SaveLend – Omdöme, recension och guide till investering i SaveLend P2P-lån och fasträntekonto 2025 januari
Vill du få tillgång till en investeringsform som gör att du kan tjäna pengar på samma sätt som bankerna? I så fall kan Savelend vara något för dig! Med Savelend kan du få avkastning genom att investera i olika former av krediter. Med den smarta tjänsten kan du på ett enkelt sätt bygga upp en kreditportfölj bestående av allt från företagslån till konsumentkrediter och erhålla årlig ränta på ca 6,5-10 procent beroende på riskprofil.
- Savelend är en P2P-låneplattform som möjliggör för privatpersoner att investera i olika typer av krediter, inklusive företagslån och konsumentkrediter, med en möjlig årlig avkastning på mellan 6,5 till 10 procent beroende på riskprofil.
- Grundad 2014 av Ludwig Pettersson, erbjuder Savelend en alternativ investeringsform som kompletterar traditionella börsinvesteringar, där användare kan uppnå ekonomisk frihet genom att låna ut pengar direkt till andra privatpersoner eller företag.
- Savelend har vuxit från sin start i Gävle och expanderat till att inkludera verksamhet i Sverige, Finland och Polen, vilket understryker dess framgång och popularitet i att erbjuda en plattform där pengar aktivt kan arbeta och generera ränteintäkter istället för att förlora värde genom inflation.
I den här artikeln djupdyker vi i Savelend och går igenom fördelar och nackdelar med tjänsten samt beskriver hur du kan tjäna pengar på investeringar i krediter!
Introduktion: Vilka är Savelend?
P2P-tjänsten Savelend grundades år 2014 av Ludwig Pettersson som redan sedan finanskrisen 2008 var på jakt efter olika investeringsformer som kunde komplettera börsinvesteringar i aktier eller fonder. När Ludwig fick upp ögonen för P2P, så kallad peer-to-peer lending, beslutade han sig för att skapa Savelend. Visionen var tydlig, att kunna erbjuda fler möjligheter för privatpersoner att uppnå ekonomisk frihet!
Via peer-2-peer lending på Savelends plattform kan du som privatperson låna ut pengar till både privatpersoner och företag i behov av pengar. Kortfattat så inleds processen med att en lånsökare skickar in sin ansökan till Savelend som sedan granskar ansökan. Blir den godkänd publiceras den sedan på hemsidan och du som långivare har då möjlighet att låna ut pengar till lånsökaren till en viss ränta. Du kan givetvis välja bland flera typer av krediter på Savelend.
Genom att starta Savelend gav sig Ludwig Pettersson in i lånebranschen, en bransch som traditionellt sett har dominerats av banker, kreditbolag och andra stora aktörer. Pettersson ville göra det möjligt även för privatpersoner att kunna tjäna pengar på krediter. Med tekniken som används inom P2P insåg Ludwig att det också var möjligt för privatpersoner att på ett smidigt sätt få fin avkastning genom att låna ut pengar. Savelend är tydliga med sin paroll “Money shouldn’t sleep”, då de anser att istället för att låta pengarna ätas upp av inflationen på ett sparkonto är det bättre att låna ut dem och få chans till avkastning i form av ränteintäkter.
Sedan starten i Gävle 2014 har Savelend vuxit kraftigt och har numera kontor och verksamheter i Sverige, Finland och Polen.
Börsnotering 2021 – nu kan du också bli aktieägare
Under våren 2021 gjorde Savelend Group en IPO och börsnoterade sina aktier på First North. Då värderades Savelend till omkring 285 miljoner kronor. Äger du aktier i Savelend efter börsnoteringen så har du också möjlighet att tjäna på deras bonussystem då aktieägare kan få lägre avgifter när de använder tjänsten. Det går vi självklart in på mer i detalj längre ner i texten!
