PPM-fonder (stor guide) – Bästa pensionsfonderna / PPM-fonderna att investera i december 2024
Vill du kunna njuta fullt ut av livet som pensionär – då är det hög tid att se över ditt pensionssparande, oavsett ålder. Men vad är pensionsfonder, vilka är de bästa PPM-fonderna 2024 och vad tjänar man på att själv välja fonder till sitt sparande? Här får du tips som hjälper dig på vägen till bästa pensionssparande!
- Att spara till pensionen är en viktig del av ekonomisk planering, och att välja rätt pensionsfonder kan ge dig stor trygghet i framtiden.
- Vi förklarar hur det allmänna pensionssystemet fungerar och ger vägledning i hur du kan välja effektiva fonder för din premiepension, med fokus på de fonder som har haft bäst avkastning under det senaste året och tidigare.
- Listan över de bästa PPM-fonderna inkluderar både svenska och globala fonder, komplett med information om fondkategori, förvaltningsavgifter via PPM, och fondens risknivå enligt Pensionsmyndighetens egen riskskala.
Pensionssystemet är något som många kanske helst inte orkar eller vill sätta sig in i. Särskilt inte när man är ung och allt det där känns som en avlägsen framtid. Men att spara till din framtida pension innebär en stor trygghet för dig själv den dagen som du slutar arbeta, för att undvika att hamna i en tuff ekonomisk situation och istället kunna njuta fullt ut av tillvaron.
I den här guiden förklarar vi pensionssystemet på ett lättförståeligt sätt, hur din allmänna pension fungerar och framförallt hur du kan välja bra fonder för din premiepension!
Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa pensionsfonderna 2024
Tips: På vår sida Fondkollen finns alla svenskregistrerade fonder med smidig sökfunktion – här kan du läsa mer om fonden, se alla innehav, jämföra med andra likartade fonder och mycket mer.
Topplista – Bästa PPM-fonderna (svenska och globala)
Innan vi fördjupar oss mer ska vi kika närmare på ett urval av de bäst presterande pensionsfonderna just nu. Av totalt drygt 450 valbara PPM-fonder, listar vi nedan de bästa pensionsfonderna som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1 året, under 2024 samt under föregående år – såväl svenska som globala fonder som du kan spara i!
Därutöver finner du information om vilken kategori den tillhör, dess fond-/förvaltningsavgift via PPM och även fondens riskbetyg (Pensionsmyndighetens egen riskskala).
För de fonder som finns hos nätmäklaren Avanza har vi länkat så att du kan klicka dig vidare och läsa mer – kanske är det en fond som du även vill äga i ditt privata fondsparande?
Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar!
Bästa PPM-fonder – Senaste året
- BlackRock - World Financials A2 52 % (Övriga branscher, 0,38 %, Mycket hög)
- Carnegie Listed Private Equity A 49 % G(lobal, 0,28 %, Mycket hög)
- SEB Teknologifond 48 % (IT och kommunikation, 0,28 %, Mycket hög)
Bästa PPM-fonder – Under 2024
- BlackRock - World Financials A2 48 % (Övriga branscher, 0,38 %, Mycket hög)
- SEB Teknologifond 46 % (IT och kommunikation, 0,28 %, Mycket hög)
- Delphi Global A2 45 % (Global, 0,27 %, Hög)
Bästa PPM-fonder – Under 2023
- Swedbank Robur Technology A 52 % (IT och kommunikation, 0,23 %, Mycket hög)
- SEB Teknologifond 47 % (IT och kommunikation, 0,29 %, Mycket hög)
- Franklin Technology Fund A 47 % (IT och kommunikation, 0,57 %, Mycket hög)
Listorna senast uppdaterade: 2024-11-29. Källa/inspiration: Pensionsmyndigheten.
Introduktion: Vad är PPM / premiepension?
Premiepension är en del av den allmänna pensionen, där du själv kan välja de bästa fonderna att investera i för att få ut mer i pension. Förkortningen PPM står egentligen för Premiepensionsmyndigheten, som fanns före Pensionsmyndigheten, men PPM är idag förknippat med att spara i fonder till premiepensionen.
