Renewcell genomför en riktad nyemission om 2 633 333 nya aktier till svenska och internationella institutionella investerare och tillförs därigenom en bruttolikvid på cirka 158 miljoner kronor
EJ FÖR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, KANADA, JAPAN ELLER AUSTRALIEN, ELLER I ANNAT LAND DÄR PUBLICERINGEN, DISTRIBUTIONEN ELLER OFFENTLIGGÖRANDET SKULLE VARA OTILLÅTEN ELLER KRÄVA REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER.
Styrelsen för Re:NewCell AB (publ) (”Renewcell” eller ”Bolaget”) har, med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 17 maj 2022 och med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, beslutat att genomföra en riktad nyemission av 2 633 333 nya aktier till en teckningskurs om 60 kronor per aktie till svenska och internationella institutionella investerare (den ”Riktade Nyemissionen”). Teckningskursen har fastställts genom ett accelererat bookbuilding-förfarande som genomförts av Nordea Bank Abp, filial i Sverige (”Nordea”) och Pareto Securities AB (”Pareto” och tillsammans med Nordea, ”Managers”). Den Riktade Nyemissionen tecknades av ett antal svenska och internationella institutionella investerare samt befintliga aktieägare, däribland H&M Group och Girincubator AB (via det närstående bolaget Girindus Investments AB).
Det bookbuilding-förfarande som tillkännagavs av Bolaget tidigare idag har slutförts. Styrelsen för Renewcell har beslutat att genomföra en riktad emission av 2 633 333 aktier, till en teckningskurs om 60 kronor per aktie, vilket därmed tillför Bolaget cirka 158 miljoner kronor före transaktionskostnader.
Likviden från den Riktade Nyemissionen kommer att användas för att finansiera den negativa resultateffekten (driftskostnader), ökade kapitalutgifter på grund av den försenade upprampningen av produktion och för allmänna företagsändamål. Som ett resultat av den Riktade Nyemissionen kan slutförandet av uppstartsprocessen och upprampningen av produktionen av Renewcell 1 till 60 000 ton i det första skedet och sedan till 120 000 ton i ett senare skede genomföras utan behov av ytterligare eget kapital och med beaktande av den försenade uppstartsprocessen och en upprampning av produktionen som går långsammare än förväntat.
Patrik Lundström, VD för Renewcell:
”Det är glädjande att notera det fortsatta intresset för Renewcell och breddningen av aktieägarbasen som ett tecken på förtroende för vår affärsmodell och långsiktiga potential. Även om vi är något försenade har vi byggt fabriken (Renewcell 1) på rekordtid med mycket låga kapitalutgifter. Genom att säkerställa finansieringen för upprampningen av Renewcell 1 cementerar vi vår marknadsledande position i värdekedjan och addresserar utbudsgapet för en kommersiell lösning som möjliggör för modemärken att bli mer cirkulära. Dagens transaktion skapar förutsättningarna för Renewcells fortsatta resa mot att bli världens första industriella upplösningsmassafabrik som använder 100 % återvunna textilier som råmaterial.”
Till följd av den Riktade Nyemission kommer antalet aktier och röster i Bolaget att öka med 2 633 333 från 33 943 003 till 36 576 336. Den Riktade Nyemissionen innebär en utspädning på cirka 7,2 procent av antalet aktier och röster i Bolaget (beräknat som antalet nyemitterade aktier dividerat med det totala antalet aktier i Bolaget efter den Riktade Nyemissionen). Aktiekapitalet kommer att öka med 67 209,06 kronor från 866 307,97 kronor till 933 517,03 kronor.
Inför den Riktade Nyemissionen har styrelsen även övervägt möjligheten att anskaffa kapital genom en företrädesemission men konstaterade att en företrädesemission skulle vara betydligt mer tidskrävande och medföra betydligt högre kostnader och ökad exponering för potentiell marknadsvolatilitet jämfört med den Riktade Nyemissionen. Med tanke på den volatilitet på marknaden som har konstaterats under 2022, och som fortfarande pågår, har styrelsen bedömt att en företrädesemission också skulle kräva en betydande garantiteckning från ett garantikonsortium, vilket skulle medföra merkostnader och/eller ytterligare utspädning beroende på vilken typ av vederlag som betalas ut för en sådan garantiteckning. Om Bolaget skulle genomföra en företrädesemission, som är mer tidskrävande, skulle initieringen av den kommersiella lanseringen av Renewcell 1-fabriken fördröjas ytterligare, vilket i sin tur skulle leda till en motsvarande fördröjning av initiering av intäktsgenerering, som sedan skulle leda till ytterligare behov av extern finansiering. Bolaget har dragit slutsatsen att en försenad kommersiell lansering inte ligger i aktieägarnas intresse. Till skillnad från en företrädesemission kan den Riktade Nyemissionen även bredda och stärka aktieägarbasen och förse Bolaget med nya aktieägare, vilket styrelsen anser vara till stor nytta för Renewcell.
Mot bakgrund av ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en Riktad Nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt var det mest fördelaktiga alternativet för Renewcell och i Bolagets samtliga aktieägares bästa intresse. Eftersom teckningskursen i den Riktade Nyemissionen fastställdes genom ett bookbuilding-förfarande på marknadsmässiga villkor, bedömer styrelsen att teckningskursen återspeglar aktuellt marknadsvärde och efterfrågan.
Lock-up
I samband med den Riktade Nyemissionen har Bolaget åtagit sig att, med sedvanliga undantag, till förmån för Managers, inte emittera ytterligare aktier för en period om 180 kalenderdagar efter genomförande av den Riktade Nyemissionen.
Rådgivare
I samband med den Riktade Nyemissionen har Bolaget anlitat Nordea som Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner och Pareto som Joint Bookrunner. Advokatfirman Vinge KB agerar juridisk rådgivare till Bolaget och Baker & McKenzie Advokatbyrå KB agerar juridisk rådgivare till Sole Global Coordinator och Joint Bookrunners.