Opinionsundersökning visar att 80% av lokala invånarna är positiva till återetablering av Jomagruvan i Norge
OPINIONSUNDERSÖKNING VISAR ATT 80% AV LOKALA INVÅNARNA ÄR POSITIVA TILL ÅTERETABLERING AV JOMAGRUVAN I NORGE
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") har via sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS uppdragit till opinionsinstitutet Kantar att genomföra en opinionsundersökning bland invånarna i omkringliggande kommunerna Røyrvik, Namsskogan och Lierne i Trøndelag fylke rörande inställningen till återetablering av Jomagruvan. Datainsamling genomfördes i perioden 29 mars till 11 april genom en sms-baserad enkät och svarsfrekvensen uppgick till sammanlagt 32%. Undersökningen visar bl a att 80% av invånarna är positiva till återetablering av gruvan, varav 63% är mycket positiva. Vidare tror åtta av 10 svarande att gruvverksamheten kan fungera parallellt med rendriften i området. De som är positiva till gruvdrift pekar ut fler arbetstillfällen, ökad befolkningstillväxt och bättre kommunekonomi som främsta skäl. De som är negativa till gruvetablering anger påverkan på miljö och rendrift som huvudsakliga skäl.
- Undersökningen stärker bilden av ett starkt lokalt stöd för återetablering av gruvan vilket är mycket positivt. Med denna kunskap jobbar vi vidare med förankring av och beslut kring reguleringsplanen för Jomagruvan, säger Joma Gruver AS ordförande Peter Hjorth.
För Kantars opinionsundersökning i sin helhet se bilaga.
Stockholm april 2023
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Stockholm, 14 april, 2023
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 14 april 2023 klockan 12.00 CEST.
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]
Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Bluelake Mineral Pressrelease 2023-04-14.pdf
Bluelake Mineral Bilaga 1 2023-04-14.pdf
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.