Premiepensionen utgör 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Sådan pensionsgrundande inkomst består oftast av lön från anställning eller inkomst från eget företag. Pensionsmyndigheten ser till att 2,5 procent av inkomsten hamnar i så kallade PPM-fonder. Du kan antingen göra ett aktivt val för dessa PPM fonder, eller låta pengarna ligga kvar i den förvalda fonden AP7 Såfa.
Om du är intresserad av att själva välja fonder för din PPM har du hamnat rätt. Att göra ett aktivt val och byta fonder kostar ingenting. Det kan dessutom vara fördelaktigt för att få bra avkastning och maximera din pension.
Hur fungerar premiepension?
Premiepensionen består alltså av pengar som sparas i PPM-fonder. Det är den del av den allmänna pensionen där du själv har ett finger med i spelet. Du kan välja upp till fem olika PPM-fonder. Du kan till exempel välja fonder som gått bra de senaste åren, fonder med så låg risk som möjligt, fonderna med lägst avgifter – aktiefonder, räntefonder eller indexfonder.
- Premiepensionen är en viktig del av din allmänna pension som går att påverka
- Du kan själv välja PPM-fonder, upp till fem olika
- Väljer du bra fonder med låg avgift och bra hög avkastning ökar du på dina framtida pension
PPM fonder blir allt viktigare
PPM har funnits sedan 2002 och håller alltså fortfarande på att fasas in. Idag bidrar premiepensionen till i genomsnitt 2 200 kr per månad för en nybliven pensionär och enligt Pensionsmyndigheten ökar betydelsen av premiepensionen för varje år. Pensionsmyndigheten räknar med att PPM kommer att stå för cirka 20 procent av den allmänna inkomstgrundande pensionen för personer födda 1970 och senare, alltså när den är fullt infasad, jämfört med 11 procent år 2020.
Vad består min pension av?
Det kan vara bra att veta att din pension består av några olika delar, varav premiepensionen är en del. Man kan dela upp pensionen i tre delar:
- Allmän pension. 18,5 procent av din bruttolön betalas in till din allmänna pension. Den allmänna pensionen består i sin tur av inkomstpension och premiepension. 16 procentenheter av din bruttolön avsätts till inkomstpensionen, som inte går att påverka. De resterande 2,5 procentenheterna som avsätts till din PPM går däremot att påverka genom att välja hur pengarna ska placeras i olika fonder.
- Tjänstepension. Arbetsgivaren betalar in din tjänstepension, som 9 av 10 anställda har i Sverige. Din lön och hur länge du arbetar kommer att påverka storleken på din tjänstepension.
- Eget sparande. Sparande som du gör utanför pensionssystemet, till exempel genom att investera i fonder och aktier hos en bank. Det här är förstås frivilligt, men vi rekommenderar det varmt. Läs gärna våra guider Fonder för nybörjare eller Aktier för nybörjare om du vill komma igång.
Det här är Pensionsmyndighetens illustration över pensionspyramiden. Premiepensionen utgör en relativt liten del men är trots det viktig, särskild eftersom den går att påverka.
Statistiken talar för aktivt val av PPM
Som vi nämnde tidigare kan det löna sig att göra ett aktivt val för din premiepension. Statistik från Pensionsmyndigheten visar nämligen att personer som har en aktivt vald portfölj får högre avkastning än personer som bara har förvalet. De som gjort aktiva val hade år 2020 en värdeutveckling på i genomsnitt 6,9 procent, jämfört med 4,4 procent för personer som inte gjort några aktiva val.
Av alla som fick sin första pensionsrätt i december 2019 hade bara 1 procent gjort ett aktivt fondval! Att aktivt välja fonder har dock blivit vanligare, eftersom samma rapport från Pensionsmyndigheten visar att 42 procent av de nuvarande pensionsspararna har en aktivt vald portfölj.
Det innebär dock fortfarande att majoriteten inte gjort några val och därmed har sina pengar placerade i den förvalda fonden AP7 Såfa. AP7 består av två delar: AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Vi berättar mer om detta längre ner.
Personer som gjort 6 till 10 fondbyten under året hade högst genomsnittlig värdeutveckling år 2020, men samtidigt den största spridningen i sin värdeutveckling. Det här understryker hur viktigt det är att välja rätt PPM-fonder, så att du får så bra avkastning som möjligt på lång sikt och har ett bra kapital till när du går i pension.
