Klimator AB (publ) Delårsrapport 1, januari – mars 2023 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Klimator AB (publ) Delårsrapport 1, januari – mars 2023

Första kvartalet 1 januari – 31 mars 2023

Koncernen

  • Rörelsens intäkter uppgick till 7 520 TSEK (5 594 TSEK)
  • Rörelseresultatet uppgick till - 5 567 TSEK (-6 052 TSEK)
  • Resultat efter skatt uppgick till -5 826 TSEK (-6 132 TSEK)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -6 425 (– 807TSEK)
  • Antal aktier per 31:e mars 2023 uppgick till 28 824 751 (13 400 000)
  • Resultat per aktie efter skatt uppgick till - 0,20 kr (-0,46)

 

      (Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

Väsentliga händelser under januari till mars

  • I januari blir Klimator en av åtta deltagare i MobilityXlab Batch 10. Programmet innebär att Klimator kommer arbeta med att skapa framtidens mobilitetslösningar tillsammans med MobilityXlabs branschpartners CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group, and Zenseact.

 

  • I januari får Klimator en order avseende sensorteknologin AHEAD från en ledande japansk fordonstillverkare. Ordern kommer från en befintlig kund som nu vill fortsätta samarbetet med Klimator efter ett framgångsrikt utvärderingsprojekt. Syftet med kontraktet är att integrera teknologin i fordonstillverkarens utvecklingsfordon för rörelsekontroll och förarstödsfunktioner. Ordervärdet uppgår till motsvarande cirka 800 TSEK.

 

  • I mars genomförde bolaget en riktad nyemission om 5 800 TSEK till en ny strategisk investerare.

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

 

  • I april lanserar Klimator en kamerafunktion på sina vägväderstationer. Produkten har tagits fram på företagets utvecklingsavdelning i Odense, Danmark där man har sina främsta experter på IoT-lösningar.

 

  • I april tecknar Kelių Priežiūra och Klimator ett partnerskapsavtal för koncept för dynamiskt vintervägsunderhåll mot de baltiska länderna. Avtalet omfattar tjänster och produkter från Klimators produktportfölj såsom Road Status Information (RSI) i kombination med den IoT-baserade vägväderstationen.

 

  • I april tecknar Klimator avtal med ytterligare en kommun i Danmark om smart vintervägunderhåll. Det totala ordervärdet för en treårsperiod är ca. 850 TSEK.

 

  • I april presenteras Mitsubishi Electric Automotive America (MEAA) sitt flaggskepps- och demonstrationsfordon för 2023, som inkluderar de senaste tekniska trenderna. En av dessa är Klimators lösningar för prediktiv och detektiv information om väderförhållanden på vägarna.

 

  • I maj har Klimator tecknat ett kontrakt med en av de största kommunerna i Danmark för en komplett uppsättning vägväderstationer och övervakningsprogramvara för att fatta utryckningsbeslut på väg- och cykelbanor. Det totala ordervärdet för det första året är ca. 600 TSEK.

 

 

 

VD har ordet

2023 har inletts stabilt och vi fortsätter att befästa vår position som marknadsledare i Europa för smart vinterväghållning. Vi landar kvartalet med en intäktsökning om ca. 34% där merparten av tillväxten ligger inom affärsområdet för Winter Maintenance.

Under mars månad har vi arrangerat Winter Conference seminarier i Jönköping och Odense med totalt ca 150 deltagare från våra kunder, potentiella kunder samt våra partners. I samband med eventet i Odense så lanserade vi också vår nya IoT Road Weather Station med kamera, vilket fick ett mycket positivt bemötande och som i skrivande stund redan genererat affärer med ett par nya kommuner i Danmark. Kameran levereras endera som ett komplement till befintliga IoT Road Weather Stations i drift eller som en option till vår IoT Road Weather Station.

