Investera i kärnkraft – Bästa kärnkraftsaktierna november 2024
Kärnkraften har åter blivit en attraktiv energikälla, tack vare sin stabila produktion och sina låga koldioxidutsläpp. Efter decennier av politisk osäkerhet och avveckling har sektorn fått en renässans tack vare innovativa tekniker som små modulära reaktorer (SMR). Det här lockar investerare som vill investera i kärnkraft för att få en exponering mot den långsiktiga tillväxten i sektorn.
- Kärnkraft är en energikälla som ger en stabil och pålitlig energiproduktion med låga koldioxidutsläpp. Därför är den viktig för omställningen till en hållbar energimix, inte minst kopplat till AI och datacenter.
- Nya tekniker som små modulära reaktorer (SMR) ökar intresset för kärnkraftssektorn.
- Kärnkraftsaktier erbjuder en intressant investeringsmöjlighet, men inom sektorn finns också risker som höga byggkostnader, strikta säkerhetskrav och politisk osäkerhet.
Om kärnkraften som energikälla och sektor
Kärnkraften har länge varit en stabil och pålitlig energikälla. Tack vare sina låga koldioxidutsläpp framstår den som viktig för en hållbar energiproduktion. Med ett ständigt stigande energibehov som bland annat drivs på av tekniktunga sektorer som artificiell intelligens (AI) och datacenter. De här sektorerna kräver stora mängder energi, och därför är det intressant för många att investera i kärnkraft. Det är nämligen en lockande lösning som kan underlätta övergången till mer klimatsmarta energislag.
Kärnkraftens uppgång, fall och renässans
Här i Sverige har kärnkraftens popularitet varierat över tid, till följd av politiska beslut, olyckor och landets energibehov:
- På 1970- och 1980-talen byggdes kärnkraften ut. Under 1970-talet byggdes flera kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det ledde till en intensiv debatt om kärnkraftens framtid. Folkomröstningen 1980 resulterade i beslutet att successivt avveckla kärnkraften, men utan en fastställd tidsplan.
- På 1990- och 2000-talen började den avvecklas. På 1990-talet stängdes Barsebäcks två reaktorer, och 2000 infördes effektskatten på kärnkraft. Det ledde till att driftskostnaderna ökade och lönsamheten påverkades negativt. Effektskatten avskaffades 2018 efter omfattande debatt.
- På 2010-talet fortsatte avvecklingen och debatten. Under 2010-talet fortsatte diskussionerna om kärnkraftens roll i energiförsörjningen. Man fattade beslut om att stänga Ringhals 1 och 2, vilket verkställdes 2019 respektive 2020. Samtidigt ökade intresset för förnybar energi och vissa såg kärnkraften som mindre relevant.
- På 2020-talet återupptäcktes intresset för kärnkraften. Under 2020-talet ökade intresset för kärnkraft igen, till följd av ett ökat behov av stabil och fossilfri elproduktion. Två viktiga drivkrafter i den här utvecklingen var den ökade elektrifieringen och viljan att möta klimatmålen. Nu stödde en majoritet av svenskarna den fortsatta användningen och utbyggnaden av kärnkraften igen.
På 2020-talet har kärnkraften fått ett uppsving igen
Efter decennier av ganska begränsad tillväxt, delvis till följd av olyckor som Fukushima, ser alltså framtiden för kärnkraftsföretagen nu ljus igen. Länder som USA, Kanada och Kina driver nya projekt och investeringar i små modulära reaktorer (SMR). Det är en teknik som kan göra kärnkraften mer flexibel och billigare. SMR-reaktorer kan minska kostnaderna för kärnkraften och samtidigt göra den säkrare. Den här tekniken kan därför ses som en banbrytande lösning för att göra kärnkraften till en del av den framtida energiförsörjningen.
Även för investerare har kärnkraft blivit en sektor som väcker stort intresse. Så är fallet inte bara tack vare dess stabilitet utan också för att den nu befinner sig i ett skede där det sker en teknisk innovation och tillväxt på global nivå. Flera internationella företag har etablerat sig som ledande aktörer inom både uranutvinning och tillverkning av reaktorer. Samtidigt har svenska och nordiska energibolag börjat utforska kärnkraftens potential igen, vilket gör det möjligt för svenska investerare att få exponering mot sektorn.
Topplista – 5 bästa kärnkraftsaktierna senaste 1, 3 och 5 åren (svenska och globala)
Innan vi fördjupar oss mer ska vi kika närmare på ett urval av de bäst presterande aktierna inom kärnkraft just nu. Nedan listar vi de fem bästa skogsaktierna som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden – såväl svenska som globala kärnkraftsbolag på börsen som du kan spara i!
Du kan klicka dig vidare och läsa mer om bolagen hos Avanza, där du kan se antal aktieägare, hitta andra relaterade bolag och kika på aktiekursgrafen.
Bästa kärnkraftsaktierna – 1 år
- NuScale Power 435 % (USA, 1,5 miljarder USD)
- Oklo 104 % (USA, 2,6 miljarder USD)
- Constellation Energy 93 % (USA, 72 miljarder USD)
- BWX Technologies 57 % (USA, 11 miljarder USD)
- Centrus Energy 42 % (USA, 1,2 miljarder USD)
Bästa kärnkraftsaktierna – 3 år
- BWX Technologies 118 % (USA, 11 miljarder USD)
- Oklo 114 % (USA, 2,6 miljarder USD)
- Cameco 88 % (USA/Kanada, 22 miljarder USD)
- NuScale Power 86 % (USA, 1,5 miljarder USD)
- Studsvik 34 % (Sverige, 1 miljarder SEK)
Bästa kärnkraftsaktierna – 5 år
- Centrus Energy 1 218 % (USA, 1,2 miljarder USD)
- Cameco 455 % (USA/Kanada, 22 miljarder USD)
- Studsvik 431 % (Sverige, 1 miljarder SEK)
- Denison Mines 355 % (USA/Kanada, 22 miljarder USD)
- BWX Technologies 105 % (USA, 11 miljarder USD)
Listan senast uppdaterad: 2024-11-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.
Därför blir det alltmer populärt att investera i kärnkraft
Det växande intresset för att investera i kärnkraft drivs främst av ett ökat energibehov. En annan viktig faktor är nya krav på hållbarhet i takt med att världen strävar efter att röra sig mot en grönare framtid. Kärnkraften står på många sätt inför en renässans, eftersom företag som hela länder söker efter stabila energikällor som kan säkra energiförsörjningen till bland annat AI och datacenter. Det krävs enorma mängder energi och därför är kärnkraft ett attraktivt alternativ för att tillgodose efterfrågan utan de koldioxidutsläpp som förknippas med fossila bränslen.
Kärnkraftens roll i energiomställningen
Många regeringar och företag har i allt högre utsträckning erkänt kärnkraftens roll i att skapa en hållbar energimix. Globalt sett står vi inför flera utmaningar kopplade till energiproduktionen. Trots att både sol- och vindkraft blir alltmer populära som energikällor saknar de stabilitet, eftersom de är beroende av väderförhållandena. Kärnkraft står däremot för en konsekvent energiproduktion dygnet runt, året runt. Därför är det ett mer pålitligt val för att tillgodose basbehoven, särskilt när produktionen från förnybara källorna tillfälligt inte räcker till.
De senaste åren har också länder som USA, Frankrike och Kina återupptagit sina kärnkraftsprogram. Det speglar en bredare acceptans för kärnkraften som en viktig del av framtidens energimix. De europeiska länderna har dessutom haft allt fler diskussioner om att utveckla sin kapacitet på det här området. Syftet är att minska beroende av fossila bränslen, särskilt när det gäller gas från utlandet. Den globala oron för energisäkerhet och självförsörjning har bidragit till att kärnkraft framstår som ett alltmer attraktivt alternativ.
Små modulära reaktorer (SMR) är den nya tekniken
En av de mest spännande utvecklingarna inom kärnkraften är framväxten av små modulära reaktorer, ofta kallade SMR. De här mindre reaktorerna är gjorda för att vara flexibla och kostnadseffektiva. Det gör dem attraktiva för både utvecklade länder och utvecklingsländer. SMR-reaktorer kräver mindre initiala investeringar jämfört med traditionella kärnkraftverk och är dessutom enklare att installera och driva. Den mindre storleken gör det också möjligt att placera dem nära områden med hög energiförbrukning, såsom större industrier och datacenter.
Förutom den ekonomiska fördelen är SMR också säkrare tack vare modern reaktordesign och inbyggda säkerhetsfunktioner. De här framstegen har bidragit till att minska oron för potentiella olyckor och har samtidigt stärkt kärnkraftens roll som en pålitlig och säker energikälla. Den här tekniska utvecklingen gör att kärnkraften kan konkurrera med förnybara källor som ett hållbart alternativ. Så är särskilt fallet i områden där det fortfarande är dyrt eller svårt att få en energiproduktion med förnybara källor som bas på plats.