Fördelar med att byta PPM-fonder
Fördelarna med att byta PPM fonder är flera. Genom att göra aktiva val kan du:
- Få ut mer av den allmänna pensionen och tjäna mesta möjliga på ett långsiktigt sparande.
- Anpassa fonderna efter din personliga strategi och sparhorisont (beroende på om du närmar dig pensionen eller har många år kvar)
- Välja fonder med låg avgift som blir extra förmånliga i längden.
Du som vill välja PPM-fonder själv har gott om alternativ. När du loggar in på ditt konto hos Pensionsmyndigheten finns det drygt 450 olika fonder att välja mellan, bland annat aktiefonder, räntefonder och blandfonder. Att välja fonder är dock inget lätt beslut och därför har vi samlat information om PPM-fonder som gått bäst i snitt under de senaste åren. Det går även att jämföra fonderna på Pensionsmyndighetens hemsida, till exempel för att se bästa PPM-fonder med låg avgift.
Nackdelar med PPM fonder
Så, nu när du har koll på fördelarna kanske du undrar om det finns några nackdelar med pensionssparande i PPM-fonder? Egentligen inte, eftersom dessa pengar ändå automatiskt hamnar i fonder och det går inte att investera dem på något annat sätt. Det är däremot upp till dig hur du vill förvalta fondsparandet.
En nackdel med vissa fonder är hög risk och hög avgift. Det går att undvika genom att välja fonder med lägre risk och låg avgift. Högre avgift innebär att du får mindre pension i framtiden när en del av sparandet äts upp av kostnader (givetvis under förutsättning att dessa fonder inte presterar markant bättre, så att det kompenserar för den högre avgiften).
Tips: Bevaka marknaden och få inspiration med Börskollens populära nyhetsbrev
Tips: Komplettera med privat sparande
Ytterligare en nackdel kan vara att sparandet är låst tills dess att du är 55 år. Därför är det bra att även spara separat på en bank till sådant du behöver investera i tidigare, till exempel bostadsköp eller pengar till barnen. Genom att spara privat på egen hand kan du också lägga undan mer pengar än vad som är möjligt i PPM. PPM är också låst till just fonder, och sparar du privat har du större valfrihet att investera även i aktier på börsen.
Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana de populära fondrobotarna Opti och Lysa och även läsa vår stora jämförelseguide av de två aktörerna.
Hos båda aktörerna får du rabatterade uppstartserbjudanden via Börskollen, med avgiftsfri handel under den första perioden.
(Reklamlänkar till Opti och Lysa.)
Om du i i större grad vill ha friheten att göra egna val tipsar vi istället om den populära nätmäklaren Avanza. Här kan du enkelt, digitalt och utan kostnad öppna ett ISK (Investeringssparkonto) och komma igång med eget sparande i fonder eller aktier.
Överlag är det dock en stor fördel att sätta dig in i PPM-fonder och själv välja var du vill placera dina pengar! Då får du också automatiskt bättre koll på din pension.
Kom igång: Så väljer du pensionsfonder själv i PPM-systemet
Hur gör man för att välja PPM-fonder till sitt sparande? Här visar vi hur du enkelt kommer igång.
Steg 1: Logga in på Pensionsmyndigheten
Det går snabbt att identifiera sig med mobilt BankID för att logga in på ditt konto.
Steg 2: Välj “Mina Tjänster” i huvudmenyn.
Klicka in på sidan “Mina tjänster” och välj sedan “Byt fonder” under rubriken “Min premiepension”. (Du hittar också en genväg direkt till “Byt fonder” under översikten när du loggar in.)
Steg 3: Se över din fondportfölj och jämför fonder
När du är på sidan “Byt fonder” kan du se din fondportfölj och vilka fonder som du i nuläget har. Har du ännu inte gjort några val kommer allt ditt innehav finnas i AP7 Såfa. Här kan du söka efter och jämföra fonder.
