Ny tomt reserverad i GigaVaasa-området för att etablera produktion av anodmaterial
Detta är en svensk översättning av Beowulf Mining plc's engelska pressmeddelande daterat 21 februari 2023, vilket kan läsas i sin helhet på bolagets hemsida: https://beowulfmining.com/investors/announcements/. Vid tolkningsfrågor äger den ursprungliga engelska versionen företräde.
21 februari 2023
Beowulf Mining plc
("Beowulf" eller “Bolaget”)
Ny tomt reserverad i GigaVaasa-området för att etablera produktion av anodmaterial
Beowulf (AIM: BEM; Spotlight: BEO), har glädjen att meddela att bolagets helägda finska dotterbolag Grafintec Oy ("Grafintec") har undertecknat ett avtal med Korsholms kommun om att reservera en Plot 1, Block 3017 i GigaVaasa-området, för att etablera en grafitanodmaterial-anläggning ("GAMP"). Avtalet undertecknades den 13 februari 2023 och reservationen är giltig för en inledande sexmånadersperiod från undertecknandet, med möjlighet till förlängning.
Under de kommande månaderna kommer Grafintec att ha ett nära samarbete med Korsholms kommun och andra viktiga parter, fortsätta med sin förstudie ("PFS") som tillkännagavs den 9 januari 2023, samt fortsätta med parallella arbetsflöden som en del av ett program för miljökonsekvensbedömning ("EIA"). Grafintec har för avsikt att ansöka om en långsiktig platsreservation för Plot 1 före slutet av juli 2023.
Plot 1 omfattar en yta på cirka 47 hektar och ligger omedelbart syd-sydost om det område där FREYR, som tillverkar battericeller, har mark för att utveckla batteriteknik och produktion i industriell skala (se FREYR Battery begins preparatory work in Vaasa, Finland | Gigavaasa).
Även om ett antal europeiska projekt för grafitanodmaterial planeras, finns det fortfarande en verklig risk för att det regionala utbudet inte kommer att kunna tillgodose efterfrågan på flera år. Grafintec ser en möjlighet och samarbetar därför med sin teknikpartner Qingdao Hensen Graphite Ltd ("Hensen") och teknikkonsultföretaget RB Plant Construction Ltd. ("RB Plant") för att påskynda utvecklingen av GAMP. Finansiering från Business Finland som en del av BATCircle2.0-konsortiet (Finlandbaserat cirkulärt ekosystem för batterimetaller) kommer att användas för att utveckla toppmoderna tekniska lösningar för att tillhandahålla hållbara och högkvalitativa prekursor-anodmaterial (förstadium till anodmaterial) till den europeiska battericellsindustrin.
Kurt Budge, CEO Beowulf, kommenterar:
"Jag är glad över att Grafintec har säkrat en ny plats i GigaVaasa-området, eftersom Bolaget försöker uppfylla sina ambitioner med nedströms förädling och bygga upp en värdekedja grafitbaserade anodmaterial i Finland.
"Det prospekteringsarbete som Grafintec gör med sina tillgångar högst upp i försörjningskedjan vid Aitolampi och Rääpysjärvi och utredning av konfigurationen i förädlingsledet, bör se till att Bolaget når betydande framsteg vid halvårsskiftet och jag ser fram emot att bygga upp ett fruktbart partnerskap med kommunen i Korsholm och andra aktörer i GigaVaasa-området.
"GigaVaasa-området är inriktat på batterivärdekedjan och ger tillgång till förnybar energi, välutvecklad infrastruktur, ett tomtområde med utrymme för expansion samt möjliga synergier med andra industrier som en del av ett hållbart grönt ekosystem. Eftersom Grafintec fokuserar på Netto noll-verksamhet och sin ESG-prestanda passar den nya platsen perfekt in i Bolagets utvecklingsplaner."
Rasmus Blomqvist, VD för Grafintec, kommenterar:
"Tilldelningen av tomtreservationen i Korsholms kommun är ett stort steg framåt för Grafintec och upprätthåller Bolagets momentum för att bygga upp en finländsk värdekedja för anodmaterial.
