Lysa fondrobot omdöme och recension januari 2025 – Guide: Så börjar du fondspara med Lysa fondrobot
I en finansiell värld full av komplexa lösningar och svårbegripliga villkor har Lysa lyckats skapa en plattform som kombinerar enkelhet med effektivitet. Plattformen kan passa dig oavsett om du sparar till pensionen, till ett barn, till en resa ut i världen eller något helt annat ändamål. I denna recension berättar vi allt du behöver känna till om Lysa fondrobot och hur den kan anpassas utifrån ditt sparmål.
- Lysa är en plattform som erbjuder automatiserat sparande med enkelhet och effektivitet, lämplig för olika sparmål som pension, barnsparande, eller resor.
- Grundad 2015, Lysa har som mål att öka transparensen och minska komplexiteten inom finanssektorn, vilket har lett till snabb tillväxt med över 165 000 kunder och 40 miljarder kronor i förvaltat kapital.
- Företagets investeringsstrategi fokuserar på lågkostnadsindex och räntefonder med bred riskspridning, utnyttjar modern teknik för portföljövervakning och rebalansering, och stöds av investerare som SEB Venture Capital.
Lysa har även lanserat ett sparkonto som erbjuder konkurrenskraftig ränta och flexibilitet. I recensionen belyser vi naturligtvis även detta och förklarar vilka fördelarna med det är. Så häng med och lär dig allt du behöver veta för att komma igång!
Läs mer: Missa inte vår omfattande genomgång av fondrobotar, där vi utforskar ämnet i detalj och ställer de sex ledande aktörerna i Sverige mot väggen!
Introduktion – Vilka är Lysa?
Lysa grundades 2015 med en uttalad ambition om att bringa ljus och transparens i en sektor som traditionellt har präglats av komplexitet och brist på insyn. Med fokus på ärlighet och teknologisk innovation arbetar Lysa för att hjälpa sina kunder att fatta mer genomtänkta och lönsamma ekonomiska beslut.
Företaget har snabbt etablerat sig som en av Europas största och snabbast växande plattformar för automatiserat sparande. De har fler än 165 000 kunder och över 40 miljarder kronor i förvaltat kapital (januari 2025). Deras strategi är att investera kundernas pengar i räntefonder och aktieindexfonder med bred riskspridning och låga avgifter. Strategin är med andra ord inte särskilt spännande, utan den baseras på solid forskning och ekonomisk teori. Företaget utnyttjar den moderna tekniken för att övervaka, rebalansera och kontinuerligt förbättra kundernas portföljer. Därmed är sparandet inte bara effektivt utan även så enkelt som möjligt för dig som kund.
Lysa är nu mitt uppe i en internationell expansion. I ryggen har de ett starkt stöd från såväl kunder som investerare, inklusive SEB Venture Capital. Den senaste finansieringsrundan på 350 miljoner kronor gav nytt bränsle åt Lysas tillväxt. Den driver också företagets strävan att förändra hur människor ser på och hanterar sina investeringar. Ledningen består av personer med gedigen erfarenhet och visionen att göra sparandet tillgängligt, förståeligt och lönsamt för alla. Detta utan att kompromissa med vare sig etik eller transparens.
Lysas eget manifest
Finansbranschen har länge levt gott på att vara lite svår, lurig och von oben. De som har haft i uppgift att hjälpa kunden fatta bättre beslut, har istället rekommenderat dyra, inte sällan mindre bra, produkter och fått en härlig kick-back som tack för hjälpen. Det här har lett till missnöjda kunder och ett urholkat förtroende för ett gammalt system. Bra tycker vi. För förtroende ska byggas på ärlighet och transparens, och ibland måste det trasiga rivas för att något bättre ska kunna byggas upp.
Vi heter Lysa och vi är här för att göra just det - lysa upp en bransch som rört sig i skuggan alldeles för länge. Vi vill erbjuda människor ett bättre sparande genom att investera deras pengar i ränte- och aktieindexfonder med bred riskspridning och låga avgifter. Det låter inte så himla spännande kanske du tänker. Och det har du helt rätt i. Att sätta upp en sparplan och följa den utan att låta känslorna eller tidningsrubrikerna styra är varken spännande eller kul. Men baserat på forskning, data och nobelpristagare i ekonomi är det bland det smartaste du kan göra.