Steg 4: Välj fonder och ange önskad fördelning
För att lägga till en ny fond klickar du helt enkelt på plustecknet till vänster om fondens namn i listan. Då hamnar fonden i din fondportfölj. Du kan nu fylla i hur stor procentuell andel du vill ha i fonden. För att ta bort en fond ur din portfölj klickar du på ikonen med en soptunna till vänster om fondnamnet i fondportföljen. Du kan ändra fördelningen som du vill. Klicka på knappen “Gå vidare” när du är klar.
Steg 5: Bekräfta ditt fondbyte
Nu kommer du till sidan som heter “Gör ditt fondbyte”. Här ser du en sammanfattning över din beställning. Du kan gå tillbaka och ändra om du vill. När du klickar på “Godkänn beställning” behöver du skriva under med BankID. Sedan är dina fonder uppdaterade! OBS! Bilden ovan är bara ett exempel och ingen rekommendation!
Så bestäms risknivå i PPM
Pensionsmyndigheten låter dig söka bland fonder baserat på fondtyp, kategori, fondbolag, risknivå och eventuella oönskade produkter och tjänster. Dessutom kan du filtrera på aktivt förvaltade fonder eller passivt förvaltade indexfonder. Vad gäller risknivå så finns den i fem steg, från “mycket låg” till “mycket hög”. Den här risknivån speglar hur kraftigt värdet på en fond kan variera under ett visst antal månader.
En hög eller låg risknivå kan vara både bra och dålig beroende på din situation! Långt kvar till pensionen – då kan aktiefonder med hög risknivå innebära god avkastning på lång sikt. Har du 5 år eller 10 år kvar till pensionen kan det istället vara bättre att ha en stor del av sparandet i fonder med låg risk, som räntefonder.
Vad innebär rabatten på avgiften?
När du sparar i PPM får du rabatt på många av de fonder som du även kan spara i privat via till exempel Avanza eller Nordnet. Fondavgiften blir därmed billigare när du sparar i premiepension jämfört med i vanliga fall, allt från 1 till 3 procent beroende på hur hög avgiften är i normala fall. Pensionsmyndigheten har satt maxgränser för hur mycket olika fonder får kosta i fondavgift i PPM:
- Aktiefond max 0,89 %
- Räntefond max 0,42 %
- Bland- eller generationsfond max 0,62 %
Vad är AP7 fonder?
AP7 Såfa heter den fond som är det förvalda alternativet för all premiepension. AP7 Såfa är en global fondportfölj och består i sin tur av två olika fonder, AP7 räntefond och AP7 aktiefond. Fonden är upplagd på så sätt att den justerar din risknivå baserat på hur nära pensionen du är. Om du är under 55 år så är hela din premiepension placerad i AP7 aktiefond.
Aktier ger en högre risk men också chans till större avkastning. Efter 55 år kommer allt större del av din PPM istället att ligga i räntefonden i AP7 Såfa. Det innebär en lägre risk, vilket är tryggt när man närmar sig pensionen och snart ska börja få ut sina pengar.
Vem passar AP7 Såfa? Generellt så är fonden ett bra val för dig som inte vill lägga tid på att flytta runt pengarna i ditt pensionssparande, eftersom det sker automatiskt i fonden. Du har däremot ingen egen kontroll över hur pengarna är placerade.
AP7 Såfa har en låg avgift, både i dess räntefond och aktiefond. Du når den lägsta risknivån vid 75 års ålder, när två tredjedelar av ditt kapital ligger i räntefonden. Risknivån i AP7 Såfa är något högre än en vanlig global aktiefond fram tills man är 55 år.
Bonus 1: 7 bästa pensionsfonderna baserat på snittavkastning de senaste 5 åren
Olika fonder kan givetvis gå olika bra under olika perioder, men vilka är de pensionsfonder som i genomsnitt har genererat högst avkastning per år under de senaste 5 åren?
Även här har vi adderat länkar till nätmäklaren Avanza i det fall du vill klicka dig vidare för att läsa mer och fördjupa dig om fonderna.
