”Nu fokuserar vi på lönsamhet” – Intervju med Bijan Fahimi efter Tellusgruppens Q3-rapport 2024
Tellusgruppen rapporterar en tillväxt på 14,3 procent för de första nio månaderna 2024 i bolagets Q3-rapport som offentliggjordes idag, 13 november. Tellusgruppens vd Bijan Fahimi berättar om de främsta drivkrafterna.
– Tillväxten är ett resultat av flera samverkande faktorer. Den viktigaste drivkraften är en stark organisk tillväxt på 11,2 procent som möjliggjorts av ökad kapacitet och effektivare utnyttjande av våra befintliga resurser. Dessutom har årets förvärv av Matomsorg i Stockholm AB och Språkservice24 stärkt vår marknadsposition och breddat vårt erbjudande inom både måltidstjänster och utbildningsresurser.
Trots den ökade omsättningen har lönsamheten minskat något. Vad beror detta på?
– Den något lägre lönsamheten är främst kopplad till externa faktorer såsom bristande kompensation för kostnadsökningar från kommunerna och effekterna av minskade barnkullar. Vi kan inte påverka dessa förhållanden men tror att trenderna har planat ut och att vi får se en utveckling som blir mer gynnsam framöver.
Ni har satsat på diversifiering genom nya affärsområden som utbildningsresurser och måltidstjänster. Hur säkerställer ni att dessa integreras effektivt med befintliga verksamheter?
– En centraliserad modell för ledning och stöd gör det möjligt att integrera nya affärsområden effektivt. Samtidigt är decentralisering och ämneskompetens inom varje affärsområde avgörande för att kunna hantera flera verksamheter parallellt.
Måltidstjänster har visat stark tillväxt men ännu inte nått lönsamhet. Vilka åtgärder vidtar ni för att nå lönsamhet?
– Vi har investerat i både kapacitet och egen mattransport vilket innebär initiala kostnader men också stora långsiktiga besparingar. Redan nu ökar andelen externa kunder och vi har högre effektivitet i leveranserna. Under 2025 kommer vi att fokusera på att maximera kapacitetsutnyttjandet i våra kök och bredda erbjudandet ytterligare, vilket förväntas leda till lönsamhet inom kort.
På vilket sätt påverkar er diversifieringsstrategi de politiska riskerna som är kopplade till utbildningssektorn?
– De politiska riskerna som påverkar skola och förskola har begränsad eller ingen effekt på våra nya affärsområden måltidstjänster och utbildningsresurser. Diversifieringen balanserar de risker som är specifika för den traditionella utbildningssektorn och gör oss mindre sårbara för förändringar i regelverk och finansiering.
Förvärvet av Vikariepoolen stärker er position inom utbildningsresurser. Vilka synergier ser ni här?
– Vikariepoolen är ett starkt varumärke med en stabil kundbas inom offentlig sektor, vilket kompletterar vår modersmålsverksamhet där vi främst samarbetar med friskolor. Genom detta förvärv kan vi skapa korsförsäljningsmöjligheter och effektivisera användningen av våra resurser. Tillsammans med den starka organiska tillväxten inom utbildningsresurser kommer detta affärsområde snart att närma sig en omsättning på 100 miljoner kronor.
Ni nämnde tidigare en övergång till en mer lönsam tillväxt. Kan ni utveckla detta?
– Tidigare har vår organiska tillväxt varit kostsam då vi har investerat i nyetableringar av förskolor och mottagningskök. Nu växlar vi fokus till att öka beläggningen i befintliga enheter och att maximera kapacitetsutnyttjandet i köken. Detta kräver mindre investeringar och ger möjlighet att fokusera på lönsamhet.