Veckans analyser: Ekonomiska insikter och strategiska beslut
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Veckans analyser: Ekonomiska insikter och strategiska beslut

Veckans

Den här veckan har bjudit på en rad intressanta analyser av börsnoterade företag. Från strategiska förvärv i Finland till starka rapporter från portföljbolag, har analysfirmor delat sina insikter om företagens prestationer och framtidsutsikter. Vi sammanfattar här de viktigaste händelserna för att ge dig en tydlig bild av det ekonomiska landskapet.

  • Evolution justerar sina marginalprognoser något under förväntningarna.
  • Cibus expanderar i Finland med förvärv av tre nya livsmedelsbutiker.
  • VEF:s portföljbolag visar stark tillväxt, med Creditas i spetsen.

Evolution justerar marginalprognoser

I en nyligen publicerad analys från Redeye, kommenteras Evolutions Q3-resultat som nära förväntningarna. Trots vissa störningar i Georgien, verkar bolaget inte ha påverkats nämnvärt negativt. Dock har Evolution uppdaterat sina marginalprognoser och förväntar sig nu en EBITDA-marginal något under tidigare prognoser på 69-71%.

Cibus expanderar i Finland

Cibus har under oktober förvärvat tre livsmedelsbutiker i Finland till ett värde av 14,8 miljoner euro, enligt en analys från Nordea. Dessa förvärv, belägna i Pori, Södra Österbotten och Helsingfors, förväntas öka bolagets intjäningskapacitet. Finansieringen sker med banklån motsvarande 50% av förvärvsvärdet, vilket innebär att Cibus fortsätter sin strategi att växa i Norden trots tidigare utmanande marknadsförhållanden.

VEF:s portföljbolag visar styrka

Analysguiden rapporterar att VEF:s underliggande portföljbolag, och i synnerhet Creditas, fortsätter att utvecklas väl med en hög lönsamhet och bruttomarginaler över 40%. Creditas, som utgör hälften av VEF:s substansvärde, planerar en börsnotering, vilket ytterligare kan öka bolagets värde. Trots detta är substansrabatten i VEF fortfarande hög, vilket kan indikera en investeringsmöjlighet.

Stabilitet och utmaningar för andra företag

Andra företag har också visat blandade resultat. Xbrane Biopharma visade på volymtillväxt trots mjukare resultat än förväntat. Samtidigt levererade BONESUPPORT ett starkt EBIT-resultat som överträffade förväntningarna, medan Humble Group och Coor stod inför utmaningar med kostnadsinflation och omorganisation, men ser ljusare utsikter framöver med förväntade förbättringar i kommande kvartal.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Evolution

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt