Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

28 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa fonderna 2023 (guide) – Topplistor: Fonderna med bäst avkastning september

  Sidans innehåll

De bästa fonderna på marknaden kan få dina pengar att växa betydligt över tid. I valet av fonder vill du såklart hitta alternativen som ger bäst avkastning över tid – men vilka är de mest framgångsrika fondförvaltarna och de bästa fonderna enligt statistiken? Här hjälper vi dig att hitta dem!

I denna guide använder vi data för att lista de fonder inom olika kategorier som har presterat bäst på börsen under de senaste åren. Det säga att “styrka föder styrka”, och därför kan det vara intressant att se vilka fonder som har belönats mest av marknaden och även fördjupa oss mer om dessa duktiga fondförvaltare.

Det är ett vanligt misstag att sälja vinnarna för tidigt och istället investera pengarna i de fonder (eller aktier) som har sjunkit mest. Man upplever att dessa förlorare är "billiga". men i längden kan det istället bli dyrt att agera på det här sättet! Både nybörjare och lite mer erfarna inom fondsparande tjänar ofta på att välja starka, stabila alternativ att fylla portföljen med och fokusera på långsiktigt sparande.  

Vi kommer också att kika närmare på ett antal populära fondbolag, och se vilka fondförvaltare och fonder som utsågs till de allra bästa inom sina respektive kategorier i Morningstar Fund Awards 2021, Fondmarknadens “Årets bästa fonder och fondförvaltare” samt Privata Affärer Årets Fond 2022.

Du får även en del tillhörande praktisk information om hur du kommer igång och börjar spara i fonder som nybörjare! I slutet hittar du svar på vanliga frågor om att välja bra fonder.

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi att du börja med att läsa vår stora guide Börja spara i fonder.

I vanlig ordning är det också viktigt att understryka att alla typer av investeringar alltid är förenade med risk. Historisk avkastning utgör inte någon garanti för framtida avkastning.

Ta hjälp av en fondrobot för att hitta de bästa fonderna för dig

Fondrobotar som sparform har vuxit kraftigt i popularitet under de senaste åren, då sparare uppskattar enkla och moderna lösningar som kombinerar de bästa egenskaperna från "människa och maskin" för att skräddarsy den bästa fondlösningen för varje individ. Beroende på dina personliga förutsättningar, tidshorisont och riskvilja kan du sen låta fondroboten välja ut och placera i de bästa fonderna för just dig!

Börskollen använder själva
En av fondrobotarna med längst historik
Högst avkastning & smidiga risknivåer
Enkelt och smidigt att komma igång

Introduktion: Varför spara i fonder?

För dig som letar efter ett smidigt långsiktigt sparande med chans till bra avkastning är fonder ett utmärkt val. Du som vill spara varje månad, lite i taget, kan göra det utan att förlora några pengar eftersom fonder inte har någon handelsavgift, till skillnad från aktier där du betalar courtage för att köpa. När du placerar i fonder så sprider du dessutom ut riskerna per automatik eftersom varje fond består av ett antal värdepapper, till exempel aktier i olika bolag.


Tack vare ny teknik hos de största nätmäklarna Avanza och Nordnet går det snabbt och enkelt att köpa fonder med ditt BankID. Du kan även använda dig av automatiskt månadssparande och få hjälp av en fondrobot eller portföljgenerator med att fördela pengarna. Tänk dock på att det inte är säkert att du får bäst placering av pengarna med dessa metoder och att fonder kan både minska och öka i värde.

Fördelar med att spara i fonder

Här är några av de största fördelarna med fonder:

 • Stort utbud av fonder över hela världen
 • Enkelt att komma igång
 • Perfekt för månadssparande, även med mindre belopp
 • Förvaltade av experter
 • Historiskt bra utveckling
 • Högre avkastning än till exempel sparkonto med ränta
 • Bra exponering mot många olika marknader

Investera i de bästa fonderna på börsen – Vilka fonder ska man köpa?

Det finns många saker som avgör vilka fonder som är bäst och det kan vara svårt att veta vad som är viktigast: Låg avgift eller så bra avkastning som möjligt? Aktivt förvaltad eller passivt förvaltad?

Även om det inte finns något magiskt svar på frågan så kan du öka chanserna till att ta del av en god utveckling genom att investera smart. Till exempel genom att titta på de mest populära fonderna och förvaltarna som haft en stabil utveckling.

Topplistor över bästa fonderna och fondbolagen

Fraser som “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” och “Vattna blommorna och rensa ogräset” förekommer nämligen ofta inom börsens värld. Det finns förstås undantag till varje regel, men ett smart tips kan vara just att inrikta dig på bra fonder som belönas av marknaden. Detta eftersom det då oftast handlar om duktiga fondförvaltare och fonder som rider på starka underliggande trender.

Nedan finner du en rad topplistor där vi listar de bäst presterande fonderna inom olika fondkategorier som Sverigefonder, globalfonder, räntefonder, indexfonder, de mest hållbara fonderna och fonder med låg avgift.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa fonderna 2023

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Morningstar Fund Awards 2023: Bästa fonderna och fondbolagen Sverige 2023

Innan vi går vidare till de aktuella topplistorna ska vi börja med att kika på de fonder och förvaltare som vann den senaste upplagan av den prestigefyllda fondutmärkelsen Morningstar Fund Awards 2023 (utsågs mars 2023).

Vi kommer även att uppdatera guiden när nästa års vinnarfonder utses under början av 2024!

Om tävlingen:
Morningstars vinnare i fondkategorierna utses baserat på avkastning och risk där avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren och risk under de senaste 3 och 5 åren. Utöver det så har Morningstars analytiker sett till att fonderna inte har genomfört några större förändringar i sina grundläggande faktorer som ett nyligen genomfört förvaltarbyte eller förändring i investeringsprocessen.


Bästa svenska aktiefond 2023: Aktiespararna Direktavkastning
Priset för Best Swedish Equity Fund går till Aktiespararna Direktavkastning som har visat på en högre Sharpe-kvot än index under de senaste fem åren jämfört med kategorin. Portföljen som består av de högst utdelande bolagen på Stockholmsbörsen har en tilt mot värdesektorn, som fick övertaget mot tillväxt när ränteklimatet drastiskt ändrades.

Bästa svenska småbolagsfond 2023: Cliens Småbolag
Cliens Småbolag A vinner årets Morningstar Fund Awards inom kategorin Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund. Fonden har förvaltats av Carl Sundblad sedan start som komponerat en koncentrerad aktivt förvaltad portfölj tiltad mot tillväxt, där timingen med att sälja av fastigheter inför 2022 visade sig vara fördelaktig. Fonden har konstant placerat sig i den övre halvan inom sin kategori varje år de senaste fem åren.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa nordiska aktiefond 2023: XACT Norden
Priset för Best Nordic Equity Fund tilldelas XACT Norden. Fonden har under de senaste två åren placerat sig i det absoluta toppskiktet i sin kategori och har visat sig vara robust på lång sikt, med anmärkningsvärd avkastning jämfört med andra fonder i kategorin, även efter justering för risk.

Bästa globala aktiefond 2023: Schroder ISF Global Sustainable Growth
Priset för Best Global Equity Fund går till Schroder ISF Global Sustainable Growth. Charles Somers, som förvaltat fonden sedan start 2010, har lyckats leverera en hög riskjusterad avkastning. Fondens strategi att investera i väl förankrade företag med underskattade tillväxtutsikter samt dess undervikt mot fastigheter och tekniksektorn har visat sig gynnsam.

Bästa blandfond 2023: Sensor Sverige Select
Vinnare av Best SEK Allocation Fund är Sensor Sverige Select som visat sig motståndskraftig under en längre tidsram, med anmärkningsvärd avkastning och riskjusterad avkastning jämfört med sin kategori. Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och Stefan Ahlfeldt anslöt sig till teamet 2021. Portföljens exponering mot räntepapper med kort duration minimerade förlusterna på räntesidan, medan AstraZeneca och Swedish Match gav stöd på aktiesidan under 2022.

Bästa företagsobligationsfond 2023: Spiltan Räntefond Sverige
Spiltan Räntefond Sverige vinner kategorin Best SEK Corporate Bond Fund och har konsekvent levererat avkastning i toppskiktet under de senaste fem åren. Genom att ta vara på rörelserna i marknaden under det turbulenta 2022 och förvärva attraktivt värderade krediter samt allokera om likviditetsbufferten till säkerställda obligationer lyckades fonden parera året väl.

Bästa fondbolag 2023 - Aktier: Spiltan
Vinnare av Bästa fondbolag Aktier är Spiltan, med en blandning av svenska aktiefonder med fokus på både storbolag, småbolag samt svenska och globala investmentbolag. Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag har bidragit betydligt till vinsten.

Bästa fondbolag 2023 – Räntor: Öhman
Priset för Best Fixed Income House Award går till Öhman. Hos förvaltarhuset återfinns ett diversifierat räntefondsutbud, där Öhman Räntefond Kompass och Öhman FRN har varit starkt bidragande till vinsten.

Bästa fondbolag 2023 – Totalt: Öhman
Öhman Fonder med ett brett utbud av aktivt och passivt förvaltade fonder, globalt likväl som lokalt, är vinnare av årets Best Fund House Overall. Den aktivt förvaltade räntefonden Öhman Räntefond Kompass förvaltad av Lars Kristian Feste samt Stillahavsfonden Öhman Marknad Pacific förvaltad av Björn Nylund har varit starkt bidragande till utmärkelsen.

Listan senast uppdaterad: 2023-03-29. Källa/inspiration: Morningstar/Avanza.

Årets Fond 2022 av Privata Affärer

Därefter har vi även tagit med Årets Fond som är en oberoende fondutmärkelse från affärsmagasinet Privata Affärer (utsågs januari 2023) – låt oss kika närmare på vilka fonder och fondbolag som blev vinnare och tillhörande motiveringar.

Om tävlingen:
Årets Fond av Privata Affärer har delats ut sedan 2003 och är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn bedömer avkastning och risktagande under 2022 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Årets fondbolag 2022: Lynx Asset Management
Lynx Asset Management vinner utmärkelsen Årets Fondbolag med följande motivering: ”Bolagets matematiska modeller breddar sparportföljer och bidrar till avkastning även i tuffa tider”.

Årets Sverigefond 2022: Case All Star
”Defensivt försvarsspel gör idrottsstjärnornas fond till en långsiktig vinnare”, lyder juryns motivering.

Årets Småbolagsfond 2022: Spiltan Aktiefond Småland
Spiltan Aktiefond Småland får priset Årets Småbolagsfond med motiveringen ”en spännande fond för långsiktigt småbolagssparande”.

Årets Globalfond 2022: PineBridge Global Focus Equity
PineBridge Global Focus Equity får priset Årets Globalfond. ”Fokuserar med framgång på ett mindre antal kvalitetsaktier”, lyder juryns motivering.

Årets Tillväxtmarknadsfond 2022: Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader
Årets Tillväxtmarknadsfond heter Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader och är enligt juryn ”en tillväxtmarknadsfond att hålla i handen, även i utmanande tider."

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 500 fonder
Enkelt att komma igång

Årets Hedgefond 2022: Alcur Grow B
Årets Hedgefond 2022 är long/short-fonden Alcur som har hållit stilen i vitt skilda marknadslägen. ”Vinst för tredje året för lågriskfonden som stigit stadigt i både rally och börsras”, motiverar juryn utmärkelsen.

Årets Uppstickare 2022: Fidelity FAST Global
Fidelity FAST Global får priset Årets Uppstickare. Juryns motivering lyder: ”En riktigt aktiv förvaltare som hittat sin egen väg till hög avkastning”.

Listan senast uppdaterad: 2023-01-30. Källa/inspiration: Privata Affärer/Avanza.

Fondmarknaden: Årets bästa fonder och fondförvaltare 2021

Och slutligen även Fondmarknadens prestigefyllda fondutmärkelsen Årets fonder 2021 (utsågs februari 2022) – låt oss kika närmare på vilka fonder och fondbolag som blev vinnare och tillhörande motiveringar.

Vi kommer även att uppdatera guiden när nästa års vinnarfonder utses under 2023!

Om tävlingen:
Årets fonder har utsetts bland de ca 1 800 fonder som handlas på fondhandelsplatsen Fondmarknaden. De tio fondkategorierna är den indelning de valt för att kategorisera sitt fondutbud. Fonden behöver minst 3 års historik (med undantag för kategorin Årets Nykomling), skall vara anpassad för privatpersoner, den får ej vara komplex och ej ha ett minimum-insättningskrav på över 1 000 kr. Fonden måste även ha ett hållbarhetsbetyg från Morningstar. Fonderna rankas sedan enligt nedan parametrar inom sin respektive kategori:

 • Avkastning under 2021
 • Genomsnittsavkastning de senaste 3 åren
 • Sharpekvot (riskjusterad avkastning) 1 och 3 år
 • Hållbarhetsbetyg i förhållande till kategori (Morningstars hållbarhetsbetyg)

Den av vinnarfonderna inom de olika fondkategorierna som har bäst inbördes ranking tilldelas Året fond. Årets fondbolag tilldelas det fondbolag som tagit hem flest priser bland fondkategorierna eller som har flest fonder i toppskiktet totalt sett.

Årets räntefond 2021: Lannebo Räntefond Kort
Priset för Årets räntefond går i år till en fond där trygghet går före hög avkastning. Fonden investerar brett mot räntebärande värdepapper och främst i företagsobligationer med hög kreditvärdighet. Vinnaren är inte på några sätt den räntefond som gett bäst avkastning under året, men fonden har gett god riskjusterad avkastning, det vill säga avkastning i förhållande till risk. Söker man ett investeringsalternativ med mycket låg risk så är detta en fond värd att kika på.

Årets hedgefond 2021: PriorNilsson Idea
Priset för Årets hedgefond går till en aktör som stolt kan addera ytterligare ett pris till prishyllan efter ett mycket framgångsrikt år. Förvaltningsteamet har levererat en rekordavkastning sett flera år tillbaka och påminner oss återigen om hur en aktiv förvaltning och tro på sina bästa idéer kan ge gott resultat i såväl en stabil som en turbulent marknad.

Årets branschfond 2021: Swedbank Robur Technology
Priset för Årets branschfond går i år, likt förra året, till en fond som haft fokus inom området teknik och IT – denna gång med USA som dominerande marknad och med fokus på större bolag, framför allt inom branscherna halvledare, hårdvara och mjukvara som ca 80 % av fondförmögenheten är investerad mot. Förvaltningsteamet visar prov på gedigen kunskap och erfarenhet inom områdena och har tillsammans skapat mycket goda förutsättningar till god avkastning för fondens andelsägare.


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets branschfond Swedbank Robur Technology.

Årets Sverigefond 2021: Cliens Sverige
Priset för Årets Sverigefond går till en aktör som i flera år slagits i toppen, för att i år kliva upp på första plats som bäst i klassen i denna fondkategori. Tack vare en aktivt förvaltad och en koncentrerad portfölj har man på ett mycket bra sätt lyckats med att förena det bästa av två världar – tillväxt och kvalitet i både stora som små bolag. Bland fondens största innehav hittar vi välkända svenska bolag så som Investor, SEB, Atlas Copco och Volvo.


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets Sverigefond Cliens Sverige.

Årets Nordenfond 2021: SEB Nordic Equity Fund
Priset för Årets Nordenfond går till en fond som har lyckats med att pricka rätt bolag inom branscherna industri, finans och sjukvård och på så sätt gett sina andelsägare mycket god riskjusterad avkastning under 2021. Bland de största innehaven hittar vi bolag som Investor, Novo Nordisk, Volvo och Sandvik.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Årets Europafond 2021: JPM Europe Strategic Growth
Priset för Årets Europafond går till en fond som fokuserar på tillväxtorienterade bolag. Fonden investerar brett inom många olika typer av branscher med störst vikt inom detaljhandel, konsumentvaror, verkstadsindustri och mjukvara.

Årets Nordamerikafond 2021: AMF Aktiefond Nordamerika
Priset för Årets Nordamerikafond går i år till en fond som investerat majoriteten av sin fondförmögenhet i USA med stort fokus på teknik och IT. Bland de största branscherna hittar vi mjukvara, interaktiva media, halvledare samt läkemedelstillverkare. De två största innehaven, vilka tillsammans utgör nästan 20 % av portföljen, är IT-jättarna Microsoft och Alphabet (Google).

Årets globalfond 2021: Swedbank Robur Globalfond
Priset för Årets globalfond går i år till en fond som verkligen tagit vara på några av årets största trender. Fonden har bland annat investerat i branscherna halvledare, mjukvara, sjukförsäkringar samt diagnostik och forskning. Det är inte förvånande att denna fond tar hem priset för andra året i rad med tanke på vilken efterfrågan det funnits på många av de bolag som är verksamma inom dessa branscher.


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets globalfond Swedbank Robur Globalfond.

Årets tillväxtmarknadsfond 2021: Aberdeen Emerging Markets Smaller Companies Fund
Priset för Årets tillväxtmarknadsfond går till en fond som tagit vara på några av de stora trender vi sett under året. Det har i medierna talats mycket om bristen på halvledare samt ökade priser för transport. Detta är två av fondens största investeringsområden och närmare 25 % av portföljen har varit investerat mot bolag inom områdena, vilket gett fonden ett gott förvaltningsresultat. Fonden investerar brett inom olika tillväxtmarknader med majoriteten av kapitalet investerat mot Asien.

Årets Japanfond 2021: Handelsbanken Japan Tema
Priset för Årets Japanfond går till en fond med tematisk investeringsstrategi där fondbolaget menar att fokus ligger på demografi, produktivitet, livsstilar och miljö. Detta har uttryckt sig genom investeringar i välkända bolag som Sony, Toyota och Daikin. Förvaltningsteamet har i en svårnavigerad miljö lyckats väl med att skapa god riskjusterad avkastning åt sina andelsägare.