Under 2023 överlät den nordiska bankutmanaren Lunar (tidigare Lendify) hanteringen av P2P-portföljen till SaveLend, i syfte att renodla det nordiska produktutbudet och säkerställa bästa möjliga användarupplevelse för kunderna.
Fasträntekonto lanserades under 2024
I april 2024 lanserade Savelend också en ny produkt, Savelend Fast. Vad är då SaveLend Fast? Det är marknadens nyaste fasträntekonto med hela 5,5 procent fast ränta på 12 månader, vilket sticker ut vid en jämförelse med andra räntor som erbjuder på fasträntekonton.
Med SaveLend Fast får du alltså ett helt förutsägbart sparande. Du binder ditt kapital i minst 12 månader och får en fast avkastning på 5,5 % efter löptiden. Lägsta insättning för att spara i SaveLend Fast är 10 000 kr och högsta insättning är 2 000 000 kr.
Hur kan man ge så hög ränta (vid jämförelse med andra fasträntekonton)? I traditionell mening är det inget sparkonto, utan kapitalet investeras i krediter, likt övriga investeringsprodukter på Savelends sparplattform. Skillnaden för fasträntekontot är en form av vinstdelning för att du ska få en fast avkastning om 5,5 % på 12 månader. Skulle portföljen leverera en avkastning under 5,5 % skjuter Savelend till kapital för att avkastningen ska nå upp till 5,5 %. Skulle portföljen istället avkasta över 5,5 %, behåller Savelend den överskjutande delen.
Vad betyder P2P?
P2P står för peer-2-(to)-peer och är en metod som gör det möjligt för privatpersoner att låna ut pengar direkt till varandra. Traditionellt sett sker lån via en mellanhand, ofta en bank. Förenklat förklarat så fungerar det genom att person X sätter in pengar på ett sparkonto till en viss procentuell ränta hos banken. Banken kan då använda dessa pengar och låna ut dem till person Y till en viss procentuell ränta. Eftersom räntan för att låna pengar är högre än räntan man erhåller när man sätter in pengar så uppstår en mellanskillnad. Denna mellanskillnad tar sedan banken i vinst.
Via P2P så hanterar alltså inte en mellanhand (bank) pengarna på samma sätt utan tanken är att man ska koppla ihop låntagare med långivare direkt. Detta innebär en högre risk än att till exempel sätta in sina pengar på ett sparkonto, men med högre risk kommer också chansen att få betydligt högre avkastning.
Savelend omdöme / Savelend recension
Det kan vara klokt att också kika på externa omdömen och recensioner som finns att tillgå för Savelend, då dessa kan ge en generell bild av hur pass nöjda användarna av tjänsten är. Detta kan vara en (av flera) parametrar som man kan kika på när man bildar sig en uppfattning av en ny tjänst.
“Money shouldn’t sleep” – Varför investera via Savelend?
I takt med digitaliseringen har det dykt upp en mängd olika investeringsmöjligheter som tidigare var svåråtkomliga för privatpersoner. På bara några knapptryck kan du sätta dina pengar i arbete med allt från fondrobotar till att investera i fastighetslån via plattformar som Tessin och olika former av krediter. Konkurrensen är hård mellan dessa alternativ – så vad talar för att du ska välja att investera via just Savelend?
Det finns en hel del fördelar med tjänsten och här listar vi några av de viktigaste:
Fin historik
Savelend har som mål att leverera en avkastning på mellan 6,5-10 % efter avgifter och kreditförluster (och beroende på riskprofil). På hemsidan skriver man (april 2024):
"Sparstrategierna har sedan starten levererat en stabil avkastning i linje med målavkastningen om 6,5-7,5 % för Balanserad och 8,0-10,0 % för Yield."
