Avanza Auto vs Lysa | Jämförelse 2024 – vi rekommenderar… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

11 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Avanza

Avanza Auto vs Lysa fondrobot – Jämförelse: Bästa automatiserade spartjänsten 2024?

Sidans innehåll

När det kommer till automatiserat sparande står valet ofta mellan två populära spartjänster: Avanza Auto och Lysa. De här tjänsterna har förändrat hur småsparare hanterar sitt kapital – de gör det lätt att skapa en portfölj med bred riskspridning till en låg avgift. Men även om de båda alternativen har vissa likheter skiljer sig deras tillvägagångssätt åt på många viktiga punkter. Vi dyker ner och jämför tjänsterna!

  • Avanza Auto är smidigt om du redan är kund hos Avanza och vill kunna samla allt ditt sparande på plattformen.
  • Lysa är en enkel, men också mer avancerad tjänst som har en bredare global diversifiering i sina portföljer, vilket kan ge en stabilare avkastning över tid.
  • De båda spartjänsterna har liknande avgifter, men Lysa kan vara lite billigare om du investerar ett större kapital.

I den här guiden kommer vi att jämföra Avanza Auto och Lysa, två av de mest använda spartjänsterna i vårt land. Vi analyserar skillnaderna mellan dem med målet att hjälpa dig som sparare att förstå vilken tjänst som är rätt för dig. Därför belyser vi faktorer som avgifter, avkastning, risk, användarvänlighet m.m.

Man bör dock alltid komma ihåg att det inte finns någon garanti för framtida avkastning på långsiktiga investeringar, och det är viktigt att förstå att värdet på ditt kapital kan både öka och minska i värde.

Lysa vs Avanza Auto: Vilka är skillnaderna?

Både Avanza Auto och Lysa är tjänster som erbjuder ett automatiserat fondsparande, men deras tillvägagångssätt och upplägg skiljer sig åt. Båda tjänsterna har som mål att förenkla sparandet för dig som sparare, men de gör det på olika sätt. Skillnaderna i tillvägagångssättet kan påverka vilken tjänst som passar bäst för dig.

Lysa – individanpassad fondrobot

Lysa är istället en fondrobot som är lite mer individanpassad. Istället för att du får ett antal olika fonder att välja mellan skapar Lysa en personligt anpassad portfölj. Portföljen anpassas utifrån dina svar på frågor om dina mål, din ekonomi och din risktolerans.

Lysas algoritm fördelar automatiskt ditt kapital mellan aktier och räntefonder beroende på vad som passar dig bäst. Dessutom ombalanserar roboten automatiskt portföljen så att den bibehåller den här fördelningen över tid. Lysa investerar i ett brett utbud av globala fonder, så att du får en stor riskspridning över olika marknader och tillgångsslag.

En viktig skillnad är att Lysa fokuserar helt och hållet på sin fondrobot. De tillhandahåller inga andra investeringsprodukter (undantaget tjänsten Sparkonto Auto) såsom aktier eller enskilda fonder, vilket Avanza gör. Det här gör Lysa till ett mer specialiserat alternativ för dig som är ute efter ett enkelt sätt att automatisera ditt fondsparande.

Tips: Om du vill fördjupa dig mer har vi en egen guide om Lysa – såväl som en bredare guide där vi jämför alla populära fondrobotar och automatiserade spartjänster och ställer de mot varandra.

Avanza Auto – 6 blandfonder med olika riskprofil

Avanza Auto är en tjänst som består av sex färdigbyggda fondportföljer (så kallade blandfonder) som är numrerade från Auto 1 till Auto 6. De här portföljerna har olika risknivåer och fördelningar av tillgångar. De sträcker sig från en fond med låg risk i Auto 1 (med 25 % aktier och 75 % räntefonder) till en med högre risk i Auto 6, där upp till 100 % av innehaven kan vara aktier.

Med det här upplägget kan du som investerare enkelt välja en portfölj som passar din risktolerans utan att behöva göra detaljerade val, som att välja specifika fonder att investera i. Avanzas modell bygger på modern portföljteori och förvaltar kapitalet automatiskt utifrån en matematiskt optimerad metod som kallas Black-Litterman-modellen. Det här innebär att du får en portfölj som automatiskt balanseras om vid behov så att den bibehåller den ursprungliga risknivån (sett som andel exponering räntor i förhållande till aktier).