Vi vill hjälpa fler människor att fatta rätt ekonomiska beslut. Genom att eliminera intressekonflikter och med hjälp av ny teknik kan vi erbjuda ett smartare, enklare och billigare sätt att spara på. Vi övervakar, ombalanserar och förbättrar din portfölj kontinuerligt och ser till att dina pengar får bästa möjliga förutsättningar att växa över tid, så att du kan få mer tid till annat (mycket viktigare här i livet) än börsen, fondval och räntekurvor. Med Lysa är det lätt att spara rätt."
Lysas fondrobot förenklar sparandet för landets småsparare
Lysa är en fondrobot som har vuxit i popularitet på goda grunder. Den erbjuder ett enkelt och automatiserat sätt att spara och investera ditt kapital. Med hjälp av avancerade algoritmer och finansiella modeller strävar Lysa efter att erbjuda en optimal investeringsstrategi som passar just dina behov och din riskprofil.
Lysa säger själva – några av spartjänstens styrkor:
- Enkelt, enkelt, enkelt.
- Låga avgifter och bred riskspridning.
- Alla insättningar investeras automatiskt utan att du behöver.
- Lysa har inga kickbacks eller intressekonflikter – får endast betalt direkt från kunden och står på kunden sida, ingen annans.
- Möjlighet att månadsspara samt att ha flera Lysa-konton med olika fördelning.
- Personlig service med Lysas fantastiska kundsupport.
- Lika säkert som banken.
Lysas tjänst är användarvänlig
Tekniskt sett har Lysa en mycket användarvänlig plattform. Den har en intuitiv design och gör det enkelt att följa ditt sparande, sätta in pengar och göra ändringar kopplade till ditt konto.
Från och med slutet av 2023 erbjuder nu Lysa också sin tjänst i form av en app!
Så investerar Lysa pengarna
När du har blivit kund hos Lysa kommer dina pengar att investeras i en diversifierad portfölj av fonder. De investerar på flera olika marknader och i olika typer av tillgångar för att sprida risken och maximera potentialen för avkastning. Detta görs enligt den riskprofil och de investeringsmål du angivit.
Lysa: omdöme
Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att poängtera att det allmänna omdömet om Lysa vanligtvis är positivt. Såväl finansiella experter som företagets kunder ställer sig positiva till denna fondrobot.
Många recensioner lyfter fram den användarvänliga plattformen, de låga avgifterna och förmågan att anpassa investeringsstrategin utifrån ditt individuella behov. Det ger en indikation på att Lysa har lyckats hitta en bra balans mellan att vara enkel och lättillgänglig för nybörjare men samtidigt tillräckligt flexibel för mer erfarna investerare.
- Trustpilot: 4,8 / 5 (över 2 600 röster)
- App Store: 4,8 / 5 (över 8 000 röster)
- Google Play: 4,7 / 5 (över 1 900 röster)
Avgifter och kostnader
En av de mest attraktiva aspekterna av att spara hos Lysa är avgiftsstrukturen. Tjänsten har låga avgifter som gör det ekonomiskt fördelaktigt för dig att förvalta ditt kapital via den. Det finns ingen startavgift och du kan börja spara med så lite som 0 kr. Därmed är det väldigt enkelt att komma igång som ny kund. Det är helt gratis att öppna ett konto, att skapa en portfölj samt att göra en insättning eller ett uttag.
När du väl är igång och sparar pengar via plattformen baseras avgiften på en procentuell kostnad av det totala förvaltade kapitalet. Det lägsta du kan komma är omkring 0,28 % per år, men då krävs ett stort kapital. Lysa skriver att deras snittkund har en avgift på ca 0,40 % per år, vilket inkluderar avgiften till Lysa (0,24 %-enh) samt övriga avgifter i form av transaktionsavgifter och underliggande fondavgifter.
På deras hemsida kan du läsa mer om avgifterna och se exakt vilken nivå som blir aktuellt för dig beroende på storleken på sparkapital samt fördelningen mellan aktier/räntor.