Årets nykomling 2021: Skandia Världen Sverige
Priset för Årets nykomling går till en fond som förutom sitt goda förvaltningsresultat under året, är värd att lyftas fram som ett välkommet tillskott av fonder som aktivt bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle. Genom denna fond gör man det lättare för sparare att investera hållbart samtidigt som man inte på något sätt tummar på varken investeringarnas kvalitet eller det förväntade resultatet.


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets nykomling Skandia Världen Sverige.

Årets fond 2021: Swedbank Robur Technology
Priset för Årets fond går sedvanligt till den fond som har presterat bäst bland alla vinnare i de olika fondkategorierna under året. Detta fondbolag kammar nu hem priset för andra året i rad – denna gång med en teknikfond som har USA som främsta marknad och som investerar i större bolag. Ett bevis på såväl en fond som ett förvaltningsteam i världsklass.

Årets fondbolag 2021: Swedbank Robur
Priset för Årets fondbolag går för andra året i rad till Swedbank Robur som levererar ett minst sagt fantastiskt förvaltningsår. Genom att vinna kategorierna Årets branschfond, Årets globalfond samt Årets fond tar man även hem priset som Årets fondbolag! Utöver detta finns man även med i den absoluta toppen i flertalet andra fondkategorier – Detta är ett kvitto på att man inom bolaget besitter mycket god kunskap och förvaltningskompetens.

Vidare fortsätter Swedbank Robur utmärka sig som en branschledare inom hållbarhet där man som en aktiv ägare strävar efter att försöka göra vår värld lite mer hållbar!


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets fondbolag Swedbank Robur.

Listan senast uppdaterad: 2022-02-30. Källa/inspiration: Fondmarknaden/Avanza.

Topplistor 2023 – Världens bästa fonder sett till kursutveckling


Nu har du fått tips på bra prisbelönta fonder att hitta inspiration från, och kanske väljer du att inkludera en eller flera i din fondportfölj. Med det sagt ska vi i denna guide nu kika närmare på ett urval av de bäst presterande vinnarfonderna just nu.

Nedan listar vi de tre bästa fonderna för ett antal olika fondkategorier som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Om du klickar dig vidare kan du bland annat finna information om:

 • Hur populär den är, baserat på flest antal fondandelsägare hos nätmäklaren Avanza
 • Dess fondförvaltningsavgift
 • Fondbetyget baserat på Morningstars rating

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar! Det finns ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet, men genom att titta på historisk avkastning har du en bra grund att utgå från i valet av fonder och god chans att se ditt innehav växa allt mer per år.

Bästa aktiefonderna

Aktiefonder är aktivt förvaltade fonder och ett populärt val bland alla som investerar. En aktiefond har i regel både lite högre utveckling och högre risk än andra typer av fonder, eftersom fonden följer utvecklingen på aktiemarknaden. När du köper andelar i en aktiefond så blir du därmed indirekt ägare i ett antal börsnoterade företag och din fond kommer att fluktuera i värde på ett liknande sätt som aktiemarknaden, men oftast med mindre dramatiska toppar och dalar.

Skillnaden på att köpa en aktiefond jämfört med en aktie är att du direkt får en större blandning av olika aktiebolag i portföljen, istället för bara en enda. Du betalar inte heller courtage för att köpa fonden, vilket man gör för aktier (men däremot en årlig löpande förvaltningsavgift som löpande dras av från fonden). En aktiefond kan inrikta sig på bland annat ett visst land eller region, en bransch eller annat tema och är en bra pusselbit i en diversifierad portfölj. Här följer tips på bra fonder inom kategorin, sett till avkastning senaste åren.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Aktiefonder.

Bästa aktiefonderna – 1 år

 1. HSBC GIF Turkey Equity AC 100 %
 2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 98 %
 3. Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR 67 %

Bästa aktiefonderna – 3 år

 1. HSBC GIF Turkey Equity AC 282 %
 2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 187 %
 3. BGF World Energy A2 186 %

Bästa aktiefonderna – 5 år

 1. HSBC GIF Turkey Equity AC 304 %
 2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 184 %
 3. Swedbank Robur Technology A 177 %

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa blandfonderna

Blandfonder kan uppfattas som lite “mellanmjölk” men är likväl ett stadigt tillskott i fondportföljen. Precis som namnet antyder så är en blandfond en mix av olika värdepapper. Den kan därmed innehålla till exempel en blandning av aktier och räntebärande värdepapper.

Blandfonder har lägre eller högre risk baserat på hur stor proportion aktier de innehåller (större andel aktier innebär större risk). Här hittar du inspiration till de bästa fonderna inom kategorin!

Ta hjälp av en fondrobot för att hitta de bästa fonderna för dig

Fondrobotar som sparform har vuxit kraftigt i popularitet under de senaste åren, då sparare uppskattar enkla och moderna lösningar som kombinerar de bästa egenskaperna från "människa och maskin" för att skräddarsy den bästa fondlösningen för varje individ. Beroende på dina personliga förutsättningar, tidshorisont och riskvilja kan du sen låta fondroboten välja ut och placera i de bästa fonderna för just dig!

Börskollen använder själva
En av fondrobotarna med längst historik
Högst avkastning & smidiga risknivåer
Enkelt och smidigt att komma igång

Bästa blandfonderna – 1 år

 1. Tellus Midas 22 %
 2. Invesco Pan European Hi Inc A EUR Acc 16 %
 3. Invesco Sustainable Allc A Acc EUR 15 %

Bästa blandfonderna – 3 år

 1. SPP Generation 80-tal 42 %
 2. SPP Generation 70-tal 42 %
 3. Allianz Income and Growth AT USD 39 %

Bästa blandfonderna – 5 år

 1. Proethos Fond 86 %
 2. IKC Sverige Flexibel 85 %
 3. Tellus Midas 85 %

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Blandfonder.

Bästa räntefonderna

Räntefonder är likt aktiefonder aktivt förvaltade, men är däremot oberoende av aktiemarknaden och påverkas istället av ränteläget. Det finns två typer av räntefonder: korta och långa, beroende på hur lång löptiden är på de räntepapper som fonden innehar. Gemensamt för båda varianterna är att värdet på fonderna sjunker när räntan stiger, och tvärtom. Däremot har långräntefonder högre risk än korta räntefonder, men även långa är fortfarande ett relativt lågt risktagande jämfört med andra fonder.


Räntefonder är alltså ett bra val av fonder för nybörjare som hellre vill investera tryggt, än till största utveckling och bästa avkastning. Korträntefonder kan också passa bra för mer kortsiktigt sparande när du vet att du snart behöver pengarna. Långräntefonder är istället särskilt bra när räntan är hög och på väg neråt, och är känsliga för ränteförändringar. I praktiken kan du själv kombinera aktiefonder och räntefonder och på så vis uppnå ungefär samma effekt som om du köper en blandfond.

Nedan listar vi de bästa fonderna enligt data hur de presterat det senaste året, 3 åren samt 5 åren!

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Räntefonder.

Bästa räntefonderna – 1 år

 1. MS INVF European HY Bd A 19 %
 2. INVL Global Emerging Markets Bond 19 %
 3. Coeli I Frontier Mkt Fxd Inc R SEK 19 %

Bästa räntefonderna – 3 år

 1. Holberg Kreditt A 38 %
 2. Alfred Berg Nordic HY ACC A - C (HSEK) 36 %
 3. MS INVF European HY Bd A 35 %

Bästa räntefonderna – 5 år

 1. Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD 47 %
 2. Threadneedle (Lux) US Hi Yld Bd AU 35 %
 3. Alfred Berg Nordic HY ACC A - C (HSEK) 35 %

Bästa indexfonderna

Indexfonder är den typ av fonder som inte är aktivt förvaltade, utan istället passivt förvaltade. De har därför i regel en jämförelsevis låg avgift. Indexfonden följer ett index – ett jämförelsetal – och rör sig efter utvecklingen på det indexet. Den kan till exempel spegla avkastningen för svenska OMXS30-indexet, vilket utgörs av de 30 mest handlade aktierna på den svenska börsen.

Tack vare låg avgift är indexfonden ofta ett bra komplement i ditt sparande. Nackdelen är att fondens utveckling är begränsad på så sätt att du inte kan få större avkastning än indexet. Vill du ta del av de indexfonder som presterat bäst de senaste åren, ta en titt i listorna här nedan.

Läs mer: Fördjupa dig mer om passiva fonder i vår stora guide om Indexfonder.

Bästa indexfonderna – 1 år

 1. Storebrand Europa A SEK 27 %
 2. Swedbank Robur Access Europa A 27 %
 3. Skandia Europa Exponering 26 %

Bästa indexfonderna – 3 år

 1. Länsförsäkringar USA Index 70 %
 2. Avanza USA 67 %
 3. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 63 %

Bästa indexfonderna – 5 år

 1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 105 %
 2. Länsförsäkringar USA Index 102 %
 3. Storebrand USA A SEK 96 %
Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa Sverigefonderna

När vi pratar om Sverigefonder så menar vi fonder som framförallt inriktar sig på den svenska marknaden – och i det här urvalet har vi valt att inkludera både (aktiva) aktiefonder såväl som (passiva) indexfonder. Du får som följd bra exponering mot just svenska bolag. En Sverigefond, kan antingen inrikta sig på bolag verksamma i en viss sektor, till exempel investmentbolag, eller mer fritt blanda aktier inom olika branscher.

Till Sverigefonder brukar man också räkna fonder som placerar en del av kapitalet i övriga länder i Norden och världen, så länge största delen placeras i svenska värdepapper. Kolla in listan nedan för att hitta inspiration till de bästa fonderna med Sverigefokus.

Bästa Sverigefonderna – 1 år

 1. PriorNilsson Sverige Aktiv A 20 %
 2. Handelsbanken Sverige Selektiv 19 %
 3. SEB Swedish Value Fund 18 %

Bästa Sverigefonderna – 3 år

 1. Spiltan Aktiefond Småland 47 %
 2. SEB Swedish Value Fund 47 %
 3. LMM - Kavaljer Quality Focus A SEK 46 %

Bästa Sverigefonderna – 5 år

 1. Cliens Småbolag A 97 %
 2. Spiltan Aktiefond Småland 84 %
 3. SEB Sverigefond Småbolag C/R 81 %

Bästa globalfonderna

När du investerar i globalfonder får du exponering mot hela världen. Globalfonder är ett populärt val hos alla som investerar eftersom man får en bra spridning på sitt sparande, och samtidigt har möjlighet att välja fonder med låg förvaltningsavgift. Globalfonder finns, likt Sverigefonder, både som aktiefonder och indexfonder (och i denna jämförelse inkluderar vi båda).

Globala indexfonder har i allmänhet låga avgifter jämfört med globala aktiefonder som kan ha något högre avgift. Det är inte ovanligt att en globalfond har största delen av sitt innehav i USA, eftersom amerikanska företag utgör en stor del av världsekonomin.

Bästa globalfonderna – 1 år

 1. Invesco Global Equity Income A USD Acc 29 %
 2. MS INVF Global Opportunity A 28 %
 3. Spets A 27 %

Bästa globalfonderna – 3 år

 1. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 156 %
 2. Sparinvest SICAV Global Value EUR R 86 %
 3. Spiltan Globalfond Investmentbolag 85 %

Bästa globalfonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Globalfond A 136 %
 2. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 109 %
 3. Schroder ISF Glbl Sust Gr A Acc USD 98 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om globalfonder i vår stora guide om Globalfonder.

Bästa småbolagsfonderna

En småbolagsfond (“Small Cap” på engelska) investerar i börsnoterade mindre bolag. Definitionen av ett litet bolag varierar dock mellan förvaltarna, till exempel är kriterierna olika för USA och Sverige. Det som definieras som Small Cap i USA kan ju räknas som ett stort bolag i Sverige och vice versa. Att investera i småbolagsfonder ger dig större möjlighet till bra avkastning tack vare företagens potential att växa mycket. Samtidigt är risken också större än för fonder med större och mer mogna bolag som ofta är mer stabila.

Ett vanligt krav i svenska småbolagsfonder är att varje bolag som ingår i fonden som högst får motsvara 0,5-1 procent av börsens totala värde. Glöm inte att kolla på fondens avgift innan du beslutar dig eftersom en del småbolagsfonder kan ha hög förvaltningsavgift.

Här följer tips på de bästa fonderna just nu där vi har valt att ta med såväl globala fonder inom “småbolag” samt “små-/medelstora bolag”!


Bästa småbolagsfonderna – 1 år

 1. Templeton Eurp Sm-Mid Cap A(acc)EUR 37 %
 2. Evli Emerging Frontier B 36 %
 3. Didner & Gerge US Small and Microcap 26 %

Bästa småbolagsfonderna – 3 år

 1. Evli Emerging Frontier B 108 %
 2. M&G (Lux) Japan Smlr Comps A EUR Acc 97 %
 3. Didner & Gerge US Small and Microcap 79 %

Bästa småbolagsfonderna – 5 år

 1. Evli Emerging Frontier B 109 %
 2. Cliens Småbolag A 97 %
 3. Spiltan Småbolagsfond 84 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om fonder med fokus på små och medelstora bolag i vår stora guide om Småbolagsfonder.

Bästa tillväxtfonderna

Tillväxtfonder har fokus på tillväxtmarknaderna, det vill säga marknader och geografiska områden där ekonomin förväntas växa snabbare än i resten av världen. Dessa fonder heter ofta namn med “Emerging Markets” på engelska och kan fokusera på regioner, land eller en kategori av verksamhet med stor tillväxtpotential. Låg avgift är som alltid ett plus när du ska välja tillväxtfond.

Tänk på att tillväxtfonder har relativt hög volatilitet jämfört med andra fonder, inte minst med anledning av att de påverkas av politiska oroligheter och annat som pågår i utvecklingsländer. Som en del i din varierade fondportfölj kan de dock vara ett bra och spännande val att följa! I listorna nedan ger vi tips på de tillväxtfonder som gått bäst under senaste året/åren.

Bästa tillväxtfonderna – 1 år

 1. Evli Emerging Frontier B 36 %
 2. Swedbank Robur Small Cap EM A 23 %
 3. Schroder ISF Frntr Mkts Eq A Acc USD 19 %

Bästa tillväxtfonderna – 3 år

 1. HSBC GIF Frontier Markets AC 118 %
 2. Evli Emerging Frontier B 108 %
 3. Schroder ISF Frntr Mkts Eq A Acc USD 97 %

Bästa tillväxtfonderna – 5 år

 1. Evli Emerging Frontier B 109 %
 2. HSBC GIF Frontier Markets AC 87 %
 3. Schroder ISF Frntr Mkts Eq A Acc USD 75 %

Bästa fastighetsfonderna

Vill du investera i fastighetsmarknaden? Då passar fastighetsfonder bra som en del i ditt sparande. Fastighetsfonder påverkas av hur bostads- och fastighetsmarknaden ser ut och här är stigande eller fallande räntor givetvis en viktig variabel att väga in. Ofta brukar man räkna fastighetsbolag som stabila eftersom de får löpande intäkter i form av hyror.

Många fastighetsfonder har gett bra historisk avkastning, men som alla typer av investeringar innebär de också en risk. För dig som vill spara en del av dina tillgångar i fastighetsfonder, ta en titt i listorna här för att hämta inspiration!

Bästa fastighetsfonderna – 1 år

 1. Franklin Global Real Estate A(acc)EUR-H1 1 %
 2. UB Nordamerika REIT A -1 %
 3. UB Global REIT A -2 %

Bästa fastighetsfonderna – 3 år

 1. MS INVF US Property A 50 %
 2. UB Nordamerika REIT A 49 %
 3. MS INVF Global Property A USD 30 %

Bästa fastighetsfonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Fastighet A 39 %
 2. Janus Henderson Hrzn GlblPtyEqsA2USD 30 %
 3. Länsförsäkringar Fastighetsfond A 25 %

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa teknikfonderna

Teknikfonder inriktar sig på bolag inom teknikbranscherna. Här ingår stora teknikjättar som Amazon, Google, Apple och Tesla, men också tillväxtbolag inom teknik. Tech-området sträcker sig brett, med allt från tillverkning av halvledare och datorer, till cybersecurity och sociala medier.

Många teknikbolag har haft stark utveckling under 2000-talet, men kategorin innebär samtidigt en risk eftersom det kan ske snabba vändningar. Teknikfonder är ett bra sätt att sprida riskerna och få exponering mot flera olika teknikbolag – här listar vi de bästa valen baserat på avkastningen de senaste åren.

Bästa teknikfonderna – 1 år

 1. Swedbank Robur Technology A 40 %
 2. JPM US Technology A (acc) USD 30 %
 3. Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD 28 %

Bästa teknikfonderna – 3 år

 1. Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc 98 %
 2. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 94 %
 3. Swedbank Robur Technology A 80 %

Bästa teknikfonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Technology A 177 %
 2. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 164 %
 3. Fidelity Global Technology A-Dis-EUR 159 %

Bästa fonderna inom miljö och grön energi


Gröna fonder och fonder inom miljö och förnybar energi har fått ett uppsving som följd av större medvetenhet om klimatförändringar. Allt fler som investerar vill placera sina pengar i fonder som ger gott samvete. Här ingår till exempel bolag inom vindkraftverk, solenergi, vattenrening och återvinning.

Bästa gröna fonderna – 1 år

 1. Templeton Glb Climate Change A (acc) EUR 24 %
 2. Storebrand Smart Cities A2 16 %
 3. RobecoSAM Circular Economy Eqs D EUR 16 %

Bästa gröna fonderna – 3 år

 1. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 79 %
 2. DNB Fund Renewable Energy retail A 66 %
 3. BGF Sustainable Energy A2 62 %

Bästa gröna fonderna – 5 år

 1. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 130 %
 2. BGF Sustainable Energy A2 112 %
 3. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 111 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om hållbara fonder i vår stora guide om Gröna och hållbara fonder.

Bästa råvarufonderna

Råvarufonder kan äga värdepapper som speglar priset i ett råvaruindex, eller äga aktier i bolag med produktion eller handel av råvaror. Det finns alltså både indexfonder och aktiefonder inom kategorin. Definitionen av en råvara är att det är en naturresurs som man behandlar, till exempel silver, koppar, olja till bensin och diesel, kaffe och pappersmassa (men även vatten skulle kunna ses som en råvara och inkluderas också nedan).