Klicka här om du vill ta dig vidare och läsa mer om Avanza Auto samt de olika blandfonderna Auto 1-6.

En fördel med Avanza Auto är att den finns på Avanzas plattform. Det gör att du kan samla alla dina investeringar och konton på ett och samma ställe om du är kund hos den här nätbanken sedan tidigare. Det är såklart extra lockande för befintliga Avanza-kunder som vill kunna samla allt sitt sparande under ett tak.

Om du inte har mer än totalt 50 000 kr i sparande hos Avanza kvalificerar du dessutom för deras Kom igång-rabatt och får då dessutom tillbaka alla fondavgifter under de första 12 månaderna.

Sammanfattning av skillnaderna mellan Lysa och Avanza Auto

Så här kan skillnaderna mellan de båda spartjänsterna sammanfattas:

  • Avanza Auto har sex på förhand skapade portföljer/blandfonder (Auto 1-6) med olika risknivåer. Tjänsten är mindre flexibel, men det är enkelt att välja fond och följa utvecklingen. Det här alternativet kan passa bra om du redan är kund hos Avanza och vill samla allt ditt sparande på deras plattform.
  • Lysa ger dig en skräddarsydd portfölj utifrån dina personliga preferenser. Tjänsten fokuserar på global riskspridning och en hög grad av automatisering. Den passar bäst om du vill ha en mer individanpassad lösning, snarare än att “bara” kunna välja mellan ett antal på förhand skapade blandfonder med olika riskprofil.

Avgifterna är en av flera faktorer att väga in

Avgifterna är en av de mer viktiga aspekterna att väga in när det kommer till ett långsiktigt sparande. Det gäller även när du väljer att använda en fondrobot/sparrobot som Lysa eller specialfonder i form av Avanza Auto. Även små skillnader i avgifterna kan ha en stor påverkan på din avkastning över tid. Det påverkar nämligen hur mycket av ditt kapital som faktiskt växer.

Båda de här tjänsterna har ganska låga avgifter jämfört med traditionella fonder och andra investeringsprodukter. Med det sagt finns det vissa skillnader mellan dem som är viktiga att förstå. Läs mer om avgifterna nedan!

Avanza Auto har en tydlig avgiftsstruktur

Avanza Auto har en transparent avgiftsstruktur som i dagsläget ligger på 0,33-0,40 % per år beroende på vilken fondportfölj du väljer. Den här avgiften inkluderar både en förvaltningsavgift och transaktionsavgifter för de underliggande fonderna. Auto 6 har den högsta avgiften på grund av den större andelen aktier i portföljen.

En fördel med Avanza Auto är att avgifterna är fasta och enkla att förstå. Det är lätt för dig som sparare att veta vad du betalar för. Om du redan är kund hos Avanza kan det också vara fördelaktigt att ha alla investeringar samlade på samma plattform. Då blir det enklare att hantera sparandet och du får en bättre överblick över ditt totala sparande.

Lysa har låga avgifter – uppnå lägre avgift ju mer du sparar

Lysa är kända för att ha en låg total avgift och är bland det billigare alternativet för ett långsiktigt sparande som också är individanpassat för just dig. Den totala avgiften för att använda fondroboten ligger på 0,37-0,44 % per år (ner till 0,28 % vid större sparkapital). Det innebär att avgiften är ungefär densamma, men den kan vara marginellt högre eller lägre beroende på olika förutsättningar.

Lysas avgifter kan delas upp i tre kategorier: förvaltningsavgiften till Lysa, fondavgifterna till fondbolagen och transaktionskostnader. Den största delen av kostnaden är förvaltningsavgiften, och allt som allt skiljer sig alltså inte avgifterna mellan de båda tjänsterna nämnvärt.

Värt att känna till om Lysas avgiftsmodell är att avgifterna sjunker ju mer du sparar och att du kan komma ner så lågt som 0,28 % per år.. Det gör att Lysa över tid kan vara ett extra bra alternativ om du har ett större belopp att investera. Eftersom tjänsten har en total avgift som är så pass låg men ändå ger en bred exponering med globala investeringar kan fondroboten även konkurrera med vissa passivt förvaltade indexkostnader när det kommer till kostnadseffektiviteten.

Har Lysa eller Avanza Auto lägst risk?

