Spara pengar – 25 bästa tipsen på att spara pengar januari 2025
Vill du få mer pengar över på kontot? Genom att minska dina utgifter och spara pengar kan du få en tryggare ekonomi, högre pension och mer pengar över till saker som du vill göra! I den här guiden får du läsa mer om spartips som faktiskt gör skillnad.
- Spartips blir allt mer relevanta i tider av ekonomisk osäkerhet som lågkonjunktur och hög inflation.
- Många svenskar söker sätt att minska sina utgifter på grund av stigande matpriser och energikostnader.
- Att spara pengar ger inte bara omedelbara fördelar utan även långsiktiga fördelar, vilket förbättrar den ekonomiska tillvaron både på kort och lång sikt.
Att spara pengar är ett evigt aktuellt ämne som intresserar allt fler. Särskilt relevant är det i tider av lågkonjunktur, hög inflation och försämrad privatekonomi, något som vi fått uppleva under 2020-talet under pandemin som sedan följdes av kriget i Ukraina. Stigande matpriser och dyr el har gjort att många svenskar vill spara pengar och minska på sina utgifter.
Kanske har du fått nog av att pengarna tar slut varje månad innan lön? Då är den goda nyheten att du kan göra stor skillnad snabbt bara genom att följa några tips som får pengarna att räcka längre. Men du behöver heller inte nödvändigtvis ha det tufft ekonomiskt för att vilja spara pengar. Oavsett hur din ekonomi ser ut idag så finns det många fördelar med att minska på dina utgifter, leva billigare och spara pengar. Det gör att du får en bättre tillvaro i framtiden, både på kort och lång sikt.
Häng med så berättar vi mer och ger tips på bästa sätten att spara pengar!
Lista: 25 sätt att spara pengar i vardagen
Här följer en lista med praktiska spartips så att du kan komma igång med att spara pengar snabbt. Det finns många olika delar av livet att spara pengar inom och listan är därför uppdelad i olika kategorier. Längre ner i guiden kan du läsa mer om varje sätt!
25 saker som hjälper dig spara pengar:
Ekonomi:
1) Kolla alla dina utgifter
2) Gör en budget
3) Skaffa ett sparkonto
4) Ställ in automatiskt månadssparande
5) Betala av dyra lån och samla lån och krediter
6) Investera i fonder
7) Förhandla om ditt bolån
Mat:
8) Gör en veckomatsedel och storhandla för att undvika impulsköp
9) Handla billigare mat på erbjudande och med kort datum
10) Förbered matlådor
11) Minska på restaurangbesök och take-away
Hushåll:
12) Avsluta abonnemang som inte används
13) Jämför el-, bredbands- och telefonavtal
14) Minska elförbrukningen
Shopping:
15) Jämför priser på nätet
16) Handla second hand
17) Tänk efter före och testa köpstopp
18) Gör hållbara köp
19) Låna istället för att köpa
Transport:
20) Åk kollektivt, cykla och promenera
21) Testa bilpool
22) Köp rätt bil – om du verkligen behöver en
Hälsa:
23) Dra ner på onyttiga vanor
24) Kolla hur mycket gymkortet används
25) Använd friskvårdsbidraget
Varför är det bra att spara pengar?
Att spara pengar och minska sina utgifter i vardagen kan ha många fördelar. På kort sikt kan det innebära att du behöver avstå att köpa sådant du tidigare spenderat pengar på, vilket förstås kan verka tråkigt. Men genom att istället fokusera på fördelarna och de mål som du kan uppnå med bättre ekonomi så är det enkelt att hitta motivation! Här listar vi några anledningar till varför det är bra att börja spara.
1. Större trygghet – med en buffert
För det första kan det ge dig en större ekonomisk trygghet vilket minskar stressen. Genom att ha ett buffertkapital på banken kan du känna dig mer förberedd på oväntade händelser som att mobilen går sönder eller andra oförutsedda utgifter. Med en bra buffert behöver du aldrig oroa dig över om pengarna ska räcka till eller inte dagarna före lön.
2. Mer pengar ger mer frihet
Att spara pengar kan också ge dig mer frihet i livet. Om du har en viss summa pengar sparade har du råd att ta en längre ledighet från arbetet, åka på resor, starta eget företag eller göra andra livsval som kräver ekonomisk stabilitet.
När du minskar dina utgifter kan du också bli mer medveten om vad som verkligen är viktigt för dig i livet. Genom att välja att lägga pengarna på de saker som du verkligen vill ha kan du få en högre livskvalitet.
Tips: Är du nyfiken på hur man blir ekonomiskt oberoende? Läs mer i guiden om att Leva på avkastning från sina investeringar.
3. Bra för både plånboken och miljön
Att spara pengar kan också vara ett sätt att minska din påverkan på miljön. Genom att minska din konsumtion och investera i miljövänliga alternativ kan du bidra till att minska miljöförstöringen och bidra till en mer hållbar framtid.
4. Få ett rikare liv som pensionär
Om du har många år kvar till pensionen kanske det inte känns så viktigt idag, men ett bra pensionssparande säkerställer att du får en ekonomiskt trygg tillvaro när du blir äldre.
5. Roligt att se hur pengarna växer allt mer
Slutligen kan det vara kul att spara pengar och att se hur ditt sparande ökar över tid. Att sätta upp sparmål och sedan nå dem kan ge dig en känsla av prestation och glädje. Kom ihåg att många bäckar små… Oavsett om du kan lägga undan hundralappar eller tusenlappar i månaden så kommer det att göra skillnad på lång sikt. Det viktiga är att du gör det konsekvent och inte ger upp.
Sammanfattningsvis kan att spara pengar och minska sina utgifter ha många positiva effekter på ditt liv. Det kan ge dig en större ekonomisk trygghet både idag och i framtiden, mer frihet, högre livskvalitet, lägre miljöpåverkan och en känsla av prestation. Så varför inte börja spara redan idag?
Så kommer du igång med sparande
Det bästa sättet att komma igång med ditt sparande är att få koll på alla utgifter och se vilka områden som du kan förbättra. Kanske kan du börja applicera något eller några spartips från listan redan nu? Sätt gärna upp finansiella mål för att bli mer motiverad till att komma igång med ditt sparande.
Ta ditt sparande ett steg längre – med investeringar
När du sparar kommer du att börja få mer pengar över på kontot. För att ta ditt sparande till nästa nivå bör du inte bara låta dessa pengar ligga på ditt vanliga konto, utan aktivt förvalta dem. Inflationen gör nämligen att de tappar i värde över tid och du går miste om avkastning. Istället bör man sätta in pengar på ett sparkonto med ränta eller investera dem.
Spara på konto med ränta – här finner du bästa räntan just nu
Det är populärt att använda ett konto med sparränta, ett så kallat sparkonto, som en buffert. Sparkonto är oftast det bästa alternativet för pengar som du inte behöver just nu, men som du ändå vill kunna komma åt snabbt ifall det kommer en oväntad utgift. Det kan också vara en planerad kostnad, till exempel ett bostadsköp som du vill genomföra inom det närmaste året eller två åren.
Hur stor buffert man bör ha är olika. Om du äger hus och bil kan det vara bra att ha extra hög buffert för större utgifter som reparationer och renoveringar. När du har byggt upp en buffert på sparkonto kan det vara dags att vända blicken mot investeringar i fonder. Ska du inte använda pengarna på flera år, är det nämligen – i regel – ännu bättre att investera dem på börsen i fonder och aktier.
Läs mer: Om du vill fördjupa dig mer om sparkonton rekommenderar vi vår guide Bästa sparräntan.
Spara i fonder och aktier
Att spara på börsen ger historiskt sett bästa avkastning. För dig som vill spara pengar långsiktigt är fonder, och även aktier om tid och intresse finns, ett bra sätt att maximera ditt sparande. Investeringar i flera olika fonder och/eller aktier gör att din portfölj får bra diversifiering och därmed ökar dina chanser för att pengarna ska växa så mycket som möjligt.
Tips: Vill du komma igång med sparande i fonder? Få spartips och läs mer i vår guide om att Spara i fonder för nybörjare.
Ränta-på-ränta
Det är ränta-på-ränta-effekten som gör att pengarna du sparar i fonder och andra investeringar växer allt snabbare. För varje år som går kommer ditt kapital att växa allt mer, förutsatt att du återinvesterar avkastningen (något som sker automatiskt för fonder).
Kalkylator: Räkna själv på hur mycket du kan tjäna när du sparar i vår ränta-på-ränta-kalkylator.
Inblick: Tips på hur du förbättrar ditt sparande
Låt oss återgå till listan med tips på hur du kan spara pengar. Här får du en bättre inblick i varje spartips så att du vet hur det kan göra positiv skillnad för din ekonomi.
Låt oss gå igenom alla 25 spartips här:
Kolla alla dina utgifter
Först och främst är det bra att få koll på hur mycket du faktiskt spenderar per månad och vilka saker som pengarna går till. Logga in på din internetbank och granska dina utgifter. Genom att börja bli medveten om vad som kostar dig pengar kan du snabbt börja göra skillnad. Kanske upptäcker du att det finns autogiron vars tjänster du inte använder tillräckligt för att motivera dem eller att du spenderar mer på snacks än vad du trodde, och kan öka ditt sparande inom dessa områden.
Gör en budget
Steg två är att göra en budget. Där listar du dina inkomster och kostnader, förslagsvis för en månad. När alla nödvändiga kostnader är medräknade kan du se hur mycket pengar som finns över att spara.
Skaffa ett sparkonto
För att pengarna inte ska riskera försvinna på nöjen och shopping bör man överföra dem till ett sparkonto, helst direkt efter lönen. Det är gratis att skaffa sparkonto med ränta och finns många aktörer att välja mellan. Nedan finner du en lista över de sparkonton med högst sparränta just nu.
Ställ in automatiskt månadssparande
Det är även en fördel att använda automatisk överföring för ditt sparande, så att dina pengar snabbt och utan ansträngning flyttas från ditt vanliga konto varje månad. Då behöver du inte tänka på att manuellt lägga undan den summa som din budget tillåter dig att spara.
Betala av dyra lån och samla lån och krediter
Du sparar också stora summor pengar i längden på att göra dig av med kostsamma skulder och att samla lån. Privatlån och snabblån har ofta höga räntesatser, jämfört med till exempel bolån och studielån. Därför är det en bra idé att betala tillbaka de dyraste lånen så snabbt som möjligt. Om du inte har möjlighet till det, finns det samlingslån som kanske ger dig bättre ränta än i nuläget.
Investera i fonder
Som tidigare nämnt i den här guiden är det en bra idé att investera i fonder när du sparar långsiktigt. Börja med att sätta undan en viss summa varje månad, för att inte riskera investera allt ditt kapital innan en eventuell uppgång på börsen. För dig som vill spara i fonder finns många bra alternativ.
Tips: Hämta gärna inspiration i våra andra fondguider, exempelvis Bästa fonderna som innehåller en topplista över fonderna med bäst avkastning just nu.
Förhandla om ditt bolån
Äger du hus eller bostadsrätt har du troligtvis ett bolån som kostar pengar. Försök att få ner räntekostnaden på detta genom att förhandla med banken. Vissa banker har erbjudanden med ränterabatt, om du exempelvis sparar en viss summa i banken eller blir helkund.
Läs mer: Läs mer i guiden om Bästa bolåneräntan här för att få hjälp med att jämföra bolån och hitta den lägsta räntan.
Gör en veckomatsedel och storhandla för att undvika impulsköp
När du handlar mat är det lätt hänt att ett och annat slinker ner i kundvagnen bara på känsla. För att undvika impulsköp, som kostar en hel del i längden, är det en bra idé att planera vad du ska handla för mat innan du går till affären och hålla dig till inköpslistan.
Handla billigare mat på erbjudande och med kort datum
Ett annat tips för att spara mer pengar i mataffären är att titta på erbjudanden och på varor med nedsatt pris på grund av kort datum. Anpassa din middagsplanering efter vad som är rabatterat.
Förbered matlådor
Ett tips som du säkerligen hört många gånger är att göra storkok och förbereda matlådor. Det sparar både tid och pengar.
Minska på restaurangbesök och take-away
Visst, det kan verka tråkigt, men du kan spara mycket bara på att äta ute lite mer sällan. Ordna en härlig hemmamiddag med tända ljus för att få restaurangkänslan hemma, och laga goda matlådor att frysa in och ta fram när take-away lockar.
Avsluta abonnemang som inte används
Prenumererar du på flera olika streamingtjänster? Kanske en ljudbokstjänst? Se över alla dina abonnemang, vilka du verkligen har användning för och vilka du vill avsluta.
Jämför el-, bredbands- och telefonavtal
Även befintliga abonnemang och avtal går att spara pengar på. Jämför olika elavtal, bredbandsleverantörer och mobiltelefonabonnemang för att hitta det billigaste valet som passar dig. Vissa företag ger rabatt om du samlar dina abonnemang, till exempel mobil, bredband och TV. Familjeabonnemang är ett annat sätt att få billigare månadskostnad tillsammans med andra personer.
Minska elförbrukningen
Elräkningen är ett annat klassiskt tips för sparande i vardagen. Stäng av elektronik som du inte använder, tvätta med full tvättmaskin och full diskmaskin, och sänk temperaturen inomhus ifall du betalar för värme.
Jämför priser på nätet
Det är enkelt att jämföra priser på nätet när du ska köpa saker, så använd dig av möjligheten. Oavsett om du ska köpa ny tv, dammsugare, skor eller annat så finns de olika priserna bara en Google-sökning från dig.
Handla second hand
Idag går det att hitta det mesta second hand, antingen i butiker eller på nätet. Det gäller såväl kläder och skor som möbler, cyklar, sportutrustning och spel.
Tänk efter före och testa köpstopp
Måste du verkligen köpa den där prylen eller klädesplagget du är sugen på? Tänk efter, gärna i flera dagar för att verkligen komma fram till om det är ett köp du kommer att ha nytta av. Ifall du verkligen vill boosta ditt sparande under en period, testa köpstopp under till exempel en vecka. Det kan ge dig nya insikter om vad du faktiskt behöver och inte behöver!
Gör hållbara köp
När du väl måste köpa något, kan det löna sig att betala lite extra för att investeringen ska vara hållbar. Om du till exempel köper vinterjacka på rea, men sedan tröttnar redan nästa vinter, blir det varken billigare eller hållbart i längden. Satsa istället på prylar som du vill och kan ha kvar i flera år framöver.
Låna saker istället för att köpa
Låna av vänner och familj, eller använd hyrtjänster på nätet, ifall det är en pryl som du bara behöver någon enstaka gång eller sällan. Ett perfekt, gratis exempel är att låna böcker på biblioteket.
Åk kollektivt, cykla och promenera
Att cykla eller promenera ger både motion och gratis transport. När det inte är möjligt, så åk kollektivt för att spara på drivmedelskostnader.
Testa bilpool
Om du behöver bil, testa bilpool ifall det finns i din närhet.
Köp rätt bil – om du verkligen behöver en
Är du beroende av bil så är det en bra idé att välja smart. Elbil kan minska kostnaderna mycket jämfört med bensin och diesel.
Dra ner på onyttiga vanor
Snacks, cigaretter och snus kanske inte verkar som stora utgifter per köp, men lägger man samman alla inköp blir det i slutändan dyrt. Försök att minska på onyttiga vanor. Det gynnar hälsan såväl som plånboken.
Kolla hur mycket gymkortet används
Gymkortet kan vara en bra eller dålig investering, beroende på hur mycket det används. Ifall du sällan eller aldrig går till gymmet, fundera på om du bör avsluta medlemskapet och istället styrketräna hemma och vara ute och jogga.
Använd friskvårdsbidraget
Har din arbetsplats friskvårdsbidrag, se till att nyttja det. Det täcker flera aktiviteter som du kanske gör under året, bland annat massage, anmälningsavgifter till motionslopp, golf, padel, gymmedlemskap, träningsappar, simning och klättring.
Vanliga frågor och svar om att spara pengar
Vad är bästa sättet att spara pengar?
Regelbundet, konsekvent sparande är ofta det bästa sättet. Det innebär att du sparar en viss summa varje månad och sätter undan dessa pengar. Antingen på ett sparkonto med ränta, om du behöver pengarna inom ett år eller ett par år, eller i till exempel fonder.
Hur kan man spara pengar snabbt?
Kolla på dina utgifter och se vilka du kan minska på eller få bort helt. Använd listan med tips längre upp i texten för att bli inspirerad och få konkreta spartips.
Tips när man ska börja spara?
Sätt upp ett eller flera mål för din ekonomi. Räkna ut din budget (baserat på inkomst och kostnader) och bestäm en viss summa du vill spara varje månad. Öppna ett sparkonto och/eller investera i fonder och tänk långsiktigt – även små summor kan göra stor skillnad i längden om du är konsekvent med ditt sparande.