September: Fondspararna skyr svensk exponering
”Börshösten har minst sagt inletts svagt – Stockholmsbörsen (OMXSGI) har hittills under september fallit 3,4% och de amerikanska börserna är ned ännu mer, runt 5–6%. Trots betydande nedgångar i USA fortsätter den tydliga reallokeringstrenden från svensk till global exponering”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.
”Det råder inga tvivel om att makroklimatet är ordentligt oroligt just nu, men trots det nettoköper fondspararna. Trenden där svensk exponering väljs bort till förmån för globala alternativ fortsätter. Tidigare under året har det främst varit småbolagsfonder med negativ avkastning som valts bort men nu ratas även Investmentbolagsfonder och köpen i svenska storbolagsfonder minskar kraftigt”, fortsätter Felicia Schön.
Fondspararnas köplista toppas för elfte månaden i rad av globalfonder, som tillsammans med Nordamerikafonder lockar två tredjedelar av fondsparandet. Företagsobligationsfonder nettoköps för tredje månaden i rad, men från relativt låga nivåer.
Liksom i augusti har den svaga svenska kronan varit i fokus och euron handlades i september för rekorddyra 12 kronor. Även styrräntebeskeden har präglat månaden, där amerikanska centralbanken lämnade räntenivån oförändrad medan Europeiska centralbanken såväl som Riksbanken höjde med 25 baspunkter.
”Samtliga centralbanker agerade enligt marknadens förväntan, men deras pessimism om framtiden lämnade en osäkerhet som sänkte börserna. På hemmaplan har förtroendet för penningpolitiken brustit och Riksbanken har inte lyckats stärka kronan. Fondspararna söker sig till andra valutor i rädsla för ytterligare försvagning”, säger Felicia Schön.
”I och med det höga ränteläget och hopp om en räntetopp i närtid så ser vi fortsatt vissa ränteplaceringar bland topp fem på fondspararnas köplista. Den något ökande aptiten för företagsobligationsfonder uppstod under juli, men stod då för blygsamma 3% av fondköpen, och uppgår i september till cirka 7%. Det förvånar inte när avkastningspotentialen plötsligt är något att räkna med, men man ska vara medveten om risken. Svenska företagsobligationsfonder består till stora delar av fastigheter – den enskilt mest räntekänsliga branschen i Sverige”, fortsätter Felicia Schön.
Mest köpta | Mest sålda |
Globalfonder | Småbolagsfonder |
Nordamerikafonder | Investmentbolagsfonder |
Blandfonder | Gröna energifonder |
Företagsobligationsfonder | Östeuropafonder |
Energifonder | Hedgefonder |
”Även i september är det främst småbolagsfonderna som ratas. Det förvånar mig något då småbolag är en av de fondkategorier som skulle kunna gynnas mest av att en eventuell räntetopp är nådd. Samtidigt som ljusningen om att räntehöjningarna kan vara över har osäkerheten kring ytterligare samhällsekonomisk påverkan ökat. Det kan vara så att spararna fortsätter hålla sig borta tills orosmolnen som kan missgynna tillväxtbolagen skingrats”, säger Felicia Schön.
”Investmentbolagsfonder ligger som nummer två på månadens säljlista. Fondkategorin är starkt dominerad av den mest ägda fonden på Avanzas plattform, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som sannolikt säljs på grund av dess Sverigetyngd. Nytt för månaden är att östeuropeiska fonder tar plats på säljlistan. Det är framför allt fonden East Capital Balkans som sålts och med tanke på fondens starka avkastning kan jag tänka mig att det främst beror på vinsthemtagning", avslutar Felicia Schön.
För mer information:
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: [email protected]
Twitter: @schon_felicia