TotalEnergies får solvärme genom nytt EU-projekt där Absolicon tilldelats 6,2 miljoner kronor
EU-kommissionen tilldelar Absolicon 520 000 euro (ca 6,2 miljoner kronor) för att tillsammans med forskningsinstitut och energiföretag i konsortiet INDHEAP utveckla en ny energilösning som kombinerar solvärme och el, och som skall testas hos franska oljebolaget TotalEnergies.
Värme är billigt och enkelt att lagra jämfört med el, men de riktigt höga temperaturerna är enklare att generera med elektricitet. Konsortiet INDHAEP skall kombinera de båda teknikerna för att producera processvärme till industrier.
Projektet, som är på 8,5 miljoner euro (100 miljoner kronor), ska på ett unikt sätt kombinera elektricitet från solceller med värme från solfångare för att visa hur industrier kan ersätta fossila bränslen med solenergi. En del av projektet handlar om att förbättra Absolicons solfångare, men fokus är att visa hur tekniken kan implementeras på en petrokemisk industri i Spanien tillhörande franska TotalEnergies.
TotalEnergies är ett multinationellt oljebolag som omsätter 280 miljarder USD (ca 3000 miljarder kronor) med 100 000 anställda. De har ett stort program för att minska sina koldioxidutsläpp och ställa om sin produktion. I fabriken söder om Madrid tillverkar TotalEnergies smörjolja med 160 gradig processånga vilken de idag får från att elda naturgas.
Genom projektet skall en del av ångan för tillverkning av smörjolja i stället produceras med solenergi. På platsen finns även utrymme för att i framtiden bygga en stor solenergianläggning.
I projektet ingår även tre andra industrier som förbereds genom energianalyser och planering för att kunna replikera installationen efter projektets slut. Det är en plastfabrik i Portugal, en livsmedelsindustri på Cypern och en fabrik för plastflaskor i Egypten.
Med i projektet är även New Heat som köper solvärmeanläggningar och säljer värmen till industrin. På så sätt slipper industrierna investera själva i solvärme och betalar bara för levererad energi. New Heat är en spännande partner som snabbt blivit ledande i Europa på värmeköpsavtal och som Absolicon samarbetar med i planeringen av vissa industriprojekt.
Projektet leds av franska CEA och deltar utöver TotalEnergies Onetech gör också bland andra österrikiska AEE, en forskningsinstitution med lång historia inom solvärme och stort kontaktnät bland annat i Egypten.
Projektets totala budget är 8,5 miljoner euro (ca 100 miljoner kronor) och EU-kommissionen bidrar med totalt 7 miljoner euro (ca 84 miljoner kronor). Absolicons del av den totala budgeten är 740 000 euro (9 millioner kronor) och av det får Absolicon 520 000 euro (6,2 miljoner kronor) i finansiering av EU-kommissionen.