Framtiden för kärnkraften som en stabil kraftkälla
Behovet av elektrifiering och digitalisering ökar i takt med att den tekniska utvecklingen i världen fortsätter att gå framåt, särskilt inom AI och automatiserade system. Det gör att kärnkraften är ett strategiskt viktigt val för att säkerställa energitillgången. Datacenter står för en allt större del av världens elförbrukning, och de är i behov av kontinuerlig energi för att inte drabbas av driftstopp och för att kunna säkerställa att datan skyddas. Kärnkraften är kapabel att leverera en stabil, utsläppsfri energi som gör att hela sektorn har en stor tillväxtpotential under de kommande decennierna.
Sammantaget har de här faktorerna gjort kärnkraften till ett eftertraktat område för investerare som söker långsiktig avkastning och samtidigt vill bidra till en mer hållbar framtid. Genom att investera i kärnkraftsaktier kan du som investerare inte bara möjlighet att gynnas ekonomiskt av att sektorn växer, utan du stöttar samtidigt den hållbara energiomställningen.
Vad innebär det att investera i kärnkraft?
När du väljer att investera i kärnkraft placerar du ditt kapital i företag som är verksamma inom olika delar av kärnkraftsindustrin. Det kan handla om företag som arbetar med uranbrytning, utveckling och drift av kärnkraft, eller som tillhandahåller tjänster och teknik för kärnreaktorer. Kärnkraftsaktier lockar investerare som söker exponering mot den här energiformen som erbjuder stabil produktion utan koldioxidutsläpp.
Kärnkraften kan ha vissa fördelar för investerare, förutom att den bidrar till arbetet mot långsiktigt hållbara mål. För det första ger kärnkraft en jämn och pålitlig energiproduktion som kan generera intäkter över lång tid. Det borgar för stabil avkastning på det investerade kapitalet. Traditionella energikällor som olja och gas är mer volatila, medan kärnkraften kontinuerligt producerar el, oavsett väderförhållandena. Det här gör den extra värdefull som en energikälla i länder som har höga elbehov och en stark tillväxt i industrin, såsom USA, Kanada och vissa europeiska länder.
Samtidigt har kärnkraften naturligtvis även vissa risker, såsom strikt reglering och höga startkostnader för nya anläggningar. Dessutom kan kärnkraftsaktier och den marknad som de här bolagen verkar på påverkas av politiska förändringar och nya säkerhetsföreskrifter. Det innebär att du som investerare bör vara medveten om vilka eventuella förändringar i lagstiftningen som kan tänkas ligga i korten. En olycka kopplad till kärnkraft kan också påverka sektorn kraftigt och få aktierna att falla, även om den skulle inträffa på en helt annan plats i världen. Ett exempel på detta är den påverkan som Fukushima-katastrofen fick på kärnkraftsaktier globalt.
Om du vill investera i kärnkraft finns det också möjlighet att diversifiera. Till exempel kan du investera i fonder som fokuserar på energisektorn och bland annat har innehav i kärnkraftsrelaterade bolag. På så sätt kan du minska risken jämfört med att investera i en specifik aktie, samtidigt som du får en bredare exponering mot energiomställningen. Härnäst kommer vi att tipsa om just enskilda aktier och börshandlade fonder som ger dig exponering mot kärnkraft.
Kärnkraftsaktier i Sverige och andra länder
För den som vill investera i kärnkraftsaktier finns det många möjligheter att välja bland. Du kan till exempel välja att köpa in dig i bolag som bryter och förädlar uran, eller företag som driver kärnkraftverk eller arbetar med SMR-teknik (små modulära reaktorer). Nedan finner du en översikt av några av de mest populära kärnkraftsaktierna och fonderna som ger exponering mot den här sektorn, både hemma i Sverige och internationellt.
Svenska och europeiska kärnkraftsaktier
Vill du investera i kärnkraft genom att köpa svenska eller europeiska kärnkraftsaktier? Då kan du vilja titta närmare på de här bolagen:
Studsvik
Studsvik är ett svenskt företag som tillhandahåller specialiserade tjänster och produkter till den globala kärnkraftsindustrin. Företaget har över 70 års erfarenhet och arbetar med områden som hantering av kärnavfall, avveckling av kärntekniska anläggningar och konsulttjänster för att optimera kärnkraftsdrift. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen och ger svenska investerare en intressant möjlighet att investera i kärnkraft.
Fortum
Det finska energibolaget Fortum har kärnkraftverk i Finland och Sverige och är en av de större aktörerna i den nordiska energisektorn. Bolaget driver kärnkraftsanläggningar och satsar på att leverera stabil och utsläppsfri el. Fortum är noterat på Helsingforsbörsen och kan ge nordiska investerare som du själv möjligheten att investera i kärnkraft med ett regionalt, nordiskt fokus.
