Delårsrapport 1 maj - 31 juli 2023
Ökad försäljning och fokus på CE märkning av Qlucore Diagnostics
Första kvartalet, 1 maj – 31 juli 2023
- Nettoomsättningen uppgick till 3 427 (2 763) kSEK.
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -5 413 (-4 872) kSEK.
- Nettoresultat för perioden uppgick till -5 000 (-4 832) kSEK.
- Resultatet per aktie före utspädning uppgick till -1,24 (-1,20) SEK. Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till -1,24 (-1,20) SEK.
- Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -5 870 (-3 847) kSEK.
- Nettokassaflödet uppgick till -12 370 (-6 936) kSEK.
- Fokus på CE märkningen av Qlucore Diagnostics (barnleukemi) vilken förväntas erhållas i februari 2025.
- Erhåller ett bidrag på 200 kSEK från Vinnova via det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health för cybersecurity testning av Qlucore Diagnostics.
- Prioriteringar, optimeringar och att utvecklingskostnaderna kulminerar under innevarande år (23/24) får effekt i form av väsentligt lägre kostnader nästa verksamhetsår (24/25).
VD ord
Under kvartalet har vi haft en bra försäljning inom segmentet dataanalys. Utvecklingen inom cancerdiagnostik går bra. Inom segmentet cancerdiagnostik har vi produkterna Qlucore Insights för forskningstillämpningar och Qlucore Diagnostics för klinisk diagnostik.
Arbetet med att förbereda Qlucore Diagnostics för CE-märkning enligt IVDR regelverket pågår. Vårt initiala fokus är oförändrat på akut lymfatisk leukemi hos barn (BCP-ALL), den vanligaste cancerformen hos barn. CE-märkning enligt IVDR regelverket för medicintekniska produkter utgör ett krav för att kunna användas för diagnostik inom sjukvården.
Vi har stor tillförsikt till vår strategi. För att hushålla med befintliga resurser och kompensera för den tidsfördröjning som tidigare kommunicerats, kommer vi att fokusera på de fyra cancerformer där vi kommit längst i utvecklingen. Dessa utgörs av barn och vuxen leukemi, urinblåsecancer och lungcancer. Samtliga cancerformer representerar strategiskt viktiga terapiområden med ett stort medicinskt behov för förbättrad diagnostik. Beräknad tidpunkt för regulatoriskt godkännande (CE-märkning) för akut lymfatisk leukemi hos barn (BCP-ALL) är februari 2025.
Det omfattande arbetet med den första generationen av Qlucore Diagnostics omfattar tre delar. Programvaran Qlucore Diagnostics, den specifika modellen för akut lymfatisk leukemi hos barn och det därtill hörande obligatoriska kvalitetssystemet. Arbetet med alla tre delarna kulminerar under det kommande halvåret. Tillsammans med prioriteringar och optimeringar förväntar vi oss väsentligt lägre kostnader nästa verksamhetsår. Detta beror på att stora delar av nedlagt arbete kan återanvändas för framtida CE-märkning av diagnostiska lösningar för vuxenleukemi samt urinblåsecancer och lungcancer.
Nettoomsättningen ökade med 24 % till 3 427 (2 763) kSEK. Justerat för valutaeffekter var ökningen 19 %. Rörelseresultatet för det första kvartalet uppgick till -5 413 (-4 872) kSEK vilket främst förklaras av högre kostnader då exekveringen av affärsplanen inom cancerdiagnostik fortgår. Det inkluderar utveckling av produkterna Qlucore Diagnostics och Qlucore Insights.
Cancerdiagnostik
Tillsammans med partners fortsätter vi utveckla och förfina diagnostiska tester (modeller) för lungcancer, urinblåsecancer, akut lymfatisk leukemi (BCP-ALL) hos barn och akut myeloisk leukemi hos vuxna (AML). Modeller för alla fyra områden finns för användning i produkten Qlucore Insights och modellen för akut lymfatisk leukemi hos barn har redan sålts till ett flertal kunder.
Under kvartalet har vi med positivt utfall genomfört datasäkerhetstester (cybersecurity) med hjälp av en extern oberoende part. Detta är en obligatorisk del av CE-märkningsarbetet av Qlucore Diagnostics. För testningen erhöll vi under kvartalet ett bidrag på 200 kSEK från Vinnova via det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.
Omvärldsfaktorer
Vi ser fortfarande ingen direkt påverkan från det pågående kriget i Ukraina och vi har ej heller kunder eller leverantörer i Ryssland.
Osäkerhetsfaktorer i form av stigande inflation och risk för lågkonjunktur har inte vad vi kan bedöma påverkat Qlucores verksamhet under perioden. Vidare har vi noterat att en del företag inom teknologisektorn precis som inom biotech, framför allt i USA, fortsätter att genomföra uppsägningar. Någon direkt effekt har vi ännu inte märkt, men det är ett tecken på ökad osäkerhet.
EU ändrade tidplanen för hur IVDR[1] skall införas i december 2021 och vi upplever en viss försiktighet i marknaden avseende ny teknologi och vissa aktörer förväntar sig även fler förändringar.
Jag kan glädjande konstatera att vårt utvecklingsarbete går bra och jag ser framtiden an med stor tillförsikt.
Carl-Johan Ivarsson
VD
[1] EU:s förordning 2017/746 om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik (IVDR).