SPAC-bolag januari 2025 | Vad är SPAC & vad bör man tänka… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

12 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
SPAC-bolag

SPAC-bolag som investering (guide) – Så går det till att investera i SPACar

Sidans innehåll

Klimatet för SPAC-bolag var glödhet under 2020-2021 – inte minst i USA där trenden startade, men “fenomenet” har även spridit sig till övriga delar av världen och så även Sverige! På den här sidan förklarar vi mer om vad SPAC-bolag är, hur processen går till och vad som kan vara bra att tänka på innan man överväger att investera i ett SPAC-bolag.

Hitta nya investeringsmöjligheter bland aktuella SPAC-bolag

För dig som aktiesparare ger SPAC bolag spännande möjligheter att investera. Men precis som med alla investeringar finns vissa risker. Därför är målet med den här guiden att ge dig bättre insikt i trenden, så att du kan få de bästa förutsättningarna att minimera dina risker och få upp ögonen för vad SPAC är!

SPAC – Från USA till Sverige

Fenomenet med SPAC i Sverige är relativt nytt och har fått ett stort uppsving. Under 2021 inträffade något av en boom i Sverige och våra nordiska grannländer. Trenden började dock betydligt tidigare i USA, och har där pågått under många år. Under 2021 noterades rekordmånga nya SPAC-bolag, och 2020 utgjorde SPAC-företag cirka hälften av alla noteringar i USA!

Enkelt beskrivet så bildas och börsnoteras SPAC-bolag med ett enda syfte: att förvärva onoterade bolag och snabbt hjälpa dessa in på börsen. Det onoterade bolaget slipper därmed att själva bekosta börsnoteringsprocessen och får även hjälp, ofta av erfarna personer, från SPAC-bolaget! Läs vidare för att få mer detaljerad kunskap om hur processen fungerar.

I januari 2022 blev det finska industribolaget Purmo Group det första bolaget i Norden som börsnoterats genom att använda sig av SPAC-bolag. Börsnoteringen kunde äga rum tack vare en sammanslagning med SPAC-bolaget Virala Acquisition Company, som gjorde att Purmo Group tog över deras notering på Helsingforsbörsen.

Aktien steg i värde under första handelsdagen den 3 januari 2022. Virala Acquistion Company hade funnits på börsen sedan juni 2021. Precis som det brukar vara med SPAC bolag så var det då okänt vilket företag som skulle få hjälp in på börsen. När nyheten om att det skulle bli Purmo kom i september 2021 så rusade aktiekursen i värde över en dag.

I Sverige blev ACQ Bure (en SPAC av investmentbolaget Bure Equity) det första svenska SPAC-bolaget att noteras den 25 mars 2021. Du kan läsa mer om detta längre ner i texten.

Läs mer: På vår separata sida för Börsnoteringar & IPOs kan du läsa mer och hitta aktuella nyheter om kommande noteringar.

Tips – App och nyhetsbrev för stenkoll på aktuella SPAC-bolag

Introduktion – Vad är / betyder SPAC-bolag?

SPAC är en typ av bolag, vars huvudsakliga mål är att få ett annat bolag börsnoterat. Ett SPAC-bolag har som affärsidé att köpa upp ett onoterat bolag, som vid köpet alltså inte finns att handla med på aktiemarknaden ännu. Det innebär att SPAC-bolag tar sig in på börsen med målet att underlätta för ett annat företag att göra samma sak.

Det börsnoterade SPAC-företaget har sällan någon egen verksamhet alls, utan planerar att växa endast genom att låta ett annat företag ta deras plats på börsen.

Förkortningen SPAC står för engelskans Special Purpose Acquisition Company. Översatt till svenska blir det ungefär "förvärvsföretag för särskilt ändamål". Förvärvsföretag betyder att det är ett företag som köper upp andra bolag, och det särskilda ändamålet är att få dessa bolag börsnoterade! Inte så krångligt som det först kan låta.


