Solvärme från Absolicon motverkar både torka och utsläpp i Kenya
Absolicon har driftsatt ett solvärmefält på 180 kW i Kenyas största tedistrikt – en banbrytande installation som kan förändra hur te produceras globalt. Anläggningen är världens första installation där koncentrerande solfångare och värmelager används för att torka te med solvärme. Solvärmeanläggningen, som finansierats av NCF, visar hur man kan man skydda skogarna och minska klimatpåverkan av te.
I Kenyas största tedistrikt har Absolicon i september 2024 driftsatt ett solvärmefält som kan revolutionera hur världens te produceras. Solfångarfältet på 180 kW är byggd för att demonstrera hur man kan torka te med solvärme. Installationen har ett energilager på drygt 1 MWh som kan lagra överskottsvärme från dag till natt.
Kenya är världens tredje största exportör av te efter Indien och Kina och ger Kenya viktiga intäkter, men teproduktionen innebär även miljöproblem. För att torka ett ton te eldar man fem ton ved. Det innebär att stora delar av de naturliga skogarna i tedistrikten blivit brännved och ersatts av eukalyptusplantager. Eukalyptusen växer snabbt, men inget annat växer i plantagerna och eukalyptusen förbrukar så mycket vatten att vattendrag torkar ut.
Det te som förgyller våra stunder och ger en stunds ro i vardagen, orsakar alltså torka, avskogning och koldioxidutsläpp på andra sidan jorden.
Lösningen kan vara att torka tebladen med solvärme, och Absolicons leverans till tefabriken är den första i världen av sitt slag med koncentrerande solfångare och värmelager. Värmelagret på 1 MWh lagrar överskottsvärme från dag till natt.
-”Projektet har varit ett varit givande samarbete med WWF Kenya (World Wide Fund for nature), installationsföretaget Tealand och med det svenska konsultbolaget Glofin”, förklarar Joakim Byström, vd på Absolicon.
WWF Kenya har haft hand om att hjälpa tefabrikerna genomföra energibesparingar, aktiviteter som minskat de årligen utsläppen med 600 ton CO2. WWF har även organiserat seminarium där flertalet av de Kenyas stora teproducenter deltagit.
Chelal Tea Factory, där solvärmeanläggningen installerats, är en del av KTDA (Kenya Tea Development Agency), ett kooperativ med 600 000 självägande teodlare som driver 54 tefabriker tillsammans. Både Kenyanska staten och KTDA försöker skydda de kvarvarande skogarna och söker nya sätt att värma processerna i en tefabrik.
-”Det har varit ett utmanande projekt, försenat av problem med att importera solfångarnas solcentral,” berättar Joakim Byström, ”men länder som Kenya med så många soltimmar har mycket att vinna på att använda solvärme för att förse sina industriella processer med värme och ånga. Vi har här visat att det är möjligt.”
Anläggningen kommer nu formellt att tas över av KTDA och Absolicon kommer fram till årsskiftet erbjuda gratis support på distans för anläggningen.
Företaget Glofin har i projektet utvecklat affärsplaner och finansieringsmetoder för att skala upp projektets resultat för energibesparing och investeringar. Det har resulterat i ett nytt projekt ”Industrial Cleantech Platform” som drivs av UNIDO och Kenya Assosiation of Manufacturors, finansierat av SIDA. Projektet skall hjälpa tefabrikerna investera i ny teknik för att minska sin miljöpåverkan.
Absolicons långsiktiga plan är att etablera tillverkning av de koncentrerande solfångarna i Kenya. Bara teindustrin skulle behöva femton årsproduktioner av solfångare från Absolicons robotiserade produktionslina för sitt värmebehov.
Chelal Tea Factory är Absolicons andra installation i Kenya. Den första finns på kraftstationen IberAfrica och har varit i drift i tre år.
Projektet har finansierats av Nordic Climate Facility (NCF) och drivits tillsammans med WWF (World Wide Fund for nature) i Kenya och Tealand Engineering & Construction Ltd, vilket Absolicon meddelade 2018-12-22.