Stockholms skolor mäter radonhalten i realtid
SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, har påbörjat införandet av en ny lösning som gör det möjligt att mäta radonhalterna i realtid. Genom att ansluta Radonovas och Talkpools nya trådlösa radonlogger SPIRIT till SISAB:s befintliga AI-driftsystem SOLIDA kan radonhalten i skolorna nu mätas och analyseras kontinuerligt.
SOLIDA är SISAB:s prisbelönta AI-plattform som bidrar till ett bättre inomhusklimat, minskat antal felanmälningar, lägre energianvändning och minskade kostnader. På samma sätt som plattformen övervakar exempelvis temperatur, tryck, koldioxid och fukt blir det nu möjligt att kontrollera och analysera radongashalten i realtid.
– Varje dag vistas cirka 200 000 människor i våra lokaler. Det gör att trygghet och säkerhet alltid kommer högt upp på dagordningen. Det gör också att den här typen av realtidsövervakning är bättre och mer tillförlitlig än en statisk ögonblicksbild. I stället för att behöva lita på en radonmätning som kanske är flera år gammal har vi nu full koll hela tiden. Det skapar också bättre förutsättningar att vara transparenta och alltid erbjuda aktuella mätvärden, kommenterar Niklas Dalgrip, chef för driftavdelningen på SISAB.
– Vi är givetvis både glada och stolta över att en stor och erfaren aktör som SISAB sett möjligheterna med vår nya radonlogger. Det är också spännande att få vara del av en avancerad plattform som SOLIDA. När utvecklingen går mot autonoma system för drift och övervakning vill vi vara en aktiv partner som kan erbjuda teknik i absolut framkant, säger Radonovas radonexpert Dag Sedin.
Handlar både om inomhusmiljö och energieffektivitet
Den nya lösningen gör att SISAB inte behöver genomföra radonsänkande åtgärder under tidspress utan i stället kan identifiera, analysera och hantera eventuellt förhöjda radonhalter på ett mer rationellt och genomtänkt sätt.
– Förutom säkerheten handlar det om att arbeta hållbart och vara energieffektiva. En del av de åtgärder som krävs för att sänka förhöjda radonvärden är energikrävande. Här får vi nu bättre möjligheter att exempelvis optimera ventilationen och trygga inomhusklimatet på ett energismart sätt. Man kan säga att det här blir det senaste tillskottet för att skapa en slags självkörande fastighet. Tillsammans med Radonova, Talkpool och andra teknikföretag skapar vi en mycket avancerad plattform som gör stor skillnad, både på kort och på lång sikt, fortsätter Niklas Dalgrip.
SISAB planerar att utveckla sin plattform med radonsensorer i cirka 200 skolor och förskolor.
Om Radonovas och Talkpools nya radonlogger SPIRIT
Radonovas och Talkpools nya Radonlogger mäter luftens radonhalt i Bq/m³. Givarens mätområde är 0–100 000 Bq/m³. Data kan läsas ut via API eller från Radonovas tjänst Mina Sidor. Radonloggern är portabel och kan flyttas runt mellan olika mätpunkter. För varje ny mätpunkt skapas en ny mätserie så att varje mätpunkt är enkel att särskilja. Radonhalten kan monitoreras i realtid via Radonovas webbportal eller integreras enkelt till valfritt system med Talkpool och Radonovas API:er. Från Radonovas webbportal kan kraftfulla rapporter för exempelvis arbetstidsmätning skapas och laddas ner.
Radonloggern är batteridriven med ett laddningsbart Li-Ion batteri och har en drifttid på minst 2 månader. Enheten laddas via microUSB. Kalibrering kan göras på plats utan att det kräver resor, transporter eller annan manuell hantering.
Enheten kopplas automatiskt upp till IoT-nätet LoRaWAN 868MHz. Om man inte har en LoRaWAN-signal på mätplatsen loggar enheten data via minnet. Data kan sedan läsas ut automatiskt via en microGateway (om användaren inte har LoRaWAN-signal i lokalerna). En microGateway täcker in en radie på 200 meter, det räcker alltså med en microGateway för att täcka in hela byggnaden. LoRaWAN växer fort i Europa och i Sverige täcker nätet över 80% av Sveriges befolkning. Talkpool som är en ledande aktör inom området samlar in över 2 miljoner mätvärden per dag med hjälp av LoRaWAN.