MARIN-tester verifierar banbrytande effektivitet hos ABB Dynafin™ propellersystem

- Det ledande sjöfartsforskningsinstitutet MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) ger en oberoende validering av prestandaförbättringar för ABB Dynafin™ propellersystem
- Tester verifierar en mycket hög verkningsgrad på 0,808 i öppet vatten för 18 knops drift med en propellerenhet på 3 MW i full skala
- Förbättrad effektivitet motsvarar avsevärda bränslebesparingar och betydligt lägre utsläpp från fartygen
Det globalt erkända sjöfartsforskningsinstitutet MARIN har verifierat att effektivitetsnivåer modellerade för propellersystemet ABB Dynafin™ kommer att innebära betydande prestandaförbättringar för fartyg, efter tester vid dess Concept Basin i Nederländerna. Den förbättrade effektiviteten motsvarar avsevärda bränslebesparingar och betydligt lägre fartygsutsläpp jämfört med konventionella propellersystem.
ABB Dynafin™, som lanserades i maj 2023 efter ett decennium av utveckling, erbjuder ett nytt perspektiv på fartygsframdrivning. Dess huvudsakliga elmotor driver rotationen av ett stort horisontellt hjul som stödjer vertikala blad – var och en styrd av en individuell motor för att efterlikna rörelsen av en vals stjärtfena. Kombinerat driver och styr rörelserna fartyget samtidigt för att optimera dragkrafts- och positioneringsprecision.
I omfattande ’öppet vatten’-tester bekräftade MARIN:s mätnings- och dataanalytiker, i samarbete med specialister från ABB Marine & Ports och ABB Corporate Research i Sverige, de positiva effekterna för effektivitet och prestanda. Tester verifierade att ABB Dynafin™ vid 18 knops hastighet uppnår 81 procents verkningsgrad i öppet vatten i full skala.
“På MARIN mäter vi hydrodynamiska krafter och moment och bestämmer hydrodynamisk effektivitet. Alla mekaniska och elektriska förluster har subtraherats från testuppsättningen,” säger Jie Dang, Senior Project Manager och Principle Investigator (PI) på MARIN.
“Vi placerade ett axelvridmoment och en varvtalsgivare samt en sexkomponents kraftram, som kalibrerades här på MARIN, för att mäta de totala krafterna och momenten för enheten,” säger René Bosman, Senior Specialist Mechanical Measurement, MARIN. “Vi kalibrerade även fenservona med sexkomponentsaxelgivaren på vår vridmomentmotor.”
“ABB Dynafin™ handlar om extremt hög effektivitet, och denna modellskalatestning ger en bra plattform för våra kunder att verifiera dess prestanda,” säger Janne Pohjalainen, Global Product Line Manager för ABB Dynafin™, ABB Marine & Ports. “Våra tester har varit riktigt framgångsrika och det vi har sett överensstämmer helt med våra förväntningar från egna analyser i beräkningsvätskedynamik (CFD).”
ABB:s avancerade funktioner för robotstyrning bidrar avsevärt till den dynamiska prestandan hos ABB Dynafin™, enligt Bin Liu, Senior Principal Scientist, ABB Corporate Research Center. “Vi har integrerat ABB:s ledande robotexpertis i ABB Dynafin™ och har uppnått exceptionellt stark, snabb och exakt prestanda för rörelsekontroll,” säger han.
MARIN:s bevis kompletterar resultaten från en tidigare oberoende studie av ABB Dynafin™ utförd av OSK-ShipTech A/S, som drog slutsatsen att ett passagerarfartyg skulle spara 22 procent i energiförbrukning för framdrift med lösningen jämfört med en konventionell axellinje[1].
’Öppet vatten’-testerna verifierar att ABB Dynafin™ är redo för marknaden. De initiala planerna fokuserar på medelstora och mindre fartyg, inklusive färjor för passagerare och fordon, småfrakt offshore-supportfartyg och yachter, i effektområdet 1–4 MW per enhet.
Eftersom sjöfartsindustrin strävar efter att uppfylla Internationella sjöfartsorganisationens mål att fasa ut fossila bränslen genom att sikta på nettonollutsläpp av växthusgaser runt 2050, med milstolpar för att minska utsläppen med 70-80 procent till 2040, uppmärksammades ABB Dynafin™ i Spaniens Retina ECO Award 2024, som en positiv inverkan på hållbarhet och klimatförändringar[2].
ABB är globalt ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Genom att kombinera sin expertis inom ingenjörskunnande och digitalisering hjälper ABB industrier att prestera på en konstant hög nivå, samtidigt som de blir mer effektiva, produktiva och hållbara och kan öka sin konkurrenskraft. På ABB kallar vi detta för ”Engineered to Outrun”. Företaget har över 140 års historia och cirka 110 000 medarbetare över hela världen. ABB:s aktier är noterade på SIX Swiss Exchange (ABBN) och Nasdaq Stockholm (ABB)
ABB:s affärsområde Process Automation automatiserar, elektrifierar och digitaliserar industriella processer som tillgodoser ett stort antal grundläggande behov – från tillgång till energi, vatten och material, till produktion av varor och transport av dem till marknaden. Med sina cirka 20 000 medarbetare, ledande teknik och service hjälper ABB Process Automation kunder inom process-, hybrid- och maritim industri att bli mer effektiva, produktiva och hållbara och att öka sin konkurrenskraft. go.abb/processautomation
Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 2 april 2025, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.