FundingPartner – Omdöme, recension och guide till investering i FundingPartners företagslån 2025
Söker du efter en plattform som gör det enklare och mer lönsamt att investera i fastighets- och företagslån? Då kan FundingPartner vara en bra lösning för dig. Denna skandinaviska crowdfunding-plattform gör det tillgängligt för småsparare att vara med och investera i fastighets- och företagslån som ger stabila kassaflöden – en investeringsform som dessutom väl kompletterar traditionella investeringar i aktier eller fonder.
- FundingPartner är en ledande plattform inom lånebaserad crowdfunding som låter dig investera i fastighets- och företagslån med potentiellt hög avkastning (6-16 %).
- Genom att investera på plattformen kan du få ett stabilt månatligt kassaflöde och avkastningen på dina investeringar korrelerar heller inte med börsen.
- Jämfört med andra crowdfunding-plattformar har FundingPartner en mycket god avkastningshistorik (närmare 10 % årligen) en låg tröskel med ett lägsta investeringsbelopp på 1 000 kr, vilket gör plattformen tillgänglig för småsparare.
Om FundingPartner – företagslån som ger månatliga kassaflöden
Crowdfunding, även kallat projektfinansiering, har blivit en allt populärare investeringsform under de senaste åren.Genom att ta hjälp av många mindre investerare kan fastighetsutvecklare och andra företag snabbt och effektivt resa kapital. Samtidigt är detta också en spännande möjlighet för dig som investerare som du kan använda för att diversifiera din portfölj och komma åt projekt som tidigare bara institutionella investerare har haft tillgång till.
FundingPartner är en ledande plattform i Skandinavien inom lånebaserad crowdfunding. Företaget grundades 2017 och har kontor i Stockholm och Oslo. Deras plattform gör det möjligt för privatpersoner och företag att investera direkt i fastighets- och företagslån. Genom att samla in kapital från en bred bas av investerare har de skapat en flexibel och kostnadseffektiv finansieringslösning för mindre och medelstora fastighetsutvecklare och andra typer av företag.
En av de stora fördelarna med att investera via FundingPartner är att avkastningen potentiellt sett är hög (6-16 %). Dessutom korrelerar inte avkastningen med aktiemarknadens svängningar. Det ger dig som investerare en möjlighet att diversifiera din portfölj och skapa stabila, månatliga kassaflöden.
FundingPartner – avkastning som ger diversifiering
En av de mest lockande aspekterna med att investera via FundingPartner är den potentiellt höga avkastningen. Investeringar på plattformen kan ge en årlig avkastning på mellan 6 % och 16 %, beroende på projekt och risknivå.
Den historiska avkastningen mellan 2018 och januari 2024 har legat på i snitt 9,9 % per år netto, efter förluster. Under första halvan av 2024 har nettoräntan dessutom legat markant högre, på i snitt över 14 %, som en följd av en generellt sett högre riskpremie i marknaden i kombination med att styrräntan har stigit kraftigt under de senaste åren. Detta är alltså nettoavkastning, dvs. efter att man har justerat för kreditförluster som under perioden har legat på låga 0,3 %.
Källa: FundingPartners hemsida. Bild över FundingPartners jämna avkastning i relation till börsen och obligationer (High Yield).
Detta ligger i linje med den historiska genomsnittliga årsavkastningen på Stockholmsbörsen, som har varierat över tid, men brukar ligga runt 7-10 %. Det finns såklart ingen garanti för hur hög den framtida avkastningen kommer att bli. Däremot visar detta att investeringar hos FundingPartner under de senaste åren har varit ett bra alternativ till såväl aktie- som ränteplaceringar. Dessutom korrelerar inte avkastningen med aktiemarknadens svängningar, så du kan diversifiera din portfölj genom att investera via FundingPartner och därigenom minska den totala risken i portföljen.
FundingPartner har dessutom fasta månatliga betalningar, vilket ger dig som investerare ett stabilt kassaflöde. Detta är inte minst användbart om du vill få en regelbunden inkomst genom dina investeringar som du kan täcka utgifter med eller återinvestera i nya projekt. Denna stabilitet gör att FundingPartner är ett attraktivt alternativ för många jämfört med mer volatila investeringar i aktier och fonder.
