Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

1 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
USD/SEK

USD/SEK valutakurs och valutaomvandlare – Omvandla Dollar till SEK

Nedan finner du aktuell och historisk prisdata för valutaparet USD/SEK och kan även använda vår smidiga valutaomräknare för att omvandla amerikanska dollar till svenska kronor.

Lär dig mer om amerikanska dollar vs svenska kronan

Dollarn är en (om inte den främsta) så kallad världsvaluta, som är styrande för många andra valutor. Det betyder att när dollarkursen ändras kommer de valutor som är knutna till dollarkursen också att förändras på motsvarande sätt.

USD, eller amerikanska dollar, är en valuta som används globalt, är enkel att handla med och lätt att få tag på. I många länder går det bra att betala direkt med dollar, även om länderna själva har en annan valuta.

I andra länder, där deras egen valuta är svår att handla med, eller kanske inte kan köpas utanför landet, går det ofta bra att ta med USD och växla dollar mot den inhemska valutan på plats.

I tider med stor oro och stress på världens finansiella marknader kan amerikanska dollar ofta fungera som en så kallad "trygg hamn" eller "safe haven" och således stärkas relativt andra valutor, som exempelvis den svenska kronan. Valutaparet USD/SEK är också, precis som alla andra valutapar, känsligt för relativa penningpolitiska förväntningar och händelser som exempelvis räntehöjningar eller sänkningar från amerikanska Federal Reserve och svenska Riksbanken (Sveriges centralbank).

Växla svenska kronor (SEK) till US-dollar

Hur mycket är en dollar värd? Använd vår smidiga valutaomvandlare här på sidan för att se värdet på en dollar idag, uttryckt i svenska kronor. Alltså, hur många dollar du får för en krona, det vill säga valutakursen SEK till USD eller vice versa, USD till SEK.

USD till SEK – Omvandla USA-dollar till svensk kronor

Diagram valutakurs USD till SEK

Aktuella valutakurser för fler populära valutapar