Därför känner Castellums vd oro mitt i den spirande optimismen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Därför känner Castellums vd oro mitt i den spirande optimismen

Därför

Samtidigt som Castellums vd, Joacim Sjöberg, uttrycker ökad optimism kring fastighetsmarknaden i Stockholm varnar han för att vakansgraden kan stiga ytterligare. Trots en något avvaktande hyresmarknad i huvudstäderna har Castellum lyckats höja hyrorna. Osäkerheten på marknaden kvarstår dock, vilket kan påverka framtida affärer och investeringar, säger Sjöberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

  • Vakansgraden ökade till 8,8 procent.
  • Hyresnivåerna har höjts trots tidigare indexeringar.
  • Osäkerhet kvarstår trots ökad optimism.

Enligt Joacim Sjöberg, vd för fastighetsbolaget Castellum, har marknaden visat tecken på stabilisering under det senaste kvartalet jämfört med tidigare. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med delårsrapporten tidigare i veckan berättar han att inbromsningen i Stockholm har mattats av, även om vakansgraden fortfarande kan komma att öka.

Hyreshöjningar och marknadsosäkerhet

Trots en avvaktande hyresmarknad i Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors har Castellum lyckats höja hyrorna med 1 procent utöver tidigare indexeringar. Sjöberg betonar att de flesta av företagets hyresavtal fortsätter på oförändrade villkor, vilket han ser som en stor styrka. Han påpekar dock att förhandlingar tar längre tid och att osäkerheten kvarstår.

"Det räcker med någon ytterligare negativ nyhet så kan saker och ting försenas ytterligare," säger han.

Ökad vakansgrad och framtida investeringar

Castellums EPRA vakansgrad har ökat till 8,8 procent från 7,2 procent för samma period förra året. Sjöberg uttrycker en viss nöjdhet över att ökningen inte varit större, men konstaterar att vakansgraden kan fortsätta att variera beroende på marknadens utveckling. En viktig anledning till den ökade vakansgraden är enligt Sjöberg att Castellum har sålt fullt uthyrda fastigheter under de senaste åren.

Trots en viss eftersläpning i fastighetsbolagets investeringar, planerar Castellum nu att återuppta fler projekt. Hittills i år har Castellum större pågående investeringar om 1,7 miljarder kronor, varav 1,1 miljarder kronor återstår att investera.

De planerar inte att ta in nya pengar för att agera offensivt. Istället fokuserar bolaget på att förvalta de medel som redan tagits in genom en tidigare nyemission.

"Vi är beredda på den här förändrade marknadssituationen och det är därför vi har jobbat så otroligt hårt med balansräkningen under mer än ett års tid," avslutar Sjöberg.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Castellum

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Castellum

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt