Idun bokslutskommuniké januari – december 2023 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Idun bokslutskommuniké januari – december 2023

För helåret 2023 ökar gruppens nettoomsättning med 22% till 2 063 mkr (1 685) och EBITA växer med 10% till 283 mkr (257) exklusive en positiv omvärderingseffekt i fjärde kvartalet om 12,0 mkr. Kassaflödet från den löpande verksamheten har varit starkt under hela året och uppgår till 242 mkr (39).

Fjärde kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 10,6% till 544,9 mkr (492,7)
  • Kvartalets EBITDA och EBITA har påverkats positivt om netto 12,0 mkr till följd av omvärderingar av resultatberoende tilläggsköpeskillingar. Exklusive denna positiva omvärderingseffekt uppgick EBITDA till 81,6 mkr (76,7), och EBITA till 68,9 mkr (68,8) för kvartalet
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare exklusive ovan nämnda positiva omvärderingseffekt uppgick till 52,8 mkr (50,9)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 2,9 kronor (2,3)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 87,4 mkr (20,8)

Januari till december 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 22,4% till 2 062,7 mkr (1 685,2)
  • EBITDA exklusive ovan nämnda positiva omvärderingseffekt uppgick till 327,2 mkr (286,3)
  • Rörelseresultat EBITA exklusive ovan nämnda positiva omvärderingseffekt uppgick till 283,0 mkr (256,8)
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare exklusive ovan nämnda positiva omvärderingseffekt uppgick till 215,8 mkr (192,3)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 11,3 kronor (10,7)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 242,3 mkr (39,5)
  • Styrelsen föreslår utdelning om 0,90 SEK per aktie. Total utdelning uppgår till cirka 9,6 mkr

Händelser efter rapportperiodens utgång

  • Inga väsentliga händelser efter rapportperioden har inträffat

VD KOMMENTERAR
För helåret 2023 ökar gruppens nettoomsättning med 22% till 2 063 mkr (1 685) och EBITA växer med 10% till 283mkr (257). Kassaflödet från den löpande verksamheten har varit starkt under hela året och uppgår till 242 mkr (39).

I årets sista kvartal redovisar Idun en nettoomsättning om 545 mkr (493) och en EBITA om 68,9 mkr (68,8). Notera att jag i detta VD-ord talar om utfallet vad gäller EBITA- och bruttomarginal exklusive den positiva omvärderingseffekt som uppstod i fjärde kvartalet 2023 och som omnämns i bokslutskommunikéns inledning. Organiskt tillväxt i kvartalet blev -11,9% för nettoomsättning och -12,3% för EBITA, där merparten av nedgången är en konsekvens av en svagare marknad för vissa av gruppbolagen, och där vi inte heller ser tecken på en markant generell konjunkturförbättring i närtid. Dock påverkas siffrorna för organisk tillväxt i kvartalet och för helåret av ett par effekter som gör att de bör betraktas med viss försiktighet. För det första påverkas kvartalets EBITA av ett negativt nettobidrag från ett av gruppbolagen, Ståthöga MA Teknik, som bidrar med knappa 14 mkr mindre till koncernens EBITA för fjärde kvartalet 2023 jämfört med året innan. Det kan konstateras att 2022 års sista kvartal helt enkel var exceptionellt för bolaget i fråga till följd av ett uppdämt servicebehov hos kunder efter pandemiåren. Ståthöga går fortsatt starkt, med ett 2023 som är bolagets näst starkaste år genom tiderna, både omsättnings- och lönsamhetsmässigt. Därutöver gör vår princip för hur vi mäter organisk tillväxt i omsättning och EBITA, att enbart inkludera bolag som vi ägt under hela jämförelseperioden, att bidraget, som inte är oväsentligt, från främst Iduns senaste gruppbolagsinvestering Fredahl Rydéns därmed inte räknas med i de organiska siffrorna.

Sett till helåret 2023 så ökar gruppens nettoomsättning till 2 063 mkr (1 685) med en EBITA om 283 mkr (257). Majoriteten av bolagen går trots en svagare marknad fortsatt starkt, medan några bolag utöver Ståthöga har påverkats av en konjunkturdriven svagare efterfrågan, inklusive Culina, Sjöbergs och Intermercato. Under året har de gruppbolag som mött minskad efterfrågan initierat aktiviteter kopplat till bland annat marknadssatsningar, effektiviseringar och kostnadsreduktioner. Organisk tillväxt för helåret uppgår till -1,0% för nettoomsättning och -7,9% för EBITA.