Vi fortsätter att exekvera på vår partnerstrategi och hälsar Kelių Priežiūra välkommen i familjen som ny partner. Avtalet avser koncept för dynamiskt vintervägsunderhåll mot de baltiska länderna och tjänsten omfattar Klimators Road Status Information (RSI) i kombination med vår IoT-baserade vägväderstation. Kelių Priežiūra är en erfaren vinterunderhållsoperatör och sedan flera år tillbaka kund till Klimator. Kopplat till våra expansionsplaner och partnerstrategi så var vi under april månad på Snow Conference mässan i Omaha, USA. USA är en stor marknad med en stor potential för vårt erbjudande där vi tydligt ser att Klimator ligger i framkant avseende digitalisering och effektivisering inom smart vinterväghållning.

Den 28 april kunde vi äntligen annonsera vårt partnerskap med Mitsubishi Electric Automotive America (MEAA) och deras flaggskepps- och demonstrationsfordon för 2023, där Klimators lösningar ingår. Under det senaste året har vi samarbetat nära MEAA’s Filament Labs-team för att integrera Klimators lösningar för proaktiv information om väderförhållanden i den nya konceptbilen. Med MEAA’s demobil så visas den senaste teknologin upp för biltillverkare runt om i världen på privata evenemang och på mässor. Den första publika mässan är Auto Tech i Detroit, USA den 7–8 juni.

Det ekonomiska läget i vår omvärld är som bekant alltjämt relativt skakigt och vi upplever generellt en viss återhållsamhet på investeringsviljan. Vi ser emellertid skillnader mellan våra två affärsområden där vi inom Winter Maintenence inte känner av återhållsamheten på samma sätt utan istället ser en ökande efterfrågan på våra tjänster och produkter kopplat till dels digitaliseringen av branschen och dels besparingspotentialen. Besparingspotential kommer i två skepnader, dels i monetära termer och dels som miljömässiga vinningar. Givet det ekonomiska läget så förhåller även vi oss med en viss försiktighet genom att noggrant följa den ekonomiska utvecklingen och kontinuerligt se över kostnadssidan hos bolaget.

Inom de närmsta månaderna före sommaren så följer en hektisk tid. Dels så går vi in i en period där utvecklingsarbetet intensifieras inför nästa ”vinterväghållningssäsong” och dels deltar vi på ett flertal mässor i USA och Europa inom både fordonsindustrin och vinterväghållning. Allt för att fortsätta ligga i teknisk och digital framkant samt att expandera och stärka vår närvaro på nya marknader!

Patrik Simson
VD

 

 

 

Om Klimator

Historik

Klimator är ett svenskt mjukvarubolag som grundades 2001 av Torbjörn Gustafsson och Jörgen Bogren. Grundarna har en lång forskningsbakgrund inom tillämpad vägklimatologi vid Göteborgs universitet. Klimators teknologi baseras på över 30 års akademisk forskning om vägväder. Under 2020 förvärvades HedeDanmarks affärsverksamhet inom uppkopplade sensorer (IoT) för att bredda och förstärka Klimators produktportfölj.

 

Verksamhetsområden

Givet de marknadssegment och kundgrupper som Klimator adresserar är verksamheten organiserad i två affärsområden:

  • Business Area Winter Maintenance
  • Business Area Automotive

Inom Winter Maintenance erbjuder bolaget en webbaserad mjukvara, Road Status Information (RSI), som baseras på bolagets dataplattform Road Condition Data (RCD). Mjukvaran är anpassad för de behov vinterentreprenörer har när de ska fatta kritiska beslut om när åtgärder behöver vidtas, vad som ska göras och hur mycket salt/sand som ska användas. Klimators mjukvara innebär stora ekonomiska kostnadsbesparingar för en industri som bara i Sverige årligen omsätter cirka tre miljarder kronor. En mer effektiv vinterväghållning innebär även stora miljövinster såsom reducerad användning av salt, minskad bränsleförbrukning och slitage på våra vägar.