På Lysa tar vi aldrig emot kickbacks eller ersättning från någon annan än våra kunder. Den årliga avgiften till Lysa är densamma oavsett hur du väljer att spara och blir lägre ju mer du sparar.”
Detta är en låg avgift i förhållande till många andra spar- och investeringstjänster. Det innebär att du debiteras enligt en överskådlig och rättvis avgiftsmodell. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke, eftersom avgifterna annars kan äta upp en stor del av din avkastning över tid om de är höga.
Historisk avkastning
Lysa har en historisk avkastning som många anser är konkurrenskraftig. Den kan ses som en indikator på att deras investeringsstrategi är väl genomtänkt.
Exakt avkastning beror delvis på personliga val som du som kund gör, exempelvis din risknivå (styr förhållande mellan aktier och räntor), om du väljer en hållbar inriktning etc. Avkastningen är med andra ord inte identisk för alla Lysas esparare, då specifika val påverkar.
Som framgår av skärmdumparna från Lysas hemsida nedan ser vi, i linje med bredare börsindex överlag, stigande avkastningskurvor för genomsnittet/normalkunden hos båda aktörerna. Som vi tidigare har förklarat styr också personliga val hur det exakta utfallet blir, där det historiskt har varit mer gynnsamt med ett högre risktagande (dvs. högre andel fonder/aktier i din portfölj).
Avkastning Lysa sedan start 2017, 75/25 allokering aktier/räntor.
Avkastning Lysa sedan start 2017, 100/0 allokering aktier/räntor.
Besök deras hemsida för att läsa och se hur dina personliga val kan påverka avkastningen.
Vår bedömning är att Lysa håller vad de lovar i termer av att har visat sig ge en konkurrenskraftig avkastning jämfört med andra fondrobotar och traditionella investeringslösningar – och detta med hjälp av en lösning som kräver ytterst lite av dig som kund.
Det finns naturligtvis ingen garanti för att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Men risken sprids genom att Lysa investerar i en diversifierad portfölj av fonder, i olika marknader och med varierande risknivå.
Det är lätt att komma igång
Det är enkelt att bli kund hos Lysa och komma igång med ett sparande hos dem. Det första du behöver göra för att öppna ett konto är att besöka deras hemsida. Därefter fyller du i några grundläggande uppgifter och genomför en riskanalys. Sedan kan du sätta in pengar på ditt nyöppnade konto via BankID eller Swish.
Det går även att öppna flera olika konton för olika investeringsmål, om du så önskar. Genom att göra detta kan du enklare hålla ordning på ditt sparande. Notera att Lysa också erbjuder vanligt sparkonto med attraktiv ränta!
6 enkla steg: Så kommer du igång med ett sparande hos Lysa
Vi har redan förklarat att det är enkelt att komma igång med ett sparande hos Lysa.
För att ytterligare kratta manegen och sänka tröskeln för dig går vi här igenom hur du kan gå tillväga rent konkret:
- Öppna ett konto hos Lysa. Det första steget till att börja spara med Lysa är att öppna ett konto. Det är en smidig process som är helt digital – det enda du behöver är ett BankID.
OBS! Nya kunder som använder Börskollens unika länk får automatiskt rabatt på Lysas avgift! - Sätt in pengar. När ditt konto är öppnat är det dags att sätta in pengar på det. Detta kan du göra på flera olika sätt, bland annat via Swish eller genom en banköverföring. Ju större summa du sätter in desto lägre avgift kan du få. Allra mest effektivt brukar det vara att månadsspara, det vill säga att regelbundet spara en slant varje månad.
- Välj din risknivå och sparhorisont. Lysa ger dig möjligheten att välja mellan olika risknivåer och sparhorisonter. Detta gör att du kan anpassa ditt sparande hos dem så att det passar just dina behov och mål.
- Automatisera ditt sparande. En av de stora fördelarna med att spara på denna plattform är möjligheten att automatisera ditt sparande. Du kan ställa in så att en viss summa pengar dras från ditt bankkonto varje månad och investeras i din valda portfölj. Ett automatiskt månadssparande är ofta att rekommendera.
- Följ upp ditt sparande. Logga in hos Lysa för att enkelt följa ditt sparande och se hur din portfölj utvecklas. Det är därmed enkelt att hålla koll på hur du ligger till i förhållande till dina sparmål.
