Kommentar till utfall i företrädesemission 2024
Utfallet av emissionen var 9,4 miljoner kronor, vilket ger Absolicon resurser för att fortsätta bearbeta sina fokusområden om än med lägre intensitet än om emissionen fulltecknats.
Mellan 28 oktober och 13 november 2024 har Absolicon genomfört en företrädesemission. Under perioden har presentationer hållits i Stockholm och Härnösand samt digitalt med sammanlagt ett hundratal deltagare. Absolicon har även publicerat ett nytt nummer av sitt magasin som i år trycktes i 47 000 exemplar. Absolicon har vidare i webbsänd panel med We Don’t Have Time från klimatkonferensen COP29 presenterat sitt arbete med koldioxidinfångning.
Utfallet av emissionen var 9,4 miljoner kronor och Absolicon kan därmed fortsätta bearbeta de fokusområden som presenterats under emissionen, om än med lägre intensitet än planerat. Arbete kommer också att läggas på att minska kostnaderna för en nyckelfärdig solvärmeanläggning med 10%.
- Marknaden för solvärme står inför en utveckling av flera orsaker. I spåren av klimatkrisen ser vi en framväxt av nya industrier med stort värmebehov men utan ett inbyggt fossilberoende. Samtidigt har EU tagit krafttag mot värmen och skärper kraven på energiomställningen i etablerade industrier & städer, säger Joakim Byström, vd Absolicon.
Absolicon har under emissionsperioden presenterat tre fokusområden som skall bearbetas parallellt med fortsatt arbete med globala livsmedelsbolag:
- Carbon Capture & Storage (CCS) – Att ta upp och binda koldioxid ur atmosfären är en industri som växer snabbt efter betydande investeringar i bland annat USA. Lösningarna kräver stora mängde värme från förnybara källor.
- Strategiska samarbeten med utrustningsleverantörer som Tetra Pak, vilka har upparbetade samarbeten med livsmedelsindustrin och som tillsammans med Absolicon kan skapa standardiserade och smidiga lösningar för livsmedelsbolagens omställning.
- Svensk fjärrvärme som drabbats av en kostnadskris. Biobränslena utmanas, efter att tidigare ansetts hållbara både miljömässigt och prismässigt. Solvärme som lagras kan minska fjärrvärmens beroende av biobränslen och avlasta vid kostnadstoppar.
Ser optimistiskt på den kommande marknaden
Solvärme har hamnat i händelsernas centrum när EU tar nya krafttag i energiomställningen och minskar antalet utsläppsrätter med 5% per år och genom det nya systemet för utsläppsrätter ETS 2 inkluderar utsläpp från värme från 2027.
Den i grunden optimistiska synen på den kommande marknaden innebär att Absolicon fortsätter arbetet med livsmedelsindustrierna samt att säkra komponentförsörjningen till produktionslinorna. Absolicon har etablerat olika typer av samarbeten med 15 av världens största företag och koncerner. Med utvecklingen av konsultverksamhet under 2024 har Absolicon anpassat sig till företagens behov och fortsätter att arbeta för solvärme i företagens planer.
CSP i Egypten som beställt en robotiserad produktionslina fortsätter i sin process, liksom Phoenix i Kanada. Om världen ska ställa om i tillräcklig takt behövs robotiserade produktionslinor som massproducerar koncentrerande solfångare i jordens alla länder.
Att emissionen i år inte blev fulltecknad kommer innebära förändringar i Absolicons planer. Färre projekt kommer att gå parallellt och tidplaner behöver justeras. Verksamheten måste framåt vara mer kostnadseffektiv och till större del finansieras genom EU-projekt, legoarbete och konsultuppdrag hos kunder.
- Vi befinner oss i ett tufft läge där omställningen hittills inte gått i den takt den skulle behöva göra och vi till viss mån förväntat oss. Jag vill tacka de aktieägare som fortsätter att tro på och investera i Absolicon, säger Joakim Byström.
- Medvinden från EU:s skärpta regler och de kostnadsminskningar på solvärmeinstallationer som vi planerar skapar tillsammans helt nya förutsättningar för solvärmen. Min förhoppning är att detta ska låsa upp marknaden och ge solvärmen den plats i energimixen som de flesta är överens om att den bör ha, avslutar han.