Vad innebär organisk tillväxt och vad är dess motsats? - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

2 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vad

Vad är organisk tillväxt?

Sidans innehåll

För att lyckas med aktie- och bolagsinvesteringar är det viktigt att förstå vissa centrala begrepp och principer. Organisk tillväxt är ett sådant ofta förekommande begrepp som är viktigt att ha koll på för att kunna analysera bolagets värde och framtidsutsikter. Men vad innebär det egentligen?

Organisk tillväxt innebär den tillväxt som bolaget åstadkommer själv genom sin egna försäljning och organisation.

Organisk tillväxt innebär den tillväxt som bolaget åstadkommer själv genom sin egna försäljning och organisation. Det kan till exempel handla om ett litet konsultbolag inom teknik vars grundare själva arbetar som konsulter ut mot ett fåtal kunder. De gör ett riktigt bra jobb och snart kommer fler förfrågningar om att hyra in bolagets konsulter och företaget har möjlighet att anställa flera. Det här är ett klassiskt exempel på organisk tillväxt som uppnås genom att företaget ökar sin försäljning.

Syns i redovisningar

I de flesta bolags ekonomiska redovisningar, som kvartalsrapporter och årsredovisningar, blir det synligt hur den organiska tillväxten för bolaget har sett ut under kvartalet eller året. Tillväxten speglas direkt av hur mycket omsättning och vinst företaget har haft under året. Ett välskött företag bör ha en ökande tillväxtkurva som kan följas under flera år. Som investerare är det naturligtvis intressant att förstå hur bolaget presterar av egen kraft. Den organiska tillväxten är ett centralt nyckeltal eftersom det visar hur väl bolaget presterar. Lyckas bolaget växa med egna ansträngningar, innovationer och strategier? Den här typen av tillväxt är en tydlig indikator på bolagets marknadspotential.

Ett exempel på hur organisk tillväxt kan lyftas fram i en kvartalsrapport. I detta fall för bolaget Instalco, ett bolag som även förvärvar andra bolag (tillväxt) aktivt.

Skillnaden på organisk tillväxt och hållbar tillväxt

Ett annat begrepp som ofta förekommer och som är lätt att förväxla med organisk tillväxt är "hållbar tillväxt". Hållbar tillväxt specificeras på Tillväxtverkets hemsida som ekonomisk tillväxt som sker i linje med idéerna om utveckling. Hållbar utveckling brukar definieras som hållbarhet både ekonomisk, miljömässigt och socialt och för att uppnå hållbar utveckling krävs att växande bolag tar hänsyn till alla tre parametrar, inte bara den ekonomiska. Organisk tillväxt och hållbar tillväxt står inte alls i motsats till varandra utan ett företag som växer organiskt kan mycket väl även sträva mot hållbarhet.

Motsatsen till organisk tillväxt - förvärvad tillväxt

Motsatsen till organisk tillväxt brukar kallas förvärvad tillväxt. Förvärvad tillväxt sker till exempel när ett bolag köper upp ett annat bolag och således förvärvar bolagets tillgångar, kunder och kompetens. Det allra vanligaste är att större och mer kapitalstarka bolag köper upp mindre bolag som verkar inom samma fält eller som har en lösning som kompletterar eller stärker det större bolagets position på marknaden.

Externa investeringar bra för vissa bolag

Ett företag som väljer att växa organiskt genom att år för år öka sin försäljning och sina marknadsandelar väljer ofta bort att ta in externa investeringar. Istället räcker den egna tillväxten och kapitalet till för att täcka behovet av nödvändiga investeringar.

Läs även: Vad är kassalikviditet?

För vissa typer av bolag, till exempel företag som utvecklar appar eller andra tekniska lösningar, är organisk tillväxt sällan ett bra alternativ eftersom den stora kostnaden ligger i produktutvecklingsfasen. Externa investerare som mot en andel av företaget skjuter till mer kapital, att börsintroducera bolaget på marknaden eller att hitta finansiering via fonder är tre alternativ som ofta nyttjas av denna typ av bolag.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 5 februari 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.