index som innehåller de 100 största icke-finansiella bolagen listade på Nasdaq-börsen. Det här indexet är tekniktungt och innehåller företag som Apple, Microsoft och Alphabet. Många investerare som är intresserade av teknik- och tillväxtföretag följer noga Nasdaq (100), eftersom den här sektorn ofta leder i princip hela marknaden. Indexet är också känsligt för volatila rörelser på grund av att bolagen i tekniksektorn tenderar att ha större kursrörelser vid såväl positiva som negativa nyheter.
Dow Jones
Dow Jones är ett av världens äldsta och mest välkända index. Det består av 30 stora amerikanska företag inom olika branscher. Det gör att det på vissa sätt kan liknas vid vårt svenska storbolagsindex, OMXS30. Likheterna ligger främst i fokuset på stora bolag och att båda dessa index används som viktiga indikatorer för hur marknaderna som helhet presterar. Dow Jones visar hur det går för USA-börsen idag medan OMXS30 skvallrar om hur bolagen på Stockholmsbörsen presterar.
En stor skillnad är att Dow Jones är ett prisviktat index, vilket innebär att bolag med högre aktiekurs har större påverkan på indexet, oavsett deras marknadsvärde. Ett företag med en hög aktiekurs men mindre marknadsvärde kan därför påverka indexet mer än ett större företag med en lägre aktiekurs. OMXS30 är istället kapitalviktat, precis som S&P 500. En annan skillnad är att Dow Jones har en bredare blandning av amerikanska företag, medan Stockholmsbörsens storbolagsindex domineras av företag från branscher som industri, telekom och bank.
Russell 2000
Russell 2000 är ett index som mäter hur bra det går för de 2 000 minsta företagen i Russell 3000-indexet. Det används ofta som ett mått för hur de amerikanska småbolagen presterar. Eftersom småbolag är mer volatila än stora bolag brukar Russell 2000 reagera starkare på svängningar i marknaden och ger en bra indikator på investerarnas riskaptit.
VIX
VIX är ett volatilitetsindex som visar hur stor “rädslan” är på USA-börsen idag. Det här indexet mäter den förväntade volatiliteten på marknaden utifrån optioner i S&P 500. När VIX stiger förväntar sig investerarna att få se större kursrörelser och mer osäkerhet på marknaden. I osäkra tider, som i samband med politiska kriser eller ekonomiska osäkerheter, ser man ofta att VIX stiger. Det speglar investerarnas oro.
De dominerande sektorerna på den amerikanska börsen
Den amerikanska börsen är uppdelad i flera sektorer. Varje sektor representerar de olika företag som har liknande affärsmodeller och verksamhetsområden. Några av de dominerande sektorerna är de tre som vi tidigare har nämnt:
- Teknik: Teknikföretag som Apple, Microsoft och Nvidia är ofta de största drivkrafterna på marknaden, särskilt på Nasdaq 100. Tekniksektorn visar ofta vägen i tider av tillväxt på marknaden.
- Finans: Banker och finansiella institutioner, såsom JP Morgan och Goldman Sachs, har stor påverkan på både Dow Jones och S&P 500. Finansföretagen påverkas ofta av räntor och andra makroekonomiska faktorer.
- Hälso- och sjukvård: Stora läkemedels- och bioteknikföretag som Pfizer och Johnson & Johnson är viktiga aktörer för den amerikanska ekonomin. De här företagen har också stor påverkan på hälsovårdssektorn som helhet.
Vinnare och förlorare på USA-börsen idag
Allt som oftast finns det både företag som går upp och ner på de amerikanska börserna. Här kan du enkelt hålla koll på vilka som är de största vinnarna och förlorarna på USA-börsen idag.
Vad är USA-börsen egentligen?
Begreppet USA-börsen syftar oftast på de största och mest inflytelserika aktiebörserna i USA. De två största är:
- New York-börsen (NYSE): New York-börsen är en av världens största börser sett till marknadsvärde. Där handlas aktier i stora företag inom olika branscher. På den här börsen finns många traditionella Blue Chip-företag som Coca-Cola, ExxonMobil och JPMorgan Chase. NYSE är en global finansiell hub som har varit en viktig del av det globala finanssystemet i mer än 200 år.
- Nasdaq: Det här är också en av de största börserna i både USA och världen i stort. Den stora skillnaden är att den förknippas starkare med tekniksektorn än vad NYSE gör. Företag som Apple, Microsoft, Alphabet och Meta Platforms är noterade på Nasdaq.
Utöver de här två börserna finns det även andra mindre börser, men eftersom NYSE och Nasdaq dominerar den amerikanska aktiemarknaden är det ofta dem man syftar på när man refererar till “USA-börsen”.
Handelstider för USA-börsen
New York Stock Exchange och Nasdaq är öppna mellan 09.30 och 16.00 Eastern Time (EST). Utöver den ordinarie handeln finns det även för- och efterhandeln där investerare kan köpa och sälja aktier utanför de vanliga öppettiderna.
Förhandeln och efterhandeln i USA används ofta av investerare som vill dra nytta av information som släpps utanför de ordinarie öppettiderna på börsen. Det kan till exempel röra sig om bolagsrapporter, ekonomiska nyheter eller politiska händelser. Likviditeten i den här handeln är lägre och kan leda till större volatilitet än normalt.
För- och efterhandeln i USA
NYSE och NASDAQ är de två största börserna i USA, och båda erbjuder officiell för- och efterhandel. Förhandeln i USA börjar klockan 04.00 Eastern Time (ET) och pågår fram till 09.30 ET, då den ordinarie handeln öppnar. Efterhandeln inleds direkt när den ordinarie handeln stänger klockan 16.00 ET och fortsätter fram till 20.00 ET.
De flesta känner vid det här laget till att de amerikanska börsernas handelstider på svensk tid pågår mellan 15.30-22.00 (och delar av året 14.30-21.00). Tidsskillnaden mellan Eastern Time och svensk tid varierar nämligen beroende på om regionerna har sommartid eller inte. I Sverige skiftar vi mellan Central European Time (CET) och Central European Summer Time (CEST), medan de delar av USA där Eastern Time gäller skiftar mellan Eastern Standard Time (EST) och Eastern Daylight Time (EDT).
Tidsskillnaden är alltid 5 eller 6 timmar, vilket innebär att förhandeln i USA börjar klockan 09.00 eller 10.00 svensk tid och pågår fram till 14.30 eller oftast 15.30. Efterhandeln pågår från klockan 21.00 eller oftast 22.00 till 01.00 eller 02.00 svensk tid.
För att handla amerikanska aktier i den officiella för- och efterhandeln krävs vanligtvis att du har konto hos en amerikansk eller internationell nätmäklare, då populära svenska aktörer som Avanza och Nordnet inte erbjuder detta. Via mäklaren IG:s omfattande erbjudande av olika derivatinstrument kan du som svensk investerare dock handla över 70 populära amerikanska aktier, såväl som index, råvaror, valutor och kryptovalutor. Låt oss fördjupa oss mer kring deras erbjudande nedan!
Varför handla i för- och efterhandeln?
En av de största fördelarna med att handla i för- och efterhandeln är att du kan agera snabbt på ny information. Till exempel släpper den absoluta majoriteten av börsnoterade bolag sina kvartalsrapporter när marknaden har stängt. Då kan efterhandeln ge dig chansen att justera dina positioner innan nästa ordinarie handelsdag börjar. På samma sätt kan förhandeln ge dig ett försprång genom att du kan agera på nyheter innan börsen öppnar.
Det finns dock större risker med för- och efterhandeln i form av den lägre likviditeten. Eftersom färre investerare handlar under de timmar som börsen egentligen har stängt kan aktiekursernas rörelser vara kraftiga – något som så klart kan ses som såväl en möjlighet som en ökad risk. Dessutom tenderar spreadarna (skillnaden mellan köp- och säljkurser) att vara större än under den ordinarie handeln. Därför är det vanligt att investerarna använder så kallade limitordrar för att undvika oönskade prisrörelser.
Handla amerikanska aktier och index med IG
IG är en mäklare som erbjuder sig som investerare eller trader möjlighet till för- och efterhandeln på de amerikanska marknaderna, för såväl populära aktier som index. Hos dem kan du handla på fler än 70 stora amerikanska aktier, såsom Nvida, Microsoft, Amazon, Alphabet och Tesla, under både förhandeln och efterhandeln. Det gör att du kan reagera på nyheter i realtid utan att behöva vänta på att börsen ska öppna.
Genom olika derivatinstrument kan man enkelt ta position för kursrörelser såväl upp som ner, utan att faktiskt äga den underliggande tillgången. IG erbjuder bland annat handel via CFD:er, Turbo24-warranter och olika former av optioner. Beroende på vilka faktorer som du värderar högst kan olika typer av instrument passa dig mer eller mindre bra.
Om du föredrar att handla inom ramarna för ett Investeringssparkonto (ISK) är det deras börshandlade Turbo24-warranter som du bör sikta på. Här kan du handla såväl för- som efterhandel för en rad populära marknader såsom amerikanska aktier och index, men dessvärre erbjuds inte helghandel lördagar och söndagar via ISK/Turbo24.
Med IG:s CFD:er kan du handla ungefär samma marknader, och även där enkelt spekulera i såväl upp- som nedgång (gå lång eller kort) – dock i en vanlig aktiedepå och inte inom ramarna för ett ISK. Fördelen med CFD-erbjudandet är dock deras unika helghandel “IG Weekend” där du kan handla på populära index, valutor och kryptovalutor även under lördagar och söndagar – något som är helt unikt för just IG!