Däremot har SPAC-bolaget inte hur lång tid på sig som helst att hitta ett företag att ta under sina vingar. Bolaget måste normalt sett nämligen ha genomfört ett förvärv senast 36 månader efter sin första handelsdag på börsen.

Skalbolag eller Blank Check-bolag

Skalbolag, Blank Check-bolag, eller Special Purpose Acquisition Company - dessa begrepp betyder alla samma sak. Begrepp skalbolag syftar på att företaget inte har någon egen verksamhet, utan fungerar från början som ett tomt skal som finns till för att fyllas av ett annat bolag och dess verksamhet. Börsnoteringen av det företag som får hjälp av skalbolaget kan ske på två olika sätt, antingen genom att gå samman med eller förvärva bolaget.

Varför gör ett företag en SPAC?

Man skulle kunna se SPAC som en genväg in på börsen för det företag som får hjälp. Istället för att behöva genomgå en ofta komplicerad resa så blir noteringen snabb och enkel.

Företag som vill in på börsen måste nämligen i vanliga fall genomgå en krävande process. Börsnotering, som även kallas för IPO (läs mer på vår sida om IPOs), innebär att bolaget går från att vara privat till publikt, så att allmänheten kan börja att köpa och sälja aktier. För att komma dit behövs ofta hjälp från finansiella och juridiska rådgivare, till exempel för att ta fram rätt dokument och formalia. Sedan måste även en börsrevisor granska och godkänna bolaget.

De här stegen är bara ett axplock av allt det arbete som en traditionell börsnotering kräver. Med hjälp av ett skalbolag kan därmed ett företag spara många timmar av arbete och åka snålskjuts in på börsen. Tids- och arbetsbesparingen, tillsammans med viljan att komma in på börsen, kan alltså ses som de största anledningarna till varför ett företag gör en SPAC!

Vilka företag använder sig av SPAC?

Företag som ofta använder sig av SPAC för börsnotering är till exempel start-ups inom tech, som kan få det tufft att genomgå den långsammare, vanliga IPO-processen. SPAC-bolaget måste naturligtvis genomgå börsnoteringen först, men ägarna kan nyttja sin kunskap för att skynda på både de byråkratiska delarna och inskaffande av kapital.

Under de senaste åren har vi dock fått sen en stor mängd olika bolag från vitt skilda branscher noteras vid SPAC!

Guide steg-för-steg: Hur fungerar en SPAC och hur deltar man?


Här kan du läsa om hur ett onoterat bolag använder sig av SPAC, steg för steg:

  • Skalbolaget bildas.
  • Företaget tar in kapital i samband med börsnotering.
  • Syftet med kapitalet är att köpa eller gå samman med ett onoterat bolag.
  • Privatpersoner och andra investerare kan nu handla aktier i skalbolaget, men vet ännu inte säkert vad för slags verksamhet som kommer att bedrivas. Ibland, men inte alltid, har SPAC-bolaget indikerat vilken typ av bolag (eller bransch) man letar förvärvsbolag inom, vilket kan ge en indikation om vilken typ av bolag som kan bli aktuellt att förvärva.
  • När man hittat ett intressant bolag kallas aktieägarna till bolagsstämma för att godkänna köpet.
  • Köpet / sammanslagningen brukar ske senast inom 24-36 månader efter skalbolagets börsnotering.
  • Om du investerat i aktier i skalbolaget men inte gillar förvärvet så brukar du kunna lösa in aktierna, till samma pris per aktie som kursen hade vid börsnoteringen. På så sätt får du tillbaka dina pengar.
  • Det förvärvade bolaget är nu börsnoterat tack vare hjälp från SPAC-bolaget.

Så investerar du i SPAC-bolag

Så, hur gör man som investerare för att delta i SPAC-bolag? De flesta noterade SPACarna på Stockholmsbörsen går att handla via nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Att köpa aktier i dessa bolag fungerar precis som vanligt. Du behöver ett konto, till exempel ett ISK (investeringssparkonto) och överför pengar till detta som täcker aktieköpet. Sedan är du ägare i SPAC-bolaget och kan följa nyheterna för att få reda på när ett eventuellt förvärv eller sammanslagning (fusion) är på gång.

