Högeffektiv laminator i två våningar skeppas till Midsummer Italia
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Högeffektiv laminator i två våningar skeppas till Midsummer Italia

{newsItem.title}

Det svenska solenergiföretaget Midsummer skeppar i dagarna en modern och högeffektiv laminator till sin italienska fabrik, som ett viktigt led i färdigställande av fabriken för drift. Med två lamineringskammare är den stor som en tvåvåningsbuss, väger 50 ton och möjliggör mångfalt snabbare produktion än äldre laminatorer.

Den moderna och för Midsummer specialtillverkade laminatorn har två lamineringskammare i två våningar, lika stor och dubbelt så tung som en dubbeldäckare. Den väger 31 ton plus 19 tons kringutrustning (vakuumpumpar, oljepumpar och transportband).

Se bifogade bilder.

Lamineringsytan för varje kammare är 1700 x 6500 mm, som ger en total lamineringsyta av 2 x 1700 x 6500 = 22,1 m2 per cykel. Varje cykel tar 14 minuter vilket ger en potentiell lamineringskapacitet på 1,6 kvm solpaneler per minut.

Som jämförelse kan nämnas att Midsummers befintliga laminator i Järfälla har en lamineringsyta på 5,85 m2/cykel. Med 20 minuter per cykel ger det en teoretisk kapacitet på 0,29 kvm solpaneler per minut.

Laminatorn skeppas direkt från tillverkaren till Midsummer Italia i Bari per båt. Den beräknas anlända den 7 augusti.

- Med färskt kapital från såväl Invitalia som den nyligen genomföra nyemissionen kan vi accelerera färdigställandet av fabriken i Bari så att den börjar producera solpaneler till alla våra befintliga och nya kunder snarast möjligt, säger Midsummers VD Sven Lindström.

Nyckelfunktion i tillverkning av stryktåliga tunnfilmssolceller

Laminatorn har en nyckelfunktion i produktionsprocessen av tunnfilmssolceller. Den kapslar in solcellerna med ett plastmaterial som håller cellerna på plats och skyddar dem mot vädrets makter och fysisk påverkan.

Midsummers solpaneler är avsevärt mer stryktåliga än kiselpaneler med spröda glashöljen. De tål högre vikt, tål att beträdas och tål åverkan som hagel (och t o m granatsplitter vilket påvisats av de mobila solladdare som Midsummer skänkt till den ukrainska armén). De är också betydligt tåligare när det gäller problem med cracking/microcracking jämfört med kisel. Cracking/microcracking kan uppstå när cellerna utsätts till tryck, vibration eller böjs.

Midsummer har sedan tidigare levererat fem DUO-maskiner till dotterbolaget Midsummer Italia i Bari av de elva som är planerade för full produktionskapacitet. Vid full drift kan fabriken producera 50 MW solceller per år vilket gör den till den största i sitt slag i Europa.

Läs mer om Midsummers produktion av solceller här.

Midsummer Italia har nyligen anställt Maria Andersson som HR-specialist för att specifikt arbeta på plats med den rekrytering som nu påbörjas och som när fabriken står klar kommer att omfatta 80 medarbetare från ledningspersonal till operatörer.

Maria Andersson har bott i Bari i 14 år och varit verksam inom olika områden, såsom HR och sälj och arbetat för italienska företag som Natuzzi, Lanit-Tercom och Desa. Innan dess jobbade hon i Spanien på Huawei technologies och Banesto samt i Sverige för bl a Göteborgs spårvägar, Stena Stål och Stena Line. Maria är civilekonom från Linköpings universitet. Hon pratar italienska, engelska och svenska.

85 procent av emissionslikviden investeras i produktionsutrustning och fabriker

Midsummers tunnfilmssolceller är lätta, flexibla och med ett ultralågt klimatavtryck. Svenska och internationella branschaktörer har visat ett stort intresse för att köpa bolagets framtida produktion och avsiktsförklaringar rörande mer än 700 MW solceller har redan tecknats, främst från den fabrik i Sverige som Midsummer hoppas kunna börja bygga inom kort.

Midsummer Italia har redan tecknat överenskommelser för en tredjedel av den italienska fabrikens maximala produktionskapacitet med tre nationella aktörer inom bygg och tak. För uppförandet av fabriken i Italien får Midsummer bidrag från den italienska staten på sammanlagt cirka 240 miljoner kronor, av vilket cirka 75 miljoner kronor redan betalats ut.

- Till dessa medel har vi sagt att 85 procent av nettolikviden från emissionen ska gå till kostnader kopplade till produktion av DUO-maskiner, kostnader för övrig tillverkningsutrustning samt kostnader för anpassning av fabriksanläggningar i främst Bari men även i Järfälla där vi vill fördubbla vår produktionskapacitet. Detta är investeringar som kommer att ge avkastning, avslutar Sven Lindström.

Länk till bilder och annat pressmaterial: Press - Midsummer.

Kontaktperson:
Peter Karaszi
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: [email protected]
Telefon: 070-341 46 53

Om Midsummer
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som utvecklar, tillverkar och säljer solceller till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation samt tillverkar, säljer och installerar solcellstak direkt till slutkunder. Bolaget utvecklar och säljer också utrustning för produktion av flexibla tunnfilmssolceller till strategiskt utvalda samarbetspartners samt maskiner för forskningssyfte. Solcellerna är av typen CIGS (består av koppar, indium, gallium och selen) och är tunna, lätta, flexibla, diskreta och med ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra solpaneler.

Tillverkningen sker i Sverige med företagets egna DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission. Se midsummer.se

Bifogade filer

Nyheter om Midsummer

Läses av andra just nu

Om aktien Midsummer

Senaste nytt