- Swedbank Robur Technology A 27 % (IT och kommunikation, 0,23 %, Mycket hög)
- BlackRock - World Technology A2 22 % (IT och kommunikation, 0,38 %, Mycket hög)
- DNB Teknologi S 20 % (IT och kommunikation, 0,38 %, Hög)
- Skandia Time Global 20 % (IT och kommunikation, 0,31 %, Hög)
- Länsförsäkringar USA Aktiv A 20 % (USA och Nordamerika, 0,28 %, Mycket Hög)
- Franklin Technology Fund A 20 % (IT och kommunikation, 0,56 %, Mycket hög)
- AMF Aktiefond Nordamerika 19 % (USA och Nordamerika, 0,14 %, Hög)
- Länsförsäkringar USA Index 19 % (USA och Nordamerika, 0,12 %, Hög)
Bonus 2: 5 pensionsfonderna med lägst avgift
Vi kikar också på de PPM-fonder som erbjuder den lägsta möjliga avgiften. Här har vi utgått från avgift efter dragen PPM-rabatt.
- Avanza Zero 0,0 %
- Handelsbanken Pension 40 A12 0,01 %
- Handelsbanken Pension 50 A12 0,01 %
- Handelsbanken Pension 60 A12 0,01 %
- Handelsbanken Pension 70 A12 0,01 %
Listorna senast uppdaterade: 2024-11-29. Källa/inspiration: Pensionsmyndigheten.
Inspiration: Så blir du “PPM-miljonär” med hjälp av ränta-på-ränta-effekten – 2 fiktiva exempel
Tack vare ränta-på-ränta-effekten kan man med tiden bli miljonär bara genom att låta sparpengarna i PPM växa. Med långsiktigt sparande kommer ökningen att bli allt större för varje år, eftersom pengarna växer procentuellt.
Exempel 1: När blir James miljonär?
James börjar att jobba vid 25 års ålder och har en månadslön på 35 000 kronor. Då premiepensionen utgör 2,5 procent av inkomsten så kommer 875 kronor per månad att avsättas till hans PPM-fonder. Hur lång tid det tar innan James blir miljonär beror naturligtvis på hur hans löneökningar ser ut över åren, om han blir kvar som anställd eller till exempel börjar att plugga eller startar eget företag.
Avkastningen på hans fonder beror bland annat på hur börsen rör sig och hur snabbt hans sparande växer. Låt oss säga att James fondportfölj i genomsnitt ökar i värde med 9 % per år. Med dessa förutsättningar kommer James att vara “PPM-miljonär” efter ungefär 26 år, när han är 51 år gammal. Han har tjänat över 700 000 kronor bara på ränta-på-ränta effekten som uppstår med långsiktigt sparande. Om James dessutom sparar privat till pensionen vid sidan om kommer han nå miljonen ännu tidigare.
Exempel 2: Hur mycket tjänar Jennifer på sin premiepension?
Jennifer är 40 år och har hittills sparat ihop 120 000 kronor i sina PPM-fonder. Nu har hon en månadslön på 30 000 kronor och har valt fonder som i detta exempel i genomsnitt kommer att ge henne 8 procent i avkastning. Nu är frågan hur mycket hon kommer att ha tjänat på sin premiepension tills hon planerar att börja ta ut sin pension vid 68 års ålder.
Räknar vi på 2,5 procent av 30 000 kronor får vi 750 kronor som går till hennes PPM varje månad. På 28 år kommer den summan, tack vare avkastningen för fonderna, att växa betydligt. När det är dags att ta ut pensionen så har Jennifer tjänat över 1,5 miljon, bara på ränta-på-ränta effekten. Hennes totala premiepension är uppe i 1,9 miljoner kronor.
Tumregel: Så ofta fördubblas ditt kapital genom ränta-på-ränta beroende på din avkastning
Hur mycket kan man egentligen tjäna med ränta på ränta? Hur lång tid tar det innan pengarna har fördubblats i värde? Nedan ger vi exempel på några enkla tumregler som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet när man tänker på ränta-på-ränta-effekten och gör ränta-på-ränta beräkning.
För att hålla det enkelt utgår vi i detta exempel från att du inte sätter in några extra pengar under åren (vilket ju som bekant är fallet med PPM-systemet där nya pensionspengar endast tillförs en gång varje år) utan endast använder ett startkapital och räknar med X % i årlig avkastning så fördubblas dina pengar i följande takt (antal år).