Bolagets erbjudande av IoT sensorer ger entreprenörer, kommuner och andra organisationer möjlighet att i realtid mäta vägtemperatur, lufttemperatur, luftfuktighet, regnmängd, fuktighet i jord, grundvattennivå, vattenstånd och vattenflöde. Med hjälp av sensorerna samlas data in och lagras på Klimators IoT-plattform, där kunden kan ta del av en rad olika tjänster. För kunden innebär det ett enkelt inträde till ett mer modernt digitalt arbetssätt.

Bolaget fokuserar på IoT sensorer kopplat till vinterväghållning, men erbjuder övriga sensorer som en service till befintliga kunder.

I slutet av 2019 etablerade bolaget affärsområdet Automotive och har därefter genomfört ett flertal framgångsrika Proof of Concept (PoC) och utvecklingsprojekt med ledande europeiska och japanska fordonstillverkare och underleverantörer. Det finns mycket goda tillämpningsområden för både bolagets dataplattform (RCD) och sensorteknologi (AHEAD) inom fordonsindustrin vad gäller:

  • förbättrad förarinformation
  • förbättrad användning av avancerade förarstödssystem (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems)
  • en säker och skalbara självkörande teknologi (AD – Autonomous Driving)

 

Produktportfölj

Road Condition Data (RCD) är en molnbaserad Data-as-a-Service plattform (DaaS) som aggregerar data från en mängd olika källor. I kombination med Klimators unika modell för vägklassificering av vägnätet bearbetas denna data med avancerade klimatmodeller för att ge förädlad information om vägväder, både i realtid och i framtidsprognoser. Denna information kan appliceras för en mängd olika användningsområden inom fordonsindustrin såsom för intelligenta förarstödssystem (ADAS) och i komplexa system för självkörande fordon (AD).

Road Status Information (RSI) är en digital Software-as-a-Service tjänst (SaaS) som är baserad på RCD och som ger detaljerade prognoser för vägar, cykelvägar och gångbanor. Dessa högupplösta prognoser används av trafikverk och vintervägsentreprenörer för att fatta kritiska beslut om när, var och hur åtgärder för snöröjning och halkbekämpning ska genomföras. Klimators prognoser underlättar beslut, planering och uppföljning av åtgärder och bidrar till effektiv användning av resurser vilket ger betydande ekonomiska kostnadsbesparingar och även starkt bidrar till ett minskat klimatavtryck.

AHEAD är en sensorteknologi som i realtid analyserar väglag och friktion framför ett fordon i rörelse. Teknologin är ett resultat av över tio års forskning och utveckling inom väglagsklassificering. AHEAD ger fordonssystem information om rådande väglag vilket ökar funktionalitet och användning av avancerade förarstödssystem och självkörande teknologi.

IoT-baserade vägväderstationer

Klimators vägväderstationer ger realtidsinformation om hur vädret påverkar lokala vägförhållanden. Denna data ger operatörer möjlighet att fatta välgrundade beslut om lämpliga åtgärder. Uppgifterna är lättillgängliga från Klimators Road Status InformationI plattformen (RSI). Data kommer i form av ett API och kan därmed integreras i andra system för väder- och vägväderövervakning eller prognoser vid behov.

 

 

Finansiell översikt

Koncernredovisning

Delårsrapporten avser koncernen, där moderbolaget Klimator AB äger 100 procent av aktierna i Klimator DK ApS vilka tillsammans nedan anges såsom ”bolaget”. 

Redovisningsprinciper

Delårsrapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (”K3”).

Intäkter

Omsättning

Bolagets totala omsättning ökar med 34 % till 7 520 TSEK för första kvartalet 2023, jämfört med samma period 2022 (5 594 TSEK).

Bolagets omsättning utgörs i huvudsak av licensintäkter inom affärsområdet Winter Maintenance avseende tjänsten Road Status Information samt intäkter från IoT sensorer.