Fördelarna med att avkastningen inte korrelerar med börsen
Att avkastningen på investeringarna via FundingPartner inte korrelerar med börsen har flera fördelar:
- Diversifieringen. Som vi redan har nämnt kan du sprida din risk över olika tillgångsslag genom att investera i fastighets- och företagslån. På så vis minskar du beroendet av hur väl aktiemarknaden presterar.
- Stabiliteten. Många fastighets- och företagslån har fasta räntor. Det betyder att avkastningen är förutsägbar och inte påverkas av marknadens volatilitet.
- Inflationsskyddet. Fastighetsinvesteringar har historiskt sett fungerat som ett bra inflationsskydd eftersom fastighetsvärdena och hyresintäkterna tenderar att öka i takt med inflationen.
- Kassaflödet. De månatliga utbetalningarna ger dig ett stabilt kassaflöde. De pengar som regelbundet betalas ut kan du använda för att täcka dina löpande kostnader eller för att återinvestera. Genom att återinvestera utbetalningarna kan du dra nytta av ränta-på-ränta-effekten, vilket gör att avkastningen på investeringarna ökar exponentiellt över tid.
Liknande tjänster som är värda att nämna
FundingPartner är en ledande aktör inom lånebaserad crowdfunding, men det finns också andra plattformar med liknande tjänster. Två av de som är mest värda att nämna är norska Kameo och svenska Tessin.
Kameo
Kameo är en annan ledande aktör inom crowdfunding som låter dig investera i både fastighets- och företagslån. Plattformen grundades 2014 och är aktiv i Sverige, Norge och Danmark. Här kan du som lägst investera 500 kr, vilket gör det möjligt för även de minsta småspararna att vara med och investera i de olika projekten. Kameo har flexibla investeringsalternativ och en användarvänlig plattform som gör det enkelt att investera.
Tessin
Tessin är en svensk crowdfunding-plattform som specialiserar sig på fastighetsinvesteringar. Plattformen grundades 2014 och har sedan dess hjälpt investerare att finansiera olika fastighetsprojekt. Här kan du investera som lägst 10 000 kr och fokus ligger på projekt inom både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.
I fallet med Tessin har det dock riktats en hel del kritik mot plattformen, vilket kan vara värt att ta del av innan man överväger en investering.
FundingPartner vs Kameo och Tessin
Det finns flera likheter mellan FundingPartner, Tessin och Kameo. Alla tre plattformarna låter dig investera i projekt genom crowdfunding och erbjuder potentiellt hög avkastning och goda möjligheter till diversifiering. De gör det möjligt att finansiera olika projekt och få regelbunden avkastning.
Det finns förstås också vissa skillnader om man jämför FundingPartner vs Kameo och Tessin. De viktigaste skillnaderna är att:
- Det lägsta investeringsbeloppet skiljer sig åt (Tessin: 10 000 kr, FundingPartner: 1 000 kr och Kameo 500 kr).
- Kameo och FundingPartner har en betydligt lägre tröskel sett till investeringsbelopp, så dessa plattformar är mer tillgängliga för mindre småsparare.
- Tessin har ett större fokus på fastighetsprojekt och ett bredare utbud inom denna sektor.
- FundingPartner erbjuder även företagslån, utröver fastighetslån, vilket ger ett bredare urval.
För- och nackdelarna med dessa plattformar
Som du kan se i tabellen nedan finns det både för- och nackdelar med alla tre plattformarna:
Plattform | Fördelar | Nackdelar |
---|---|---|
FundingPartner | Högst externa betyg, hög avkastning, månatliga utbetalningar, transparens. | Kan vara högre risk beroende på projekt och riskklass. |
Tessin | Brett utbud av fastighetsprojekt, etablerad plattform. | Högre minsta investeringsbelopp. Kritik har riktats mot plattformen, se artikel Di. |
Kameo | Lågt minsta investeringsbelopp, flexibla investeringsalternativ. | Möjligen lägre avkastning beroende på projekt. |
Genom att jämföra dem mot varandra kan du välja den som passar bäst utifrån din investeringsstrategi och riskprofil.
Så kommer du igång och investerar på FundingPartner Sverige
Här följer en enkel guide som visar hur du kan komma igång med dina investeringar hos FundingPartner:
- Registrera dig som användare. Besök FundingPartners webbplats och skapa ett konto. Du behöver ange dina personuppgifter och verifiera din identitet med BankID för att registrera ett användarkonto.
- Sätt in pengar på ditt konto. När ditt konto är skapat kan du sätta in pengar via en banköverföring. De medel du sätter in på kontot kan du sedan använda för att finansiera dina investeringar i olika lån på plattformen.
- Utforska de aktuella projekten. Logga in på plattformen och utforska de olika projekten som finns tillgängliga just nu. FundingPartner ger dig detaljerad information och analyser för de olika lånen. Detta gör det enklare för dig att fatta bra investeringsbeslut. Du kan se information om låntagaren, projektet, säkerheter och riskbedömning.
- Välj ett projekt att investera i. När du har valt ett projekt att investera i anger du det belopp du vill investera. Gå sedan vidare för att slutföra din investering.
- Följ upp dina investeringar. Efter att ha investerat kan du följa hur dina investeringar utvecklar sig via din användarprofil på plattformen. FundingPartner ger dig regelbundet uppdateringar om statusen för varje lån. Till exempel får du information om betalningar och eventuella förseningar.
- Få dina återbetalningar. Du kommer att få återbetalningar med ränta direkt in på ditt konto hos FundingPartner enligt överenskomna villkoren för varje lån. Du kan när som helst ta ut dessa pengar genom att överföra dem till ditt bankkonto. Eller så kan du välja att återinvestera dem i nya projekt.
Aktuella projekt som du kan investera i just nu
På FundingPartners webbplats finns flera intressanta investeringsprojekt tillgängliga just nu. Projekten har en tendens att fulltecknas relativt fort, vilket tyder på att intresset bland investerarna på plattformen är högt. Men genom att skapa ett konto och vara aktiv på plattformen kan du hålla utkik över projekten och försöka hitta en lämplig investering.
Se alla aktuella projekt just nu.
Bild: FundingPartners hemsida. Exempel på aktuella projekt.
Om FundingPartners riskklasser
FundingPartner delar in sina lån i tre riskklasser: A, B och C, utifrån sannolikheten för att ett företag går i konkurs och hur stora värden som kan säkras om lånet skulle defaulta.
- Riskklass A har lägst risk, vilket gör att räntan är lägre och sannolikheten för default är mindre. Den förväntade förlusten för dessa lån är låg (< 0,5 %).
- Riskklass B har medelhög risk, vilket ger en lite annorlunda balans mellan ränta och sannolikhet för default. Den förväntade förlusten för de här lånen är aningen högre (0,5 % till 1,5 %).
- Riskklass C har högst risk och dessa lån ger därför en högre ränta för att kompensera för den högre sannolikheten för default. För lån i denna riskklass är den förväntade förlusten av det totalt utlånade kapitalet 1,5 % till 3,0 %.
Samtliga prospekt genomgår en rigorös riskanalys och sållning, vilken man kan läsa mer om på FundingPartners hemsida. Så här skriver de själva;
FundingPartners analysteam granskar varje enskilt lån som publiceras på plattformen. En kreditkommitté, med erfarenhet från ledande banker, investeringsbanker och revisionsföretag måste godkänna alla lån som publiceras på plattformen. Kriterierna för att godkännas är stränga, och överlag godkänns och publiceras bara 2-5% av låneansökningarna.
Passar denna investeringsform dig?
Att investera via FundingPartner kan vara lämpligt för många olika investerare, från småsparare till institutionella investerare. Några exempel på specifika grupper som denna investeringsform kan passa är:
- Småsparare. Eftersom lägsta möjliga investeringsbelopp är endast 1 000 kr kan FundingPartner vara ett alternativ även för dem med begränsat kapital. Möjligheten att diversifiera sina investeringar över flera projekt minskar dessutom risken jämfört med ett enskilt projekt.
- Investerare som vill få regelbundna inkomster. De fasta månatliga utbetalningarna gör denna investeringsform attraktiv för dem som vill ha en stabil inkomstkälla. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för semi-professionella investerare eller de som vill komplettera sina befintliga löpande inkomster med ytterligare en inkomstkälla.
