Røyrvik kommun har beslutat skicka reguleringsplan för Jomagruvan på ny remiss och lägga ut den till offentlig granskning
RØYRVIK KOMMUN HAR BESLUTAT SKICKA REGULERINGSPLAN FÖR JOMAGRUVAN PÅ NY REMISS OCH LÄGGA UT DEN TILL OFFENTLIG GRANSKNING
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") arbetar som tidigare meddelats via sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS med tillståndsprocessen i Norge för genomförande av en s k planprocess och för att erhålla en godkänd reguleringsplan som är en detaljplan för industriområdet för den planerade gruvverksamheten i Joma i Røyrvik kommun i Trøndelag fylke. Røyrvik kommun har den 9 maj lagt fram en reviderad version av reguleringsplanen för behandling och beslutat att skicka den på ny remissrunda och lägga ut den för offentlig granskning. Tiden för remissvar går ut om sex veckor den 26 juni. Det skulle innebära att kommunstyrelsen i Røyrvik skulle kunna fatta beslut om att godta reguleringsplanen i början av september.
Röyrviks kommunfullmäktige har den 9 maj med stöd av 12-10 och 12-11 §§ plan- och bygglagen beslutat att förslag till reguleringsplan (detaljreglering) för Joma Gruver, plan ID: 2018001, med tillhörande bestämmelser, skickas på remiss och läggs ut för offentlig granskning fram till den 26 juni. Den reviderade reguleringsplanen innehåller åtgärder och förändringar som har införts efter den föregående första handläggnings- och remissrundan, bl a ska dagbrottet tas ur planen, samt införas i planbestämmelserna åtgärder rörande bullerdämpande åtgärder, krav för att säkerställa rennäringens medverkan i samband med verksamhet i gruvan, samt vissa ytterligare krav rörande trafiksäkerhet och vattenmiljö.
Stockholm maj 2023
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]
Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Bluelake Mineral Pressrelease 2023-05-10.pdf
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.