Omsättningen utgörs även av projektintäkter inom affärsområdet Automotive som bolaget erhåller i samband med Proof-of-Concept- och innovationssprojekt med fordonstillverkare och underleverantörer till fordonsindustrin avseende produkterna Road Condition Data (RCD) och AHEAD.

För första kvartalet 2023 uppgår nettoomsättningen till 6 550 TSEK vilket är en ökning med 26% jämfört med föregående år (5 185 TSEK). Ökningen är främst hänförlig till att bolaget har ökat sina återkommande intäkter (ARR) jämfört 2022.

Bolagets omsättning från Winter Maintenance, där sensorverksamheten ingår, periodiseras i normalfallet över ett år då affärsmodellen oftast är ett ettårigt abonnemang. Normalt tar bolaget ut en startavgift utöver detta. Fakturering och betalning sker oftast i förskott.

Aktiverat arbete för egen räkning

Bolaget aktiverar kostnader hänförliga till kartering av nya geografiska områden i bolagets dataplattform.

Bolaget har en väsentlig kostnad för användning av servrar samt datatrafik. Under början av 2023 inleddes ett utvecklingsarbete för att effektivisera detta, i syfte att minska bolagets löpande kostnader.

Under första kvartalet 2023, har bolaget aktiverat 144 TSEK i utvecklingsutgifter för ovanstående projekt.

Övriga rörelseintäkter

Bolaget erhåller från tid till annan forsknings- och utvecklingsstöd från myndigheter som EU och Vinnova som redovisas under posten övriga rörelseintäkter.

För första kvartalet 2023 uppgår övriga rörelseintäkter till 826 TSEK jämfört med 409 TSEK samma period föregående år, vilket är en ökning med 102 %. Ökningen är huvudsakligen hänförlig till samarbetet med Scania, avseende autonoma (självkörande) fordon.

 

Kostnader

Direkta kostnader

Direkta kostnader för försäljning avser huvudsakligen kostnader för datatrafik och serverkapacitet samt hårdvarukostnader vid försäljning av sensorer och AHEAD-system.

Under första kvartalet 2023 uppgår direkta kostnader till 2 414 TSEK (1 226 TSEK). Ökningen är främst hänförlig till initiala hårdvarukostnader som uppstår vid försäljning till nya kunder.

Övriga externa kostnader

I posten för övriga externa kostnader ingår främst lokalhyra, IT-tjänster, marknadsföring, resor och konsultarvoden.

Under första kvartalet 2023 uppgår övriga externa kostnader till 2 536 TSEK, vilket är en ökning med 19% jämfört med föregående år (2 133 TSEK). Ökning är främst hänförlig till fler marknadsaktiviteter såsom mässor, kundaktiviteter och vidareutveckling av bolagets digitala marknadsföring. Det är dock en väsentligt minskad kostnad (3 585 TSEK) jämfört med fjärde kvartalet 2022, då bolaget numera anlitar konsulter i allt mindre utsträckning.

Personalkostnader

Bolagets organisation omfattar vid första kvartalets utgång totalt 30 anställda, verksamma inom företagsledning, försäljning/affärsutveckling, administration och produktutveckling/projektledning.

För första kvartalet 2023 uppgår personalkostnaderna till 7 934 TSEK, vilket är i linje med samma period föregående år.

Avskrivningar

Bolaget skriver av goodwill hänförlig till OmniKlima (fusionerat dotterbolag) och inkråmsförvärvet av den danska verksamheten, samt aktiverade utvecklingsutgifter med en avskrivningsperiod om fem år.

För första kvartalet 2023 uppgick bolagets avskrivningar till 203 TSEK (309 TSEK).

 

 

Övriga kommentarer

Immateriella anläggningstillgångar

Bolagets immateriella anläggningstillgångar uppgår vid första kvartalets utgång till 2 331 TSEK och utgörs av aktiverade utvecklingsutgifter med 1 086 TSEK, patent med 466 TSEK och goodwill med 779 TSEK.

Anskaffningsvärdet för en internt upparbetad anläggningstillgång utgörs av samtliga direkt hänförbara utgifter.