- Personer som vill diversifiera sin portfölj. Då investeringarna via FundingPartner inte korrelerar med aktiemarknaden gör de det möjligt att minska portföljens övergripande risk. Fastighetslån och företagslån är därmed en alternativ investeringsform som du kan komplettera dina investeringar i aktier och obligationer med.
Externa omdömen
FundingPartners investeringsplattform har mottagits väl av investerarna, även om antalet betyg är förhållandevis få totalt sett. FundingPartners app finns tillgänglig att ladda ner för iOS och Android i App Store respektive Google Play. Nedan summerar vi de externa betyg som finns att tillgå:
- Trustpilot: 3,9 / 5 (över 160 röster)
- App Store: 5,0 / 5 (dock endast 5 röster)
- Google: 5,0 / 5 (dock endast bara 5 röster)
Jämför vi exempelvis betygen på Trustpilot med konkurrenterna Kameo och Tessin så har de fått 3,8 (88 röster) respektive 1,7 (29 röster), vilket är klart lägre än de för FundingPartner (inte minst för Tessin). Externa betyg ger givetvis inte hela bilden, men kan vara en av flera datapunkter att kika närmare på när man utvärderar en aktör.
Detta är kunderna hos FundingPartner mest nöjda med
De kunder som har givit FundingPartner ett högre betyg lyfter fram flera positiva aspekter av sina erfarenheter med plattformen. De mest nöjda kunderna uppskattar framför allt:
Informationsgivningen och transparensen
Många kunder berömmer FundingPartner för den tydliga och omfattande informationen om lånen. De uppskattar att plattformen förser dem med detaljerade analyser och lättförståelig dokumentation om alla investeringsprojekt. Detta gör det enklare att fatta välgrundade investeringsbeslut.
Den användbara webbplatsen – och en kompletterande app
Kunderna tycker att webbplatsen är enkelt att använda och att den ger en bra översikt över deras investeringar samt statusen på dessa. Denna användarvänlighet gör det smidigt att göra nya investeringar och följa upp pågående projekt.
Tips: FundingPartner erbjuder även en smidig app som finns på såväl App Store som Google Play. Via appen kan man smidigt få notiser om nya lån i realtid, investera i nya lån och även se en överskådlig översikt av portföljen och hur befintliga investeringar utvecklas.
Den snabba och informativa uppföljningen
FundingPartner får också höga betyg för sin snabba och informativa uppföljning. Om en låntagare är försenad med en betalning informerar företaget snabbt investerarna om orsakerna till förseningen och planen framåt för betalningarna på lånet.
Kundservicen
Även kundservicen får mycket beröm. Kunderna uppskattar de snabba svaren och den professionella hjälpen de får när de har frågor eller behöver hjälp med sina investeringar.
Det positiva resultatet av investeringarna
Flera kunder rapporterar positiva resultat från sina investeringar, genom regelbundna återbetalningar på lånen. De ser FundingPartner som en enkel och effektiv plattform för att få god avkastning och passiva inkomster, så länge låntagarna sköter sina betalningar.
Riskhanteringen
FundingPartner anses också vara en seriös aktör med bra riskhantering. Kunderna uppskattar de grundliga prospekten och den balans mellan risk och avkastning som erbjuds via plattformen. Även om de inser att det alltid finns en risk med investeringar känner de flesta sig trygga med den information och de analyser som tillhandahålls.
Mångfalden av lånecase
En annan uppskattad aspekt är blandningen av olika lånecase. Det är möjligt att göra investeringar i projekt i olika branscher, med olika risknivåer och med olika typer av företag involverade. Detta gör det möjligt för investerarna att diversifiera sina portföljer och hitta investeringar som passar deras riskprofil och investeringshorisont.
Det finns även ett antal kundcase som man kan läsa om på FundingPartners hemsida.
Denna kritik har flest kunder framfört mot plattformen
Under årens lopp har FundingPartner fått ett fåtal negativa omdömen från sina kunder. De mindre nöjda kunderna har framför allt klagat på:
Svårigheter att delta i investeringar
Några kunder har upplevt frustration över att det är svårt att delta i investeringsprojekt trots att de är inloggade och redo att investera direkt när ett projekt öppnas.
FundingPartner förklarar att detta beror på den höga efterfrågan på vissa lån och att de arbetar på att erbjuda fler och större lån för att möta denna efterfrågan.