Uniper
Uniper är ett tyskt energibolag med omfattande verksamhet i Sverige. Företaget är delägare i svenska kärnkraftsanläggningar som bidrar till vår elförsörjning. Uniper har investerat tungt i kärnkraft för att främja en stabil och pålitlig energimix, men är även aktiva inom andra energislag som vattenkraft och gas. Bolaget är noterat på Frankfurtbörsen och har alltså en tydlig koppling till Sverige.
Internationella kärnkraftsaktier
Till de mest framstående internationella kärnkraftsaktierna hör:
Cameco
Cameco är en av världens största börshandlade producenter av uran. Bolaget har sin bas i Kanada och driver flera urangruvor. De har strategiska kontrakt med stora kärnkraftproducenter, särskilt i Kina. Cameco har ett stabilt rykte och ger en långsiktig exponering mot den globala uranmarknaden. Med sina långsiktiga leveransavtal är det här bolaget en av de mest stabila aktörerna för investerare som vill få exponering mot uranmarknaden.
Oklo
Oklo är ett amerikanskt företag som utvecklar fissionsreaktorer för att producera riklig, ren energi i global skala. Oklos reaktorer har installerade säkerhetsfunktioner, och kan drivas av återvunnet avfall. Bolaget tillhandahåller energi till datacenter, fabriker, industrianläggningar, samhällen och försvarsanläggningar. Verksamheten bedrivs på den nordamerikanska marknaden.
NuScale Power
NuScale är ett amerikanskt företag som utvecklar och säljer modulära kärnkraftverk för lättvattenreaktorer för att leverera energi för elproduktion, fjärrvärme, avsaltning, väteproduktion och andra processvärmeapplikationer.
Constellation Energy
Constellation Energy är ett amerikanskt företag som förser amerikanska hushåll och företag med kärnkraftsbaserad el. Företaget har en stor portfölj med kärnkraftsanläggningar. De jobbar också med att minska sitt beroende av fossila bränslen genom att utöka sin kapacitet för ren energi. Constellation är en ledande aktör i USA och kan vara intressant om du letar efter bolag med stabila intäkter från kärnkraftsproduktion.
Denison Mines
Denison Mines är ytterligare en kanadensisk aktör som fokuserar på uranbrytning och prospektering. Deras Wheeler River-projekt är en av de mest lovande uranfyndigheterna i Kanada. Bolaget har också gjort stora framsteg inom ISR-teknik.* Det är ett mer kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att bryta uran.
* ISR står för in-situ recovery och är en metod för att utvinna uran direkt från malmen i marken utan att behöva gräva upp och transportera den. Istället injiceras en lösning genom borrhål ner i malmen, där den löser upp uranet. Den här lösningen pumpas sedan upp till ytan där uranet separeras och bearbetas vidare.
ETF:er som investerar i kärnkraftsbolag
På Avanza och hos andra nätmäklare finns det flera olika ETF:er (börshandlade fonder) som investerar i kärnkraftsbolag. Några exempel på sådana är:
Global X Uranium UCITS ETF
Den här ETF:en fokuserar på företag inom uranbrytning och kärnkraftsteknik. Genom att investera i den här börshandlade fonden får du en bred exponering mot bolag som är involverade i olika delar av kärnkraftsindustrin.
VanEck Uranium and Nuclear Technologies ETF
Det här är en ETF som syftar till att replikera utvecklingen av MarketVector Global Uranium and Nuclear Energy Infrastructure Index. Det är ett index som omfattar företag verksamma inom uranbrytning och kärnkraftsinfrastruktur världen över.
HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF
ETF:en följer ett index som ger exponering mot företag som ägnar sig åt prospektering, brytning och raffinering av uran.
De här olika ETF:erna ger dig en diversifierad exponering mot kärnkraftssektorn och kan vara ett smidigt sätt att satsa på den förväntade tillväxten i sektorn. Som alltid är det viktigt att noggrant läsa på om varje fonds specifika inriktning, avgifter och riskprofil innan du investerar.
Möjligheter och risker med att investera i kärnkraft
När du väljer att investera i kärnkraftsaktier exponerar du dig mot olika möjligheter och risker som du bör känna till och överväga noga. Kärnkraftens potential att tillhandahålla en stabil och utsläppsfri el gör den lockande att satsa på. Samtidigt finns det vissa utmaningar inom kärnkraftssektorn, såsom höga kostnader och risker kopplade till säkerhet och reglering. Nedan belyser vi de viktigaste möjligheterna och riskerna.
