Rapport Q2 2023 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Rapport Q2 2023

{newsItem.title}

VD kommentar 

Kvartal 2, och totalt första halvåret 2023, har varit Zoomabilitys bästa sedan jag tog över i januari 2018. Försäljningen var i och för sig bara marginellt högre än den tidigare toppen första halvåret 2022, men vår förlust har minskat kraftigt, och har mer än halverats jämfört med i fjol. Tyvärr växer vi inte med den takt vi borde kunna. Detta med tanke på det behov som finns i världen för vår terränggående elrullstol Zoom Uphill och det gensvar vi återkommande får från våra kunder.

Mycket tid och resurser har de senaste åren lagts ner för att skapa förutsättningar för en kraftig tillväxt. Det startade redan 2019 med uppfyllelse av kraven för CE-märkning i enlighet MDR2017/745, men så kom coronan som skapade kaos i samhället. Vi fokuserade då på uppbygnad av vårt strukturkapital och bädda för tillväxt. En del i detta var vår testning av Zoom Uphill enligt elrullstols-direktivet EN12184, som blev klar under Q2 i år, och ansökan om registrering av Zoomen hos FDA i USA, som snart skickas in.

Likaså den riktade emission till våra aktieägare i december 2022, för att få kapital för att kunna verkställa våra planer, gav tyvärr fick vi då bara in 5,5 MSEK (43 %) av de 12,8 MSEK vi hade hoppats på. Våra aktieägare bidrog med 34,9 % och våra garanter med 8,1 %. Efter emissionskostnader hade vi endast 4,2 MSEK kvar. Givetvis kunde vi inte genomföra vår tillväxtplan fullt ut utan fick fortsätta under 2023 att prioritera hårt i våra utgifter.

De teckningsoptioner i TO2, som var kopplade till emissionen i december 2022, och som vid inlösen 7 juni i år skulle ge oss maximalt 4,8 MSEK, blev tyvärr en stor missräkning. Detta då kursen på Spotlight för vår aktie var lägre än inlösenkursen. Av de 133 tkr tkr vi fick in kom ca 75 % från mig.

Trots de tuffa ekonomiska förutsättningarna har vi alltså lyckats driva bolaget vidare, men har varit tvungna att hålla en kontrollbalansstämma den 17 juli. Detta då det visade sig att mer än halva vårt egna kapital i förhållande till aktiekapitalet var förbrukar när vi gjorde en KBR per 31 maj. Det har nu åtgärdats genom att en extra bolagsstämma 31 juli där det beslutads om att sänka vårt kvotvärde på aktien från 2 kr till 0,20 kr.

Ett lånelöfte på 2,5 MSEK från Almi, som beviljades under Q2, har varit viktigt för att driva verksamheten vidare. Vi har hittills avropat 2 MSEK av lånet för att inte stanna upp helt i vår utveckling.

Fokus har under Q2 har lagts på att bygga upp sälj och marknad genom att anställa en VP Sales & Marketing som huvudsakligen bearbetar våra prioriterade marknader USA, Italien, Norge och Sverige. Bara dess fyra länder skulle kunna bidra till de mål vi har för 2025 med 500 sålda Zoom Uphill och svarta siffror på sista raden.

Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att det arbete som genomförts under Q2 och under sommaren har stärkt mig i den uppfattningen att vi kan klara det.

En förutsättning för det är dock att vi kan få in mer kapital. Vi har därför under de senaste månaderna haft en hel del diskussioner med potentiella investerare som skulle kunna gå in och ta en stor del av de 8-10 MSEK vi skulle behöva i den fas vi är nu.

Sammanfattningsvis kan sägas att vi nu byggt plattformen för tillväxt. Det som tyvärr saknas är alltså det tillväxtkapital vi behöver för att utveckla organisationen och satsa seriöst på marknadsföring, men framförallt för kunna skala upp produktionen så vi också kan leverera den förväntade efterfrågan. Det kostar att växa då vi måste beställa och delbetala för de komponenter vi behöver för att kunna bygga våra Zoomar 6-12 månader innan vi kan leverera och få betalt.

Jag kanske låter som en gammal repig skiva, men jag vidhåller att Zoomability har stora möjligheter att bli ett stort och lönsamt företag då vi har en mycket konkurrenskraftig patenterad produkt på en stor och växande marknad. Att vi inte lyckats hittills finns det många förklaringar till, men den viktigaste anledningen är den underfinansiering bolaget haft sedan det startades. Zoomability var också mer eller mindre konkursmässigt när jag tog över, men räddades av ett kapitaltillskott på 3,5 MSEK.

Pehr-Johan Fager 
VD 
Zoomability Int AB, VD Zoomability AB, VD Zoomability Inc

 

Bifogade filer

Nyheter om Zoomability

Läses av andra just nu

Om aktien Zoomability

Senaste nytt