Vi är stolta över att under året fått chansen att investera i ytterligare två välskötta och väl positionerade företag med starka marknadsandelar i nischer. Fredahl Rydéns, som är Iduns hittills största investering, har vi redan nämnt och bolaget har haft en mycket god utveckling sedan investeringen i mars 2023. Vi har under året även gjort en mindre tilläggsinvestering till Culina - ElektroTermo. Med hänsyn tagen till resultatförbättringen även i förvärvade enheter förbättras organisk tillväxt för nettoomsättning till ca. 0% och för EBITA till ca. -5% för 2023. Den diversifiering som idag finns i Iduns 18 gruppbolag har hittills relativt väl dämpat den i synnerhet inom vissa sektorer svagare konjunkturens påverkan på koncernen.

Vad gäller lönsamheten ökar bruttomarginalen till 61,9% (57,2) i kvartalet, och till 59,4% (57,2) för helåret. EBITA-marginalen minskar till 12,6% (14,0) i kvartalet och till 13,7% (15,2) för helåret. Här vill vi, i likhet med i tidigare rapporter, poängtera att även om vi organiskt ser en viss förstärkning i bruttomarginal och en något svagare EBITA-marginal (sämre omkostnadstäckning i vissa bolag som tappat i omsättning) under året så förklaras förändringen främst av mixeffekten från gjorda förvärv.

Det är nu knappa tre år sedan vi noterades på First North, och när vi nu summerar böckerna för 2023 funderar vi givetvis ordentligt på vad de kommande åren kommer och bör innehålla för oss. Det finns några teman som framstår som speciellt viktiga för 2024, och där jag här vill passa på att kommentera.

Vi ska för det första fortsätta att upprätthålla hög disciplin vad gäller nyinvesteringar. Det är en förutsättning för att säkerställa att vi gör rätt investeringar, inom branscher och affärsmodeller vi kan förstå i grunden, och där bolagen har en stark eller mycket stark marknadsandel i en nisch. Det är också viktigt att vi har tillräckligt med tid och resurser för att ha möjlighet att komma in rätt som nya ägare, och därmed kunna bidra till, och stärka, förutsättningarna för att nå respektive verksamhets strategiska mål. Som vi ofta återkommer till har vi i princip vid varje tidpunkt haft fler relevanta investeringsmöjligheter att ta ställning till än vi haft kapital och de personella resurserna att agera på. I takt med att Idunkoncernen växer så har det uppstått, och kommer att fortsätta uppstå, möjligheter att öka Iduns ägarandel i vissa av våra befintliga gruppbolag. Vår lite ”dogmatiska” inställning till pilotskolan behålls med säkerhet (dvs att vi är starka förespråkare av att ledningen i moderbolag och gruppbolag äger aktier i ”sin” respektive verksamhet), men om ägarsituationen och minoritetsägarpreferenser gör att vi får möjlighet att kliva upp i ägarandel är det i normalfallet både i Iduns strategiska intresse, och värdeskapande för Iduns aktieägare.

2023 har varit ett år där vi överlag sett en återgång till starka kassaflöden för gruppbolag och koncern; för helåret var vårt kassaflöde från den löpande verksamheten 242 mkr och för kvartalet 87 mkr. Det är i och för sig inget ovanligt att koncernen uppvisar ett starkt operativt kassaflöde, utan kanske snarare en rimlig förväntan ett ”normalår” (givet t.ex. starka nischmarknadspositioner och relativt goda marginaler) men det är icke desto mindre glädjande att konstatera att vidtagna åtgärder under 2023 rörande inte minst lagernivåer burit frukt. Merparten av korrektionsjobbet är kanske utfört, men vi kommer fortsatt att behålla fokus på rörelsekapital också under 2024.

Liksom rörelsekapitalbindning är finansieringsstrategi alltid ett viktigt område. När räntenivåer är låga är den omedelbara kostnaden för kapitalbindning givetvis lägre, men givet att prislappen gått upp sedan vi lämnade den extrema lågräntemiljö som rådit ett antal år finns det ytterligare anledning att se över hur vi kan sänka räntenettot med bibehållen finansiell styrka och flexibilitet. Som exempel kan tas att åtta av Iduns gruppbolag i dagsläget omfattas av cash pool, och den siffran kan sannolikt komma att ökas med tiden. Vår intention är att under 2024 fortsätta ta ned bruttoskuld i koncernen givet god kassagenerering i bolagen och en stark kassaposition.

Vår position är sammanfattningsvis fortsatt stark för att framgångsrikt fortsätta investera i och utveckla ett antal av Sveriges finaste små och medelstora bolag. Jag vill slutligen passa på att rikta ett stort tack till gruppens medarbetare som fortsätter att varje dag sträva efter att göra sin verksamhet något bättre. Ett särskilt tack också till de entreprenörer som under året har valt att ge Idun det stora förtroendet det innebär att ta in en ägarpartner.

Karl-Emil Engström, VD

Bifogade filer

Nyheter om Idun Industrier

Läses av andra just nu

Om aktien Idun Industrier

Senaste nytt