Immateriella anläggningstillgångar skrivs av linjärt över tillgångarnas bedömda nyttjandeperiod, vilken omprövas vid varje balansdag. För närvarande bedöms nyttjandeperioden till fem år för samtliga immateriella anläggningstillgångar.

Likvida medel

Bolaget hade vid första kvartalets utgång likvida medel om 20 714 TSEK. Utöver detta har bolaget en outnyttjad checkkredit på     3 000 TSEK.

Kassaflöde

Kassaflödet för den löpande verksamheten för första kvartalet uppgick till -6 425 TSEK  (-807 TSEK).

Räntebärande långfristiga skulder

Bolaget har en skuld på 1 405 TSEK i form av ett lån från Almi Företagspartner, varav 937 TSEK är långfristig del. Lånet upptogs under våren 2020 i samband med Covid19-pandemin. Lånet har en kredittid om 60 månader och en årlig räntesats om 4,64 procent. Amortering påbörjades i augusti 2021.

Bolaget har en outnyttjad checkräkningskredit om 3 000 TSEK hos Nordea, med en kontraktsränta om 1,5 procent och en dispositionsränta på utnyttjad del om 2,95 procent.

Räntebärande kortfristiga skulder

Kortfristig del av lånet från Almi Företagspartner uppgår till 468 TSEK.

I juli 2022 månad genomfördes en nyemission av konvertibla skuldebrev till ett nominellt värde av 9 111 TSEK med en årsränta på 12%.

I samband med bolagets företrädesemission i december 2022 konverterades skuldebrev till ett värde av 2 753 TSEK och skulden uppgår därmed till 6 357 TSEK vid utgången av året, vilket är oförändrat under första kvartalet 2023.

Eget kapital

Koncernens eget kapital uppgick per 31 mars 2023 till totalt 9 930 TSEK.  Moderbolagets eget kapital uppgick till       13 001 TSEK per 31 mars.

Soliditet

Koncernens soliditet uppgick till 31 procent vid första kvartalets utgång.

Aktiebaserade incitamentsprogram

Bolagsstämman beslutade den 19 februari 2020 om att utge teckningsoptioner som vid fullt utnyttjande ökar antalet aktier med 499 995 under 2023. Optionsprogrammet har inte utnyttjats givet förhållandet till aktuell aktiekurs vid tillfället för inlösen.

Årsstämman den 18:e maj 2021, beslutade om ett ytterligare incitamentsprogram (TO3) som vid fullt utnyttjande ökar antalet aktier med 500 000 under 2024.

Konvertibla skuldebrev och nyemission

I juli månad 2022 genomfördes en nyemission av 1 261 822 aktier samt konvertibla skuldebrev till ett nominellt värde av 9 111 TSEK.

I december månad 2022 genomförde bolaget en företrädesemission på 10 416 667 aktier. Aktierna registrerades på Bolagsverket i januari 2023.

I mars 2023 genomfördes en riktad nyemission på 2 900 000 aktier.

Antal aktier i bolaget

Antalet utestående aktier i Klimator var 28 824 751  vid första kvartalets utgång 2023. Antal aktier var 13 400 000 vid utgången av första kvartalet 2022.

Genomsnittligt antal aktier under första kvartalet uppgick till 22 166 418 aktier. Under första kvartalet 2022 uppgick dessa till 13 400 000 aktier.

Resultat per aktie

Resultat per aktie för det första kvartalet uppgår till -0,20 SEK (-0,46).

Översiktlig granskning av revisor

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

 

Nästa rapport

Nästa rapport är bolagets delårsrapport 2, 2023, som kommer offentliggöras den 31 augusti 2023.

 

Bifogade filer

Klimator AB Kvartalsrapport Q1 2023https://mb.cision.com/Main/19815/3770377/2063650.pdf

Nyheter om Klimator

Läses av andra just nu

Om aktien Klimator

Senaste nytt