Sprint Bioscience utvidgar samarbete för att identifiera nya målproteiner
Sprint Bioscience AB (publ) meddelar idag att bolaget utvidgar sitt samarbete med Docent Julian Walfridsson inom akut myeloisk leukemi (AML) till att även omfatta framtagandet av nya unika målproteiner som kan utgöra startpunkter för cancerläkemedel lämpliga för Sprint Biosciences fragmentbaserade utvecklingsplattform.
Med målet att finna nya, innovativa behandlingsformer mot AML har Sprint Bioscience tillsammans med Docent Julian Walfridsson utvecklat en metod som underlättar identifieringen av nya målproteiner. Detta avancerade modellsystem kommer även kunna appliceras på andra cancerområden. Sprint Bioscience har därför tecknat ett avtal med Walfridssons bolag NeoTargets AB, om vidareutveckling av dessa målproteiner och hämmare av dessa målproteiner.
Genom avtalet har Sprint Bioscience erhållit first-right-of-refusal för de målproteiner som identifieras i samarbetet och kan snabbt ta in dem i bolagets egen fragmentbaserade utvecklingsplattform. För övriga målproteiner kommer NeoTargets ha rätt att starta egna läkemedelsprogram baserat på resultaten från samarbetet. Båda bolagen kommer erhålla del av intäkterna från respektive bolags licensaffärer.
”Vi är mycket glada över att ta nästa steg i samarbetet med Walfridsson. Genom samarbetet får vi tillgång till fler högintressanta målproteiner som kan hjälpa oss accelerera uppbyggandet av vår portfölj av cancerläkemedelsprogram. I takt med att vår portfölj växer bygger vi värde, skapar ytterligare möjligheter till intäkter, och får ännu bättre utväxling på vår fragmentbaserade utvecklingsplattform”, säger Erik Kinnman, vd för Sprint Bioscience.
Om samarbetet med Docent Julian Walfridsson
Sprint Bioscience har sedan tidigare ett samarbete med Docent Julian Walfridsson vid Karolinska Institutet som syftar till att utveckla en systematisk metod för att identifiera nya målproteiner inom en av de vanligaste formerna av blodcancer, AML. Sjukdomen hämmar den normala blodbildningen, vilket leder till symtom som är livshotande om de lämnas obehandlade. Samarbetet har som tidigare meddelats erhållit 2,5 miljoner kronor i finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) för identifiering av nya läkemedelsmål vid behandling av blodcancer.