När det kommer till fondrobotar som Lysa och andra automatiserade spartjänster som Avanza Auto är det viktigt att förstå att risk och avkastning har en nära koppling till varandra. Generellt sett innebär en högre risk en högre potential för avkastning, men den ökade risken gör också att dina investeringar kan minska mer i värde. Därför är det viktigt att se till hur de två spartjänsterna hanterar risk och möjligheten till avkastning när du ska välja vilken tjänst som passar dig bäst.

Avanza Auto anpassar risknivån till din sparprofil

Avanza Auto har sex olika fondportföljer, från Auto 1 med den lägsta risken till Auto 6 som har den störst aktieexponeringen och därmed högre risk. Ju högre nummer portföljen har, desto högre andel aktier innehåller den. Det betyder att Auto 5 och 6 har större potential för högre avkastning än Auto 1 och 2, men att risken för att värdet på ditt sparande svänger över tid också är högre. Auto 3 och 4 hamnar någonstans däremellan i risknivå och potentiell avkastning.

Avanza Auto använder sig av en modell som kallas modern portföljteori (MPT) för att balansera portföljerna och optimera risken. Den här modellen bygger på diversifiering och innebär att dina investeringar sprids över olika tillgångar för att minska volatiliteten. Det är dock viktigt att tänka på att alla portföljerna är standardiserade, så du får ett fördefinierat alternativ utifrån din valda risknivå snarare än en personanpassad portfölj.

Lysa ger dig en individanpassad portfölj med bred riskspridning

Lysa har en mer skräddarsydd lösning där din portfölj anpassas efter dina specifika behov och riskpreferenser. Här väljer du inte en fördefinierad fond som hos Avanza Auto, utan du får svara på frågor om din ekonomi och dina sparmål så fördelar Lysa sedan ditt kapital mellan aktie- och räntefonder baserat på dina svar.

Om du föredrar att ta en lägre risk kan din portfölj bestå av en högre andel räntefonder. Det här alternativet liknar Avanza Auto 1, där stabilitet prioriteras framför avkastning. Föredrar du att ta en högre risk kan Lysa rekommendera en portfölj med upp till 100 % aktier, vilket liknar Avanza Auto 6. Skillnaden är att en portfölj hos Lysa är mer individanpassad.

En fördel med Lysa är att fondroboten investerar i ett brett spektrum av globala indexfonder, vilket ger en bred riskspridning över olika marknader och tillgångsslag. Det kan minska risken för stora svängningar i portföljens värde vid nedgångar på marknaden. Den här tjänsten är inte beroende av bara svenska marknaden eller europeiska marknader utan sprider investeringarna globalt, så du kan få en mer stabil avkastning över tid.

Avkastning Lysa vs Avanza Auto – hur har det sett ut historiskt?

Det är svårt att förutspå framtida avkastning på ett exakt sätt utifrån historisk avkastning, både för Lysa och Avanza Auto. Det beror på att förutsättningarna på marknaden kan variera från år till år. Historiskt sett har exempelvis svenska Stockholmsbörsen gett en genomsnittlig avkastning på omkring 7-10 % per år, beroende på vilken period man mäter. Det är därför en rimlig förväntning att ha på långsiktiga investeringar, men det är viktigt att komma ihåg att tidigare avkastning inte är en garanti för framtida resultat.

Vad gäller Avanza Auto kan avkastningen variera kraftigt utifrån risknivån i portföljen. En högre risk, som i Auto 5 eller Auto 6, kan ge högre avkastning på lång sikt. Å andra sidan är samtidigt risken större för kortsiktiga förluster.

Även när det kommer till Lysa baseras avkastningen på hur mycket risk du är villig att ta. Här sprids dock risken över ett bredare spektrum av globala fonder, vilket kan göra att avkastningen blir jämnare över tid.

Avkastning Avanza Auto 1-6

Tabellen nedan visar hur de olika fonderna har presterat sedan start. Alla sex fonder (Auto 1 till Auto 6) lanserades samtidigt, den 25 september 2017. Du kan fördjupa dig mer på deras hemsida.

Källa: Avanza Auto. Senast uppdaterad 2024-11-05.

Avkastning Lysa

I fallet med Lysa kan vi följa deras avkastning från 30 december 2016. Indelningen ser dock annorlunda ut, men för att göra jämförelsen rättvisande väljer vi en målfördelning räntor-aktier som påminner om Auto 1, 3 respektive 6. Nedan är avkastningen sedan start;

  • Lysa 25 % räntor/75 % aktier (ungefär som Avanza Auto 1): 40 %
  • Lysa 50 % räntor/50 % aktier (ungefär som Avanza Auto 3): 75 %
  • Lysa 0 % räntor/100 % aktier (ungefär som Avanza Auto 6): 141 %

Källa: Lysa. Senast uppdaterad 2024-11-05.

