Efter räntebeskedet: Här är aktierna som kan bli vinnare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Efter räntebeskedet: Här är aktierna som kan bli vinnare

Efter

Med Riksbankens beslut att sänka räntan till 3,75 procent börjar en ny era för investerare. Två börsproffs delar nu med sig av sina insikter om hur småsparare bör reagera, och vilka aktier som har potential att blomstra i denna nya, mer stimulerande miljö.

  • Småsparare uppmanas att fokusera på sektorer som har lidit under högre räntor, som fastighetssektorn och förvärvsbolag med hög skuldsättning.
  • Utländska investerare förväntas också att hoppa på tåget, särskilt inom fastighetssektorn.
  • Småbolag kommer att gynnas av det lägre ränteläget, enligt experterna.

Daniel Ljungström, chef för privat sparande på Max Matthiessen, och Martin Guri, chefstrateg på Kepler Cheuvreux, välkomnar det nya ränteläget med öppna armar. De förutser att det kommer att ha en betydande påverkan på marknaderna.

”Den stora bilden är att riskfyllda tillgångar mår bra av det här”, säger Martin Guri till Di.

Positiv effekt på riskfyllda tillgångar

Enligt Guri, kommer riskfyllda tillgångar att dra nytta av det nya ränteläget. Han ser flera lovande börsår framför sig, då lägre räntor kommer att stimulera efterfrågan på krediter och investeringar, vilket leder till ökad industriproduktion och högre företagsvinster.

Guri råder investerare att "ha så mycket aktier man bara kan", medan Ljungström föreslår att investerare kan börja ta hem lite vinst i storbankerna, som gynnats av det högre ränteläget, och i stället satsa på sektorer som haft det motigt.

Fastighetssektorn i fokus – och småbolag kan ta revansch

Fastighetssektorn och förvärvsbolag med hög skuldsättning har drabbats av det tidigare höga ränteläget, men båda experterna förväntar sig att de kommer att blomstra under det nya ränteklimatet. Ljungström pekar specifikt på Castellum som ett attraktivt alternativ i fastighetssektorn.

”Med Roger Akelius med flera som storägare får man en fin ägarbild”, säger han.

Enligt Guri, kan vi även förvänta oss att utländska investerare kommer att börja investera i den svenska fastighetsmarknaden. Många har tidigare undvikit sektorn i rädsla för en kollaps, men detta förväntas nu ändras.

Ljungström och Guri tror också att mindre bolag, som tidigare har blivit utklassade av börsens stora spelare, nu kommer att ta revansch. Ljungström nämner att en lägre ränta innebär en högre värdering av framtida vinster, och att mindre bolag ofta är tillväxtorienterade.

Ljungström avslutar med att lyfta serieförvärvande installationsbolaget Instalco; ”Det är ett typexempel på ett köpvärt bolag i det här scenariot. Det är ett fint förvärvsdrivet företag som växer ganska bra och som värderas till ett p/e-tal på 16.”

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Castellum

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt