Kvartalsrapport Juli-September 2021
Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande kvartalsrapport för Q3 2021.
ECOMBs nya produkter med fokus på syre
- Ocean Recycle One i Dynestadsjön – unikt syresättningsprojekt
- Ecotube-systemet till avfallspannan i Kina har designats
- IPCC och COP26 belyser behovet av ECOMBs nya produkter
- Fortsatt stark orderstock
Delår 1 januari-30 september 2021
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 2 063 TSEK (2 659 TSEK)
- Resultatet efter finansiella poster -1 991 TSEK (-553 TSEK)
- Resultat per aktie: -0,05 SEK ( -0,03 SEK)
- Antal aktier: 38 422 002 st (18 846 002 st)
- Likvida medel vid periodens utgång inkl. kortfristiga placeringar: 3 771 TSEK (532 TSEK)
Q3 1 juli -30 september 2021
- Resultatet efter finansiella poster -997 TSEK (-933 TSEK)
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 48 TSEK (68 TSEK)
Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år omräknat enligt ny redovisnings metod
Orderstocken kvartalsvis under 2019-2021
Beställningarna från Frankrike och Kina under Q2 2021 resulterade i en stor orderstock, som under Q3 minskat med ca 0,5 MSEK då projekten börjat upparbetas.
Verksamheten under Q3 juli-september 2021
Ekonomi
Bolagets likviditet har utvecklats som planerat. Nyemissionen i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB innebar ett kapitaltillskott på 1,98 MSEK från moderbolaget samt ytterligare 0,243 MSEK från existerande privata aktieägare. Kapitaltillskottet utgjorde grundplåten till framtagandet och bygget av Demobåten Ocean Recycle One. Nyemissionen är under registrering hos Bolagsverket. Resultat och omsättning för Q3 2021 blev i stort sett desamma som för Q3 föregående år.
Marknad
Syreöverskott i vätgassamhället
Förändringen inom energisektorn sker nu med en helt annan hastighet än tidigare. Kraftvärmeanläggningar har planer på att installera elektrolysörer för att spjälka vatten till ”grön” vätgas med förnybar el från vind, sol eller vattenkraft. När elpriset på spotmarknaden är lågt producerar man vätgas av sin överskottsel, för att lagra och sen sälja på marknaden eller använda själva vid högre elpris. En ekvation med usel totalverkningsgrad, ändå pågår dessa tankar och projekt just nu. En energimarknad under ombyggnad! För varje kg vätgas bildas samtidigt 8 kg syrgas, vilket innebär stora volymer och låga marknadspriser för syre i vätgassamhället.
Planen är att använda mer syrgas i Ecotube-systemet och därigenom minska rökgasflödena, vilket ger stora ekonomiska fördelar när rökgasen ska efterbehandlas, t.ex. med CCS (Carbon Capture and Storage)-tekniken. Vi har ännu inte fått klart med någon panna, företrädesvis i Sverige, som vill stå som huvudman för ett Demoprojekt med det ”nya” Ecotube-systemet.
Dörren för fortsatt koleldning på glänt?
Under klimatmötet COP26 i Glasgow invände Kina och Indien i sista stund mot att koleldningen ska ”fasas ut” och fick igenom en ändring till att kolet ska ”fasas ner”. Om detta innebär att kolet kan ha en framtid som energikälla med CCS (Carbon Capture and Storage)-teknikens intåg kan man bara sia om. Rimligen måste ändå framtiden innebära att koldioxidutsläppen från fossila bränslen på något sätt måste betinga ett globalt pris, ett handelssystem värt namnet, något politikerna misslyckats med under hela 2000-talet. Priset på koldioxidutsläpp i EU har under året stigit från 32 €/ton till 73 €/ton, vilket är den högsta siffran hittills. Effektivisering av förbränningsprocesser med minskade CO2-utsläpp som resultat kommer att betinga ett allt större värde för våra kunder inom energisektorn.
Problemområde i Sverige och katastrofområde internationellt
Merparten av alla sjöar och havsvikar på jorden lider av problem relaterade till övergödning, där utsläpp från jordbruk, industrier och orenade avlopp pågått under lång tid. I Sverige är situationen inte fullt så akut som i andra delar av världen. Ingen vill se giftiga cyanobakterier i sin badsjö, köpa en mager s.k. ”slipstorsk” från Östersjön i fiskdisken eller konfronteras med algblomningar under en semesterseglats i Östersjöns unika skärgårdar. Men den kraftigt övergödda Marmarasjön i Turkiet, där ”havssnoret” breder ut sig, eller den förorenade saltvattenlagunen El Mar Menor i sydöstra Spanien är två exempel med en helt annan dignitet av problemen. Här är det fråga om kollapsade marina miljöer med katastrofala konsekvenser för fiske, turism och rekreation. Givetvis är man där beredda att betala betydligt mer för en insats med vår patenterade mobila syresättningsteknik och därför har vi redan nu börjat snegla på dessa gigantiska projekt och stora internationella affärsmöjligheter.
Metan i fokus på COP26
Metan har relativt nyligen uppmärksammats som en betydligt större klimatpåverkande gas än man tidigare trott. Runt 30% av växthuseffekten anses nu komma från utsläpp av metan (CH4) till atmosfären. Under COP26 i Glasgow enades 104 länder om att reducera metangasutsläppen med 30% fram till 2030, vilket blev ett av de viktigaste besluten under toppmötet.Metan har betydligt kraftigare påverkan som växthusgas jämfört med koldioxid, 34 gånger större under en tidsperiod på 100 år – men ännu större på kortare sikt. I kraftigt övergödda sjöar och kustnära områden med stora utsläpp av näringsämnen omvandlas kolatomerna som lagrats i bottensedimenten till metangas, som bubblar upp genom vattnet och vidare upp i atmosfären. Syresättning kan tveklöst minska dessa problem. Ytterligare ett argument för att syresätta sjöar och hav med vår teknik.
ECOMB på Stora Biokraft- och Värmekonferensen
Svebio (Svenska Bioenergiföreningen) arrangerar årligen stora branschträffar. Årets konferens gick av stapeln den 16-17 november på Knistad Herrgård utanför Skövde. David Eriksson, vår försäljningschef, deltog i konferensen med en poster. Vi har varit medlemmar i Svebio sen lång tid tillbaka och ofta deltagit i dessa sammankomster, där vi får tillfälle att träffa kunder och branschkollegor för erfarenhetsutbyte och nätverkande. Även det senaste inom forskning & utveckling, näringspolitik och aktuella ämnen står på agendan.
Ett axplock av innehållet;
- EUs klimatpaket och påverkan på Sverige
- Kraftvärmens roll på elmarknaden
- Villkor och utveckling för mindre värmeverk
- Kombinaten revolutionerar energisystemet
- Bränslehantering och ny hållbarhetsreglering
samt givetvis slutsatser och konsekvenser av COP26
Webbinarium ”Power to the future”
Den 24 november gick årets andra webbinarium av stapeln, även denna gång tillsammans med vår engelska samarbetspartner RJM samt det amerikanska bolaget IGS. Representanter från Skogsindustrierna, Avfall Sverige och Energiföretagen inledde sessionerna med en aktuell lägesrapport inom respektive industrigrenar. Material- och bränslehantering, prestanda i pannorna, korrosions- och erosionsproblem, reduktion av flygaska samt olika tekniker för att reducera utsläppen av NOx, SOx, CO och dioxiner var ämnen som diskuterades. 130 personer, främst från Sverige och Finland, hade anmält sig till webbinaret.
Projekt
Reservdelarna snart på väg till Martinique
Den globala halvledarbristen är numera vida känd, men den har dragit med sig även andra komponenter, varor och utrustning på världsmarknaden. Våra beställningar hos underleverantörer från Europa har inte undgått att drabbas, därför kommer reservdelsleveransen till Martinique att ske först i december 2021. Ordervärdet på 1,7 MSEK utgör den enskilt största reservdelsaffären i bolagets historia.
Ecotube-systemet till avfallspannan utanför Shanghai
I varje enskilt Ecotube-projekt sen den första installationen i Bäckhammars bruk 1995 har vi besökt och noggrant studerat förutsättningarna för att få ut maximal prestanda av Ecotuberna, t.ex. exakt var Ecotuberna ska placeras i eldstaden. På grund av reserestriktionerna i anslutning till covid-19 har det i princip varit en omöjlighet att besöka den avfallseldade anläggningen utanför Shanghai. Vi har fått göra det bästa av situationen och kommunicerat med kunden via mejl och fotografier på och runt den aktuella pannan. Håltagningen i pannväggarna, där Ecotuberna ska penetrera, ligger på kundens ansvar. Även viktiga driftdata, t.ex. emissioner av NOx och CO vid olika driftförhållanden, har analyserats ”remote”. Från början var det tänkt att åka över efter OS i Peking, då inreserestriktionerna förväntades lätta, men det är i dagsläget högst osäkert när detta kan ske. Planen är ändå att tillverka Ecotuberna och övrig utrustning från Sverige under Q1.
ECOMB Ocean Recycle syresätter Dynestadsjön – unikt Demoprojekt
Efter en sommar kantad med stora leveransförseningar av komponenterna till vår första Demobåt Ocean Recycle One kunde vi äntligen sjösätta den 13 ton tunga farkosten i Dynestadsjön och inleda det första syresättningsprojektet i bolagets unga historia! ECOMB Ocean Recycle AB är ett dotterbolag till ECOMB AB, ägandet uppgår till 97%. Övriga 3% är fördelade på 76 st mindre privata aktieägare. Ocean Recycle har utvecklat och patenterat ett nytt sätt att syresätta övergödda sjöar med döda bottnar, en mobil precisionsteknik där syre tillsätts där det gör maximal nytta för återskapandet av marint liv. Under lång tid har många sjöar och hav utsatts för stora mängder näringsämnen, främst kväve och fosfor. Med oförändrad naturlig syretillförsel (från luften) har sjöarna så småningom kommit i obalans – en syreskuld har uppstått och det är den skulden vi nu kommer att attackera med vår mobila precisionsteknik. Syre tillförs med s.k. mikrobubbelteknik, där de mycket små syrgasbubblorna löser sig fullständigt i bottenvattnet. En viss del av syret konsumeras momentant av de aktiva delarna i bottensedimenten, resten blir kvar som ökad syrehalt i vattnet med nytt marint liv som resultat.
