Sweco förvärvar teknikkonsultbolag specialiserat på vattenhantering i Tyskland
Efter en period av fokus på resultatförbättringar utökar Sweco nu sin kapacitet på den tyska marknaden genom sitt första förvärv på många år. Det förvärvade teknikbolaget Frilling + Rolfs GmbH är specialiserat på vattenhantering och behandling av avloppsvatten. Förvärvet kommer att utöka Swecos närvaro inom området vattenhantering och på så sätt göra det möjligt för Sweco att ta tillvara på fler affärsmöjligheter i ett växande segment.
Frilling + Rolfs erbjuder rådgivningstjänster och lösningar gällande vattenhantering till kommuner, företag samt organisationer med ansvar för avloppsvattenhantering. Bolagets 30 experter, med över 60 års erfarenhet inom områdena vatten och avloppsvatten, ingenjörsteknik samt miljöteknik, kommer att utöka Swecos befintliga team med 60 experter inom avloppsvattenhantering. Förvärvet expanderar Swecos geografiska utbredning i den nordvästra delen av Tyskland och är i linje med Swecos strategi att kombinera en stark lokal närvaro med internationell expertis.
– Vi har under de senaste åren genomfört en vändning av Swecos verksamhet i Tyskland, och ska framöver fokusera på expansion inom utvalda områden. I och med förvärvet har vi ökat vår kapacitet inom att tillhandahålla vatten- och vattenhanteringstjänster till den tyska marknaden, säger Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco.
– Den pågående gröna omställningen och ny EU-lagstiftning för avloppsvattenhantering i städer samt restaurering av naturen driver efterfrågan på Swecos tjänster, för resiliens mot olika problem kopplade till vatten, däribland dricksvattenförsörjning, sanitet, översvämningsskydd och återställning av vattenekosystem. I Europa generellt och särskilt i Tyskland ser vi att myndigheterna är medvetna om behovet av betydande investeringar för att stödja moderniseringen av vattensektorn och dess anpassning till klimatförändringarna, säger Åsa Bergman.
Frilling + Rolfs hade under 2023 en omsättning på cirka 5,4 MEUR och Sweco Tyskland hade en omsättning på cirka 167 MEUR under 2023. Förvärvsavtalet undertecknades den 15 juli och slutförande och konsolidering in i Sweco förväntas äga rum kort efter det.
Bild: Getty Images
Sweco och vattenhantering
• Swecos experter stödjer offentliga och privata kunder inom det växande området vattenhantering, som sträcker sig från att skapa tillgång till rent vatten till att skydda samhällen från översvämningar.
• Sweco erbjuder kunderna konsulttjänster inom vatten- och avloppsvattenhantering, planering av vattenresurser, vattenhantering i stadsmiljöer samt utformning av strukturer för översvämningsskydd.
Bakgrund om Europa och vattenhantering
• Att hitta en balans mellan en tillräcklig vattenförsörjning av hög kvalitet för att säkra människors hälsa, natur och ekonomi är en stor utmaning för Europa under den pågående gröna omställningen.
• Flodslätter och våtmarker måste återställas för att förbättra den biologiska mångfalden och stärka ekosystemtjänster, medan klimatförändringarna leder till risker som extremväder medför, så som översvämningar, vattenbrist och torka. Ramdirektivet om vatten och den nyligen antagna förordningen om restaurering av natur sätter vattenekosystem högt upp på agendan.
• I hela Europa investerar nu de allmännyttiga vattenbolagen i effektivare och mer hållbara verksamheter för att kunna hantera dessa utmaningar – och för att uppfylla kriterierna i direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (Urban Water and Wastewater Treatment Directive, UWWTD).
• UWWTD är en viktig komponent i Europas gröna giv (Green Deal) och anger EU:s standarder för hantering och behandling av vattenresurser, för en mer stringent lagstiftning om vattenkvalitet – inklusive PFAS, nya föroreningar och kvävenivåer.
• Dessa riktlinjer kommer att uppmana vatten- och avloppsvattenbolag att ta itu med alltmer omfattande ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska utmaningar. Bluefield Research räknar exempelvis i sina prognoser med investeringar i vatten- och avloppsvatteninfrastruktur om 476 MUSD under perioden 2024–2030.