Priset på råvaror speglar konjunkturen, så om du köper i lågkonjunktur finns bra chans till att värdet på råvarufonden ökar när det sedan vänder till högkonjunktur. Men – branschen är komplicerad och det går aldrig att förutse hur en fond ska röra sig. Däremot kan en råvarufond bidra till en mer diversifierad portfölj, så hämta gärna inspiration från listorna som följer.

Bästa råvarufonderna – 1 år

 1. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 28 %
 2. Franklin Natural Resources A(acc)USD 17 %
 3. BGF World Energy A2 15 %

Bästa råvarufonderna – 3 år

 1. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 237 %
 2. BGF World Energy A2 186 %
 3. Franklin Natural Resources A(acc)USD 163 %

Bästa råvarufonderna – 5 år

 1. BGF World Mining A2 107 %
 2. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD 77 %
 3. JPM Global Natural Resources A (acc) EUR 71 %

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Råvarufonder.

Bonus: Bästa fonderna med högst hållbarhetsbetyg

För dig som vill fokusera extra mycket på just hållbarhet har vi här valt de fonder med högst hållbarhetsbetyg (5 av 5) hos Avanza och därefter sorterat på högst avkastning.

Bästa hållbara fonderna – 1 år

 1. Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR 67 %
 2. East Capital New Europe A1 SEK 49 %
 3. Swedbank Robur Technology A 40 %

Bästa hållbara fonderna – 3 år

 1. Invesco India Equity A USD AD 100 %
 2. Invesco Global Equity Income A USD Acc 81 %
 3. BNPP Sust US Value Mlt-Fac Eq Cl R 81 %

Bästa hållbara fonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Technology A 177 %
 2. Swedbank Robur Globalfond A 136 %
 3. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 130 %

Bonus: 7 aktiefonderna med lägst avgift

För dig som istället vill fokusera på låga avgifter summerar vi slutligen de sju aktiefonderna hos Avanza som har lägst avgift.

 1. Avanza Zero 0,00 %
 2. Avanza Global 0,09 %
 3. Avanza Sverige 0,18 %
 4. Avanza USA 0,19 %
 5. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21 %
 6. Storebrand Sverige A SEK 0,21 %
 7. Storebrand USA A SEK 0,21 %

Listan senast uppdaterad: 2023-09-01. Källa/inspiration: Avanza.

Alternativ: Sigmastocks – För dig som istället vill fokusera på automatisk sparande i aktier

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka fram de bästa fonderna eller aktierna på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande, vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj där ett urval av aktier skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

4,5/5 i betyg hos Google
Automatisera ditt sparande i aktier
Skräddarsy baserat på din ekonomi
Låg avgift på 0,35-0,39%
Enkelt att komma igång

Kom igång: Så köper du fonder i 7 enkla steg

Har du hittat din blandning av bra fonder? Då är det dags att komma igång och börja investera! Du behöver ett konto hos en nätmäklare, där vi rekommenderar Avanza och Nordnet.

Anledningen till att vi rekommenderar just dessa två är att avgifterna ofta är mer konkurrenskraftiga och den tekniska upplevelsen bättre jämfört med traditionella storbanker. Avanza och Nordnet är också de största nätbankerna i Sverige.

Det är kostnadsfritt att registrera sig och öppna ett konto via BankID. ISK, investeringssparkonto, eller KF, kapitalförsäkring, är de två mest vanliga typerna av konton. Här är 7 enkla steg för att komma igång med fonder:

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

1. Överför pengar till kontot från din vanliga bank.

2. Leta upp den fond som du vill investera pengar i hos din nätmäklare. Det gör du enklast genom att söka på bolagsnamnet på sajten. Välj gärna flera olika typer av fonder, inom olika kategorier och marknader för att få en bred diversifiering.

3. När du hittat rätt fond klickar du på “Köp”.

4. Välj vilket konto pengarna ska dras från, till exempel ditt ISK.

5. Fyll i belopp som du vill köpa för. Köp inte för mer än vad du har råd att förlora och lägg inte alla ägg i en korg!

6. Skicka iväg din fondandelsorder. Nu är du snart ägare i fonden och kan följa dess utveckling!

7. Fortsätt med fördel att månadsspara regelbundet i fonder. Du kan ställa in ett automatiskt sparande som gör jobbet åt dig.

Hur säljer man fonder?

Har det blivit dags att sälja fonden för att kunna använda pengarna eller investera i något annat? För att sälja fondandelar letar du upp fonden i listan över dina fondinnehav och klickar helt enkelt på “Sälj”.


Du kan välja att sälja hela din ägarandel eller bara en del av den. Vilket pris som du säljer fonden till bestäms normalt en gång per dag. Kursen beror därmed på när på dagen som du lägger ordern – före eller efter brytpunkt för fonden.

Hur lång tid tar det att sälja fonden?

När du säljer en fond kommer pengarna inte att omedelbart nå ditt konto. Den exakta tiden som det tar är olika beroende på fondförvaltare, men det brukar normalt ta upp till två dagar för svenska fondbolag att bekräfta affären. För en del utländska fonder, och även vissa svenska, kan försäljningen ta längre tid än så att slutföra.

Bryttid: När uppdateras fonder?

Vilken tid på dygnet som en fond uppdateras varierar beroende på förvaltaren. Men oftast är bryttiden för fondbolag mellan kl 15-16 på vardagar. Därutöver behöver nätmäklaren, till exempel Avanza, sätta en stopptid för att hinna sammanställa alla köp- och säljordrar. Den stopptiden skiljer sig också lite beroende på fond, men sker i vanliga fall kl 12 eller 13.

Vad kostar det att köpa en fondandel?

Fonder kostar vanligtvis inget att köpa, dvs. inget courtage. Du betalar istället en löpande så kallad fondavgift eller förvaltningsavgift, som anges i ett procenttal per år. Avgiften dras automatiskt på ditt innehav, så du behöver inte lägga undan några pengar till den. Låg avgift är en viktig aspekt när du jämför fonder, även om andra punkter som bra avkastning och att välja flera olika typer av fonder också spelar roll.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet är konkurrenskraftiga på marknaden och har drivit utvecklingen framåt under många år så att det blivit enklare och billigare att handla fonder för nybörjare. Du kan också vända dig till storbankerna för att spara i fonder, även om de inte ligger lika långt fram i utvecklingen.