Hög andel lån som defaultar
Vissa kunder har uttryckt en oro över att en förhållandevis hög andel av deras lån hos FundingPartner har defaultat. I februari 2021 påstod en kund att företaget hade en default rate på 4 %, vilket är betydligt högre än konkurrenten Kameo som låg på 0,21 %.
FundingPartner har svarat kunderna att det handlar om lån som har gått till inkasso och inte nödvändigtvis innebär att investerare förlorar alla sina investerade pengar. Företaget betonar också att deras default rate är jämförbar med de som rapporterats av norska banker till Finanstilsynet.
Deras rapporterade andel kreditförluster (realiserad förlust i % av förmedlat kapital) är enligt deras hemsida låga 0,3 % – här kan du fördjupa dig mer kring deras statistik och även se hur andel default skiljer sig åt mellan de olika riskklasserna.
En default kallas det när en låntagare inte kan betala tillbaka sitt lån enligt de villkor som låntagaren och långivaren har kommit överens om. Det betyder att låntagaren misslyckas med att göra en eller flera avbetalningar på lånet, vilket leder till att det defaultar efter 90 dagar. Default rate är andelen av alla lån som har gått till default under en viss tidsperiod. Det är ett mått på hur stor del av lånen som inte har återbetalats som planerat. Om en långivare till exempel har utfärdat 100 lån och 5 av dessa går till default, innebär det att långivarens default rate är 5 %.
Fler frågor och svar om att investera genom FundingPartner
Hur mycket kostar det att investera via FundingPartner?
FundingPartner tar ut ett fast betalningsarvode på 1% årligen på det utlånade beloppet från investerare. Betalningsarvodet dras automatiskt från det månatliga beloppet som utbetalas. Detta innebär att om du investerar i ett lån med 11% ränta, kommer du att få utbetalt en ränta motsvarande 10%. Räntan som visas på plattformen är nettoräntan efter arvode.
Hur beskattas mina ränteintäkter?
Ränteintäkterna du får för pengarna du lånat ut beskattas som kapitalinkomst med 30%. FundingPartner ser till att skicka in uppgifterna om dina ränteinkomster till Skatteverket så du behöver inte göra något extra när det kommer till deklarationen.
Vad händer med mina lån om FundingPartner skulle gå i konkurs?
Om FundingPartner skulle gå i konkurs påverkas inte de lån du redan givit genom plattformen, detta eftersom FundingPartner endast står som låneförmedlare och därför inte har ägarandelar eller juridiska krav på det kapital som investeras i lån via vår marknadsplats. Detta utgör en säkerhet för investerare ifall man skulle gå i konkurs.
Vad händer om låntagaren inte kan betala tillbaka?
FundingPartner försöker i första hand att prata med bolaget för att finna en lösning samt skapa sig en bättre bild av huruvida de kommer kunna betala inom överskådlig tid. Om detta inte är möjligt har man istället ambitionen att arbeta tillsammans med bolaget i syfte att finna en lösning på likviditetsproblemet. Om det inte är möjligt att landa i en tillfredsställande lösning, eller att bolaget inte önskar att betala, så involveras externa parter som inkassobolag och juridiska instanser.
Det finns inga garantier för att full återbetalning kommer ske – ibland blir det full återbetalning, ibland en del av summan och det kan även hända att det inte blir någon återbetalning alls.
Hur många fastighetslån bör jag investera i?
Du väljer själv hur många fastighetslån du vill investera i och det viktigaste är att du tror på de fastighetsprojekt du väljer att investera i. Precis som med alla investeringsformer är det alltid bra med diversifiering, vilket innebär att det kan vara bra att investera i ett antal projekt för att sprida dina risker. Detta är dock inget krav från FundingPartners sida utan du väljer själv hur du vill utforma din portfölj.
Hur hög är den förväntade avkastningen?
Den förväntade årliga avkastningen ligger på mellan 6 och 16% beroende på vilken risk lånet har. Historiskt sett har FundingPartners lån per januari 2024 haft en snittavkastning, netto efter eventuella kreditförluster och deras avgift, på 9,9 % årligen. Avkastningen varierar från lån till lån och går generellt sett hand i hand med riskbetyget som lånet har. Högre risk innebär högre potentiell avkastning.