HANZA delårsrapport januari-juni 2024
HANZA AB redovisar ett andra kvartal 2024 som fortsatt präglas av lågkonjunkturen. Nyförsäljningen är dock god, och bolaget har genomfört ett kostnadsprogram som börjar ge avsedd effekt i slutet av perioden. Vidare har HANZA genomfört en rad aktiviteter enligt strategin HANZA 2025 under kvartal två och verksamheten stödjs av ett fortsatt starkt kassaflöde. Sammantaget ser bolaget en positiv utveckling av både omsättning och marginal framöver.
Andra kvartalet 2024
- Nettoomsättningen ökade med 14 % till 1 221 MSEK (1 068).
Justerat för förvärv och valuta minskade omsättningen med 8 %. - Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 50 MSEK (92), vilket motsvarar en rörelsemarginal
om 4,1 % (8,6). Ett konsolideringsprojekt där två mindre enheter integreras i de större tillverkningsklustren påverkade resultatet negativt med 20 MSEK, främst kostnader för hyra och uppsägningar. Justerat för denna post uppgick rörelseresultatet till 70 MSEK (92), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 5,7 % (8,6). För jämförbara enheter uppgick marginalen till 6,7 %. - Resultat efter skatt uppgick till 6 MSEK (60), vilket motsvarar 0,16 SEK per aktie (1,51)
före utspädning och 0,16 SEK (1,49) efter utspädning. - Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 135 MSEK (86).
Första halvåret 2024
- Nettoomsättningen ökade med 16 % till 2 474 MSEK (2 132).
Justerat för förvärv och valuta minskade omsättningen med 7 %. - Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 117 MSEK (179), vilket motsvarar en rörelsemarginal
om 4,7 % (8,4). Ett integration- och effektivitetsprogram, samt ett konsolideringsprojekt påverkade resultatet negativt med sammanlagt 40 MSEK. Omvärdering av köpeskilling påverkade resultatet positivt med 20 MSEK. Energistöd förbättrade resultatet föregående period med 7 MSEK. Justerat för dessa poster uppgick rörelseresultatet till 137 MSEK, vilket motsvarar en rörelsemarginal om
5,5 % (8,1). För jämförbara enheter uppgick marginalen till 6,6 %. - Resultat efter skatt uppgick till 40 MSEK (118), vilket motsvarar 0,93 SEK per aktie (3,00)
före utspädning och 0,92 SEK (2,96) efter utspädning. - Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 166 MSEK (175).
VD Erik Stenfors kommenterar rapporten:
”Den svaga konjunkturen fortsatte att påverka våra kunders volymer negativt, vilket också påverkade HANZAs omsättning. Denna utveckling var dock förväntad och vi har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa en framtida positiv utveckling.
I juni slutfördes vårt integrations- och effektiviseringsprogram som påbörjades i mars. Genom en snabb och framgångsrik integration av Orbit One samt samordning av administrativa funktioner och tillverkningsteknologier har vi uppnått ytterligare kostnadsbesparingar. En återhämtning av rörelsemarginalen påbörjades i slutet av kvartalet och vi förväntar oss full effekt vid årets slut.
Vi ser också en mycket god nyförsäljning, väl fördelad över olika kundsegment och geografiska områden. Ett exempel på en ny kund med stor potential är Munters, och vi har även vunnit vår hittills största enskilda affär – en order på 134 MSEK från en ledande global aktör inom försvarsindustrin. Vidare bedömer vi att vi kan presentera nya så kallade MIGTM-projekt under hösten 2024.
Samtidigt som vi hanterat konjunkturnedgången har vi fortsatt vårt långsiktiga strategiska arbete enligt ’HANZA 2025’. I juni invigde vi en ny fabrik i Estland och en ytterligare fabrik är under uppbyggnad i Sverige. Det är skräddarsydda fabriker som ger oss stora operationella fördelar. Genom att konsolidera kundvolymer och teknologier skapar vi robusta tillverkningskluster och under Q2 avslutade vi en facklig förhandling om att avveckla en mindre produktionsenhet i Sverige och en liknande förhandling pågår i Finland.”
Denna information är sådan som HANZA AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-07-23 07:30 CET.