"Sedan jag började besöka GigaVaasa-området för några år sedan har jag alltid fått ett mycket varmt och samarbetsvilligt välkomnande, och mitt intryck har bara stärkts under de senaste månadernas diskussioner med Korsholms kommun, som har resulterat i detta avtal.
”GigaVaasa-området är inriktat på batterivärdekedjan och det är viktigt att Grafintec är en strategisk del av detta, särskilt när vi har en plats så nära nyckelprojekt som FREYR:s battericellfabrik.
"Jag ser fram emot några hektiska månader framöver".
Den europeiska marknaden för litiumjonbatterier och grafitanoder
Marknaden för litiumjonbatterier ("LIB") förutspås växa signifikant och nå en årlig global efterfrågan på 8 000 gigawattimmar ("GWh") år 2031 från dagens 1 000 GWh (Benchmark Mineral Intelligence, december 2022). Enligt McKinsey drivs marknaden främst av mobilitetstillämpningar som förväntas stå för cirka 90 procent av efterfrågan, främst inom elbilsindustrin ("EV"), men efterfrågan på energilagringssystem för förnybar energi som vind- och solkraft kommer också att spela en viktig roll när man övergår till att använda sig av icke-förnybara energikällor. McKinsey förutspår att den globala värdekedjan för batterier förväntas växa tio gånger mellan 2020 och 2030 och nå en årlig intäkt på 410 miljarder USD.
Grafit är den enskilt största volymmässiga komponenten i ett LIB som innehåller betydligt mer grafit än litium, nickel och kobolt. För närvarande utgör grafit, antingen naturlig eller syntetisk, cirka 95 procent av marknaden för anoder, och på grund av dess pris- och prestandaförhållande kommer grafit att förbli det material som väljs för anoder under det kommande decenniet. Världsbanken har sagt att efterfrågan på grafit kommer att öka med 500 procent mellan 2018 och 2050, samtidigt som den globala grafitmarknaden förväntas nå 21,6 miljarder USD. I Europa förväntas marknaden för grafitanoder växa ännu snabbare, med mer än sexton gånger från cirka 84 000 ton år 2021 till 1,4 miljoner ton grafitanoder år 2031 (Benchmark Mineral Intelligence, december 2022). Geopolitiska spänningar, Europas gröna omställning och fokus på hållbara och säkra försörjningskedjor samt självförsörjning har fått länder att omvärdera sitt överdrivna beroende av Kina för tillgång till strategiska material, inklusive grafit.
Bristen på kommersiell produktion av grafitanoder i Europa, och kontinentens strävan att stärka sin inhemska råvaruförsörjningskedja, tillsammans med den förutspådda marknadstillväxten, utgör ett unikt tillfälle för Grafintec att etablera sig i grafitanod-sektorn.
Grafintecs Aitolampi-projekt för naturlig flakgrafit med en indikerad och antagen mineralresurs på 26,7 Mt med 4,8 procent totalt grafitiskt kol ("TGC") med ett grafitinnehåll om 1 275 000 ton (se pressmeddelande 30 oktober 2019) tillsammans med planerna på att utveckla GAMP i GigaVaasa-området utgör en unik möjlighet för bolaget att uppnå sitt mål att bli Europas ledande leverantör av hållbart producerade grafitbaserade anodmaterial.
Värdekedjan för grafitanoder i Finland
Utvecklingen av kapacitet för nedströms förädling är en viktig del av Grafintecs strategi och efter tillkännagivandet den 26 september 2022 om undertecknandet av ett samförståndsavtal (MoU) med Hensen har samarbetet mellan bolagen fortsatt för att etablera en hubb för anodmaterial i Finland.
För att stödja en hållbar värdekedja för grafitanoder i Finland fortsätter Grafintec att fokusera på att utöka sitt resursunderlag; med nyligen tillkännagivna uppmuntrande resultat från det 100-procentigt ägda Rääpysjärvi prospekteringsprojektet för naturlig flakgrafit, som ligger endast åtta kilometer nordnordväst om bolagets mest avancerade projekt för naturlig flakgrafit, Aitolampi.
Bolaget utvärderar möjliga operativa synergier för framtida utveckling av de två platserna, med tanke på deras närhet, såsom gemensam bearbetningsinfrastruktur. Målet är att tillhandahålla ett säkert lokalt och hållbart producerat material för bearbetningsanläggningar i nedströms led, med utnyttjande av förnybar energi och med målet att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid ("nettonoll") i hela leveranskedjan.
Då tillståndsprocessen, för att utveckla tillgången på primära råvaror i Finland, tar längre tid, har Bolaget andra initiativ för att säkra råvarutillgången, både med naturlig och återvunnen flakgrafit, för att förse nedströmsbearbetning på kort sikt.
I maj förra året undertecknade Grafintec ett samförståndsavtal med Dominik Georg Luh Technografit GmbH ("Technografit"), vilket lade grunden för ett kommersiellt partnerskap för att säkra en hållbar leverans av naturlig flakgrafit till Grafintecs planerade anläggning för grafitanodmaterial, proverna testas nu av Hensen och bearbetas till anodmaterial. Grafintec har också testprogram för återvunnet grafitinnehållande avfall för att bedöma om det kan bearbetas till lämplig råvara för produktion av anodmaterial.
Förstudie
Den 9 januari 2023 meddelade Grafintec att Bolaget kontrakterat det brittiska företaget RB Plant Construction Ltd. ("RB Plant") ett kontrakt för en pre-feasibility-studie ("PFS” eller ”studien”), för att bedöma de tekniska, ekonomiska, lagstadgade, rättsliga och kommersiella möjligheterna för en anläggning för mikronisering, sfäronisering, rening och ytbehandling av naturlig flakgrafit i Finland.
Studien kommer att undersöka bästa tillgängliga teknik, (”BAT”), med hänsyn till miljömässiga, operativa och finansiella faktorer och prestanda för att omvandla ett högkvalitativt naturligt flakgrafitkoncentrat till anodmaterial av grafit som lämpar sig för den europeiska marknaden för litiumjonbatterier ("LIB"), den planeras att slutföras under första halvåret 2023.
Studien är en viktig del av Grafintecs strategi för att utveckla en finländsk värdekedja för produktion av anodmaterial, vilket är i linje med målen för den finansiering som erhållits från Business Finland som en del av BATCircle2.0-konsortiet (Finlandbaserat cirkulärt ekosystem för batterimetaller). BATCircle2.0 är ett nyckelprojekt inom Business Finlands program ”Smart Mobility and Batteries” från Finland.
Om Grafintec:
Beowulf Minings helägda dotterbolag Grafintec Oy ("Grafintec") är erkänt i Finland som ett av de viktigaste företagen inom anodmaterial och har fått fortsatt stöd av Business Finland, den finska statliga organisationen för innovationsfinansiering och investeringar.
Bolagets mest avancerade projekt för naturlig flakgrafit, Aitolampi, har en indikerad och antagen mineralresurs på 26,7 miljoner ton med en medelhalt på 4,8 procent TGC eller totalt 1 275 000 ton grafit. Aitolampigrafiten har nästan perfekt kristallinitet, en viktig förutsättning för högteknologiska tillämpningar som litiumjonbatterier. Mineralresursen uppskattades av CSA Global i Australien i enlighet med 2012 utgåva av JORC-koden. Utöver Aitolampi har bolaget andra prospekteringprojekt för grafit, däribland Rääpysjärvi.
Den 26 september 2022 meddelade Beowulf att Grafintec hade undertecknat ett samförståndsavtal ("MoU") med Qingdao Hensen Graphite Ltd ("Hensen"). MoUn innehåller ett överenskommet ramverk och nyckelvillkor som båda bolagen samarbetar kring när det gäller att etablera ett centrum för anodmaterialtillverkning i Vaasa, Finland.
År 2021 beviljades Grafintec 791 000 euro av Business Finland som en del av BATCircle 2.0-konsortiet (Finland-baserat cirkulärt ekosystem för batterimetaller). Finansieringen kommer att användas för att utveckla en hållbar teknisk lösning som utnyttjar förnybar energi för att sfäronisera och rena grafit inom ett finskt industriellt ekosystem, för användning vid tillverkning av anoder för litiumjonbatterier.
Projektet har tre mål som är följande:
- Validera en process för att stödja genomförandet av en s.k. ”Bankable Feasibility Study” för uppförandet av en enhet i kommersiell skala inom tre till fem år.
- Säkra och skydda all uppkommen immateriell egendom
- Leverera en detaljerad strategisk marknadsförings- och kommersialiseringsplan.
Om Korsholms kommun:
Korsholms kommun ligger i Österbotten i västra Finland. Den omger Vasa stad.
Korsholm har en historia som går tillbaka till 1348 och kommunen firar faktiskt sitt 675-årsjubileum år 2023. Korsholm strävar efter att vara den mest företagsvänliga kommunen i Finland. I landskapet Österbotten är kommunen den mest företagsvänliga enligt en nyligen genomförd undersökning om företag och kommuner. Korsholms satsning på cirkulär ekonomi har en framträdande plats i kommunens strategi.
Om regionen Vasa:
Nordiska energihuvudstaden Vasa är en unik kombination av modern internationalisering, ung entusiasm, innovativt kunnande samt havets och den unika naturens lugn och ro. I Vasa-regionen är energi en positiv kraft som inte bara syns i näringslivet utan också i människors vardag och i stadens utveckling. I Vasa-regionen utvecklas teknik för en renare, mer hållbar och energieffektiv värld. Regionens industri producerar mer än 30 % av Finlands export av energiteknik, varav en betydande del utgörs av teknik för förnybar energi. Nordens största energikluster finns i Vasa-regionen. Deras arbete handlar om ny energiteknik och deras passion är att rädda världen. www.energyvaasa.fi
Om GigaVaasa:
GigaVaasas huvudmål är att tillhandahålla ett koldioxidneutralt miljöekosystem för ett konkurrenskraftigt batterikluster. De erbjuder ett brett utbud av T/KEM-platser av olika storlek för tillverkare av batterivärdekedjan. Genom sitt arbete är man engagerad i att stödja hållbar tillverkning i GigaVaasa-området. www.gigavaasa.fi
För frågor:
Beowulf Mining plc | |
Kurt Budge, Chief Executive Officer | Tel: +44 (0) 20 7583 8304 |
Rasmus Blomqvist, MD Grafintec | [email protected] Tel: +358 50 5877246 |
SP Angel(Nominated Adviser & Broker) | |
Ewan Leggat / Stuart Gledhill / Adam Cowl | Tel: +44 (0) 20 3470 0470 |
BlytheRay | |
Tim Blythe / Megan Ray | Tel: +44 (0) 20 7138 3204 |
Viktig information
Uttalanden och antaganden som görs i detta dokument med hänsyn till Bolagets nuvarande planer, uppskattningar, strategier och uppfattningar, och andra uttalanden som inte är historiska fakta, är framåtblickande uttalanden om Beowulfs framtida resultat. Framåtblickande uttalanden inkluderar, men är inte begränsade till, uttalanden som använder ord som "kan", "kanske", "strävar efter", "förväntar sig", "förutser", "uppskattar", "tror", "beräknar", "planerar", "strategi", "prognos" och liknande uttryck. Dessa uttalanden återspeglar ledningens förväntningar och antaganden mot bakgrund av den information som för närvarande är tillgänglig. De är föremål för ett antal risker och osäkerhetsfaktorer, inklusive, men inte begränsat till, (i) förändringar i de ekonomiska, rättsliga och politiska miljöerna i de länder där Beowulf är verksamt, (ii) förändringar som hänför sig till den geologiska informationen som finns tillgänglig för de olika projekt som genomförs, (iii) Beowulfs fortsatta förmåga att säkra tillräckligt med finansiering för att kunna fortsätta sin verksamhet, (iv) framgångarna för dess eventuella samriskföretag och allianser, (v) metallpriser, särskilt när det gäller järnmalm. Mot bakgrund av de många risker och osäkerheter som omger alla mineralprojekt i ett tidigt skede av deras utveckling kan de faktiska resultaten skilja sig väsentligt från de som presenteras och förutses i detta dokument. Beowulf tar inte på sig någon ovillkorlig skyldighet att omedelbart uppdatera sådana uttalanden och/eller prognoser.