Nya Dalahusgruppen blir en av Sveriges mest kompletta leverantörer av byggkomponenter i trä
Dalahus förvärvar Dala Massivträ och bildar Dalahusgruppen. Syftet är att skapa en företagsgrupp som kan erbjuda helhetslösningar för större byggprojekt i trä.
Med sin bas strax norr om Falun har Dalahus varit en viktig spelare på trähusmarknaden i decennier. Nu utökar bolaget sin portfölj genom förvärven av Dala Massivträ och Massivträ Press i Dalarna AB. Syftet är att bli den mest kompletta leverantören av stommar, bjälklag, väggar och takkonstruktioner i trä.
- Vi har en oerhört stark kompetens inom trähuskomponenter i alla kategorier. När vi nu slår oss samman med Dala Massivträ får vi ett erbjudande som är svårslaget, säger
Sten-Erik Malmqvist, vd för Dalahusgruppen.
Målgrupperna för Dalahusgruppen är i första hand fastighetsutvecklare, offentliga byggherrar och byggentreprenörer. Idag pågår omfattande samarbeten med kunder och leverantörer i några av landets mest intressanta träbyggnadsprojekt.
- Dalahusgruppens styrka är vår förmåga att optimera trästommar, så att det verkligen ger effekt i klimatberäkningarna. För att maximera kund- och klimatnyttan behöver vi ha kontroll på hela kedjan, från konstruktion till produktion och montage. Det kan vi göra i det nya bolaget, säger Mattias Brännström, tidigare vd för Dala Massivträ och Massivträ Press i Dalarna AB och numera teknisk chef i Dalahusgruppen.
Företagets erbjudande spänner från traditionell träprefabrikation av väggar, bjälklag och tak till byggkomponenter i massivträ så som limträ, KL och LVL, blocklimmande limträkonstruktioner och Ribbelement. Leveranserna är antingen monteringsfärdiga eller inkluderar montage och en stor del av komponenterna tillverkas eller bearbetas i den egna fabriken i Linghed. Företagets verkliga styrka är innovativ- och resurseffektiv användning av trä. Sten-Erik Malmqvist är övertygad om att den förmågan kommer att vässas ytterligare inom ramen för Dalahusgruppen.
- När vi samlar fler funktioner under samma tak får vi en smidigare samverkan mellan olika produktionssteg. I slutänden ska det ge ännu bättre materialoptimering och högre projektkvalitet.