- Anpassa din strategi vid behov. Livet förändras och även ditt sparande kan behöva justeras om dina förutsättningar ändras. Hos Lysa är det enkelt att både öka och minska ditt månatliga sparande, eller ändra risknivå om så önskas.
- (Bonus: Ladda ner Lysas nya app: Om du föredrar att spara via din mobil är ett bonustips att ladda ner Lysas nya app som finns för såväl Andriod som iOS. Precis som för hemsidan kan du här enkelt följa upp och justera ditt sparande.)
Fördelar och nackdelar med att vara kund hos Lysa
För att ge en så komplett bild som möjligt av Lysa bör vi belysa såväl fördelarna som nackdelarna med tjänsten.
Fördelar med Lysa
Dessa är de främsta fördelarna med Lysa:
- De låga avgifterna. En av de största fördelarna med att vara kund hos Lysa är deras konkurrenskraftiga och transparenta avgiftsstruktur.
- Användarvänligheten. Såväl erfarna investerare som nybörjare på börsen kan enkelt använda Lysas plattform för sparande.
- Anpassningsbarheten. Du kan öppna flera olika konton samt anpassa din riskprofil enligt dina personliga mål och preferenser. Du kan även välja att investera mer hållbar om du önskar det.
- Brett utbud av värdepapper. Lysa investerar i en diversifierad portfölj av fonder på flera olika marknader.
Nackdelar med Lysa
De främsta nackdelarna med Lysa inkluderar:
- Avsaknaden av garanti för avkastning. Som med alla investeringar finns det en risk involverad och ingen garanti till positiv avkastning. Som komplement till deras fondrobotar finns också sparkonto där risken är lägre och du aldrig kan få negativ avkastning.
- Avsaknaden av möjlighet till direkt handel med aktier. Är du intresserad av att handla aktier direkt snarare än via fonder? Om så är fallet är inte Lysa den rätta plattformen för detta utan vi rekommenderar istället plattformar som Avanza, Nordnet eller Levler.
Så kan Lysa passa ditt unika sparbehov
Undrar du hur väl Lysa skulle kunna passa just ditt sparbehov? Nedan illustrerar vi detta genom att resonera kring några typiska användningsfall.
Kalle som sparar till pensionen
Kalle är i 40-årsåldern och har insett att det är dags att börja tänka på pensionssparandet. Han är intresserad av att sätta in en initial summa och sedan spara en viss procent av sin lön varje månad.
För Kalle kan Lysa vara ett mycket bra alternativ. Genom att sätta in pengar på sitt konto hos dem kan han dra nytta av kraften i ett långsiktigt sparande och effekten av ränta-på-ränta på avkastningen. Lysas låga avgifter och anpassade riskprofil gör det möjligt för Kalle att sova tryggt på natten. Han kan känna sig trygg med vetskapen att hans pengar investeras på ett strategiskt sätt.
Lisa som sparar till sonens 18-årsdag
Lisa har en son som snart fyller 10 år och hon vill börja spara till hans 18-årsdag. Hon har som mål att sätta in 1 000 kr i månaden på ett separat konto hos Lysa. Genom att välja en måttlig till hög riskprofil har Lisa möjlighet att uppnå en hög avkastning över tid.
Detta användningsfall belyser Lysas förmåga att hantera flera olika konton med olika mål. Lisa kan enkelt följa sitt sparande hos Lysa och justera inställningarna om hennes ekonomiska situation eller mål skulle förändras.
Sofia som drömmer om att kunna resa jorden runt
Sofia är en ung yrkesverksam person som alltid har drömt om att resa jorden runt. Hon har bestämt sig för att denna dröm ska bli verklighet om fem år. Därför öppnar hon ett konto hos Lysa med medelhög till hög riskprofil för att maximera sin potentiella avkastning under denna relativt korta tidsperiod. Hon bestämmer sig för att sätta in 3 000 kr per månad och använder Lysa för att hålla koll på hur hennes sparande utvecklas.
Johan som skänker pengar till lokala välgörenhetsorganisationer
Johan är en filantrop som varje månad donerar pengar till olika välgörenhetsorganisationer. Han inser att han genom att investera en del av sin inkomst kan öka det belopp han kan donera i framtiden. Därför väljer Johan att öppna ett konto hos Lysa med en konservativ riskprofil. Genom att investera i fonder med låg risk och låga avgifter hos Lysa vet Johan att hans pengar är tryggt investerade och har goda chanser att växa över tid.
Emma och Peter som planerar sitt bröllop
Emma och Peter är ett ungt par som planerar att gifta sig inom några år. De vet att bröllopet kommer att vara en stor utgift. Därför börjar de spara nu för att undvika stressen med att tvingas skramla ihop pengarna i sista minuten.
De öppnar ett gemensamt konto hos Lysa och sätter in en initial summa om 10 000 kr, följt av månatliga insättningar på 2 000 kr. De väljer en medelhög riskprofil för att balansera möjligheten till högre avkastning med den något kortare sparhorisonten. Lysa gör det enkelt för dem att både öka och minska månadssparandet utifrån deras aktuella ekonomiska situation. Därmed får de flexibiliteten att kunna anpassa sitt sparande efter behov.
Så kommer du igång
Låter något av dessa scenarier intressant och relevant för dig? Eller har du egna unika mål med ditt sparande? Då är det lätt att komma igång hos Lysa.
Du kan börja spara med så lite som 0 kr och sätta in pengar via antingen BankID eller Swish. Efter att ha fyllt i dina grundläggande uppgifter och gjort en riskanalys kan du börja sätta in pengar på ditt nyöppnade konto. Det går också att öppna flera konton för olika sparmål, vilket gör att du på ett enkelt sätt kan hantera ditt långsiktiga sparande.
Lysa har mer att erbjuda än enbart sin fondrobot
Efter att ha utforskat Lysas sofistikerade fondrobot och dess anpassningsbara investeringsstrategier är det nu dags att vända blicken mot en annan produkt i Lysas ekosystem, nämligen deras sparkonto. För om du trodde att företagets innovationer stannade vid fondroboten har du fel.
Företaget har nämligen utökat sitt utbud och introducerat en tjänst som kan revolutionera din uppfattning om traditionellt sparande. Detta är särskilt intressant om du har olika typer av sparmål och önskar finna en tjänst som är enkel att använda men som också erbjuder konkurrenskraftiga villkor. För att inte hålla dig på halster längre dyker vi rakt in i en närmare granskning av sparkontot ifråga.
Lysa sparkonto heter numera Sparkonto Auto
Lysa har även ett sparkonto som tidigare gick under namnet Lysa sparkonto, men som numera heter Sparkonto Auto. Det lanserades under försommaren 2023 och har redan lockat fler än 10 000 användare samt uppnått insättningar på en halv miljard kronor.
Men är sparkontot verkligen så bra som det låter? I denna nästa del av recensionen tittar vi närmare på de aspekter som gör Sparkonto Auto till en unik lösning för ditt sparande.
Ränta och räntestruktur
Med en ränta på 2,43 % (januari 2025) ligger Sparkonto Auto betydligt över genomsnittet på marknaden. Så är särskilt fallet om man jämför med storbankernas låga räntor på vanliga konton. Räntan är rörlig, vilket innebär att den kan förändras. Men det fantastiska med detta sparkonto är dess förmåga att automatiskt fördela om dina pengar om en partnerbank skulle ändra sin ränta. Denna funktion säkerställer att du alltid får en konkurrenskraftig ränta utan att behöva övervaka kontot eller göra några manuella justeringar.
Trygghet och insättningsgaranti
En annan förtroendeingivande aspekt med Lysas sparkonto är den statliga insättningsgaranti. Sparkonto Auto placerar dina pengar hos olika partnerbanker som alla omfattas av den statliga insättningsgaranti. Detta ger dig ett extra säkerhetsnät, då du får tillgång till flera insättningsgarantier genom ett och samma konto – inte minst för dig som placerar ett kapital som är högre än taket för den statliga insättningsgarantin (1 050 000 sek).