Delta i en IPO eller köpa aktier senare i SPAC

Du kan välja mellan två olika sätt när du investerar i en SPAC. Antingen deltar du i IPO:n, inför att företaget börsnoteras, eller så väntar du tills företaget är noterat på marknaden och köper aktier först då. Även om en börsnotering för ett onoterat bolag går snabbare genom ett skalbolag, så tar processen ofta några månader att genomföra.

Tänk på det här innan du ska investera:

  • Läs på i prospektet som SPAC-företaget släpper i samband med IPO.
  • Titta på vilka personer och initiativtagare som står bakom bolaget, och vad deras track record är.
  • Följ nyhetsflödet kring bolaget för att hålla dig insatt i vad som pågår inför noteringen.
  • Fortsätt bevaka bolaget och läsa nyheter och analyser för att fatta informerade beslut om att köpa eller sälja aktier.

Här tipsar vi extra om vår smidiga app där du kan skapa bevakningar för de (SPAC-)bolag du vill följa och få automatiska pushnotiser vid nyheter, pressmeddelanden, insynstransaktioner, blankningar, blogginlägg, analyser etc – smidigt och tidsbesparande!

Möjligheter och risker med SPAC-bolag som investering

Om du är intresserad av att köpa aktier i ett Blank Check-bolag är det bra att känna till både fördelar och nackdelar. Här kan du läsa om risker och möjligheter med att investera i bolagstypen SPAC.

Fördelar med SPAC för dig som investerar

De största fördelarna med skalbolag för bolag som vill börsnotera sig nämnde vi ovan. Företaget kan ta en genväg in på börsen och alltså slippa det kostsamma jobbet som det annars innebär samt skynda på noteringen. SPAC:en i sig är i stort sett bara en påse pengar, men blir till en snabbfil för det privata bolaget som ska bli publikt tack vare de kunniga personer som finns med i ledningen.

Även för investerarna medför SPAC en del potentiella fördelar:

  • Möjlighet att investera i ett hittills onoterat bolag, som kan växa snabbt.
  • Tidigt vara med i ett företags resa på aktiemarknaden.
  • Ökad trygghet tack vare detaljerade analyser och expertis kring förvärvet som görs.
  • Kompetent ledning som ofta har god erfarenhet av aktiemarknaden.
  • Transparensen gör att du hela tiden kan hålla dig informerad om vad som pågår, och välja att lösa in aktierna om du inte godkänner förvärvet.

Risker med att investera i SPAC

När du köper aktier i blank check-företag vet du inte exakt vad du investerar i. Allt som går att veta är att företaget planerar att ta över eller gå med i ett onoterat företag. SPACs innebär alltså att du har tillgång till mindre information än vanligt att basera ditt beslut på, vilket såklart är en risk. Kolla extra på vilka personer eller företag som är initiativtagare till SPAC:en, och vilka tidigare erfarenheter de har.

Ett skalbolag är svårt att värdera innan man vet vilken verksamhet som kommer att ta över deras plats på börsen. Det kan dessutom ta upp till 36 månader innan det finns ett slutfört förvärv, men så snart spekulationer drar igång brukar aktiekursen röra sig. Tänk också på att villkoren i prospektet kan skilja sig åt mellan olika SPAC-bolag.

Exempel: Du har investerat i ett SPAC på börsen, men sponsorn hittar inget företag av intresse inom 36 månader. Då kommer bolaget att bli avnoterat från börsen och likvideras. Du får tillbaka aktierna till det värdet som gällde då SPAC:en först kom in på börsen. Till exempel om priset per aktie var 100 kronor vid noteringen, kommer du alltså att få tillbaka 100 kronor per aktie du äger. Det gäller oavsett om marknadsvärdet har svängt sedan dess till följd av spekulationer om affär. Köper du aktier när kursen har stigit riskerar du att gå med förlust, ifall skalföretaget avnoteras utan förvärv eller fusion med annat bolag.

