Information om Pahtohavareprojektet - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Information om Pahtohavareprojektet

I arbetet med ansökan om bearbetningskoncession ingår att se över den uppskattade Mineralresursen och hur brytningen av dagbrottet skall utföras på ett optimalt sätt. Beräkningsunderlaget har ändrats på några väsentliga punkter jämfört med vad vi tidigare meddelat.

De antagna brytningskostnaderna har fått säkrare bestämning genom de diskussioner och offerter som erhållits. Kopparprisantagandet har anpassats till vad som gäller i andra liknande sammanhang idag, nämligen 9 000 USD per ton och en USD kurs på 9,00, alltså 81 000 SEK per ton. Nu är priset ca 89 000 SEK per ton.

Dock har fortfarande inget utbyte av guldinnehållet tagits med. Någon teknisk lösning för detta har inte kunnat bestämmas ännu.

I årsredoovisningen för 2022 angavs beträffande mineralresursen:

Mineralresursen Mineraltillgången i Centrala Pahtohavare har 2013 bedömts av oberoende konsultföretaget SRK på uppdrag av tidigare ägare. SRK´s arbete resulterade i bedömningen att kopparoxidmineraliseringen i det område som benämns ”Centrala Pahtohavare” innehåller en antagen mineraltillgång om 1,4 Mton, (Inferred Resource enligt JORC-koden), med 1,81 % koppar och 0,6 g guld per ton. Härutöver finns en obestämd mängd sulfidmalm kvar i området och den kommer att undersökas närmare när väl brytningen av oxidmalmen kommit i gång.

Det kan nämnas att Lovisagruvans engagemang från början var baserat på den möjliga sulfidmalmspotentialen och att den mindre men lättillgängliga oxidmalmen inte var det primära.

Arbete med att uppskatta och klassificera den för optimeringen bakomliggande mineraltillgången enligt PERC utförs i samarbete med vår CP (Kompetent person) Thomas Lindholm.

Med de nya antagandena beträffande brytningskostnader och metallpriser har ett antal olika dagbrottsoptimeringar provats och speciellt två scenarier studeras extra noga. Med de högre priserna och något lägre brytningskostnaderna blir naturligen den brytvärda mineralresursen större och medelhalten lägre.

I det ena scenariot undersöks en 10-årig projektperiod med brytning av ca 1.5 Mton med en kopparhalt om 1,3 % Cu samt i det andra scenariot en 20-årig projektperiod med brytning av 2.2 Mton med en kopparhalt om 1 % Cu och 0,3 g guld.

När nu nivån på brytningskostnaderna har ett fastare underlag och man samtidigt vet att själva driftkostnaden för lakning och electrowinning inte är så hög kan det löpande kassamässiga överskottet indikeras. Det innebär därmed att utrymmet för den förmodat höga investeringskostnaden för anläggningen också kan ramas in.

Med angivna antaganden uppskattas det kassamässiga överskottet bli omkring 70 MSEK per år under en 15 årsperiod.

De tidigare nämnda fördelarna med mycket låga CO2 utsläpp och låga transportkostnader kvarstår. Dessa fördelar sammanhänger med att slutprodukten blir ren koppar och att varken anrikningsprocess eller energikrävande smältprocess krävs. Mycket av transportkostnaderna elimineras genom att allt kommer att ske inom gruvområdet.

Potentialen i den underliggande sulfidfyndigheten kvarstår. Enligt planen kommer denna att undersökas med prioritet så fort oxidmalmen börjat generera resultat.

Ansökan om bearbetningskoncession beräknas lämnas in i juli 2024 när de ändrade bestämmelserna beträffande bl.a. Natura 2000 trätt i kraft.

Styrelsen

För eventuella frågor, kontakta

Göran Nordenhök 070 511 32 12

[email protected]          

____________________________________________________________________________________

Denna information är sådan information som Lovisagruvan AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2023-07-14 08:00 CEST.

Nyheter om Lovisagruvan

Läses av andra just nu

Om aktien Lovisagruvan

Senaste nytt