Håll utkik efter erbjudanden om att spara gratis i fonder upp till en viss sparnivå. Det gör att du helt slipper betala fondavgifter när du börjar att investera i fonder, tills dess att du nått en viss summa i ditt sparande.

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 500 fonder
Enkelt att komma igång

Fler frågor och svar om att hitta och investera i de bästa fonderna

Var hittar man de bästa fonderna att köpa?

Denna sida kan utgör en bra startpunkt för att hitta inspiration till bra fonder att läs mer om. Här listar vi dels de fonder och fondbolag som har erhållit priser och utmärkelser på sistone samt de fonder inom olika kategorier som har presterat allra bäst under olika tidsperioder.

Det finns givetvis fler parametrar som man bör väga in innan man avgör vilka fonder ska man köpa, men här kan du se uppslag till fonder som har rosats att marknaden över lång tid och därmed kan vara intressanta att fokusera mer på.

Vi tipsar också om att följa det allmänna nyhetsflödet och läsa brett för mer inspiration och även att ladda ner vår app för en bättre nyhetsupplevelse.

Kom dock ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Hur kommer jag igång med fonder?

Enklast är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet. Där kan du välja mellan ett stort utbud av fonder, till exempel indexfonder med låg avgift och de mest populära aktiefonderna, samt sätta upp ett månadssparande.

Läs gärna vår guide Spara i fonder.

Går det att förlora pengar på fonder?

Ja, det är aldrig säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Tittar man på hur börsen sett ut historiskt så har dock långsiktigt sparande i fonder lönat sig. Se till att sprida ut ditt innehav i många olika fonder för att få en bra diversifiering och därmed minska riskerna.

Vad kostar en fond?

De flesta fonder kostar inget att köpa eller sälja, då de till skillnad från aktier inte har courtage. Däremot betalar du en löpande årlig förvaltningsavgift. Storleken på en förvaltningsavgift är olika för olika fonder. Avanza Zero är ett exempel på en fond som helt saknar avgift och är alltså gratis att spara i.

Vilka är de bästa fonderna att köpa som nybörjare?

Vilka fonder som blir de stora vinnarna i framtiden är givetvis väldigt svårt att sia om. Generellt sett kan det vara klokt att fokusera på fonder med stark historik samt erkända och duktiga förvaltningsteam, samt även att väga in avgiften. Vi rekommenderar också att man gärna sätter upp ett automatiskt månadssparande i fonder. Det innebär att du kommer att köpa fonder regelbundet i upp- såväl som nedgång.

Det kan också vara värt att fundera på vilka inriktningar eller regioner som du tror står en ljus framtid till mötes (det kan exempelvis rör sig om grön energi, ny teknik, tillväxtregioner, fastigheter eller dylikt).

Vad innebär en aktiv respektive en passivt förvaltad fond?

Aktiefonder, räntefonder och blandfonder är exempel på aktivt förvaltade fonder. Dessa fonder har en förvaltare som fattar beslut om att köpa eller sälja värdepapper i fonden, så att fonden går så bra som möjligt. En passivt förvaltad fond följer istället ett index – dessa fonder kallas därför indexfonder. Det kräver mindre arbete med förvaltning och som följd är förvaltningsavgiften oftast lägre än för aktivt förvaltade fonder.

Hur många fonder ska man ha i sin fondportfölj?

Åtminstone 2 till 3 bra fonder är bra att ha i portföljen, till exempel en globalfond och en Sverigefond. Dessa kan du krydda med valfria fonder, som en tillväxtmarknadsfond och ett ett par nischade aktiefonder som intresserar dig.

Oftast behövs inte fler än 10 fonder om du sprider ut dessa i olika kategorier. Fler än så riskerar att bli rörigt och innehavet i fonderna kan överlappa varandra om du till exempel äger flera globala indexfonder.

Vilka fonder har presterat bäst senaste året?

Ta en titt på listorna längre upp i guiden. Där hittar du topplistor över bästa fonderna inom olika typer av kategorier.

Vilket fondsparande är bäst?

Likt klyschan för träning kan man säga att det bästa fondsparandet är det som blir av. Vilka fonder som passar dig bäst beror på din önskade risknivå och om det rör sig om långsiktigt sparande eller om du snart behöver en del av dina investerade pengar. Det är en bra idé att mixa portföljen med flera olika typer av fondsparande och gärna månadssparande.

Vad är fördelen med aktiefond jämfört med aktier?

De största fördelarna är tidsbesparing och riskspridning. När du investerar i en aktiefond får du automatiskt flera olika bolag, vilket sprider riskerna. Du behöver inte tänka på att hålla koll på kursen för dessa värdepapper.

Detta eftersom en aktivt förvaltad aktiefond gör jobbet åt dig för att ge bästa möjliga avkastning. Du slipper även betala courtage, men betalar å andra sidan en procentuell förvaltningsavgift istället.

När ska man sälja fonder?

Grundregeln är att ju längre tid du sparar, desto större chans har ditt innehav att växa och du får ta del av ränta-på-ränta-effekten. Men när det till exempel är dags för bostadsköp, pension eller annat som du sparat till och du behöver pengarna, är det bra att försöka tajma in försäljningen med en topp.

Det är förstås inte alltid möjligt att vänta på om du vill använda pengarna snart. Har du sparat i många år är chansen att du ändå gjort en bra vinst på ditt sparande och inte kommer att bli nämnvärt påverkad av hur kursen står just för den dagen.

Hur mycket ska jag månadsspara i fonder?

Spara så mycket du har råd att sätta undan. Runt 5-10 procent av ens inkomst brukar vara rekommenderat, men utgå från din egen situation och räkna på hur mycket du har över efter att utgifter som lån, räkningar, hyra, mat och andra nödvändigheter är betalda. Fördelen med fonder är att du kan spara lite varje månad. Med tiden kan det bli en betydande summa.

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.