Projektet inleddes i mitten av november med en kartering, där djup, topografi, syreförhållanden, växtlighet etc kartlades. Dynestadsjön har ett väsentligt bättre utgångsläge jämfört med de flesta sjöarna i Sverige; djupkartor finns och syrehalten har mätts i ett flertal punkter under en längre period. Dynestadsjön ligger i Västerviks kommun och är en 50 ha stor insnörd Östersjövik.
Kommunen startade redan 1995 ”Projekt Havsmiljö Gamlebyviken” med syfte att förbättra vattenkvaliteten och öka den biologiska mångfalden. 2013 gick nästa projekt igång, ”Övergödningen som en resurs”, där näringsrikt bottenvatten används för att bevattna den angränsande åkermarken under växtsäsong. Under sommaren är siktdjupet ytterst dåligt, endast några dm sikt, men stiger under vintern till max en halvmeter. Syrehalten är året runt noll under 6 m i den 16 m djupa sjön och det övergripande målet med projektet är att använda Ocean Recycles mobila syresättningsteknik för att förbättra syrenivåerna. Projektet genomförs i nära samarbete med Västerviks kommun, Hushållningssällskapet i Kalmar-Kronoberg-Blekinge och vår partner Kolmårdens djurpark, som har en lång och gedigen erfarenhet av olika vattenvårdsprojekt.
Ocean Recycle One är 4 x 9 m och utrustad med solceller, en mindre vindturbin och on-line produktion av syrgasen. Den har ingen egen drivning utan bogseras fram av en båt från Kolmårdens djurpark.
- Det här blir ett ypperligt tillfälle att få testa vår nya teknik. Dynestadsjön har ju en unik historia med alla mätresultat och inte minst är projektet med bevattning av närliggande åkrar en synnerligen intressant kombination med vår teknik. En milstolpe i bolagets historia, menar VD Ulf Hagström.
Ocean Recycle One sjösatt och positiva svar redan från initiala tester
Uppmärksamheten kring vårt första syresättningsprojekt har varit stor, inte minst lokalt i Nyköping där slutmontage och tester av Ocean Recycle One skett under september-november. Prestandaprovet genomfördes den 22 november, innan packning och avfärd till Dynestadsjön den 24 november. Demontage, packning, transport på kranbil+släp, sjösättning och montage gick helt perfekt. Beräkningar av deplacement, krängningar och stabilitet, vindlaster mm visade sig också stämma väl överens med verkligheten. När vi sen driftsatte hela systemet och testade samtliga komponenter för första gången i rätt miljö kunde vi konstatera att allt fungerade som det var tänkt.
- Vi hade nog inte räknat med att kunna börja syresättningen redan 4 timmar efter framkomsten till Dynestadsjön, något brukar ju alltid strula första gången. Bara att lyfta på hatten till alla inblandade i projektet, en ny 13 tons farkost med avancerad utrustning som fungerar perfekt från första stund är ju ingen enkel historia, säger en mycket nöjd VD Ulf Hagström.
Redan under de första testerna kom vi upp i max.kapacitet på syretillförseln - 10 kg syre/h – samtidigt som vi fick de indikativa svar vi hoppades på;
- Att allt producerat och tillfört syre kommer sjön tillgodo
- Att negativa miljöeffekter från historiska utsläpp av näringsämnen kan reduceras
Vi hoppas att vintern håller sig borta några veckor till, så vi hinner med det planerade testprogrammet.
Ny hemsida
Arbetet med vår uppdatering och förändringar av hemsidan www.ecomb.se har slutförts och den nya sidan gick “live” den 24 november 2021. Ett omfattande arbete som resulterat i en mer mobilanpassad sida.
Händelser efter periodens utgång
Inga väsentliga händelser har skett efter rapportperiodens utgång, utöver vad som ovan angivits.
Framtidsutsikter
Vi är inne i en mycket spännande period för bolaget, där marknaden utvecklas åt rätt håll för våra gamla och nya produkter med Ecotube-tekniken i botten och syre som den gemensamma nämnaren.
Redovisningsprinciper
ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.
Granskning
Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.
Kommande rapporter
Bokslutskommuniké för 2021 lämnas den 28 februari 2022.
Styrelsen och verkställande direktörens försäkran
Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhets faktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.
Södertälje den 30 november 2021
ECOMB AB (publ)
Styrelsen och VD
Göran Ernstson, Ordförande
Eric Norelius, Ledamot
Angela Wulff, Ledamot
Ulf Hagström, VD
Vid frågor om denna kommuniké kontakta :
Ulf Hagström, VD
Tfn 08-550 12 550
Rapporten finns tillgänglig på www.ecomb.se
ECOMB AB (publ)
Box 2017
151 02 Södertälje
Tfn.08-550 12 550