Möjligheter
De främsta möjligheterna med att investera i kärnkraft är:
- Att det är en stabil energikälla för framtiden. Kärnkraft är en stabil energikälla som kan leverera konstant energi utan att vara beroende av vädret som sol och vindkraft. Därför är kärnkraften bra på att hålla energiförsörjningen stabil även när efterfrågan på el är hög. För dig som investerare skapar stabiliteten möjligheter till stabila intäkter, särskilt när energibehoven förväntas öka drastiskt med datacenter och AI.
- Den ökande efterfrågan på rena energikällor. Ett ökat tryck på att minska koldioxidutsläppen har gjort att kärnkraften har hamnat på tapeten igen. Många länder satsar nu på att inkludera kärnkraft i sin energimix. Det behöver göras stora investeringar i nya projekt och tekniker, som till exempel små modulära reaktorer (SMR). Kärnkraftsbolagen kan därför rida på den långsiktiga trenden att vi rör oss allt mer mot hållbar energi.
- Tekniska framsteg och innovationer. Nya tekniska framsteg inom exempelvis SMR-tekniken gör att kärnkraftsbranschen utvecklas i snabb takt. De mindre, modulära reaktorerna kan placeras på platser där det inte är möjligt att bygga traditionella kärnkraftverk, och de kostar dessutom mindre att bygga. För investerarna kan den här sektorn bli mer lönsam över tid i takt med att det blir allt billigare och vanligare att bygga nya anläggningar.
Risker
De stora riskerna med att investera i den här sektorn är:
- De höga initiala kostnaderna och den långa horisonten. Det är väldigt dyrt att bygga och driva kärnkraftverk och det krävs ofta stora initiala investeringar där det tar lång tid att få avkastning på kapitalet. Det här kan vara utmanande för både företagen och investerarna, särskilt om lönsamheten skjuts på framtiden på grund av förseningar i byggprojekten eller ökade materialkostnader. Om du jagar kortsiktiga vinster kan det här vara avskräckande.
- Den strikta regleringen och säkerhetskraven. Kärnkraftsindustrin är tungt reglerad på grund av säkerhetsriskerna. Alla kärnkraftsprojekt måste uppfylla strikta krav för att anses vara säkra att driva. Lagstiftningen kan skilja sig åt från land till land, och när lagarna och reglerna ändras kan det påverka både kostnaderna och tidsscheman. Historiska olyckor som Fukushima och Tjernobyl påminner också om de säkerhetsrisker som finns. Varje ny olycka kan påverka värdet på alla kärnkraftsaktier negativt.
- Politiska faktorer och opinionen. Politiska faktorer och samhällsopinionen påverkar också kärnkraftssektorn. Kärnkraftens roll som energikälla är ofta en polariserande fråga. Politiska förändringar kan också påverka både lagstiftningen och finansieringen. Den här osäkerheten kan medföra risker för investerare, eftersom sektorns framtid ofta påverkas av politiska beslut i högre grad än marknadsfaktorer.
Investera i kärnkraft aktier via Avanza
För oss svenska investerare är Avanza en praktisk plattform att använda för att investera i kärnkraftsaktier. På plattformen får du tillgång till både svenska och internationella aktier som på ett eller annat sätt är kopplade till kärnkraft. Några exempel på de bolag som du kan välja att investera i är: Studsvik, Fortum, Cameco och NextGen. Avanza har även ett brett utbud av kärnkraftsrelaterade ETF:er som gör det möjligt att få en bred exponering mot kärnkraftssektorn.
Så investerar du i kärnkraft hos Avanza
Så här gör du för att komma igång och börja investera i kärnkraft hos Avanza:
- Öppna ett konto. Först behöver du starta ett konto hos Avanza. Det kan du göra enkelt på nätet med hjälp av BankID. För de allra flesta är det bäst att öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF), tack vare enkelheten och de skattemässiga fördelarna.
- Leta upp kärnkraftsaktier eller ETF:er. När du har skapat ditt konto kan du börja leta efter kärnkraftsaktier eller börshandlade fonder som ger exponering mot kärnkraften. I den här guiden tipsar vi om flera sådana, som bland andra Studsvik, Cameco och Global X Uranium ETF.
- Lägg en order. När du har hittat en aktie eller ETF som du vill investera i kan du lägga en order. Bestäm hur mycket du vill investera och slutför affären. När det är gjort äger du en liten andel i kärnkraftssektorn.
Källmaterial
- Vattenfall, Små kärnkraftsreaktorer viktiga pusselbitar i framtidens energisystem (2022)
- Energiforsk, Små modulära reaktorer – Från idé till industriprojekt (2020)
- Regeringen, Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft (2024)
- BBC, Google turns to nuclear to power AI data centres (2024)