Användarvänlighet
Sparkonto Auto erbjuder en mycket användarvänlig plattform, där hela idén är att “ställa in och glömma”. Med fria uttag och ingen bindningstid är det möjligt för dig att alltid ha tillgång till dina pengar. Denna lösning är perfekt för dig som vill ha en buffert eller ett kortsiktigt sparande utan krångel.
Transparens och avgifter
När det kommer till avgifter är Sparkonto Auto transparent. Det har en årlig Lysa-avgift som varierar mellan 0,15 % och 0,24 % beroende på storlek på insatt kapital (samma avgift som Lysa själva tar ut för deras fondrobot).
Vissa kan ställa sig frågande till varför det finns en avgift på ett vanligt sparkonto, men faktum är att exempelvis Avanza har en liknande setup för de sparkonton som de erbjuder via externa aktörer på sin plattform – med skillnaden att Lysa är helt transparenta med vilken avgift de tar ut medan i fallet med Avanza så regleras detta istället mellan Avanza och "Bank X" i form av en lägre ränta ut mot kunden.
I fallet med Lysa får du också ett värde för denna avgift, då Lysa själva håller koll på den bästa räntan och på så vis kan flytta dina pengar från en aktör till en annan för att på så vis maximera din sparränta som kund.
Sammanfattning av sparkontot och vårt omdöme
Med Lysas goda rykte när det kommer till kapitalförvaltning känns företaget som en pålitlig och stabil aktör som gör sparandet både enkelt och effektivt. Med sin robusta och användarvänliga plattform, en attraktiv ränta och en hög nivå av trygghet är det svårt att hitta brister hos Sparkonto Auto.
Det är dessutom väldigt smidigt att kunna ha ett mer kortsiktigt buffertspar till lägre risk (men fortsatt med en attraktiv ränta) och sin/sina mer långsiktiga fondrobortportföljer på ett och samma ställe. På så vis kan du enkelt flytta om och balansera ditt kapital på ett och samma ställe beroende på din specifika situation och risknivå.
Vanliga frågor och svar om Lysa fondrobot / Sparkonto Auto
Är det säkert att spara hos Lysa?
Ja, Lysa är en seriös aktör som sprider risken genom att investera i en bred portfölj av fonder. Som alla investeringar kan dock värdet på ditt konto såväl öka som minska i värde. Investera därför bara pengar som du har råd att förlora. Lysa fondrobot omfattas och av den statliga insättningsgarantin.
Hur mycket kostar det att spara hos Lysa?
De totala kostnaderna för att spara hos Lysa varierar mellan ca 0,28-0,44 % beroende på storlek på ditt kapital samt vilka inställningar du gör i termer av riskprofil. Avgiften består dels av Lysas avgift och dels underliggande fondavgifter samt transaktionskostnader. Den är låg jämfört med många andra spar- och investeringstjänster.
Kan jag justera mitt sparande hos Lysa?
Ja, du har möjlighet att både öka och minska ditt sparande hos Lysa. Dessutom kan du öppna flera olika konton för olika sparmål. Du kan också anpassa din riskprofil, vilket innebär att du har stor frihet att styra ditt sparande så som du vill.
Vilka fonder investerar Lysa i?
Lysa investerar i en diversifierad portfölj av fonder för att matcha din riskprofil. De fokuserar vanligtvis på fonder med låga avgifter som indexfonder och ETF:er som täcker olika marknader och tillgångsslag.
Kan jag ta ut pengarna från Lysa när jag vill?
Ja, du kan ta ut dina pengar från Lysa när som helst du önskar. Det finns ingen inlåsningsperiod som gör att du behöver känna dig inlåst hos dem. Det är dessutom helt kostnadsfritt att göra uttag från ditt konto på plattformen.
Hur lång tid tar det att ta ut pengar från Lysa?
Processen att göra ett uttag från Lysa brukar normalt ta ett fåtal bankdagar. Den exakta tidsåtgången kan variera beroende på omständigheterna. Generellt sett har du dock pengarna på ditt bankkonto inom 1-3 bankdagar.
Måste man månadsspara i Lysa?
Nej, det är inte ett krav att månadsspara i Lysa. Du kan göra en engångsinvestering eller välja att sätta in pengar regelbundet, eller en kombination av dessa tillvägagångssätt. Därmed kan du välja det sätt att spara som passar just dig bäst.