Delårsrapport, januari-mars 2022
KVARTALET JANUARI – MARS 2022
> Nettoomsättningen ökade med 85% till 1 141,3 Mkr (617,1). I US-dollar ökade nettoomsättningen med 66%. För jämförbara enheter ökade nettoomsättningen med 60% och mätt i US-dollar med 42%.
> Orderingången ökade med 20% till 1 171,3 Mkr (978,9). I US-dollar ökade den med 8%. För jämförbara enheter ökade orderingången med 2%, medan den mätt i US-dollar minskade med 8%.
> EBITA ökade med 151% till 146,3 Mkr (58,4), motsvarande en EBITA-marginal om 12,8% (9,5).
> EBITA har påverkats negativt av högre tilläggsköpeskilling än reserverat för förvärvet av Prevent med 3,2 Mkr. EBITA exklusive dessa kostnader var 149,5 Mkr motsvarande en marginal på 13,1% (9,5).
> Rörelseresultatet uppgick till 93,8 Mkr (55,4) och har belastats av nedskrivning på 43,2 Mkr för avvecklingen av NCABs ryska verksamhet. Rörelsemarginalen blev 8,2% (9,0). Exklusive nedskrivningen var rörelseresultatet 137,0 Mkr (55,4).
> Resultat efter skatt var 66,2 Mkr (40,7).
> Resultat per aktie* före och efter utspädning uppgick till 0,35 kr (0,22)
VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER OCH EFTER KVARTALET
> Den 2 januari 2022 förvärvades 100% av aktierna i META Leiterplatten i Tyskland.
> Styrelsen föreslår årsstämman en utdelning om 0,60 kr per aktie att utbetalas med 50% i maj och 50% i oktober (2021 utdelades 0,50* per aktie i ordinarie utdelning samt 1,00* i extra utdelning).
> Den 28 februari stoppades alla leveranser till kunder i Ryssland och den 8 april avyttrades NCABs verksamhet i Ryssland till den ryska ledningen för 1 Rubel.
*) Beräknat efter split 10:1
NYA FINANSIELLA MÅL
NCAB meddelade under hösten 2021 att de tidigare finansiella målen som publicerades i samband med bolagets börsintroduktion 2018 skulle revideras under 2022. Igår den 27 april beslutade NCAB om nya finansiella mål på medellång sikt.
Dessa kommunicerades i en pressrelease och består av:
> En nettoomsättning om 8 miljarder kronor år 2026 som uppnås med ungefär lika delar organisk och förvärvad tillväxt.
> Ett EBITA-resultat på 1 miljard kronor år 2026.
> En nettoskuldsättning understigande 2x EBITDA (oförändrat sedan tidigare).
> En utdelning baserad på tillgängligt kassaflöde, vilken beräknas uppgå till ca 50 % av nettovinsten (oförändrat sedan tidigare).
VD HAR ORDET
Stark tillväxt, högre lönsamhet och fortsatt god efterfrågan
Trots turbulenta tider är efterfrågan stark på NCABs produkter och tjänster. Det är positivt att orderingången fortsätter att växa och överstiger nettoomsättningen trots att ledtiderna nu stabiliserats. Vår slutsats är att efterfrågan på mönsterkort fortsätter att öka samtidigt som NCAB också ökar sina marknadsandelar. Förvärven som gjordes under 2020 och 2021 bidrar också markant.
Orderingången ökade med 20 procent från motsvarande period 2021 och uppgick till 1 171 Mkr, lite över nettoomsättningen som i kvartalet uppgick till 1 141 Mkr, en ökning med 85 procent eller 42 procent för jämförbara enheter i USD. Efterfrågan är stark från alla kundsegment och branscher, både traditionell industri och greentech såsom elektrifiering och IoT. EBITA ökade med 151 procent till 146 Mkr med en EBITA-marginal på 12,8 procent.
Att nettoomsättningen fortsatte att öka så starkt var en naturlig följd av den ökade orderingången vi såg i Q3 och Q4 2021. Den högre EBITA-marginalen var en följd av synergieffekter från våra förvärv men också av generella skaleffekter.
I segment Nordic var det verkligen glädjande att se nettoomsättningsökningar på bred front i alla länder med största bidrag från Norge och Danmark. Förvärvet av Elmatica i Norge gav också mycket bra tillskott.
I segment Europe såg vi de största nettoomsättningsökningarna i Storbritannien, Tyskland, Benelux och i Italien. Våra förvärvade bolag Flatfield i Nederländerna och Prevent i Italien har varit framgångsrika och de mindre förvärven, sas och Meta i Tyskland har lett till en klart stärkt marknadsposition som genererar nya kunder.
I North America var det också nettoomsättningsökningar både i vår tidigare verksamhet inom NCAB liksom i de förvärvade BBG och RedBoard.
Det var i segment East som vi såg större utmaningar under kvartalet. Rysslands krig i Ukraina fick till följd att vi först stoppade alla leveranser av mönsterkort till Ryssland, oavsett om de omfattades av sanktioner eller ej. Därefter gjorde vi en analys och bedömning av vår verksamhet i Ryssland och kom fram till att vi såg mer risker än möjligheter att fortsätta verka i landet. Det mynnade ut i att vi i april, efter kvartalets utgång, avyttrade den ryska verksamheten till ledningen i NCAB Ryssland. Det har varit ett tungt beslut. Vår personal och ledning har varit mycket erfarna, kunniga och lojala - många i över 20 år. NCAB bedömde dock att det inte längre fanns något värde av den ryska verksamheten på kort eller medellång sikt. Kostnaden för oss blev en nedskrivning på ca 43 Mkr.
I Kina har vår orderingång varit svagare då många kinesiska kunder tvingats stänga på grund av nya coronautbrott och restriktioner. Produktionen hos våra kinesiska fabrikspartners har dock löpt på bra, även om vissa förseningar i leveranser synts på grund av fraktproblem. Som så många andra företag har en del av våra kunder problem med komponentleveranser.
Vi har nyligen publicerat vår årsredovisning och hållbarhetsrapport för 2021. I hållbarhetsarbetet har vi nu även kartlagt vår påverkan på klimatet enligt Scope 1, 2 och 3. Det är ett viktigt ytterligare steg framåt och ger oss en bra plattform för framtida hållbarhetsarbete.
Vi har nu beslutat om nya finansiella mål. Våra nya finansiella mål visar tydligt på den ambitionsnivå vi har för att utveckla NCAB de närmaste åren. Vi ser optimistiskt på efterfrågan i marknaden och möjligheterna i vår affärsmodell och det värdeskapande vi ger våra kunder. Vi fortsätter satsa på lönsam tillväxt, både organiskt och som under senaste åren, via förvärv. Vi har en spännande pipeline av bolag vi vill förvärva.
Peter Kruk, VD och koncernchef NCAB Group AB