Du kan fördjupa dig mer kring avkastning på deras hemsida där du kan välja valfri målfördelning och se hur räntor i relation till aktier har avkastat historiskt.

Hur enkelt är det att komma igång med Avanza Auto eller Lysa?

En av de största fördelarna med automatiserade fondrobotar som Lysa och andra spartjänster som Avanza Auto är just hur enkla de är att använda. Båda tjänsterna är utformade för att göra sparandet så smidigt som möjligt. Du behöver med andra ord inte ha någon djupare kunskap om fonder eller investeringar. Processen att komma igång och börja spara är dessutom nästan helt och hållet automatiserad. Med det sagt finns det vissa skillnader i hur användarvänliga de här två alternativen är.

Avanza Auto är snabbt och bekvämt för Avanza-kunder

Om du redan har ett konto hos Avanza är det väldigt enkelt att börja använda Avanza Auto. Eftersom Auto-portföljerna finns tillgängliga direkt på Avanzas plattform kan du helt enkelt logga in med ditt befintliga konto och börja spara i dem. Välj en av de sex olika portföljerna (Auto 1 till Auto 6) utifrån din risktolerans och sparhorisont. Hos Avanza kan du även handla på egen hand med aktier och fonder, och det är praktiskt att ha allt samlat på ett ställe om du vill ha en bra överblick över ditt totala sparande.

När du väl har valt din Auto-portfölj sköter spartjänsten resten. Det innebär att den automatiskt investerar dina pengar, ombalanserar portföljen när det behövs och ser till att fördelningen mellan aktier och räntefonder hålls stabil. Den här processen är gjord för att vara så pass enkel att även den som är ny till sparande kan använda tjänsten utan problem.

Klicka här om du vill ta dig vidare och läsa mer om Avanza Auto och starta sparande.

Lysa är lätt att komma igång med

Lysas fondrobot är känd för att vara användarvänlig och individanpassad. Att komma igång på plattformen är väldigt enkelt och tar bara några minuter. Du loggar in med ditt BankID, svarar på några frågor om din ekonomi, dina sparmål och din risktolerans. Sedan skapar fondroboten en skräddarsydd portfölj åt dig. Den här personliga anpassningen skiljer Lysa från Avanza Auto, som alltså har mer standardiserade lösningar.

Lysas algoritm sköter allt från investeringar till ombalansering av din portfölj. Det gör att du inte behöver krångla med att manuellt ha koll och pilla med dina investeringar. Dessutom har Lysa ett tydligt och enkelt användargränssnitt, både på deras webbplats och på den mobila plattformen. Tack vare detta är det lätt att följa upp ditt sparande och se hur portföljen utvecklas över tid.

Vilken sparrobot passar bäst för vem?

Både Avanza Auto och Lysa är utmärkta alternativ för ett automatiserat sparande. Men deras olika upplägg gör dem mer eller mindre lämpliga för olika typer av sparande. För att kunna avgöra vilken spartjänst som passar just dig bäst behöver du se till dina mål, din risktolerans och hur mycket tid du är villig att lägga på att övervaka och justera dina investeringar.

Avanza Auto är framför allt ett bra val om du redan har ett konto hos Avanza och vill samla alla dina investeringar på en och samma plattform. Om du redan använder plattformen för att investera i aktier eller andra fonder kan det vara smidigt att lägga till Avanza Auto på ditt konto och nyttja den automatisering som tjänsten har att erbjuda.

Avanza Auto är också en bra lösning om du vill ha ett väldigt enkelt sätt att spara i fonder utan att behöva fatta investeringsbeslut själv. De sex fördefinierade fonderna ger dig ett smidigt och enkelt sätt att snabbt komma igång och spara i en portfölj med lagom risk utifrån din risktolerans.

Lysa är som klippt och skuret för den som vill ha en mer personanpassad sparlösning. Genom att svara på några enkla frågor om din ekonomi, din risktolerans och dina sparmål får du en portfölj som är skräddarsydd just för dig. Det här gör Lysas fondrobot till ett utmärkt alternativ om du uppskattar den här typen av individanpassning.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 21 december 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.