Avkastning | 1% | 2% | 3% | 4% | 4% | 6% | 7% | 8% | 9% | 10% | 11% | 12% | 13% | 14% | 15% |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
År | 69,7 | 35 | 23,5 | 17,7 | 14,2 | 11,9 | 10,3 | 9 | 8 | 7,3 | 6,6 | 6,1 | 5,7 | 5,3 | 5 |
Idag kan du i bästa fall få max 1 % avkastning på ett sparkonto med insättningsgaranti. Det gör att dina pengar (om vi bortser från inflationen) fördubblas efter 69,7 år.
Om vi istället för sparkonto tittar på börsen (och sparande i fonder exempelvis) och antar att vi kan få 7 % årlig totalavkastning så ser vi att tiden det tar att fördubbla pengarna minskar dramatiskt. Istället för 69,7 år sjunker siffran istället ned till 10,3 år.
En förträfflig genomgång av ränta-på-ränta av Alexander på Nordnet.
Fler frågor och svar om att investera i PPM-fonder
Vad är en PPM-fond?
En PPM-fond är en fond där en del av pengarna till din pension hamnar, närmare bestämt 2,5 % av din pensionsgrundande inkomst. Detta är din premiepension, ofta förkortat PPM.
När betalas premiepensionen ut?
Premiepensionen betalas ut samtidigt som resten av din pension. Från och med den månad du fyller 62 år går det att få ut din PPM.
Vilka är de bästa PPM-fonderna?
Bra avkastning till låg avgift utmärker en bra PPM-fond, men vilken som passar dig bäst beror bland annat på din sparhorisont, det vill säga hur långt du har kvar till pensionen. Du hittar inspiration till bästa PPM-fonderna i topplistorna här ovan i guiden.
Var hamnar pengarna till min premiepension?
Så länge du inte själv gjort ett val hos Pensionsmyndigheten så hamnar pengarna i fonden AP7 Såfa. Fonden är anpassad efter hur långt du har kvar till pensionen, med större andel aktier när du har långt kvar och större andel räntepapper när du börjar närma dig pensionen eftersom dessa inte innebär lika hög risk att värdet svänger.
Kan jag byta fonder för min premiepension?
Ja, du kan byta fonder/fond när du vill genom att logga in på Pensionsmyndigheten.
Kostar det något att byta pensionsfonder?
Nej, att byta fonder för din premiepension är gratis.
Hur hittar jag en PPM-fond med låg avgift?
På Pensionsmyndighetens hemsida kan du jämföra olika PPM fonder för att se vilka som har till exempel låg avgift, hög avkastning eller låg risk. Du kan också hitta fonder i listorna högre upp i den här guiden.
Hur många PPM-fonder kan jag ha?
Maxantalet fonder för ditt PPM sparande är fem.
Är PPM-fonder säkra att spara i?
Likt alla investeringar så är PPM-fonder ingen garanti för framtida avkastning, men tittar man på historisk avkastning kommer du att tjäna på ditt sparande. Du kan själv välja risknivå på dina fonder. Till exempel innebär en aktiefond högre risk än räntefonder, men också större möjlighet till hög avkastning.
Vad är viktigast att tänka på när jag väljer fonder för premiepensionen?
Historisk avkastning, risknivå och avgift är tre viktiga punkter. Har du lång tid kvar till pensionen kan aktiefonder med högre risk ge potential till högre avkastning på lång sikt, men har du till exempel endast fem år kvar till pension kan det vara en fördel att välja fonder med lägre risk, till exempel räntefonder.
Hur gör jag för att byta pensionsfonder?
Du loggar in på Pensionsmyndighetens hemsida med hjälp av BankID. Längre upp i den här guiden hittar du en beskrivning steg-för-steg hur valet går till.
Är AP7 Såfa ett bra val?
AP7 Såfa är det förvalda alternativet för ditt PPM-sparande och ett bra val för dig som inte vill lägga tid på att själv välja fonder. Detta eftersom fonden reglerar din risk, så att risken blir lägre ju närmare pensionen du kommer. Du får allt större del av AP7 räntefond och mindre del av AP7 aktiefond.
Men vill du själv vara med och påverka din PPM-pension kan det löna sig att välja andra fonder. Statistik från Pensionsmyndigheten 2020 visar att personer som gjort aktiva val i snitt har en högre värdeutveckling (6,9 procent) jämfört med personer som inte gjort några aktiva val (4,4 procent).