Vinnova beviljar anslag till Neola Medical, Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet för projekt som kan möjliggöra lungmonitorering av större barn
Neola Medical AB (publ) meddelar idag att bolaget tillsammans med Skånes Universitetssjukhus Lund och Lunds Universitet beviljats ett anslag från Medtech4Health och SWElife, för ett forskningsprojekt genom utlysningen för Samverkansprojekt för bättre hälsa. Projektets budget omfattar 3 miljoner kronor och bidraget finansierar 50% av kostnaderna. Projektet kommer undersöka möjligheterna att utveckla ljuskällan som används i Neola Medicals medicintekniska produkt Neola® för att möjliggöra lungmonitorering av en ny patientgrupp; större barn under intensivvård och operation.
”När barn skall sövas inför en operation, och även vid intensivvård av barn, finns ett behov av att övervaka deras lungor för att snabbt kunna detektera komplikationer relaterade till respiration. Barn har mycket mindre marginaler än vuxna och det är viktigt med snabb behandling av komplikationer som kan uppstå. Projektet kommer undersöka de tekniska möjligheterna och begränsningar för att utöka patientgruppen till större barn.”, säger Emilie Krite Svanberg, intensivvårdsläkare på Barnsjukhuset vid Skånes Universitetssjukhus.
Med den medicintekniska produkten Neola®, Neonatal Lung Analyzer, industrialiserar Neola Medical forskning från Lunds Universitet som möjliggör kontinuerlig lungövervakning av för tidigt födda barn i intensivvård. Det här samverkansprojektet MILLA (Monitoring In Lungs using Light Amplification, syftar till att möjliggöra kontinuerlig lungövervakning på ytterligare en patientgrupp; större barn i intensivvård och under operation. Neola Medical kommer att vara delaktiga som experter på teknologin och säkerställa att lösningarna kan integreras i den befintliga produkten under uppfyllandet av regulatoriska regelverk och standarder samt analys av den framtida marknaden. Intensivvårdsläkare och andra kliniker från Skånes Universitetssjukhus Lund kommer säkerställa att produkten utformas på ett sätt som uppfyller det reella behovet inom sjukvården. Forskargruppen vid avdelningen för Förbränningsfysik vid Lunds Universitet bidrar med sin tekniska expertis inom optik, lasrar och mätmetoder för att utvärdera olika tekniska lösningar och metoder.
”Forskningssamarbetet med Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus Lund har redan resulterat i en medicinteknik för lungövervakning som kan komma att göra stor förbättring av vården av för tidigt födda barn. Vinnova har möjliggjort starten av vårt nya forskningssamarbete som syftar till att skapa förutsättningar för att teknologin även når andra viktiga patientgrupper, barn i intensivvård och under operation. Interdisciplinära samarbeten är otroligt viktiga, inte bara för oss utan för fortsatt forskning och innovation i Sverige. Samarbeten likt detta skapar ovärderliga synergistiska effekter mellan teknisk kompetens och medicinska behov och möjliggör för nya innovationer inom underinvesterade områden såsom medicinteknik för barn.”, säger Hanna Sjöström CEO på Neola Medical.
Om Neola®
Neola® är en medicinteknisk produkt för kontinuerlig och icke-invasiv lungövervakning av för tidigt födda barn. Systemet mäter förändringar i relativ lungvolym och fri syrgaskoncentration i lungorna hos för tidigt födda spädbarn med möjlighet att omedelbart upptäcka komplikationer såsom respirationssvikt, en blockerad luftväg eller en felplacerad luftrörstub. Detta innebär att vårdpersonal uppmärksammas på ett problem i realtid och kan behandla patienter direkt.