Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

1 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
GBP/SEK

GBP/SEK valutakurs och valutaomvandlare – Omvandla pund till SEK

Nedan finner du aktuell och historisk prisdata för valutaparet GBP/SEK och kan även använda vår smidiga valutaomräknare för att omvandla brittiska pund till svenska kronor.

Lär dig mer om brittiska pund vs svenska kronan

Det brittiska pundet är den fjärde mest handlade valutan i världen. Pundet skrivs ofta med tecknet £ och är den valuta som används i Storbritannien. Valutakoden är GBP. 1 pund delas in i 100 p, vilket står för pence, eller penny i singular.

Det brittiska pundet kallas ofta sterling pund, eller Pound Sterling på valutamarknaden. Idag är det ganska praktiskt då det finns flera valutor som kallas pund. Från början kommer namnet av att värdet på valutan var knutet till värdet på sterlingsilver.

Pundet är en så kallad världsvaluta, som är styrande för många andra valutor. Det betyder att när pundkursen ändras kommer de valutor som är knutna till pundkursen också att förändras på motsvarande sätt.

Valutaparet GBP/SEK är också, precis som alla andra valutapar, känsligt för relativa penningpolitiska förväntningar och händelser som exempelvis räntehöjningar eller sänkningar från Bank of England (BOE) och svenska Riksbanken (Sveriges centralbank).

Växla svenska kronor (SEK) till pund

Hur mycket är ett pund värt? Använd vår smidiga valutaomvandlare här på sidan för att se värdet på ett pund idag, uttryckt i svenska kronor. Alltså, hur många pund du får för en krona, det vill säga valutakursen SEK till GBP eller vice versa, GBP till SEK.

GBP till SEK – Omvandla pund till svensk kronor

Diagram valutakurs GBP till SEK

Aktuella valutakurser för fler populära valutapar