Samma sak gäller om du köpt aktier och sedan inte godkänner valet av företag som SPAC:en bestämt sig för. Löser du in aktierna kommer du att få 100 kronor tillbaka per aktie, oavsett vad aktien hade för värde när du köpte.

Exempel på några välkända SPAC-bolag

Uppmärksammade svenska SPAC-bolag

ACQ Bure SPAC
ACQ Bure blev den 25 mars 2021 Sveriges första SPAC som noterades på Nasdaq Stockholm. Vid noteringen tog ACQ Bure in 3,5 miljarder kronor och fick 35 000 nya aktieägare. Styrelse har 36 månader på sig att förvärva ett onoterat bolag som ska ta över börsplatsen. Målet för ACQ Bure är att investera i ett nordiskt, hållbart kvalitetsbolag med ett värde på 3 till 7 miljarder kronor. Två veckor efter börsintroduktionen hade kursen stigit med 8 procent.

Läs mer och handla aktier i ACQ Bure.

APAC (Aligro Planet Acquisition) SPAC
Den 26 maj 2021 tog sig APAC (Aligro Planet Acquisition) in på Stockholmsbörsen. Bakom skalbolaget finns kända finanspersoner som Richard Båge, som tidigare varit en av drakarna i SVT:s Draknästet, riskkapitalisten Hans Eckerström, samt företagsledaren Bengt Baron. APAC vill hitta ett bolag som uppfyller ESG-krav och som verkar inom digitala affärsmodeller, grön teknik eller hållbar konsumtion. SPAC:en noterades till ett värde av 100 kronor på börsen men sjönk något i värde under de första dagarna.

Läs mer och handla aktier i APAC.

Creaspac SPAC

Creaspac blev noterat på Nasdaq Stockholm den 23 juni 2021. I bolaget hittar vi kända namn som finansmannen Sven Hagströmer. Investeringsbolaget Creades tillförde 375 miljoner kronor inför noteringen, cirka 15 procent av erbjudandet, och senast juni 2024 ska skalbolaget ha godkänt en kandidat. De första dagarna på Stockholmsbörsen sjönk kursen med cirka 1 procent.

Läs mer och handla aktier i Creaspac.

Uppmärksammade utländska SPAC-bolag

Virgin Galactic (tidigare Social Capital Hedosophia SPAC)
Brittiska företaget Virgin Galactic kom in på New York-börsen den 28 oktober 2019. Virgin Galactic, som anordnar turistresor till rymden, fick en smidig ingång på aktiemarknaden tack vare SPAC:en Social Capital Hedosophia. Aktien fick en svängig inledning på börsen, då den efter första veckan stigit med cirka 9 procent men två veckor senare sjunkit med 23 procent.

Läs mer och handla aktier i Virgin Galactic.

QuantumScape (tidigare Kensington Capital Acquisition SPAC)
QuantumScape listades i slutet av november 2020, efter att ha gått samman med skalbolaget Kensington Capital Acquistion. Företaget jobbar med utveckling av litiumbatterier till elbilar och har huvudkontor i San Jose, Kalifornien, USA. De första dagarna fick aktiekursen en kraftig nedgång, som mest 23 procent. Några veckor senare slog den i taket med som högst 184 procent stigning, för att sedan åter sjunka.

Läs mer och handla aktier i QuantumScape.

DraftKings (tidigare Diamond Eagle Acquisition Corp SPAC)
Amerikanska DraftKings inriktar sig på fantasy sport och sportbetting. Den 24 april 2020 noterades de genom skalbolaget Diamond Eagle Acquisition. Aktien steg med 10 procent under första handelsdagen på Nasdaq. Cirka en månad senare hade aktievärdet fördubblats.

Läs mer och handla aktier i DraftKings.

Skillz (tidigare Flying Eagle Acquisition Corp SPAC)
Skillz, experter på mobilspel och e-sport i mobiltelefoner, kom in på New York-börsen i december 2020 tack vare Flying Eagle Acquisition. Aktiekursen hoppade upp med över 25 procent under första handelsdagen.