Avkastningsmässigt kan Savelend alltså uppvisa en mycket fin historik, som normalt sett är svår att uppnå med en så passiv investeringsform. Bilden nedan är hämtad från hemsidan och visar hur tjänsten har presterat gentemot andra populära investeringsalternativ såsom vanligt sparkonto och börsen. Trots att historisk avkastning som bekant inte är någon garanti för framtida avkastning så kan man ändå se att kurvan pekar tydligt uppåt på ett jämnt sätt. Denna avkastningshistorik är utan tvekan något som talar för Savelend som investeringsform!
Skärmdump från Savelends hemsida.
Sprid riskerna i din portfölj
Att investera på börsen är fantastiskt och kan ge riktigt fin avkastning. Det finns dock perioder då börsen går trögt och faller kraftigt, då kan det vara bra att ha satt sina pengar i arbete på annat håll. Att investera utanför börsen, oavsett om det är i till exempel fastigheter eller via Savelend kan vara ett bra sätt att sprida riskerna i sin portfölj genom att diversifiera den.
Med en tjänst som Savelend får du på ett väldigt enkelt sätt spridning mot ett område utanför aktiemarknaden vilket leder till att du har möjlighet att tjäna pengar, även om börsen faller. På Savelend har du dessutom möjlighet att investera i flera lån, vilket såklart också är ett sätt att sprida riskerna i din portfölj, såväl som deras nya fasträntekonto som ger en garanterad avkastning. Här kan du alltså dels se det som att du sprider riskerna när det kommer till hela din privatekonomiska portfölj, dels som att du har möjlighet att sprida riskerna även i din potentiella kreditportfölj hos Savelend.
Att få tillgång till den här typen av investeringsform var i princip omöjligt som privatperson innan P2P blev populärt och företag som Savelend skapades. Traditionellt sett har den här typen av investeringar enbart varit för stora institutioner såsom banker. Att få chansen att sprida sina investeringar på det här sättet hos Savelend kan alltså ses som en riktigt fin möjlighet!
Chans till månatlig betalning
När det pratas om att uppnå ekonomisk frihet så pratas det ofta om att nyckeln är att bygga en så kallad “pengamaskin”. En pengamaskin kan beskrivas som en investering som “skapar” pengar åt dig utan att du behöver göra särskilt mycket för att få det att hända, mer än att sätta dina pengar i arbete. Är du intresserad av ekonomisk frihet och att bygga en så kallad pengamaskin kan Savelend vara ett bra alternativ.
När det kommer till flera av lånen via tjänsten så betalas amorteringen ut till dig på månadsbasis. Detta gör att du har bättre chans att räkna ut hur mycket pengar du kommer få in från amorteringar varje månad. Det skiljer sig till exempel från börsen där du behöver vänta in att till exempel aktiemarknaden ska inse värdet av en aktie så att dess kurs stiger. Med Savelend kan du istället välja ut en strategi som intresserar dig och sedan luta dig tillbaka medan pengarna tickar in varje månad– givetvis så länge inget oförutsett händer!
Olika typer av krediter
Ytterligare en fördel med Savelend är att plattformen presenterar olika typer av krediter. Tycker du till exempel att konsumentkrediter känns osäkert så kan du bland annat välja företagslån. Även om du inte kan välja ut exakta lån så kan du välja vilken strategi du vill ha och baserat på det väljer Savelend via sitt automatiserade verktyg SmartInvest ut krediter till din portfölj. Längre ned i artikeln kommer vi gå in mer i detalj på hur Savelend fungerar och vilka typer av krediter du kan investera i!
Vad finns det för nackdelar med Savelend?
Ingen investeringsform är bara guld och gröna skogar. Även Savelend har sina nackdelar och dessa är givetvis viktiga att hålla koll på innan du investerar. Är du ordentligt påläst om riskerna så har du också bättre möjlighet att lyckas med dina investeringar eftersom du då vet vad du ska se upp med.
Hög(re) skatter och avgifter
Att investera via Savelend innebär relativt höga avgifter och skatter. Om vi jämför med börsinvesteringar så har ISK/KF (Investeringssparkonto/Kapitalförsäkring) gjort att vi numera kan ta del av en förhållandevis låg schablonbeskattning på våra aktieportföljer. På Savelend kan du inte ha dina pengar på ett ISK, utan dina intäkter beskattas som kapitalinkomst. Den skatten ligger på 30 % av din vinst, vilket alltså i nuläget får anses vara relativt högt (även om det bör understrykas att skatten på ISK/KF har stigit kraftigt i takt med räntorna).
Utöver skatten så tar även Savelend ut en avgift om 5-10 % på all intjänad ränta. Totalt sett blir det alltså en stor del av kakan som äts upp av skatter och avgifter. Det ska dock nämnas att Savelends målavkastning om 6,5-10% är en siffra som är beräknad efter avgifter. Totalavkastningen är alltså fortfarande att betrakta som hög. Dessutom fick Savelend igenom ett beslut som gör att skatten dras efter att du har betalat avgiften till Savelend.
Savelend erbjuder också ett bonussystem där aktieägare i bolaget samt storinvesterare kan få ta del av sänkta avgifter. Är du en större investerare och äger aktier i bolaget har du alltså möjlighet att få ta del av betydligt lägre avgifter. Aktien kan du exempelvis investera i via Avanza eller Nordnet.
Mindre koll på dina investeringar
En nackdel med Savelend är att det inte är lika lätt att få full insyn i dina investeringar som det är på exempelvis börsen eller inom fastighetsbranschen. Du kan visserligen välja vilken strategi du vill ha genom att välja vilken typ av krediter och vilken kreditförmedlare du vill investera i men det går inte att fördjupa sig mycket mer än så. På börsen kan du räkna på bolagen på ett helt annat sätt genom att ha full tillgång till ekonomiska rapporter och liknande.
Detta skulle dock också kunna ses som en fördel om ditt mål är att investera passivt. Istället för att du ska behöva granska låneansökan så gör en professionell kreditförmedlare det jobbet åt dig. Dessutom används verktyget SmartInvest för att sätta ihop en väldiversifierad kreditportfölj. Visserligen får du mindre koll, men arbetet lämnas åt proffs med mycket erfarenhet inom området.
Summering: Hur fungerar Savelend?
Savelends mål är att erbjuda en så smidig tjänst som möjligt så att du på ett enkelt sätt kan ta del av ränteintäkterna från pengarna du lånat ut. Första stegen av processen är du som långivare inte involverad i utan de sköts av kreditförmedlare och Savelend. Såhär går det till:
- Ett företag eller en privatperson behöver pengar, det kan röra sig om allt från ett lån till en bil eller till att rusta upp en byggnad med hyreslägenheter. De vänder sig då till kreditförmedlare för att ansöka om lånet.
- Savelend har flera kreditförmedlare som samtliga granskats av företaget sedan tidigare. Dessa kreditförmedlare går noggrant igenom låneansökan för att bedöma om det är troligt att pengarna betalas tillbaka. Om så är fallet godkänns låneansökan och lånet betalas ut samt publiceras på Savelends plattform.
- Lånet sammankopplas med de som lånar ut pengar på Savelends plattform. Om lånet uppfyller dina preferenser när det kommer till vad du valt för typ av lån och kreditförmedlare så kan “SmartInvest”, Savelends automatiska låneportföljverktyg, lägga in lånet i din kreditportfölj.
- Dags att casha in! Olika lån har olika löptid och betalningsvillkor. Bland vissa krediter betalas din ränta ut månatligen, bland andra betalas hela amorteringssumman ut i slutet av lånets löptid. Hur som helst får du din avkastning utbetald om inget oförväntat sker.
Vad finns det för typ av krediter hos Savelend?
Du kan investera i sex olika typer av krediter hos Savelend. Du väljer själv vilken löptid du vill ha och vilken eller vilka kredittyper. Nedan går vi in på dessa.
Inkassoportföljer
I inkassoportföljerna ingår olika former av lån som inte betalats och därmed hamnat hos Inkasso. Dessa portföljer sköts sedan av inkassobolag som har som mål att driva in dessa krediter.
Konsumentkrediter
Bland konsumentkrediterna hos Savelend hittar vi lån som ges till privatpersoner. Det kan bland annat röra sig om blancolån, billån och bolån.
Företagslån
Företagslånen du kan investera i hos Savelend är lån som ges till små och medelstora företag så att de kan fortsätta driva eller förbättra sin verksamhet. Spannet sträcker sig mellan nystartade företag och mer etablerade företag.
Fakturaköp
Genom fakturaköp så investerar du i köp av fakturor från kreditvärdiga aktörer.
Fastighetslån
Fastighetslån innebär att du lånar ut pengar till fastighetsinvesteringar. Det kan till exempel röra sig om bostadsutveckling.
Importfinansiering
Importfinansiering betyder att du hjälper till att finansiera ett företags import. Du frigör helt enkelt rörelsekapital så att bolagen kan fortsätta växa och köpa in produkter de behöver till sin verksamhet.
Steg-för-steg-guide: Så kommer du igång med Savelend
Att komma igång med Savelend är snabbt, smidigt och sker helt digitalt. Du kommer igång genom att följa de fyra stegen nedan.
- Registrera dig. Det första du gör för att komma igång på Savelend är att klicka dig in på hemsidan. Där har du sedan möjlighet att registrera dig. Du kan välja mellan att använda bankID eller att komma igång med e-post och lösenord.
- Sätt in pengar. När du startat ditt konto är det dags att föra över pengar. Du kan välja att antingen föra över engångsbelopp eller att starta ett månadssparande.
- Välj din investeringsstrategi. Innan du kommer igång med att investera i krediter måste du välja din strategi. Här har du två val, antingen följer du Savelends standardinställningar eller så skräddarsyr du din egen strategi då du bland annat kan välja bort kreditförmedlare och kredittyper.
- Nu byggs din kreditportfölj! När du följt ovanstående steg så bygger Savelend din portfölj med krediter! Du behöver alltså inte göra några aktiva val i det här steget utan verktyget SmartInvest kommer baserat på dina val plocka ut ett antal krediter till din portfölj. Därefter är det bara att vänta på att din avkastning tickar in!
Såhär ser det ut när du ska registrera dig hos Savelend.
Vanliga frågor och svar om Savelend
Hur mycket måste jag investera?
Det finns inget minimibelopp att sätta in hos Savelend. Det minsta beloppet att föra över till Savelends investeringsverktyg SmartInvest är dock 10 kr. Rekommendationen från Savelend är att du sätter in åtminstone 2 000 kr för att sprida dina risker på flera lån.
För Savelend Fast är minsta investeringen dock 10 000 kr.
Täcks pengarna av statliga insättningsgarantin?
När du har pengarna på kontot hos Savelend så täcks de av statliga insättningsgarantin. När du lånar ut pengarna upphör dock de skyddet att gälla men då finns det andra mekanismer som syftar till att säkerställa att dina pengar återbetalas, såsom dröjsmålsränta. Läs mer om Säkerhet och risker på deras hemsida.
När du använder SaveLend Fast omfattas du av deras Kapitalskydd. Det betyder att även om SaveLend hamnar på obestånd så är ditt sparande inte förbrukat. Med SaveLend Fast investeras nämligen dina pengar i en rad olika lån hos en rad olika låntagare och det är dig och inte SaveLend som låntagaren är skyldiga att betala tillbaka pengarna till. Låntagarnas betalningar fortsätter alltså att återbetalas till dig tills dina pengar är tillbaka på kontot. Det betyder att hos oss finns ingen övre gräns om 1 050 000 kronor som det gör med konton med statlig insättningsgaranti.
Vad händer om låntagaren inte kan betala tillbaka?
Om en låntagare inte kan betala tillbaka sina pengar så kan olika saker hända beroende på vad för typ av krediter det handlar om. Vissa av krediterna har vidareförsäljningsavtal. Det innebär att din andel säljs vidare till ett inkassoföretag om låntagaren inte kan betala tillbaka. Inkassobolaget betalar ett reducerat pris så att du får tillbaka en majoritet av ditt insatta kapital.
Vissa krediter har även underliggande säkerheter såsom fastigheter. Det innebär att låntagaren tvingas sälja av exempelvis en fastighet för att kunna betala tillbaka så stor del som möjligt av lånet om det inte kan göras på annat sätt.
Räntan du får för att ha lånat ut pengar baseras på hur stor sannolikhet det är att pengarna betalas tillbaka, i kalkylen vägs bland annat vidareförsäljningsavtal och underliggande säkerheter in. Ju högre risk, desto högre ränta.
Är Savelend en bra investeringsform?
Savelend kan definitivt vara en bra investeringsform om du har koll på hur tjänsten fungerar samt vilka risker som finns och hur du undviker dem, såsom att sprida riskerna över flera krediter. Investerar du på börsen så kan Savelend ses som ett bra komplement till detta.
Vad finns det för alternativ till Savelend?
När det kommer till andra investeringsalternativ finns det flera alternativ såsom börsen och fastigheter. Inom P2P-branschen var Lendify den största konkurrenten, de har dock köpts upp av Lunar och har därför inte längre sitt egna program. Numera har Lunar ett P2P-program. Andra aktörer på marknaden är bland annat Brocc och Bondora.
För vem passar Savelend?
Innan du börjar investera via Savelend är det en del saker du bör ha koll på. Som vanligt ska du aldrig investera pengar du inte har råd att förlora eller som du behöver inom en snar framtid. Trots att det inte är något krav så rekommenderar Savelend dessutom att du sätter in åtminstone 2 000 kr när du kommer igång för att bygga en portfölj med bra riskspridning. När du gör detta kommer Savelends verktyg SmartInvest investera i ett flertal lån vilket leder till att din risk minskar.
Utöver det går Savelend att kombinera fritt med andra investeringsformer och det är också möjligt att ha det som ensam investeringsform, det beror helt enkelt på dig och dina egna preferenser.
Vilka risker finns med att investera hos Savelend?
Risken hos Savelend är att du förlorar delar av eller hela ditt insatta kapital. Denna risk kan du minska kraftigt genom att sprida ut dina investeringar över flera krediter, då kan du “ha råd med” att ett antal lån inte återbetalas eftersom du får avkastning från de lånen som återbetalas.
Verktyget SmartInvest väljer ut ett flertal lån till din portfölj vilket leder till att risken att förlora hela ditt insatta kapital är ytterst liten. Utöver det har flera av lånen även någon form av säkerhet, detta innebär att du ofta får tillbaka delar av ditt insatta kapital även om lånet inte kan återbetalas.
Vad händer om Savelend läggs ned?
Savelend har en hel del processer för att motverka att företaget skulle gå i konkurs. Bland annat utövar Finansinspektionen tillsyn över företaget vilket innebär att de måste vara noggranna med att följa olika regler och förordningar. Dessutom har de oberoende riskfunktioner som håller koll på företaget samt en auktoriserad revisor som håller koll på siffrorna. Skulle siffrorna börja se oroväckande ut flaggas det för detta tidigt.
Om företaget trots allt skulle gå i konkurs så är det viktigt att komma ihåg att det är du som investerare, och inte Savelend, som äger fordringsrätten till krediterna du investerat i. Det betyder i praktiken att du fortfarande kan få tillbaka dina pengar av kreditförmedlaren direkt. Om Savelend läggs ned kan de dock inte hjälpa till i den processen och på grund av omställningen skulle det kunna ta en del tid och arbete.