Läs mer och handla aktier i Skillz.

Nikola Corporation (tidigare VectoIQ Acquisition Corp SPAC)
Amerikanska Nikola inriktar sig på att utveckla eldrivna lastbilar och andra motorfordon med nollutsläpp. Nikola börsnoterades på Nasdaq den 4 juni 2020. Fem dagar senare hade värdet på en aktie mer än fördubblats.

Läs mer och handla aktier i Nikola.

ChargePoint (tidigare Switchback Energy Acquisition Corp SPAC)
Som världens största nätverk av laddstationer till elbilar, var ChargePoint ett hett val för skalbolaget Switchback Energy Acquisition Corp i USA. ChargePoint börsnoterades den 1 mars 2021 och låg på -15 procent efter tre dagar, följt av en berg- och dalbana där aktievärdet ökade och minskade under de följande första veckorna på börsen.

Läs mer och handla aktier i ChargePoint.

Opendoor (tidigare Social Capital Hedosophia II SPAC)
Affärsidén för Opendoor är att göra det enklare för folk att köpa och sälja bostad genom en onlineservice. I december 2020 börsnoterades Opendoor på Nasdaq, efter att ha gått samman med skalföretaget Social Capital Hedosophia Holdings II. Aktien ökade i värde med 6 procent under första handelsdagen. Kursen sjönk följande dag med ca 6 procent.

Läs mer och handla aktier i OpenDoor.

Polestar (tidigare Gores Guggenheim SPAC)
Elbilstillverkaren Polestar tog steget till Nasdaq-börsen genom SPAC-bolaget Gores Guggenheim på svenska midsommarafton 2022. Polestar är ett svensk bilmärke som tillverkar hybrid- och elbilar i Kina, och jobbar för att förbättra Volvos motorer.

Läs mer och handla aktier i Polestar.

Fler frågor om SPAC-bolag

Nedan har vi besvarat några ytterligare frågor som är vanligt förekommande när det kommer till SPAC-bolag i olika form.

Vad är SPAC-bolag och hur fungerar det?

Ett Special Purpose Acquisition Company driver ingen egen verksamhet, utan fokuserar på att hjälpa ett annat företag att snabbt ta sig in på börsen. Detta gör de genom att själva först genomgå en börsintroduktion och ta in kapital från aktieägare. Sedan hittar de ett intressant onoterat bolag, som de förvärvar eller går samman med. Detta företag blir därmed noterat på marknaden, betydligt smidigare än vid en traditionell IPO.

Vad bör man tänka på innan man investerar i ett SPAC-bolag?

Innan du bestämmer dig för att investera bör du läsa företagets prospekt och ta del av nyheter och rapporter. Se till att sprida dina risker, till exempel i olika branscher och fonder, så att du inte investerar alla pengar på ett och samma ställe. Det går att lösa in aktierna om du inte godkänner det onoterade bolaget som skalbolaget vill hjälpa in på börsen, men tänk på att du får tillbaka aktierna till det pris som gällde inför första handelsdagen på aktiemarknaden.

Hur kan man investera i ett SPAC-bolag?

De flesta SPAC aktier hittar du hos Nordnet eller Avanza. Det fungerar på samma sätt som vanliga aktier. Du kan chansa och investera innan det är känt vilken verksamhet som skalbolaget ska förvärva, eller vänta tills du vet vilket företag som skalbolaget kommer att hjälpa in på aktiemarknaden.

Vilka är de bästa SPAC-bolagen?

SPAC-bolag blir allt vanligare även i Sverige. Vilka som är bäst att investera är alltid svårt att förutse. Det bästa är att se till att följa nyheterna, läsa på om verksamheten i prospektet och rapporter, och att sprida ut dina investeringar. Viktiga aspekter att kolla på är bland annat vilka personer som står bakom företaget och vad de har för tidigare erfarenheter, samt vilket intresse som sponsorerna har – de eller den som har tillfört kapital för att få in SPAC:en på börsen.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 11 juni 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.